Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lekka ropa czy lekka ręka?

Orlen odbierał z rury konkretnego tankowca na miesiąc czyli jakieś 300 tys ton. Przez cieśniny taka łódka nie przejdzie i trzeba przepompować na dwa... Coś mnie się zdaje, że kowboje nakupili ropy gdy nafciarze płacili za zabranie a teraz nam ją odsprzedadzą i sukces jak ta lala. Jeszcze trzeba będzie im zapłacić za postój w Gdańsku bo czy my mamy na to magazyny?

Opublikowano (edytowane)

jaka lekka ręka?
cholerna skleroza

o masz jeszcze stronę przerzuciło
a bedzie tego pisania na dzisiaj bo pogoda i ... w ogóle
parę razy miałem rację i tego żałowałem t może lepiej nic... i tak będzie co ma być

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
12 godzin temu, DTaras napisał:

Tak jak się spodziewałem - nic o tym nie wiesz...

Stary. Wyłączasz z bilansu dla kotła gazowego ogrzewanie C.W.U. i robisz to na boilerze bo biorąc pod uwagę, że pompa ciepła wymaga współpracy z FV to w każdej z opcji oprócz biomasy - ta jest bez sensu uprzywilejowana - i z bani.

zamiast bredzić zadzwoń do jakiegoś projektanta ...   chyba ze mamy inne regulacje województwami 

4 godziny temu, Ywa napisał:

Rafał Gaweł jest prawdopodobnie pierwszym Polakiem, który od czasów PRL-u, który uzyskał azyl polityczny w innym kraju europejskim. 

Ale niedługo norweski urząd ds dzieci odbierze mu dzieci. Nic za darmo. I doświadczy, jak rzeczywiście Norwegowie traktują Polaków. Jako druga kategorie ludzi. To go dopiero czeka! Nigdy nie przyjedzie do Polski, bo go od razu aresztują. Życie szczura! Good bye!

https://wydarzenia.interia.pl/swiat/news-joe-biden-wladimir-putin-zaplaci-za-ingerencje-w-amerykanski,nId,5112535

jak by to napisać tęsknicie już za trampem ?? czy głupkiem jak to nie którzy pisali 

Opublikowano

Roman Warunki Techniczne budynków i ich usytuowania nie są województwami. Zapotrzebowanie budynku na energię zawsze podaje się oddzielnie dla celów ogrzewania i podgrzania wody. Choćbyś miał kocioł dwufunkcyjny to określasz dla CWU boiler elektryczny lub technikę solarną lub pompę ciepła przy czym Do boilera i do pompy ciepła musisz mieć fotowoltaikę. Najlepiej chyba solar spiąć w zbiorniku z podgrzewaniem z kotła gazowego jako buforem (ale się nie chwalić) i masz z bani bo zbiornik nagrzejesz zarówno solarem jak i gazem a jeszcze i tak masz punkt biwalentny systemu to siedzi tam grzałka. Ep dla gazu liczysz 1,1 i jak masz ściany zrobione wg nowych wytycznych to spokojnie bilans wyjdzie na jakieś 60 W na m2 gdzie z solara jest zero. Ogarnięte?

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:
2 godziny temu, jarecki napisał:

Wiec Dysydent no cóż tylko pogratulować Tobie . 

?
bo ... zaraz, jak się ta choroba nazywa?

a czekaj czekaj, coś kojarzę. no ale nie zamierzam szukać tu tego posta bo wyszukiwarka na af jest tak samo skuteczna jak CBA będzie u Obajtka

również czułeś podtekst nagłego zainteresowania obajtkiem , 

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

gdyż ,  hmm no co USA odmówić ?

Obecnie USA się nie odmawia, ponieważ nasi do końca stali murem za Trumpem, Pani Mosbacher już nie wbiega do owalnego gabinetu poza kolejnością , czyli wszelkie kanały poza oficjalnymi poszły się jebać. 

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Coś mnie się zdaje, że kowboje nakupili ropy gdy nafciarze płacili za zabranie a teraz nam ją odsprzedadzą i sukces jak ta lala.

Tylko takie sukcesy na pozostały,

Zaprawdę powiadam Wam, nie ma człowieka, którego nie zatrudni Obajtek.

https://wiadomosci.wp.pl/syn-beaty-szydlo-zmienil-nazwisko-pracuje-w-firmie-ktorej-udzialowcem-jest-daniel-obajtek-6619061424237184a

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

stolarz i krawcowa spokojnie mogą zaoszczedzić 500 tys zł na swojej działalnosci nic nadzwyczajnego , zależy w jakim czasie  zrobili te oszczednosci . nawet chyba dla rolnika te 500 tys to nie wyczyn zbyt wielki .

Mówimy o PRLu. W regionie jest kilka szwaczek, chyba z Vistuli na emeryturze i willi nie widać u nich. Nie wiem jak stolarze działali w tamtym okresie, czy można było mieć prywatny zakład ale w tej chwili jest dosyć dużo ofert dla wykwalifikowanych pracowników, zarobki od 2800 zł brutto w zależności od umiejętności. Także po 40 latach pracy może coś się da odłożyć. Chyba że pani Adamowicz mówiła o kwocie sprzed denominacji.

Pewnie posłuchają pana prezydenta.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Biden-do-migrantow-nie-przyjezdzajcie-na-poludniowa-granice-8075596.html

Opublikowano

Każda krawcowa to szwaczka a nie każda szwaczka to krawcowa. Coś często gubisz się w takich niuansach. Niestety niewiem też jak to u Dulkiewiczów było - tylko zwracam uwagę.

Opublikowano

Bo ja jestem praktyk, nie teoretyk i czasami mam problem z nazwaniem rzeczy po imieniu. Na pewno nie mógłbym pracować w związku z tym w sklepie z częściami zamiennymi na przykład.

Opublikowano
37 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@Denwer coś z pisma obrazkowego dla Ciebie specjalnie :)

FB_IMG_1615992185982.jpg

niby kto będzie wsadzał PIS do kicia ? powstaną ewentualnie komisje śledcze ale i to nie przejdzie bo opozycja dziś jest w rozsypce zresztą PIS i tak prowadzi w sondażach za 3 lata będą kolejne 4 lata dla PISu a ty żyjesz złudzeniem że to już ta chwila ten moment wstajesz codziennie rano i nic niby kto w przyszłości ma inaczej wybierać ? rodziny z 500 plus emeryci z 13 i 14 emeryturą ludzie co mają w miarę pewną i płatną pracę zmienią na co na kryzys brak pieniędzy w budżecie mniejszą płacę minimalną większe bezrobocie nowy rząd gwarantuje to na bank

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Tu już nie chodzi o PiS czy PO to niema już znaczenia rządy państw mają narzucone rozkazy co mają wykonać w danym Kraju .

OD 20 MARCA ZAMYKAJĄ KRAJ AZ DO 7 KWIETNIA .

w święta i tak się w domu gości a na wakacje będzie luz potem wrzesień to samo co teraz i tak kolejny rok

13 minut temu, Denwer napisał:

22154334_864801920363540_661744139810324

ale jacy zatroskani na fotce pewnie o ten kraj  no cóż są z daleka od wodopoju i stąd takie miny żal mi ich

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

w święta i tak się w domu gości a na wakacje będzie luz potem wrzesień to samo co teraz i tak kolejny rok

A oczywiście że tak samo i że kolejny rok z bani. I tak do ostatniego Polaka,:lol:za***isty rząd, taki stabilny i przewidywalny. Tylko obywatele im na złość umierają.

• Like 1
Opublikowano

Myślę, Mirro, że odrobią zaległe lekcje a ponieważ są szczepienia i jak przyjdzie jesień może być zupełnie inaczej co niestety wprawi ich w osłupienie choć o ile wiem są tacy ludzie co próbują sprawie sprostać. Tylko czy ktoś to weźmiepod uwagę?

Opublikowano (edytowane)

złotówka dalej na pysk leci i już € grubo ponad 4,6
jak dojdzie powyżej 5.0 to niech szlag.. ekonomistów pisu razem z tym pisem trafi! (to nie mowa nienawiści a potoczny zwrot co najwyżej nie grzecznościowy :P )

to kupowanie złota czy nie jest przypadkiem czysto propagandowym wybiegiem aby sytuację ratować propagandowymi wybiegami?

/edit/
aż z tych nerw linka zapomniałem co niniejszym...
https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/inflacja-w-polsce-i-ue-w-lutym-2021-r-dane-eurostatu/m91vpw4

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v