Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

chcesz mnie w nerwicę wpędzić żebym ostatni telewizor na posesji rozwalił? ;)
z resztą nie ma anteny bo gdzieś ze dwa lata temu się połamała i nie ma potrzeby naprawiać :P

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, mirro napisał:

Obajtek wzywa CBA do skontrolowania. Nosz kurna tego jeszcze nie grali, żeby gościu służby wzywał do siebie na kontrolę. I dla własnego dobra powinny tam się stawić. Oczywiście z podejściem że wszystko jest OK.😂 Ciekawe że jak uwalali śledztwo to ni chciał wyjaśnienia wszystkiego do końca. 

A ja obstawiam ze CBA nie podejmie czynności ze względu na brak podejrzeń i przesłanek 🤣

8 godzin temu, jarecki napisał:

powoli sie sytuacja z obajtkiem kreuje , orlen zakontraktował 1 mln ton ropy z usa i znacząco zmiejszył kontrakt na zakupy z rosji a wiec nagonka na obajtka nie jest przypadkowa co nie zmiejsza jego winy ale czas zainteresowania jego osobą mediów nie jest przypadkowy ja czekam na wiecej być może tam napewno coś jeszcze wyjdzie . Wiec Dysydent no cóż tylko pogratulować Tobie .           być może jakiś posrednik przy zakupach odpadł dodatkowo .

Wszędzie jest sPISek!🤣

7 godzin temu, jarecki napisał:

hmm no co USA odmówić ? to lekka ropa zakontraktowana w ubiegłym tygodniu , a w tym tygodniu podpisany nowy kontrakt z rosją na dostawy ropy naftowej 

Tak właśnie wygląda nasze wstawanie z kolan😆

6 godzin temu, Roman176 napisał:

https://wydarzenia.interia.pl/swiat/news-joe-biden-wladimir-putin-zaplaci-za-ingerencje-w-amerykanski,nId,5112535

jak by to napisać tęsknicie już za trampem ?? czy głupkiem jak to nie którzy pisali 

Trump był i jest głupkiem i tego nic nie zmieni. Czemu niby Biden grozi Putinowi który wedle sPISkowców różnej maści uczynił go prezydentem USA? Nie wydaje ci się to dziwne?

2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

niby kto będzie wsadzał PIS do kicia ? powstaną ewentualnie komisje śledcze ale i to nie przejdzie bo opozycja dziś jest w rozsypce zresztą PIS i tak prowadzi w sondażach za 3 lata będą kolejne 4 lata dla PISu a ty żyjesz złudzeniem że to już ta chwila ten moment wstajesz codziennie rano i nic niby kto w przyszłości ma inaczej wybierać ? rodziny z 500 plus emeryci z 13 i 14 emeryturą ludzie co mają w miarę pewną i płatną pracę zmienią na co na kryzys brak pieniędzy w budżecie mniejszą płacę minimalną większe bezrobocie nowy rząd gwarantuje to na bank

Mówisz to ze swojego sekciarskiego punktu widzenia baaardzo prostego członka proletariatu. Jeżeli szczytem ambicji życiowych jest socjal żeby tylko mieć michę to możesz mieć rację.  PIS jedynie propagandowo i przymusowo poprawił płace kosztem biznesu jak na komunstów przystało, ale zmiana rzadzących nic istotnego nie zmieni w koniunkturze bo nasza gospodarka podąża na za cyklem koniunktury globalnej. Wpuszczenie kasy na rynek na przeżarcie daje krótkofalowy i nietrwały efekt wzrostu poprzez konsumpcje. Siła gospodarki opiera się na produkcji ale nasza PISokomuna tępi i doi biznes więc de facto wzost konsumpcji  rozwija biznes zagraniczny. 

Skąd się bierze 100 mld deficytu budzetowego skoro mamy kasę w budzecie jak twierdzisz?

Jak się dziś ma płaska ziemia? Nic się nie zmieniło? Masz dowód że płynąc wzdłuż antarktydy 75 tys km zrobimy kółko i znajdziemy sie w tym samym miejscu?😆 

18 minut temu, dysydent napisał:

no popatrz popatrz

mógł nieboszczyków święcić jako "mistrz ceremonii" (pogrzebowej) a tu Mu przyszło tylko worki foliowe liczyć a i to po protekcji fucha
https://wiadomosci.wp.pl/syn-beaty-szydlo-zmienil-nazwisko-pracuje-w-firmie-ktorej-udzialowcem-jest-daniel-obajtek-6619061424237184a

Czy ja dobrze rozumiem i mecenas to wszystko potwierdził?

Jak czytam że "Zaborowski zaznaczył, że Szydło nie chciała, żeby jej syn pracował w spółkach skarbu państwa." to mnie ogarnia rozpacz. A kim o k**wa jest i jakie ma kwalifikacje jako były klecha żeby pani Szydłowa miała życzenie żeby on NIE pracował na państwowym? Czy nepotyzm jest tak oczywisty że muszą prosić by raczył się powstrzymać od oczywistego w ich mniemaniu  sektora zatrudnienia? 

9 minut temu, dysydent napisał:

złotówka dalej na pysk leci i już € grubo ponad 4,6
jak dojdzie powyżej 5.0 to niech szlag.. ekonomistów pisu razem z tym pisem trafi! (to nie mowa nienawiści a potoczny zwrot co najwyżej nie grzecznościowy :P )

to kupowanie złota czy nie jest przypadkiem czysto propagandowym wybiegiem aby sytuację ratować propagandowymi wybiegami?

Kupuje sie jak jest tanio a sprzedaje gdy jest drogo. PIS robi odwrotnie bo to matoły

Opublikowano

Ojj. Raczej stawiam, że przepierdzielą państwowe na złocie aby tym sukcesem przykryć prywatny szwindel na walutach...

Wojsko i policję niektórzy widzą na ulicach - kurcze - teraz !? Na szczepienie Astrą ludzie nie przychodzą no to trzeba się szykować. Będzie kolejna zmiana w szczepieniach. Żołnierze, nie tylko WOT, udowodnią, że to dobry preparat 😁

Opublikowano

Skoro nie ma nowych okrętów, helikopterów , hełmy doprawiaja w fotoshopie a z Grotów strach strzelać to faktycznie przydatność naszej dzielnej armii moze sie ograniczać do tak przyziemnych zadań. Zastanawiam sie jak to mozliwe skoro wstaliśmy z kolan a na stołkach ministrów obrony były takie wybitne jednostki jak Błaszczak i Macierewicz. Obstawiam że to sabotaż  Putina 🤣

Opublikowano

nagle wyplyniecie sprawy obajtka-znanej od lat wiaze sie z tym ze zaczeto go namaszczac na premiera- pinokio zareagowal natychmiast i wybil mu to z glowy amerykanskimi mediami 😛

chyba nie myslicie ze dziennikarze ot tak zaczeli znajdowac dziesiatkami dzialki,domy  ??? ktos im nadal temat. 

okazalo sie, ze pinokio w walce z zerem i brozka nie jest sam.

• Thanks 1
Opublikowano

Ks. prał. Adam Myszkowski, proboszcz parafii w Wielkiej Woli – Paradyżu i dziekan dekanatu żarnowskiego zmarł w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Łodzi - przekazała radomska kuria diecezjalna. Kapłan na początku marca został pobity przed plebanią, przeszedł operację i nie odzyskał przytomności.

kto kogo w polsce prześladuje? czy jakaś organizacja ujęła się za zamordowanym? (pytanie retoryczne)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Działacze Greenpeace weszli na teren kopalni odkrywkowej węgla brunatnego Turów w Bogatyni w środę rano. Na wielkogabarytowej koparce pracującej w kopalni Turów wywiesili transparent opatrzony logo PGE i Ministerstwa Aktywów Państwowych oraz hasłem: "Kryzys klimatyczny? No i ch*j!".
W środę wieczorem rzeczniczka Greenpeace Polska Katarzyna Guzek powiedziała PAP, że część aktywistów zostanie na terenie kopalni na noc.

gdzie jest policja?

5 godzin temu, dysydent napisał:

złotówka dalej na pysk leci i już € grubo ponad 4,6
jak dojdzie powyżej 5.0 to niech szlag.

po 5 to będzie dolar a euro będzie po 6 gdy pęknie bańka na giełdzie w usa

przecież nbp specjalnie interweniuje żeby osłabić złotego więc gdzie tu sensacja?

Saldo obrotów bieżących wzrosło w styczniu do 3 mld 258 mln euro. To najwyższy miesięczny wynik w historii (i dopiero drugi powyżej 3 mld euro) i 17. z rzędu miesiąc z nadwyżką. Nadwyżka w usługach to 2 mld 367 mln euro. W ujęciu 12-miesięcznym utrzymała się na poziomie 4,6 proc. PKB, co w połączeniu z 2,4 proc. PKB nadwyżki w obrotach towarowych, daje razem 7,0 proc. PKB nadwyżki handlowej. To rekord wszechczasów.

Zdaniem analityków szeroki strumień środków z UE oraz dochodów z handlu wspiera oczekiwania co do dość stromej ścieżki spadkowej zadłużenia zagranicznego (w relacji do PKB) w tym roku. "Jeżeli (jak oczekujemy) wraz z osłabieniem pandemii zaczną ponownie rosnąć bezpośrednie inwestycje zagraniczne, być może już na początku 2022 zbliżymy się do poziomu 50 proc. PKB (z ok. 60 proc. PKB na koniec 2020). Redukcja zadłużenia zagranicznego oraz nadwyżka handlowa zwiększają swobodę prowadzenia ekspansywnej polityki pieniężnej w Polsce" - uważają analitycy.

Zadłużenie polski w walutach obcych

w 2014 – 36,1% (zadłużenia ogólnego)

a w 2020 – 24,2%

znacząco zostało obniżone ryzyko kursowe

zadłużenie polski u nierezydentów

w 2014 – 60% ogólnego zadłużenia

a w 2020 – 35% ogólnego zadłużenia

jak kończy się duży udział podmiotów zagranicznych w ogólnym zadłużeniu państwa widzieliśmy między innym w argentynie czy grecji

poza tym zadłużenie u podmiotów krajowych powoduje, że odsetki od długu zostają w kraju

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, nie napisał:

kto kogo w polsce prześladuje? czy jakaś organizacja ujęła się za zamordowanym? (pytanie retoryczne) 

O ile wiem to na śmierć pobił go kościelny, będący pod wpływem alkoholu. Ta sprawa nie ma raczej podtekstu religijnego. Mówi się raczej, że kościelny był alkoholikiem, proboszcz go zwolnił, a ten w zemście po pijaku tak go pobił że zabił. Wiec nie widac tu walki z kościołem, a raczej zwykle "porachunki" międzyludzkie. 

https://www.google.com/amp/s/wiadomosci.onet.pl/lodz/zmarl-ks-adam-myszkowski-na-poczatku-marca-zostal-ciezko-pobity/4fsk5rh.amp

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

Przecież prokurator nie postawi kościelnemu zarzutu zabójstwa. 😂

5 godzin temu, nie napisał:

poza tym zadłużenie u podmiotów krajowych powoduje, że odsetki od długu zostają w kraju

No pewnie, przecież nam zależy na tych odsetkach no i na długu też nam zależy.😂

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, jacus napisał:

nagle wyplyniecie sprawy obajtka-znanej od lat wiaze sie z tym ze zaczeto go namaszczac na premiera- pinokio zareagowal natychmiast i wybil mu to z glowy amerykanskimi mediami 😛

chyba nie myslicie ze dziennikarze ot tak zaczeli znajdowac dziesiatkami dzialki,domy  ??? ktos im nadal temat. 

okazalo sie, ze pinokio w walce z zerem i brozka nie jest sam.

pinokio nie jest az tak napalony na bycie premierem podobno , miał chwile zwątpienia na ile to prawda to nie wiem .     

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

firma w której kupował folie do sianokiszonki 5 lat temu kupowała komponenty z niemiec bo z orlenu były sporo droższe  .           ta firma od foli to chyba firma prywatna wiec niech se zatrudnia kogo chce .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Roman176 napisał:

Ale niedługo norweski urząd ds dzieci odbierze mu dzieci. Nic za darmo. I doświadczy, jak rzeczywiście Norwegowie traktują Polaków. Jako druga kategorie ludzi. To go dopiero czeka! Nigdy nie przyjedzie do Polski, bo go od razu aresztują. Życie szczura! Good bye!

https://wydarzenia.interia.pl/swiat/news-joe-biden-wladimir-putin-zaplaci-za-ingerencje-w-amerykanski,nId,5112535

jak by to napisać tęsknicie już za trampem ?? czy głupkiem jak to nie którzy pisali 

Norwegia piękny kraj, polecam; jakieś 1,5h lotu do Warszawy.

Pan Trump- niezwykła osobowość,  działał z rozmachem, więc przytępiono mu lwie pazury. Teraz Polska i Izrael pewnie tęsknią za nim; szczególnie Pan premier Binjamin z pewnością czuję się osamotniony, ale jest odważny. 

A na dziś media podały mi świeży materiał sprzed 2 godzin,  waleczny człowiek ciekawe jak na tym wyjdzie:

Edytowane przez Ywa
Opublikowano

Aaaa co z promieniowaniem jonizującym? Z kosmosu, z radonu? Roman kopie węgiel to może coś powiedzieć... Sam glifo nie jest zły - złe jest podejście niektórych ludzi.

Opublikowano

to juz wiem czemu romus tak czesto uzywa wyskoprocentowych substancji odkazajacych-dla zdrowotnosci,na ten radon spiryt najlepszy-rosjanie tak twierdza przynajmniej..

macie zapas randapu ??? ja tak co roku na nastepny kupuje gdyby zakazali.

wszystko jest  trucizna-decyduje o tym dawka- desykacja rzepaku,zboza czy ziemniakow glifosatem to wlasnie to przekroczenie dawki.

Opublikowano (edytowane)

DTaras i Jacuś- nie obejrzeliście uważnie do końca 2 filmu (1film raczej jest częścią drugiego), skoro tak szybko odpowiedzieliście więc nie biorę pod wzgląd poniższych komentarzy.

Miałam sporo chemii w laboratoriach i nie chcę pamiętać, mnie skutecznie zniechęciła.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano (edytowane)

ja nie oglądałem żadnego z filmów bo nie mam czasu ale mogę równie chwytliwe i na pewno w sporym stopniu wiarygodne hasło/klikbajta sklecić - azot z nawozów zabija w tym też i organicznych

czyli co? nie stosować nawożenia?

woda nawet najczystsza też zabije jeśli kto w nadmiar jej wpadnie i pływać nie potrafi

po to są właśnie laboratoria aby optymalizować między niedopuszczalnym a koniecznym. i dopiero po zestawieniu danych z szerszych badań statystycznych można się cyferkami przerzucać

dobrze - wycofamy glifosat całkowicie i co wtedy z tego wyniknie? a no zostanie on zastąpiony w wielu agrotechnologiach innymi substancjami bo na roboty mechanicznie i selektywnie odchwaszczające jeszcze trzeba nieco poczekać. Czy adwersarze akurat glifosatu kalkulują całą sekwencję skutkow wlącznie z groźbą zastąpienia być może jeszcze groźniejszymi świństwami funkcji jakie ten glifosat w agrotechnologii pełni? (nie chcę tu jeszcze przykładów mnożyć bo i tak referat nie post mi wyszedł i przy innych okazjach...)

negować każdy głupek potrafi, zaproponować i wdrożyć alternatywę tylko ktoś na poziomie tych którzy ten glifosat wynaleźli i wdrożyli i tutaj trzeba jeszcze więcej Nauki i pracy.
Glifosat zostanie wycofany przez tych samych którzy go wdrożyli ale dopiero wtedy gdy wynajdą zarówno bezpieczniejsze ale równie skuteczne alternatywy.

za zakazem desykacji ja np krzyczę od zawsze nawet kosztem spadku produkcji przez straty żniwne a nawet w przypadku fasoli promuję i współusprawniam z innymi zbiór dwuetapowy od wielu już lat i to z takim sukcesem że stał się już standardem.
Kto zatem bardziej chroni przed glifosatem? jutubowi krzykacze którzy niczego w zamian nie są w stanie zaproponować czy ten kto rzeczywiście tworzy alternatywy i pokazuje w praktyce ze można tylko do tego trzeba pracy i spokoju a nie wrzasków  że już i to szybko a co później? choćby i głód?

żywność z kultur tkankowych sztucznie mnożonych w przemysłowych retortach na pewno glifosatu zawierać nie będzie. Smacznego :P

"Mamy 27 278 nowych i potwierdzonych przypadków zakażenia #koronawirus z województw: mazowieckiego (4408), śląskiego (3788), wielkopolskiego (2493), dolnośląskiego (2371), małopolskiego (2192), pomorskiego (1758), kujawsko – pomorskiego (1734), podkarpackiego (1449), łódzkiego (1349), warmińsko – mazurskiego (1109), lubelskiego (874), zachodniopomorskiego (820), świętokrzyskiego (707), lubuskiego (672), opolskiego (637), podlaskiego (486) . 431 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną" - podał resort na Twitterze."

rzeczywistość zdaje się dowodzić na sezonowość naturalną epidemii grypopodobnych niezależnie od czego byśmy nie zrobili i cznia sobie wirus z lockdownów maseczek a być może i szczepień bo falowość sezonowa pokrywa się z np hiszpanką kiedy praktycznie nic nie robiono z tego co obecnie.
Rząd coś kontroluje? przebieg epidemii idzie po wykresie naturalnym tak jak by tego rządu wcale nie było

____________________________________________ =

chcesz pajacu jeden z drugim  glifosat wycofać bo szkodliwy przedawkowany? to weź jeszcze po drodze wirusy "wycofaj" - jeszcze szkodliwsze w dowolnej dawce
glifosat masz realniejsze szanse wycować
to wtedy będziesz nie dość że zarażony to jeszcze niedożywiony. powodzenia w rekonwalescencji :P

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v