Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, dsbh napisał:

Nie wyrosłaś, tylko nie znosisz nakazów z tego co da się zauważyć. Co do samej książki, dwa wnioski mi się nasunęły wtedy po przeczytaniu. Pierwszy, są w niej pewne sprzeczności a drugi, autor jest osobą dosyć inteligentną. Być może czytając ją teraz, doszedłbym do innych przemyśleń lub tych samych.

Zdarza się też, że jestem bardzo surowa i nadgorliwa a nie znoszę głupoty rządzących; więc mogę się zgodzić z Tobą.

Opublikowano

Pytanie natury medycznej - szczepić się czy nie - oto jest pytanie?

Jak tam bunt antyszczepionkowy?

Co w waszych stronach nieoficjalnie się mówi?

Zgłaszacie seniorów, godzą się?

Opublikowano

Teściowa zaszczepiona   :P   moim zdaniem spokojniejsza, polecam.   :P

Opublikowano
27 minut temu, Mariusz2903 napisał:

KRUS podnoszą bo emerytury drgnęły a z OSNami to wiadomo chodzi o azot mocznika już zwykłego bardzo nie kupisz wymogi UE

A do czego ci ten mocznik taki niezbędny ?

Krus podnoszą a wcześniej zachęcali rolników do zakładania działalności na wsiach a teraz nogi im podstawiają

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Seniorka zgłoszona. Ja tam raczej w tym ro, nie liczę na swoją kolej.

Oj tam będą nowe wybory to pr,y urnie będą chętnych szczepić  😋

Opublikowano
4 minuty temu, deSilva napisał:

Teściowa zaszczepiona   :P   moim zdaniem spokojniejsza, polecam.   :P

Przeżyła?😉

3 minuty temu, mirro napisał:

Seniorka zgłoszona. Ja tam raczej w tym ro, nie liczę na swoją kolej.

Pytanie nie czy kiedy, tylko czy w ogóle?

Nie masz obiekcji?

Media podają baaardzo wysoki odsetek szczepień wśród personelu medycznego.

Tymczasem np od kolegi się dowiedziałem że to niespełna 30%. Rośnie grono przeciwników.

https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/538857-9-osob-z-domu-opieki-kolo-pulaw-zmarlo-po-zaszczepieniu

https://www.google.com/amp/s/www.o2.pl/informacje/nie-zyje-28-letni-lekarz-bral-udzial-w-testach-szczepionki-na-koronawirusa-6567297358191232a%3famp=1

https://www.medonet.pl/porozmawiajmyoszczepionce/szczepionka-na-covid-19,norwegia--zgony-seniorow-mialy-zwiazek-ze-szczepieniem-na-covid-19--badania,artykul,94791190.html

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał:

Pytanie natury medycznej - szczepić się czy nie - oto jest pytanie?

Jak tam bunt antyszczepionkowy?

Co w waszych stronach nieoficjalnie się mówi?

Zgłaszacie seniorów, godzą się?

u mnie nikt nie planuje i nie ma chęci

Opublikowano
10 minut temu, racyl napisał:

A do czego ci ten mocznik taki niezbędny ?

Krus podnoszą a wcześniej zachęcali rolników do zakładania działalności na wsiach a teraz nogi im podstawiają

bez azotu nic w polu nie urośnie 

jak liberałowie nie daj boże wrócą to po krusie będą szukać oszczędności wtedy zobaczymy czy Kołodziejski wyjdzie z PSLem na ulicę 

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Tak całe zero

Bo ja je rolnik indywidualny co wsxystko wyciółał własnymi rękami.

A ci co maja po 2 fyndy 3 dżondyry i germanski park maszynowy za dotacje i są na vacie to są przedsiębiorcy i powinni płacić zus.

To pisz szczerze, że żal żyłkę ściska, a nie, że się „nie łapali”

niemniej jeśli ściska, to opodatkowanie jak najbardziej uzasadnione. 

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Ogólnie to nie wierzę że zaszczepienia wszystkich uchronią.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Agrest napisał:

U mnie w domu nikt się nie szczepi. Seniory zrezygnowały, pozostałe grupy wiekowe nie mają zamiaru się zapisywać. W grupie 30+ i 50+ to przechorowaliśmy, poziom podobny do zwykłej sezonowej grypy, oprócz braku zapachu i smaku oraz przymusowego pobytu w domu.

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Poczekaj i za Ciebie się wezmą, oj będziesz piszczał ...

A jak tak Cię d*pa boli, że inni dostali dofinansowanie na nowe fyndty i john deer'y to trzeba było złożyć i też byś dostał, każdy kto złożył wniosek i miał magiczne 1,5pkt dostał dofinansowanie z MGR. 

23 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

jak liberałowie nie daj boże wrócą to po krusie będą szukać oszczędności wtedy zobaczymy czy Kołodziejski wyjdzie z PSLem na ulicę 

Mocznik z inhibitorem to akurat super sprawa. Szkoda tylko, że nie będzie zwykłego mocznika, bo czasem się go używało np w truskawce jak liście skosiłem, żeby dać azot, aby przyspieszyć rozkład materii organicznej. Albo w tym roku wiosną dwa razy dolistnie zasiliłem zboża ozime, bo dawanie azotu posypowo w tym suchym kwietniu było kompletnie bez sensu.

1 godzinę temu, henio2 napisał:

Trzodziarze to najbogatsi rolnicy tylko oni w okolicy kupują ziemię i nowy sprzęt reszta jakoś nie klepie ale u trzodziar zy nigdy nie ma 😎

U mnie w okolicy aktualnie trzodziarze tam jakoś piszczą xD Jeden jak zaczął budowę hali na jesieni tak stoi, bo nie ma pieniążków xD 

Najlepiej to się mają od lat sadownicy, po 10-15ha ładnego sadu jabłoniowego, robią swoje i na biedę nie narzekają. Jak Rosjanie embargo wprowadzili to trochę klękneli, ale teraz się odbili i na biedę nie narzekają.

Ostatnie 5 lat bardzo rozwinęły się gospodarstwa z truskawką, warzywami.

Chyba, że masz na myśli rozwój takich, co to 15mln kredytu na koncie xD Tak to i ja mogę się rozwinąć i dokupić 100ha ;) Jeden to już w Niemczech w banku brał kredyt, bo w żadnym w Polsce mu dać nie chcieli xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
20 minut temu, Mariusz2903 napisał:

mocznik może nie istnieć

takie bidoki to go sieją że jak go widzą to myślą że los na loterii wygrali bo od razu te 46% w opakowaniu 😂

ci ludzie są gorsi od liberałów

Opublikowano (edytowane)

@racyl szkoda tylko, że tracimy jakiś tam wariant do wyboru, nieraz ten mocznik był przydatny, chociaż z drugiej strony już od 2 albo 3 lat, to klasycznego mocznika używam tylko do dokarmiania dolistnego/spryskiwania słomy czy ściętych liści w truskawce. Pod kukurydzę kupuję już i tak ten z tymi wspomagaczami. Jak się policzy straty azotu z klasycznego mocznika przy niekorzystnych warunkach, to się okazuje, że ten z wspomagaczami wychodzi taniej. I nie ma efektu "parzenia" kukurydzy przez wydzielający się z mocznika amoniak, jak trafimy na niekorzystne warunki.

W zbożach używam tylko saletry amonowej w 2-3 dawkach, zależy od przebiegu pogody. Ale w jarym zazwyczaj 2x, w ozimym 3x. Jeżeli miałbym same zboża to mocznik mógłby dla mnie nie istnieć. Jak trafią się niekorzystne warunki to 50% azotu z mocznika może pójść w powietrze, i z najtańszego nawozu azotowego staje się jednym z najdroższych.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

5 kaczyńskiego dla rolnictwa nie popieram ale przyznaj  suszowe zaliczki dopłat akcyza 1 zł  DPJ KRUSU nie ruszają jakaś pomoc jest a za poprzedników co nawet handlu detalicznego nie wolno było rolnikowi robić 

taki skok w tej akcyzie nastąpił 😂

no czym tak nie można było handlować ?

spiryntem ? papierosami ? 😂😂

Opublikowano

Ja handluje detalicznie ponad 25lat i nic się nie zmieniło po za tym że rosnąca cały czas liczba markeów odciąga klientów od targowisk, warzywniaków, stoisk

Opublikowano

to praca odciąga ludzi od targowisk inaczej inne godziny robienia zakupów rano sporo osób nie ma czasu na zakupy ,ale i wygoda w marketach .

5 minut temu, racyl napisał:

Ja handluje detalicznie ponad 25lat i nic się nie zmieniło po za tym że rosnąca cały czas liczba markeów odciąga klientów od targowisk, warzywniaków, stoisk

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie masz obiekcji?

Trochę tych szczepień już w życiu było. To może i po tym nic większego jak biegunka się nie zdarzy.

Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

to praca odciąga ludzi od targowisk inaczej inne godziny robienia zakupów rano sporo osób nie ma czasu na zakupy ,ale i wygoda w marketach .

opowiastki chłopca z małej wioski daleko od miasta

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v