Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Dariowola napisał:

A  Konstytucja kadencja RPO 5 lat. Bodnar  chce przyjąć precedens,,Smoleński '' .Zaznaczył że cały świat zwrócone ma oczy na wybory rzecznika. 🤣🤣 

4 godziny temu, agromatik napisał:

ART.3  p6. ustawy o RPO

6. Dotychczasowy Rzecznik pełni swoje obowiązki do czasu objęcia stanowiska przez nowego Rzecznika.

czego tu szukać więcej?

@Dariowolawszystko się zgadza trzeba tylko umieć czytać przepisy i mieć dobra wolę a nie robić wszystko na nie. Oba te przepisy są ze soba zgodne i spójne. Konstytucja mówi o 5 letniej kadencji. Przez tyle lat rzecznik ma pełnić swoje stanowisko nie może być usunięty a za razem jest to informacja kiedy aparat państwowy tj sejm ma wybrać nowego. Ale gdy parlament ma problem z wybraniem nowego to w życie wchodzi przepis, który podał @agromatik. Nawet gdyby parlament z różnych przyczyn spóźnił się o tydzień z wyborem nowego rzecznika a jego kadencja 5 lat by minęła. To przez ten tydzień pełni on funkcje rzecznika na podstawie tego przepisu.

Opublikowano

To że ostatniego dnia urzędowania Bodnar nie piznął drzwiami i nie porzucił stanowiska pracy to tylko na plus dla niego. Jednak jakieś poczucie obowiązku facet posiada i wie że tak trzeba. Tylko te PiS zjeby nie rozumieją że tak to działa i brak człowieka na tym stanowisku paraliżuje pracę całego urzędu. Bardzo ciekawie by to wyglądało a Państwie prawa.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

@Dariowolawszystko się zgadza trzeba tylko umieć czytać przepisy i mieć dobra wolę a nie robić wszystko na nie. Oba te przepisy są ze soba zgodne i spójne. Konstytucja mówi o 5 letniej kadencji. Przez tyle lat rzecznik ma pełnić swoje stanowisko nie może być usunięty a za razem jest to informacja kiedy aparat państwowy tj sejm ma wybrać nowego. Ale gdy parlament ma problem z wybraniem nowego to w życie wchodzi przepis, który podał @agromatik. Nawet gdyby parlament z różnych przyczyn spóźnił się o tydzień z wyborem nowego rzecznika a jego kadencja 5 lat by minęła. To przez ten tydzień pełni on funkcje rzecznika na podstawie tego przepisu.

Dobrą wolę to ja mam nie wątpię że Ty ale nie wszyscy w sejmie. Przepisy  spójne i zgodne tylko że  martwe . Bo RPO może  w takim przypadku pełnić swoją funkcję dożywotnio i nie chodź o śmierci podczas pełnienia kadencji. 

Opublikowano
19 godzin temu, Ulman napisał:

Możesz uzasadnić czemu twoim zdaniem nie ma? Przecież żyje, możesz z nią porozmawiać , poprosić, przekonać  

No chyba ze jest moherowym zrytym PISowskim beretem to wtedy może się nie udać i w takim przypadku przyznaje ci rację. 🤣

10  czy 12  latek  może  porozmawiać  z matką   o   tym co  robi :D  :D

Odpowiesz  w jakiej księdze  wyczytałeś  że  wstydzić  to  się  można tylko  za coś  na co się  miało  wpływ  ??  Encyklopedia  PWN  czy  może  inna  Ukraińska  księga  mądrości  ze wschodu ?? :D  :D  

174358042_3916545895094798_6988640703796

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

To że ostatniego dnia urzędowania Bodnar nie piznął drzwiami i nie porzucił stanowiska pracy to tylko na plus dla niego. Jednak jakieś poczucie obowiązku facet posiada i wie że tak trzeba. Tylko te PiS zjeby nie rozumieją że tak to działa i brak człowieka na tym stanowisku paraliżuje pracę całego urzędu. Bardzo ciekawie by to wyglądało a Państwie prawa.

Z poczuciem obowiązku Bodnara zgadzam się. Paraliż urzędu też mogę się zgodzić. A nawet z prawem Bodnara ale nie zesprawiedliwością i niezależnością.

Opublikowano
13 minut temu, Denwer napisał:

174568880_1568227826699317_6687555444921

to mial zakwestionowac oddanie kamienicy waltzow podpisane przez l.kaczynskiego ?? albo kamienicy jolanty brzeskiej podpisane przez namiestnika pis-u kochalskiego ???

ona jest podobnie jak ty idiotka- od ilu lat bodnar jest rzecznikiem ??

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

widać co niektórym na forum żal rzecznika praw platwormy obywatelskiej no jeszcze 3 mce. posiedzi jego praca polegała na ataku na rząd  i donoszeniu do brukseli popierał strajki kobiet sędziów lgbt o zwykłych ludziach ani słowa jedna z bardziej upolitycznionych funkcji w kraju szkoda że bodnar sam nie odejdzie jednego szkodnika by było mniej 

najbardziej jednak mnie śmieszą wypowiedzi polityków PO związane z tym orzeczeniem o kadencji RPPO mówią o trybunale przyłębskiej bo jest w nim więcej sędziów z wskazania PIS a jak było wcześniej w TK więcej sędziów od PO czy SLD to trybunał był konstytucyjny normalne dzieci w piaskownicy 

Edytowane przez Mariusz2903
  • Confused 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

widać co niektórym na forum żal rzecznika praw platwormy obywatelskiej no jeszcze 3 mce. posiedzi jego praca polegała na ataku na rząd  i donoszeniu do brukseli popierał strajki kobiet sędziów lgbt o zwykłych ludziach ani słowa jedna z bardziej upolitycznionych funkcji w kraju szkoda że bodnar sam nie odejdzie jednego szkodnika by było mniej 

Wszyscy atakuja rząd i PIS 24h/dobę. Syndrom oblężenia trzeba pielegnować👍

Jedną z bardziej  upolitycznionych funkcji w kraju teraz obsadzi PIS i już nie bedzie upolityczniona🤣

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dariowola napisał:

Przepisy  spójne i zgodne tylko że  martwe . Bo RPO może  w takim przypadku pełnić swoją funkcję dożywotnio i nie chodź o śmierci podczas pełnienia kadencji. 

To nie wina przepisów a tymbardziej RPO bo ustawa jest jak zauważyłeś  jasna i spójna tylko parlamentu który nijak nie może wybrać następcy Bodnara bo każdy ciągnie w swoją stronę i ma w du.pie prawa obywatelskie. Obywatel jest potrzebny w urzędzie skarbowym i przy urnie a w międzyczasie "sp***rzaj dziadu". 

• Like 1
Opublikowano

To jest sPISek  i intryga Tuska Niemiec i UE. Oni podburzyli lud i z jego pomoca sabotują inwestycję dzieki której staniemy się potęgą gospodarczą. To małostkowi  źli ludzie którzy chcą uparcie orać ziemie i sadzić kartofle żeby storpedować plan rozwoju Polski. Ale PIS nie da za wygraną! Nadal za cięzką kasę  będzie utrzymywał urzedników którzy będą trwać mać  na stanowiskach w służbie budowy misia na skalę ich mozliwości😆

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

kiedy Dudzie kadencja się kończyła to aż się pos..ali z wyborami aby na siłę w zarazę przeprowadzić i do tej pory jeszcze się nie podtarli z nierozliczonych wydatków na nieodbyte w pierwszym terminie wybory
Tak samo zas..anym obowiązkiem parlamentu jest wybrać RPO, uchwalić budżet na czas i wiele innych obowiązków z których się de facto obecny parlament nie wywiązuje a mnie dokładnie to samo g..wno obchodzi jak to zrobią ani i się już nie chce wymieniać więcej przykładów. Ja gdy nie zapłacę na czas podatków to siłą ze mnie zedrą a im co możemy zrobić za takie partactwo?
Fakt że wynajdują  jakoweś przepisidła rzekomo tłumaczące ten stan rzeczy to tylko dowód że mają papier toaletowy a nie prawo i sobie nim właśnie podcierają partackie zas..ańce....
Za nieterminowy budżet PARLAMENT ROZEGNAĆ,  za nie wybranie w czas rzecznika praw obywatelskich proponował bym tych praw parlamentarzystów pozbawić bo nawet jak na Polskę skala partactwa jest po za dopuszczalnymi poziomami
a jak mają wybrać jeśli arytmetyka im utrudnia? jak dla mnie mogą każdy klub napisać tyle karteczek z nazwiskami kandydatów ilu partia ma partaczy w parlamencie (znaczy posłów i senatorów) wszystkie te kartki do jednego wora i niech byle kto wylosuje jedną co było by lepsze od tego pata jaki teraz mamy i intryg już nie grubymi nićmi szytych a powrozami wiązanych że z daleka partactwo typowo polskie widać na szeroki świat a nikt nawet do tego kabaretu biletów nie kasuje. Kabaret ani skuteczny ani dochodowy to rozegnać tę bandę nierobów bo nie mają teraz nawet do kogo zaskarżyć takiego ich praw obywatelskich naruszenia.
opcje polityczne tutaj nieistotne i ślepiami świecą przed nami bez wyjątku za to że nie mamy wszyscy do kogo... w razie czego...

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Ulman napisał:

To małostkowi  źli ludzie którzy chcą uparcie orać ziemie i sadzić kartofle

czy zbudują to lotnisko czy nie  ale była by szansa dla  regionu i gminy na wstąpienie na wyzszy poziom . napewno szkoda niektórym opuscić  ojcowizny czy domów gdzie się wychowali i tego nie neguje , ale to jest szansa po mojemu a nie upadek regionu .                

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

jeśli będą tak to lotnisko budować jak RPO wybierają to ... Boże miej nas w opiece

bedziesz widział lotnisko jak teraz widzisz rzecznika

był taki kawał
- u nas - ruski mówi - mamy taką gumę że zrobili z niej sztuczne oczy i niewidomemu wszczepili i widzi
- a w Polsce jak z dziesiątego piętra w gumofilcach robotnik zleciał to go wybiło na dwudzieste i nic mu się nie stało
- a kto to widział? - kpi rusek
- a no ten wasz, z gumowymi oczami

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v