Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zawsze to dłuższa linia brzegowa, mniejszy tłok na plaży 

Opublikowano

Tylko, że kopanie na mierzei trochę te węgorze zniechęci do bytowania. Gdyby jednak nie to należy takie akwarium na węgorze zainstalować też na tylnej półce samochodu Izera a Orlen powinien zainwestować w Żeglugę Bałtycką i na stacjach rybne stoiska otwierać..

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

A po co ganiać? Parking zrób i trzep kasiore przez  okrągły rok.

Jak ja ziemię umiłował🤭

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

A o jakiej jakości i zaawansowaniu technicznym mówimy jak nie masz ani ludzi ani technologii ani doswiadczenia? No i oczywiście rynków zbytu też nie ma. Biznes by był jak cholera😄 Tobie się wydaje że takie firmy jak ZF które produkują  przekładnie do traktorów ciężarówek osobówek i cholera wie do czego jeszcze , maja taka prostą technologię że rach-ciach zrobimy to samo i zawojujemy świat.  Urojenia o potędze

Twierdzisz że u nas nie ma ludzi, którzy potrafią coś wymyślić, konstruować ? Nie wiem, wrócić do Balcerowicza, dlaczego wszystko sprzedał zamiast modernizować ? Taki plan by chyba każdy zrealizował. To nie są urojenia o potędze bo o tym akurat nie mówię.

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Gdyby jednak nie to należy takie akwarium na węgorze zainstalować też na tylnej półce samochodu Izera

A widzisz? Jak chcesz, to potrafisz wymyślić coś pożytecznego. Dodam jak sie ogniwo zużyje, to bydlaka na patelnię i utylizacja bez problemów.:lol:

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał:

Twierdzisz że u nas nie ma ludzi, którzy potrafią coś wymyślić, konstruować ? Nie wiem, wrócić do Balcerowicza, dlaczego wszystko sprzedał zamiast modernizować ? Taki plan by chyba każdy zrealizował. To nie są urojenia o potędze bo o tym akurat nie mówię.

Są tacy ludzie ale pomyśl jaki musisz dystans nadganiać zaczynając od zera ,  by być konkurencyjnym do największych na tym rynku? Kiedy im dorównasz? Za 30 lat? Inna sprawa to pomysł na biznes. Taki ZF produkuje dziesiątki a może i setki tysięcy  przekładni rocznie a ty chcesz zaczynać od zera , budować fabryki, organizować całą firmę by produkować kilka przekładni rocznie? Jak to ma się finansować? Gdzie tu jest biznes?

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Tak to jest jak się uroi w głowie jakiś pomysł wynikły ze snów o potędze. Są światowe firmy które od dziesiątek lat mają uznana pozycje na rynku, olbrzymi bagaż doswiadczeń, sztaby inżynierów pracującym w tym od wielu lat. Do tego zakłady produkcyjne rownież z wielkimi doświadczeniami, odpowiednio dobranymi i sprawdzonymi kooperantami. Oczywiście maja też osrodek badawczy , hamownie i cholera wie co jeszcze bo i zmęczenie materiału i zachowanie przy obciążeniach dynamicznych muszą sprawdzać. Na dodatek zapewne jeszcze masa ludzi od elektroniki towarzyszącej, i programiści  bo bez tego przekłądni sie w tej chwili raczej już nie robi.

A my sobie wymyślimy że będziemy produkować takie przekładnie sami bo tak nam sie podoba i trzeba coś produkować tak jak za komuny było. Będzie to nic nie warte bo nie mamy żadnego  zaplecza - ani zakładów, ani żadnych ludzi z praktyką w zakresie materiałów elektroniki czy inżynierów zdiolnych wiedzieć jak się za to zabrać. Naładuje sie kasy w taki projekt masę bo to sny o potędze a potem się okaże że nie ma do czego tej przekładni montować bo Ursus to takie badziewie że nikt tego nie chce i JD czy NH są lata świetlne do przodu, maja obsługę serwis, szerszą gamę więcej opcji wyposażenia i rozbudowy. Oczywiście całościa będzie zarządzał jakiś Suski albo inny partyjny gamoń bo przecież tak jak za komuny szef musi być partyjny a nie fachowy. Finalnie kasa będzie wydana na coś co nie ma racji bytu i nie ma szans działać na wolnym rynku a jedynie w izolacji tak jak za komuny było. Lud jednak za tym tęskni bo komuna to było to i mogli żyć złudzeniami o marzeniami o potędze.

ulman napisz czy jesteś na wózku inwalidzkim

Opublikowano
21 godzin temu, racyl napisał:

czyzby to byl brat pewnego pana ktory kilkadziesiat kamienic sprywatyzowal ??

4 godziny temu, Ulman napisał:

a potem mamy 100 mld deficytu budzetowego , pewnie drugie tyle ukryte i za***ane pieniądze z OFE. 

nie badzmy skromni w tamtym roku 250 miliardow ,w tym bedzie pewnie ze 350 

Opublikowano

ale już rząd zrozumiał i izera ma być składakiem ,  

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Jarecki wyjaśnił, że chodzi o ludzi i "błysnął" wiedzą w temacie jak Ci ludzie. Polskie firmy budują spalarnie wg własnych technologii Skandynawom bo w Polsce brak popytu. Do ciepłowni węglowej trzeba kupić węgiel po pincet za tonę i wybecalować za emisje. Czyli zarobek żaden. Do spalarni jadą odpady już zapłacone bo wszyscy płacimy czyli już jest zysk na inwestycji. Jeżeli temat to spalanie suchego to spalarnia może stać w środku miasta. Problem jest z bio bo musi nahpierw ugnić aby zrobić metan... Ale nie o tym. Tosz to kufa jakaś katastrofa umysłowa wsadzać wiatraki do Bałtyku skoro niema infrastruktury odbiorczej a śmieci ugniatać na hałdy które emitują gorsze gazy cieplarniane niż byłyby przetworzone w ciepło 

za spalenie smieci spalrnia dostaje pieniądze ,  a co do budowy https://www.google.com/search?q=protest+przeciw+budowie+spalarni&rlz=1C1GCEA_enPL906PL906&oq=protest+przeciw+budowie+spalarni+&aqs=chrome..69i57j0i22i30j69i60.12854j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Opublikowano

Czyli za spalenie od ludzi i dzięki temu "taniemu" paliwu może produkować tani prąd i tanie ciepło. Ze śmieci można wydoić tyle samo energii co z węgla brunatnego.

Opublikowano
40 minut temu, Mariusz2903 napisał:

ulman napisz czy jesteś na wózku inwalidzkim

Tak, mam taki z silnikiem i skrzynią biegów z ursusa , ramą wyspawaną w stoczni szczecińskiej  a elektronika jest z radomskiej doliny krzemowej wybudowanej na życzenie posła Suskiego. Mam egzemplarz kolekcjonerski bo po wyprodukowaniu 57 egzemplarzy przedsiębiorstwa zbankrutowały. Kiedys wezme za niego grubą kasę 

• Haha 1
Opublikowano

cyt- "emerytury bez podatku mają być jednak ograniczone - nie każdy emeryt skorzysta ze zmian w systemie emerytalnym. PiS tworząc tzw. Nowy Ład chce zwolnić z podatku emerytów, których świadczenia nie przekraczają 2,5 tys. złotych brutto. Według oko.press wszystko ma zostać ujawnione 20 marca podczas konwencji online."

a no zobaczymy czy ten portal wie co pisze czy pisze aby pisać  który to.. ach tak - dzień kobiet - ósmy to za dwa tyg będzie wszystko wiadomo
https://superbiz.se.pl/wiadomosci/beda-emerytury-bez-podatku-ale-nie-dla-wszystkich-emerycie-sprawdz-czy-dostaniesz-aa-GykQ-QDCs-7C6y.html

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Są tacy ludzie ale pomyśl jaki musisz dystans nadganiać zaczynając od zera ,  by być konkurencyjnym do największych na tym rynku? Kiedy im dorównasz? Za 30 lat? Inna sprawa to pomysł na biznes. Taki ZF produkuje dziesiątki a może i setki tysięcy  przekładni rocznie a ty chcesz zaczynać od zera , budować fabryki, organizować całą firmę by produkować kilka przekładni rocznie? Jak to ma się finansować? Gdzie tu jest biznes?

Czyja to wina ? Pomijając te przekładnie. Polak wymyślił utylizację azbestu i ...sprzedał patent chyba Francuzom. Nie wiem co się teraz z Tonsilem dzieje ale widocznie lepiej inwestować w Beymę czy Celestiona. I takich przykładów można by chyba podać jeszcze kilka. Dlaczego natomiast Solorz zainwestował w montownie swoich dekoderów w Polsce, zamiast zlecić to Chińczykom i zamawiać sprzęt kontenerami ? Faktem jest że rynek się zdobywa latami ale może należy poszukać winnych takiej sytuacji.

Co to się stało z kolegami ?

https://r-scale-e0.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/b8b4b727d6f5d1b61fff7be687f7970f/676e571e-07a4-4396-9c0f-3ebd0617b1be.png?type=1&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=1018&srch=2000&dstw=1018&dsth=2000&quality=80

Opublikowano

Jarecki - o to Twoje "już" się rozchodzi. Z mojej perspektywy to jest - dopiero. Ursus. To nie tylko kwestia składania ciągników. Gdyby ta firma potrafiła zapewnić zbyt to vigusa dla niej zaprojektowałby i wykonał przytaczany ZF. Zrobiliby to pewno we dwa tygodnie. I by się sprzedawało. Ursus zamiast pójść z czasem sprzedawał najlepsze ciągniki - bo mechaniczne próbując utwierdzić nabywce, że ma rację. Gdzie tu innowacja? Kirov miał biegi rozbite na ćwiartki a istniała skrzynia do szejsiony na powershifcie potrójnym. Po pół roku od wystartowania projektu to Ursus zrobił jedynie film na youtuba i wtedy już trzeba było to towarzystwo rozpirzyć. Już to pisałem - lepiej udałoby się zbudowanie silnika na bazie 4ct107 niż ta skrzynia. Ja w każdym razie szybko się odczarowałem.

Dsbh - Jest taka firma ADB. Sobie poczytaj do Ci się rozjaśni: "dlaczego Solorz". To nie jest kwestia patriotyzmu.

Tak jeszcze dopisze: winnych noe znajdziesz a jak ulegniesz patologicznej propagandzie i sobie wkręcisz że to akurat ci to co Ci po tym przyjdzie? Będziesz się brandzlował wieczorami z tą myślą?

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, DTaras napisał:

Dsbh - Jest taka firma ADB. Sobie poczytaj do Ci się rozjaśni: "dlaczego Solorz". To nie jest kwestia patriotyzmu.

Firmę kojarzę tylko nie wiem czy o tej samej myślimy. Trzeba poczytać.

Opublikowano

Racyl, popełniłeś błąd  - ja piję, ty  pijesz,  ksiądz pije🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v