Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i z cokołów zdjąć i uruchomić T-34

14 minut temu, DTaras napisał:

I z tej okazji ponieważ Mi 2 może latać w wojsku do dziś proponuję przywrócić do służby Stary 660 i zrobić 1000 plus.

Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

kto jeszcze zwraca uwagę na hipokryzję opozycji trzeba być wielkim głąbem żeby nie zauważyć tego co robiło PO PSL czy SLD żeby przypodobać się Putinowi 

nom. dokładnie to samo co i pis.

Opublikowano
34 minuty temu, DTaras napisał:

I z tej okazji ponieważ Mi 2 może latać w wojsku do dziś proponuję przywrócić do służby Stary 660 i zrobić 1000 plus.

W marcu rano o przymrozku ZEORK szturmem pokonał me pola by wymienić starego słupa i zlikwidować końcówkę linii. 

Zajechali pięknymi Manami z podnośnikami koszowymi, i ciężarowym ze słupem, hds-em i wiertnicą. 

Mówię ale macie sprzęt, nie ma terenu w który nie wjedziecie.

Wyszło słońce. Jakto wszystko zaczęło się grzebać i mazać.

Powiedzieli że mają jeszcze kilka Starów na stanie. Po ramę potrafiły się zagrzebać i iść, a te nowe sprzęty nie mają mocy i łatwo posadzić.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

PiS jeszcze lizał o dupke Trampowi a teraz Bidenowi....... 

Zeby się przypodobać 

ja osobiście jestem za dobrymi stosunkami z sąsiadami bez względu na zaszłości historyczne ale posądzanie PIS o spoufalanie się z putinem to wydaje mi się niedorzeczne a sojusz z USA jest najbardziej racjonalny bo na NATO europejskie i kraje UE w razie jakiegoś konfliktu militarnego nie mamy co liczyć

Francuscy i brytyjscy żołnierze przy stanowisku przeciwlotniczym, listopad 1939 r.

żołnierze francuscy i angielscy w czasie agresji na polskę specjalnie nie podaję daty bo historia lubi się powtarzać

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
39 minut temu, Mariusz2903 napisał:

a sojusz z USA jest najbardziej racjonalny bo na NATO europejskie i kraje UE w razie jakiegoś konfliktu militarnego nie mamy co liczyć

A kiedy zrozumiesz że ta historia, co lubi się powtarzać, to właśnie skutek liczenia w dużej mierze na sojuszników a nie budowanie własnej siły? 

Europa jest za wąska żeby budować kolejne linie obrony a my jesteśmy na pierwszej. Pamiętaj że amerykanie będą bronili Polski do ostatniego Polaka.

Opublikowano

Umiesz liczyć licz na siebie.

Co by nie mówić to USA  tylko w mediach okrzykują się och i ach. A prawda jest taka, że to główny terrorysta, ups miało być gwarant pokoju na świecie🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

ja osobiście jestem za dobrymi stosunkami z sąsiadami bez względu na zaszłości historyczne ale posądzanie PIS o spoufalanie się z putinem to wydaje mi się niedorzeczne a sojusz z USA jest najbardziej racjonalny bo na NATO europejskie i kraje UE w razie jakiegoś konfliktu militarnego nie mamy co liczyć

Francuscy i brytyjscy żołnierze przy stanowisku przeciwlotniczym, listopad 1939 r.

żołnierze francuscy i angielscy w czasie agresji na polskę specjalnie nie podaję daty bo historia lubi się powtarzać

Myślisz że USA pomoże.? 

Bezinteresownie

Opublikowano

Oni nie jadą na wojnę, tylko zaprowadzić pokój, chronić szyby, ale nie okienne. No  zaprezentować innym skuteczność sprzętu egzekwującego pokój, by za symbolicznego dolara mogli takowy nabyć.

Opublikowano

poczytajcie Historię i oceńcie taki mój wlasny wniosek który z resztą nie pierwszy raz... - gdyby nie silna Rosja to Polski by nie było nawet w podręcznikach niemieckiej historii

a granice Niemiec czy już do tej pory kilku państw germańskich trudne są nawet do ustalenia jak daleko na wschód od Uralu

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, DTaras napisał:

Wg tych wielkich liter Denwera poprzecinanych "lub" oraz "albo" to Ulman ma rację. Może delikwent wylecieć na zbity pysk z pośredniaka byle miał zaświadczenie, że tak się stało...

Że ma racje to wiem ale fajnie popatrzeć jak marecek samozaoranie w słuzbie PIS popełnia

2 godziny temu, galan99 napisał:

Gwarant pokoju jest Ruski w Europie tylko Ukrainę se skubie ale to normalne testuje NATO ile pozwolą mu .

Ale nikt za Ukrainę nie kiwnie palcem i rok 39 będzie bliski .

Ukraine powinniśmy zająć do Lwowa i Tarnopola, zakarpacie  niech  biorą Węgrzy a Rosja resztę. Ten kraj i tak nie ma przyszłości.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
13 godzin temu, Ulman napisał:

Że ma racje to wiem ale fajnie popatrzeć jak marecek samozaoranie w słuzbie PIS popełnia

Ukraine powinniśmy zająć do Lwowa i Tarnopola, zakarpacie  niech  biorą Węgrzy a Rosja resztę. Ten kraj i tak nie ma przyszłości.

Plik:Polish-Lithuanian Commonwealth (1619) compared with today's borders PL.pngpolska w 21 wieku 

s%25C4%2585siedzi%2Bpolski.png

Polska przed przepiciem i przejedzeniem przez magnaterię 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Polska przed przepiciem i przejedzeniem

Teraz zamiast magnateria przepijać, to przepija i przejada cały naród, efekty już takiego przejadania z historii znamy... Ale niektórzy się cieszą, bo dzięki socjalom mają łatwiej spłacać kredyty.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Teraz zamiast magnateria przepijać, to przepija i przejada cały naród, efekty już takiego przejadania z historii znamy... Ale niektórzy się cieszą, bo dzięki socjalom mają łatwiej spłacać kredyty.

tak jako rolnik wolał Byś gospodarzyć tak jak Ty czy Twoi rodzice 10 lat temu czy jednak w obecnych realiach ? Czy widzisz pozytwne zmiany w polsce za rządów PIS ?

Opublikowano (edytowane)

@jareckiTak, widzę zmiany, dostaję za łubiankę truskawek 8-10zł zamiast 4-6zł 10 lat temu, a pracownik bierze 14zł/h zamiast 7zł/h 10 lat temu, takie zmiany zauważyłem. Nowy ciągnik 80KM 10 lat temu kosztował około 100-110 netto, teraz ten sam, odświeżony model 150-160 netto. Wniosek nasuwa się sam, proporcje cen produktów końcowych do kosztów produkcji się nie zmieniły/niewiele się zmieniły, jedynie portfel musiałem zmienić na większy, żeby mieć gdzie nosić te mało warte pieniądze.

Jęczmień 10 lat temu sprzedawałem po 670zł/t, a teraz o 100zł na tonie drożej, tylko koszty produkcji też wzrosły. Przechodząc do meritum , rodzice 25lat temu żyli nie gorzej z 1,5ha truskawek, niż ja teraz z 3ha.  Ukrainiec pracował za 1USD/h, teraz trzeba płacić 3,5USD/h . Oni hektar ziemi kupowali za 5000zł, ja muszę teraz się liczyć z cenami 50000-70000 w mojej okolicy, odpowiedz sobie sam kto miał lepiej. Kto w latach 90-tych inwestował i się nie bał, to teraz się śmieje z tego jak inni byli naiwni.

Żadnych pozytywnych zmian za rządów PiS-u nie widzę, z mojego punktu widzenia, typowo gospodarczo, to nic mi nie poprawili. Bo do gospodarstwa nie zalicza się 500+ i innych socjali. Dopłaty obiecywali zrównać i co, nic z tego, wprowadzili jedynie dofinansowanie do wapnowania, to mają na +, suszowe według mnie to poroniony pomysł, bo zabrali nam w podatkach, a potem łaskawie dali, oczywiście w roku wyborczym/przedwyborczym. W 2020 było sucho w Polsce północno-zachodniej, pomógł im ktoś tam, dali im jakieś suszowe ?? Nie, bo nie było wyborów ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v