Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

Tak są , tylko te "ważniejsze sprawy" i światopogląd można razem pogodzić 

To czemu PISuar tego nie robi tylko staje okoniem ?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, henio2 napisał:

Wytłumacz dlaczego jak nic się w rolnictwie nie opłaca ludzie inwestuja w ziemię mimo że jej ceny wzrosły a nasze produkty stoją w miejscu skąd biorą pieniądze na to

Z kredytu w banku ;) Tak samo jak jest finansowane nasze państwo.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano

Na @Denwera to nie ma co już zwracać większej uwagi bo chłopina traci instynkt pisania,czytania i myślenia samodzielnego na rzecz pisma obrazkowego (memy) .

Opublikowano (edytowane)

@henio2 A czemu mają nie dawać. Jak rolnik nie spłaci to oni sobie ziemię zabiorą, bank na tym nie straci.

A po drugie inwestycja w ziemię jest fajna, ten towar nie tanieje od 20 lat.

Weź dowody rejestracyjne od tych nowych fendtów, to w dowodzie rejestracyjnym będzie bank a nie rolnik ;) 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, henio2 napisał:

I te banki głupie daja jak się nic nie opłaca?

A wiesz co to kredyt na hipotekę?

Opublikowano (edytowane)

@6465 ale czy 10 lat temu ich mniej przybywało ? Tak samo pojawiały się nowe ciągniki.

Patrząc po iliści nowych ciągników to najlepiej było za PO w 2011r ;) 

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/technika/sprzedaz-ciagnikow-najnizsza-od-10-lat-top-15-traktorow-2019/

Jak widać na poniższym wykresie, za rządów PiS-u kupujemy mniej nowych ciągników niż za PO, co świadczy o tym, że na wsi jest chyba gorzej a nie lepiej.

Wykres z cytowanego artykułu:

Znalezione obrazy dla zapytania: ilość nowych ciagników zarejestrowanych wykres

Opublikowano

Tak samo cały czas,  wszystko idzie do przodu każdy pracuje żeby coś z tego mieć i sobie lepsza. A jak kredytu odbierze to spłaca. I bank nic nie zabiera. 

Zdarza się że ktoś przesadził ale to jednostki. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, henio2 napisał:

Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to że widząc kto chce przejąć władzę ogarnia mnie przerażenie 

Ty jesteś przerażony i oblężony cały czas. Propaganda pielęgnuje tą psychozę.

3 godziny temu, henio2 napisał:

Takich ludzi na dole jest dużo ale w polityce nigdy nie zaistnieją

Czyli nigdy?

Nie zaistnieja bo po pierwsze potrafia sobie poradzić w zyciu. Po drugie po co maja się zadawać ze swołocza jak PIS czy PO. Po trzecie - wiekszość to kretyni wiec normalnych ludzi nie poprą a bedą wybierac debili którzy bedą tworzyć debilizmy które  głupi elektorat będzie bronić   i popierać do upadłego. 

2 godziny temu, Denwer napisał:

Andrzej   Duda  był  na  dole   a  teraz  jest  na  szczycie   pokonał  wielkiego   bronka   i   nawet  " krul " europy   się  przestraszył  Andrzeja  Dudy  i  nie  wystartował  w wyborach  :D  :D  :D  

Jest na szczycie ale realnie nadal jest nikim.

1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Gdzie w lewo , ja w prawo tylko chyba masz klapki na oczach i nie widzisz 🤷‍♂️Konserwatyzm (łac. conservare „zachowywać”) – doktryna, która bazuje na hasłach obrony porządku społecznego oraz umacniania tradycyjnych wartości, takich jak: religia, naród, państwo, rodzina, hierarchia, autorytet 

Konserwatyzm i lewicowe przekonania nie sa sprzeczne. Najlepszym przykładem Hitler i jego narodowy socjalizm. Gott mit uns , lepsza rasa , wspaniały naród, wartości rodzinne, jedna wiara, jeden fuhrer, jedna rasa  itd. 

Jak wiekszość PISiaków jesteś gospodarczym lewakiem wyznajacym tradycyjne wartości ale to prawicowcem nie czyni.

52 minuty temu, henio2 napisał:

Księży mamy 25 tysięcy nauczycieli 20 razy więcej czyli pedofili nauczyciel i jest znacznie więcej

Księża maja wieksze powinowactwo do patologii bo żyją bez rodzin co jest wbrew naturze i musi rodzić spaczone zachowania.

16 minut temu, Denwer napisał:

"Ci, którzy nie pamiętają o przeszłości, są skazani na jej powtarzanie"

Nasze PISogłupki pamietają o przeszłości ale co z tego jak niczego  ich ona nie nauczyła.

11 minut temu, Ursus932 napisał:

I co według Ciebie jest ta przyszłość , małżeństwa homo  ? eutanazja ? Czy jeszcze coś innego 🤔

Każą ci się poddać eutanazji albo ożenić sie z chłopem? Bedą takie nakazy?

8 minut temu, PRIMO napisał:

Spójrz z szerszej perspektywy a nie ograniczasz się do rzeczy mało istotnych czyli lgbt i tym podobnych bo są ważniejsze sprawy. 

Prosisz o zbyt wiele.  

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał:

Tak samo cały czas,  wszystko idzie do przodu każdy pracuje żeby coś z tego mieć i sobie lepsza. A jak kredytu odbierze to spłaca. I bank nic nie zabiera. 

Zdarza się że ktoś przesadził ale to jednostki. 

Ale tak było za PO i jest za PiS-u. Nie widzę, żeby rozwój wsi nabrał jakiegoś większego tempa za rządów PiS-u.

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, PRIMO napisał:

To czemu PISuar tego nie robi tylko staje okoniem ?

Napisz do prezesa Kaczyńskiego , może odpowie 

Opublikowano

Dodając do poprzedniego mojego posta,  to nie poczułem różnicy po. Między rządami po a pis. 

Ale takiej hamskiej jazdy na opozycję to nigdy nie było. Propaganda gorsza niż u ruskich 

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Napisz do prezesa Kaczyńskiego , może odpowie 

Ja się pytam ciebie bo tak bronisz PISu 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ale tak było za PO i jest za PiS-u. Nie widzę, żeby rozwój wsi nabrał jakiegoś większego tempa za rządów PiS-u.

Ja bym powiedział że za Po PSL,  więcej uwagi było poświęcone rolnictwu niż teraz.  Choć obiecali a pis nic nie robi. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Ja bym powiedział że za Po PSL,  więcej uwagi było poświęcone rolnictwu niż teraz.  Choć obiecali a pis nic nie robi. 

Tomek nie grzesz bo zaraz zejdzie po tobie Stachu/henio. 😁

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, przecież wiadomo, że za PiS-u jest najlepiej na wsi xD Lepszych rządów nie było i nie będzie dla nas, rolników ;) 

Edit: Informacja dla mało kumatych PiS-owców, to jest sarkazm, a nie wychwalanie partii rządzącej. Żeby tu mi nikt nie cytował, że niby PiS wychwalam ;) 

Opublikowano

To go spuszczę W pisuarze I pójdę na pogodę.  Piszę co myślę. 

1 minutę temu, PRIMO napisał:

Tomek nie grzesz bo zaraz zejdzie po tobie Stachu/henio. 😁

Dla mnie jako rolnika PiS nie zrobił nic. A najgorzej mnie wk***ia jak przyjedzie moja ciotka z miasta i pier**li że dostaje 500 do krowy i 100 do świni.  Bo tak w dzienniku mówią. 

A ja żadnych tych pieniędzy nie dostaje. Amen. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Ulman napisał:

Jak wiekszość PISiaków jesteś gospodarczym lewakiem wyznajacym tradycyjne wartości ale to prawicowcem nie czyni.

Nie 

To ciekawe kim taki antypisiok jak Ty 🤔 

Opublikowano
55 minut temu, Denwer napisał:

"Ci, którzy nie pamiętają o przeszłości, są skazani na jej powtarzanie"

Denwerku pamięć o przeszłości a życie i trawienie jej to dwie różne rzeczy. 

1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

🤷‍♂️Konserwatyzm (łac. conservare „zachowywać”) – doktryna, która bazuje na hasłach obrony porządku społecznego oraz umacniania tradycyjnych wartości, takich jak: religia, naród, państwo, rodzina, hierarchia, autorytet 

Thatcher i Reagan też byli konserwatystami i to za ich rządów UK i Stany dokonały rewolucji gospodarczej  i społecznej. 

41 minut temu, PRIMO napisał:

A wiesz co to kredyt na hipotekę?

Dla niego kredyt to coś nieczystego, a kredyt hipoteczny to wymysł samego Lucyfera. 

Opublikowano

Kredyt.. Kurza twarz już się NBP inaczej ustawia do planu przewalutowania kredytów frankowych. Tylko kto po tym wszystkim pomoże kredytobiorcom złotowym...

Kurcze, Tomasz, sam bym pojechał tylko robi się ciężko bo lutowego odbicia nie widać i trzeba siedzieć na dupsku i myśleć w co szmal wsadzić...

Opublikowano
52 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

@henio2 A czemu mają nie dawać. Jak rolnik nie spłaci to oni sobie ziemię zabiorą, bank na tym nie straci.

A po drugie inwestycja w ziemię jest fajna, ten towar nie tanieje od 20 lat.

Weź dowody rejestracyjne od tych nowych fendtów, to w dowodzie rejestracyjnym będzie bank a nie rolnik ;) 

Wiesz to z autopsji 😋😜?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v