Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Roman4321 napisał:

pomysł dobry tylko wykonanie słabe bo kto buduje drogą podwodną przeprawe za gruby chajs zamiast znacznie tańszego i bardziej reprezentacyjnego mostu?

Bo PIS woli ryć w mule i kopać pod kimś dołki zamiast budować mosty😆

Opublikowano

Ale oni zeszli poniżej poziomu mułu. Tu nawet pogłębiarka nie sięgnie. I to chyba jest ich właściwy poziom.😂

Aaa czy jest szansa że cały PiS wlezie do tego tunełu?🤣 Bo ja tak, to niech budują i nawet drugiego wejścia niech nie robią,😂

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Czemu Ziobro się za tego Rostowskiego przez 5 lat nie wziął?  Może nie wie albo nie umie albo mogą mu naskoczyć i tylko ciemne masy maja teorie spiskową do wklejania memów.

Odp...... A dlatego że tam każdy ma coś za uszami i jeden na drugiego coś ma..... 

Denwer możliwe że coś dopowie w swoim różnie niezrozumiałym stylu memowo tekstowym...😉...🤔😀

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Od kilku lat zadaje Paranoikom I Socjalistom pytanie o to samo -skoro tyle kradli, niszczyli, sprzedawali i kazdy o tym wie, bo nawet w pierwszym lepszym memie te rewelacje sa , to czemu nie mogą ich za to pozamykać? Wymówki równie pokrętne co logika prostego ludu ale tak naprawdę  to nikt nie ma o tym pojecia. Tragizm tej sytuacji jest taki, że doły społeczne nie wykazują symptomów choćby znikomych procesów myślowych. Każdy minimalnie wydolny intelektualnie osobnik powinien miec refleksje że skoro tyle jest nakradzione a nikogo za to nie zamykaja,  to rządzacy mogą ale nie muszą być kretynami, ale elektorat z pewnoscią jest zidiociały skoro nie ma żadnej refleksji na ten temat. 

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Tragizm tej sytuacji jest taki, że doły społeczne nie wykazują symptomów choćby znikomych procesów myślowych.

Maciej Witucki: Te oszustwa VAT-owskie, to gdziekolwiek słyszę o temacie zorganizowanej przestępczości w Polsce, to już właściwie nie narkotyki.

Paweł Graś: Absolutnie nie opłaca się już produkcji narkotyków, tylko VAT.

Maciej Witucki: Produkcja faktur jest lepsza

Paweł Graś: To jest problem, bo to się, wiesz, to jak stonka się przerzuca, wiesz z obszaru na obszar.

Tomasz Misiak: Tworzysz sieć stu spółek...

Paweł Graś: Jakich stu??? Nie musisz stu tworzyć, no co ty! Problem jest tylko znalezienie... dzisiaj to jest złoto, jutro pręty stalowe, pojutrze wapno, potem olej rzepakowy, potem wiesz, ku**a, każdy towar, absolutnie wszystko możesz... i zanim…

Tomasz Misiak: …machina dojdzie

Paweł Graś: …i potem na końcu masz jeden problem, nawet jeśli dopadniesz wszystkich, dopadniesz całą siatkę, dopadniesz wszystko, to musisz udowodnić, że wszystko było świadome i w złej wierze. I udowodnij siódmej firmie w łańcuszku, że ona miała świadomość, że służy to oszukaniu fiskusa, i że ona działała w złej wierze. A żeby ich dopaść, to musisz właśnie to udowodnić.

Maciej Witucki: A jako nieprawnik - nie ma konstrukcji prawnej, którą można by stworzyć, stwierdzając, że oderwanie rąk od kierownicy w samochodzie w czasie kontroli policyjnej jest...?

Paweł Graś: No niestety nie. No niestety nie.

Tomasz Misiak: To jest nagminne. Ja jestem ogromnym płatnikiem VAT, ja miesięcznie płacę miliony VAT-u, rocznie setki milionów VAT (...) ja nie mam kosztów VAT-owskich (...) w związku z tym ilość ofert, firm, które chcą nam zoptymalizować tą...

Paweł Graś: Taaa

Tomasz Misiak: Dramatyczne. To jest autentyczny problem. Gość do ciebie przychodzi i mówi tak: „Proszę pana, ja panu sprzedam komputery. Wie pan, przecież to się w trzy miesiące zutylizuje. Pan mi zapłacisz połowę VAT-u na fakturę, a ja te komputery...”. rozumiesz przyniesie ci, PRZYNIESIE ci ten sprzęt. To jest jedna rzecz. Przynoszą używany sprzęt komputerowy.

Paweł Graś: Taa

Tomasz Misiak: Powiedz mi jak urzędnik przychodzący do firmy sprawdzi, czy to jest używany sprzęt komputerowy, czy nie?

Paweł Graś: Ta. Taa.

Tomasz Misiak: I ja jutro mogę dokonać zakupu np. za dwa, trzy miliony złotych sprzętu komputerowego, gdzie gościu mi przynosi sprzęt złomowany o wartości tam nie wiem...

Paweł Graś: Yhy.

Tomasz Misiak: ...pięciu tysięcy złotych, czy ilu, bo to zbierają gdziekolwiek za darmo, żeby również... firmy niektóre dopłacają, żeby zabrać od nich pieniądze - i wystawia ci na to fakturę na 3 miliony złotych. Masz 600 tysięcy z VAT-u, temu facetowi oddajesz trzysta, trzysta bierzesz sobie do kieszeni. I jeszcze oprócz tego masz na podatku dochodowym dodatki, bo gość ci sprzedał ten... I to jest wiesz... Znalezienie potem tego jak on to zrobił, co z czym zrobił itp.

Paweł Graś: Rozprawa taaa... biegłych, cuda niewidy. Nie do...

• Like 1
Opublikowano

Ten opisany manewr był do wyjęcia. To był strzał najwyżej na raz i yo przez słupa. PiS twierdzi, że były to miliardy wat czyli pięć razy więcej w obrocie. Po drugie proceder był i jest dotychczas.

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Bo PIS woli ryć w mule i kopać pod kimś dołki zamiast budować mosty😆

jakie to oczywiste teraz po kopaniu tunelu w swinoujciu i przekopie mierzei nabiera innego sensu to kopanie w mule .,

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, nie napisał:

Maciej Witucki: Te oszustwa VAT-owskie, to gdziekolwiek słyszę o temacie zorganizowanej przestępczości w Polsce, to już właściwie nie narkotyki.

Paweł Graś: Absolutnie nie opłaca się już produkcji narkotyków, tylko VAT.

jaka jest różnica czy na narkotykach zarabia ktoś, czy na siłowych wymuszeniach czy na opodatkowaniu haraczem innych np m.in. vatem czy na egzekucjach komorniczych tegoż haraczu które to można porównać do rozboju bandyckiego?

ktoś powie że państwo uświęca zasady mafijne bo służy pozytywnym celom. a przecież i struktury mafijne bronią swoich członków ich rodzin a przecież i bandziory mają "swój honor" i jakieś tam zasady bez których by te struktury się rozpadły nad pierwszym łupem .... no właśnie
nie widzicie żadnych analogii?

pod pewnymi względami bandyci są nawet bardziej '... nie wiem - "ludzcy"
przynajmniej nie ma wśród nich fanatyzmu takiego jak... "psa ogrodnika"

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Tunel pod świną dla 40 tys miasta to jak Metro w Zielonej Górze. Patrząc na gazoport w tle to taniej wyszedłby most bo gdy koncepcja powstawała był tam tylko Woliński Park Narodowy. Dobrze, że coś robią. Nikt nie zwraca uwagi, że gdyby się wzięli za to zamiast durnego przekopu to byłoby już po ptokach. Teraz jedne lokalne tytuły relacjonują sprawę a dlaa drugie cisną na poprzednią ekipę... Przekop był pierwszy. Prace na mierzei skończą w 22 roku a w 23 popłyną z Elbląga do Świnoujścia otworzyć i przejechać się tunelem. Na tę okoliczność zrobi się jakiś długi weekend. Tylko skoro odchodzimy od węgla a Ostrołęka przerabiana jest na gaz ten przekop nie będzie deko stratny?

Opublikowano (edytowane)

no tak
jeden by kazalłkopać węgiel drugi most zamiast tunelu tylko co.. kim ty jesteś jeden z drugim? płacisz za to?

a no właśnie

po nawet krótkim zastanowieniu jednak nie jest taka obraza to moje pytanie

coś z systemem jest nie tak jeśli byle... ma prawo wtrącać się w rzeczy których nigdy nie zobaczy ani ...

a tak pragmatycznie to tunel jest lepszy od mostu nad kanałem żeglugowym a przynajmniej o żeglugowym potencjale nawet jeszcze nie wykorzystanym no i aby miasto 40-o tys "podrosło" to właśnie trzeba coś w tym kierunku

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
45 minut temu, jarecki napisał:

jakie to oczywiste teraz po kopaniu tunelu w swinoujciu i przekopie mierzei nabiera innego sensu to kopanie w mule .,

Jakiego sensu to nabrało? 

Opublikowano (edytowane)

czy kopanie w mierzei czy tunel pod świną to uznanie stanu granic obecnych ktore to granice owe babraniny omijają i niejako sankcjonują

to uznanie wizji Stalina a nawet nie wizji co bazgraniny odręcznej po mapach i jak na razie to sukces tej bazgraniny przeżył swego kreatora i ma się dobrze.
to jest dopiero pomnik bo budowany rękami tych którzy mienią się wrogami

Most nad cieśniną kerczeńską jest pomnikiem Putina czyli przy Stalinie to i tak "cienki bolek" bo swoje pomniki musi budować za swoje...

https://tvn24.pl/polska/usa-antony-blinken-nord-stream-2-zagraza-sytuacji-gospodarczej-i-strategicznej-ukrainy-i-polski-5040452

dobra współpraca ponad podziałami między Ukrainą Polską Rosją i Niemcami zagraża jeszcze bardziej interesom amerykańskim w tym rejonie świata i może czas o tym zacząć głośno mówić

Białorus jest tutaj nieistotna bo była by zmuszona...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

trzeba przypomniec ze ustawy uszczelniajace vat przyjela koalicja po-psl  a pis glosowal przeciw tym projektom.......

bylem pare tygodni w swinoujsciu,plynalem promem- problem jest, szczegolnie gdy 10 w skali bouforta, ale zawsze mozna przez niemcy jechac na lad , przedtem trudno bylo granice zauwazyc. teraz kontrole stoja. 

czy mozna zrobic most - bez problemu, czy bylby tanszy ? nie znam wyliczen.. jechalem tym nad sundem-troche kilometrow ma, trzeba zaplacic ponad 50 zl od lebka a i tak do dzisiaj sie nie zwrocil a juz go maja remontowac

czy tunel jest potrzebny ? z ekonomicznego punktu widzenia nie, 

miasto sie zwinelo z 50 na 40 tys, pogoda jest .ujowa, wieje, drogo jest wszedzie, w zimie pustki-gdyby nie sanatoria to kompletnie, w lecie tlok . ale teraz zaczynaja go niemcy wykupywac .powstaja nowe pensjonaty, mieszkania,hotele.

podczas spacerow ogladalem banery na plotach budow- oferty sprzedazy z adresami krakowskimi byly czeste. 

Opublikowano (edytowane)

budowa stałego połączenia ze swinoujsciem nie powinna być kwestią dyskusji bo jest potrzebne  i tak jest w ucywilizowanych krajach , z ekonomiocznego punktu widzenia raczej sie nie zwróci , choć pozwoli wiekszej liczbie turystów odwiedzić miasto a to już przekłada sie na konkretne liczby . chyba wczoraj wypowiadał sie burmistrz wisły żę dzieki małyszowi jest wiecej turystów a to juz przekłada sie na restauracje i noclegi , 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Jakiego sensu to nabrało? 

inwestycyjnego ;)

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

a co dzisiaj przeszkadza turystom w dotarciu na wyspe uznam z wyspy wolin ??? niemieckim nic a polskim tez niewiele. jedyna przeszkoda moze byc ujowa pogoda, choc w tamtym roku w lutym w swinoujsciu bylo cieplej niz w lipcu w kolobrzegu 😂

jesli jedziesz kilkaset kilometrow to parenascie czy paredziesiat minut to zadna roznica... z pociagu wysiadasz ze 100 metrow od promu, wsiadasz bez problemu po paru minutach albo od razu, jak sie trafi. po kilkunastu godzinach jazdy zaden problem, za promem masz autobus albo taxi na miejscu- dla turysty to jest rozrywka a nie problem - sprawdzcie ile trzeba placic za rejs wycieczkowym  statkiem .

kolo mnie tez jest prom a ludzie protestuja bo maja most budowac- przypadkiem byly wojewoda blisko mieszka, tylko jest jeden problem dojazd , mostem ludzie beda autostrade omijac a droga waska ,kreta i gesta zabudowa..

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Górnictwo nie ma u nas żadnej przyszłoścI jeśli chodzi o rentowność. Jak to sztucznie połączą z czymś rentownym albo kupują od nich węgiel przez agencję rezerw materiałowych to jeszcze jakoś się na papierze zgadza. Węgiel będzie szedł z krajów o niższych kosztach pracy, niższych podatkach i tańszym wydobyciu z płytkich pokładów. Może będą krótkie cykle koniunkturalne gdzie to będzie zarabiać ale w dłuższej perspektywie zawsze będzie dokładka.

Co w zamian ? Ani rząd nic o tym nie mówi, ani opozycja, ani tym bardziej ekolodzy. Kolejne pytanie do tych trzech opcji. Co z górnikami ? Zwalniamy i niech sobie radzą sami a co nas to obchodzi ?

8 godzin temu, Ulman napisał:

Od kilku lat zadaje Paranoikom I Socjalistom pytanie o to samo -skoro tyle kradli, niszczyli, sprzedawali i kazdy o tym wie, bo nawet w pierwszym lepszym memie te rewelacje sa , to czemu nie mogą ich za to pozamykać? Wymówki równie pokrętne co logika prostego ludu ale tak naprawdę  to nikt nie ma o tym pojecia. Tragizm tej sytuacji jest taki, że doły społeczne nie wykazują symptomów choćby znikomych procesów myślowych. Każdy minimalnie wydolny intelektualnie osobnik powinien miec refleksje że skoro tyle jest nakradzione a nikogo za to nie zamykaja,  to rządzacy mogą ale nie muszą być kretynami, ale elektorat z pewnoscią jest zidiociały skoro nie ma żadnej refleksji na ten temat. 

A wyżyny społeczne myślą ?

5 godzin temu, Ulman napisał:

A chociaż zamkneli kogoś za to, czy tylko nieustająca podnieta z kilku rozmów dla dołów społecznych? 

Zamknęli kelnerów, którzy ich nagrali. Jak w ogóle można elity podsłuchiwać ? Kto w ogóle rozpoczął tą modę ? To jest skandal.

Opublikowano (edytowane)

jeszcze na żadnych turystach potęgi a nawet jakiejkolwiek znaczącej gospodarki nikt nie zbudował

turystykę budują biedacy dla bogaczy i nawet est to poniżające że jedyne co ma się do zaoferowania to egzotykę własnej ... własnego zacofania

stawianie na turystykę jest przyznanie że jest się co najwyżej skansenem z sobą jako tresowanymi małpami dla uciechy przyjezdnej gawiedzi od bogatszych od siebie czyli akurat dla turystów do śminioujścia to co najwyżej bym kajaków nastawiał po brzegach
nie dośc że oszczędności we wszystkim to jeszcze i paliwa nie trzeba na .... sami dowiosłują bezpaliwowo ekologicznie i jeszcze zapłacą za wynajem :D

Nie wiem co tam w n zach rogu Polski jest sensowne gospodarczo ale jeśli jest to bez sprawnej komunikacji...chińskie przysłowie ... - chcesz być bogaty; buduj drogi

to akurat jest nowe chińskie przysłowie i działa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Kanał żeglugowy jest Dysydencie do Szczecina. Na 7 m zanurzenia to co powiedzieć o tym nowopowstającym? I tak jak piszesz - niewykorzystany. Coś konkretnego przyjmie Świnoujście a gdyby nawet Szczecin chciał to cały dzień trzeba płynąć bo większa jednostka zmieści się tam praktycznie jedna. Zalew turystycznie jest fajny ale kto ma łajbę będzie miał wyrąbane na tunel. Tak przy okazji - nad tunelem z pogłębianiem też trzeba uważać zatem ten most nie jest taki gupi - szczególnie otwierany.

A drogi? Jak najbardziej. Mimo że kolej tu u nas najwcześniej była to weź i dojedź sprawnie choćby do Kołobrzegu a do Wrocławia?! Lepiej sobie kupić samochód. Najtańsza opcja lotniska to Poznań, najlepsza Berlin (nawet koleją) i CPK bez bardzo szybkiej, bezpośredniej kolei tego nie zmieni choć i wówczas nie jestem pewien.

Opublikowano (edytowane)

no nie
zwodzone mosty to czasy innych epok i tunel jest zdecydowanie teraz bardziej nawet jako atrakcja a już nie mówiąc o bezkolizyjności czy samym utrzymaniu np zimą

no nowocześniej to wygląda a jeśli unia dopłaci to ryć i akurat w kwestii tunelu sprzeciw uznaję za proniemiecką postawę bo te granice postalinowskie przecież nie są wieczne

trzeba patrzeć trochę dalej i szerzej

tak skrótowo bo nie mam czasu więcej

o masz
https://www.dziennikwschodni.pl/zamosc/zamosc-zawiesza-wspolprace-z-ukrainskim-miastem-poszlo-o-nazwe-stadionu,n,1000285251.html

no to i Niemcy i Rosjanie i Amerykanie zacierają ręce
tak to my potęi środkowoeuropejskiej nie zbudujemy nigdy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

jeszcze na żadnych turystach potęgi a nawet jakiejkolwiek znaczącej gospodarki nikt nie zbudował

turystykę budują biedacy dla bogaczy i nawet est to poniżające że jedyne co ma się do zaoferowania to egzotykę własnej ... własnego zacofania

możę nie państwowej gospodarki  ale regionalnie i owszem w sumie np . zakopane raczej potegą nie bedzie ale z turystyki sporo osób tam żyje , raz lepiej raz gorzej . Ja np . nie czekałem na prom a jechałem na obiadek do swinoujscia, przynajmiej próbowałem .

Opublikowano

A bo to gupie uje myślą, że nasza historia jest lepsza niż ich... Ależ ha nie mam nic naprzeciw tunelu oprócz tego, że gabaryt i tak wodą trzebaby było.. Wszystko ma swe zalety i wady. Kiedyś wylazłem z auta w tunelu w mieście Graz - myślałem, że zdechnę. @mirro - coś w lesie zdechło bo instrukcje do grota rozdają.

W Świnoujściu turystyka praktycznie tylko latem - w górach cały rok. Jeszcze raz wprost - w porównaniu do przekopu mierzei ta inwestycja jest ideałem.

Opublikowano (edytowane)

gdyby to Zakopane byl0o - nie wiem - gdzieś np w Afganistanie czy podobnym zadupiu to ... jaka turystyka?
potrzebny relatywnie blisko bogatszy klient od tych tam baców aby i Im co skapło. Baez Zakopanego Polska Czechy Słowacja i kto tam jeszcze  nie zbiednieje ale Zakopane bez takiego sąsiedztwa było by co najwyżej krainą nomadów z baranami jako jedynym źródłem przeżycia bo utrzymaniem tego trudno nazwać.

Najwyższa góra Europy
pewnie myślicie że na pewno to Mount Blanc? to kretowisko w porównaniu z innym pretendentem.. a no właśnie

jak niewielu wie o czym piszę

i dlaczego?

dobry gospodarz turystykę traktuje jak ogródki działkowe. Może i można co do zjedzenia z nich wyciągnąć ale poleganie li tylko na nich to z głodu trzeba by zdechnąć

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v