Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

unia rozdzieliła prawem produkcje od przesyłu i od sprzedaży to znaczy , wydobywa firma x ; sprzedaje firmie y a przesyła firma jeszcze inna .  tak samo w polsce jest PGNIG wydobycie i PGNIG sprzedaż i pewnie jeszcze dystrybucja 

Opublikowano

Może tak być ale nie ma chyba obowiązku by Holandia majac swój gaz kupowała z Rosji bo tak każe unia? Jesli tak to wynurzenia @Mariusz2903są o kant d*py rozbić i za bankructwa firm w Holandii odpowiada po prostu wolny rynek. Z drugiej strony czasami lepiej się opłaci zbankrutować niż na siłę działać na minusie.

Opublikowano

pamietacie sprawe firmy z pod poznania ktora podniosla cene gazu o 170 % ?? oni sprzedawali polski gaz kupowany od pgnig wydobywany na miejscu.

3 godziny temu, mirro napisał:

No pewnie, bo statki do przewozu gazu to się bierze jak taksówkę z Ubera.😂

a ile tych statkow przyplywa rocznie do gazoportu ?? ja za 3 tygodnie sanatorium widzialem jeden, czyli drugiego musialem przeoczyc

https://www.wnp.pl/gazownictwo/trzecia-juz-listopadowa-dostawa-lng-do-gazoportu-w-swinoujsciu,507071.html

Opublikowano
36 minut temu, jacus napisał:

pamietacie sprawe firmy z pod poznania ktora podniosla cene gazu o 170 % ?? oni sprzedawali polski gaz kupowany od pgnig wydobywany na miejscu.

wiesz ze ta prywatna do niemiecka 😅

Opublikowano

No i co, że niemiecka?

galan99 napisał:

k**wa dają 100 zł na dekoder a ja mam telewizję satelitarną i co teraz nie dostanę 100 zł .

Kolejny bonus dla gospodarstw domowych. 100 zł na... nowy dekoder .

To teraz uważaj. Wczuj się w Ukraińca. Biorą Cię do Polski i dają mieszkanie albo dodatek. Bierzesz dodatek i ściągasz kobietę. Pracujecie sobie spokojnie i podatków nie płacicie. Niemałą pensyjka brutto wpada, nawet dwie. Ciułacie sobie i z wkładem własnym walucie do Banku, którego guzik obchodzi skąd jesteście byle było na czym hipotekę zawiesić. Kupujecie mieszkanie i walucie pod wynajem a w międzyczasie powstaje Amazon który daje lepszy dodatek i daje na nadgodzinach zarobić więc lokujecie się w Świebodzinie i z dwóch pensji brutto i kasy za wynajem mieszkania kupujecie drugie mieszkanie na wynajem dla rodaków z nad Dniestru. Polakom się nie opłaca bo jest problem z eksmisją... I w ten o to prosty sposób Ukraińcy żyją sobie jak pączki w maśle bo ubezpieczeni przecież muszą być.

Opublikowano

wirus mocno się rozkręca i tym razem lokdałny chyba go nie powstrzymają, ilość chorych będzie tak duża, że wszystko samoistnie się zatrzyma; liczby zakażeń są obecnie rekordowe: uk120tys., france100tys., hiszpania70tys., usa250tys., u nas w styczniu też pewnie będzie po 100tys. dziennie; w takim tempie to do połowy przyszłego roku będzie w większości państw 100% osób mających kontakt z wirusem; czy to będzie koniec epidemii? czy się nie skończy nim wszyscy zginiemy? :) 

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Może tak być ale nie ma chyba obowiązku by Holandia majac swój gaz kupowała z Rosji bo tak każe unia?

i poruszyłeś ciekawy wątek ,bo wydobycie czy zasoby spadły w holandi i muszą sporo kupować ale ja nie o tym ,  kolejnym takim krajem była wielka brytania która dosc szybko swoje zasoby węglowodanów wykorzystała a niedawna jej urzędnicy stwierdzili iż to był błąd bo wydobycie należąło rozciągnąć w dłuższym czasie a pisze to dlatego bo jako jeden nieliczny z forum popieram import węgla żęby zoszczedzić własne zasoby .

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

bo jako jeden nieliczny z forum popieram import węgla żęby zoszczedzić własne zasoby .

I byłoby fajnie, gdyby to była strategia z jasnym celem. Oczywiście z tym musiałaby wiązać się restrukturyzacja górnictwa ale wtedy wykluczamy od razu strategię.😂

Opublikowano

Wcale nie jako jedyny bo kopalnie mają wszelkie podstawy do handlu tym ruskim i biorąc pod uwagę rachunek ekonomiczny nie zdziwiło by mnie gdyby zaczęli to robić.

Tylko gupio by wyglądały silosy obok hałd 🤪

Opublikowano
8 godzin temu, nie napisał:

wirus mocno się rozkręca i tym razem lokdałny chyba go nie powstrzymają, ilość chorych będzie tak duża, że wszystko samoistnie się zatrzyma; liczby zakażeń są obecnie rekordowe: uk120tys., france100tys., hiszpania70tys., usa250tys., u nas w styczniu też pewnie będzie po 100tys. dziennie; w takim tempie to do połowy przyszłego roku będzie w większości państw 100% osób mających kontakt z wirusem; czy to będzie koniec epidemii? czy się nie skończy nim wszyscy zginiemy? :) 

Gdzie się rozkręca w propagandzie .

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Denwer napisał:

Wesołych  Spokojnych  Radosnych  Świąt  Bożego  Narodzenia 

Nie bądź hipokrytą. Życzysz wesołych świąt a za chwilę będziesz pluł. Tak jak plułeś tu nie raz a potem życzenia składałeś.

8 godzin temu, nie napisał:

W PL na pewno będzie się rozkręcać. Umieralność na milion osób mamy 3 największą w Europie.

A tym czasem okazuje się, że Pegazusem również inwigilowano Brejzę podczas kampanii wyborczej. Nie był o nic oskarżony. Ciekawe jakie jeszcze nazwiska wypłyną. Normalnie rynsztok.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

A tym czasem okazuje się, że Pegazusem również inwigilowano Brejzę podczas kampanii wyborczej. Nie był o nic oskarżony. Ciekawe jakie jeszcze nazwiska wypłyną. Normalnie rynsztok.

PIS lubuje się w podsłuchach. Dzięki nagraniom U Sowy  przejeli władzę i dalej robią to samo tylko narzędzia mają o wiele bardziej wyrafinowane i są nietykalni  bo przy korycie.  Patrząc na Kamińskiego , Błaszczaka , Ziobrę czy prezesika to wcale mnie to nie dziwi.

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, jarecki napisał:

unia rozdzieliła prawem produkcje od przesyłu i od sprzedaży to znaczy , wydobywa firma x ; sprzedaje firmie y a przesyła firma jeszcze inna .  tak samo w polsce jest PGNIG wydobycie i PGNIG sprzedaż i pewnie jeszcze dystrybucja 

Dzięki temu robotę dostało 3 prezesów, plus wiceprezesi, dyrektorzy, kierownicy a na końcu na nich robi zwykły pracownik.

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Nie bądź hipokrytą. Życzysz wesołych świąt a za chwilę będziesz pluł. Tak jak plułeś tu nie raz a potem życzenia składałeś.

Hubertussie to ja też pomimo różnych poglądów które mamy, składam Tobie i innym użytkownikom WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT.

14 godzin temu, galan99 napisał:

k**wa dają 100 zł na dekoder a ja mam telewizję satelitarną i co teraz nie dostanę 100 zł .

Kolejny bonus dla gospodarstw domowych. 100 zł na... nowy dekoder .

Nie dekoder tylko tuner. Dekodery stosują platformy satelitarne. Bon będzie można wykorzystać tylko na jego zakup. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś złożył taki wniosek. Radził bym się wstrzymać z zakupem bo na rynku jest obecnie tylko kilka takich urządzeń do odbioru nowego systemu DVBT-2. Tuner musi obsługiwać nowy kodek HEVC  H265. Czyli sprzedawcy mogą obecnie wypychać sprzęt zalegający magazyny. Potem utylizacja takiego sprzętu bo nic nie odbierze. Ale będzie elektrośmieci. A za ok. 5 lat wymiana na nowy sprzęt. Jest już testowany wydajniejszy kodek vvc h 266, który mógłby być teraz wprowadzony, wystarczyło by dać zlecenie chińczykom na produkcję. Tylko problem miałby Emitel czyli firma nadawcza, bo już zainwestował w sprzęt i prowadzi wymianę nadajników. W sumie to chyba skończył wymianę bo od marca wchodzą zmiany etapami.

Opublikowano

Zalatuje zaprzańcem 

System Pegasus nie jest na wyposażeniu polskich służb. Nie jest wykorzystywany do tego, aby śledzić, inwigilować kogokolwiek w naszym kraju - zapewnił w piątek wiceminister obrony narodowej Wojciech Skurkiewicz.

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Ile taki tuner kosztuje  i gdzie się składa wniosek by 100 zł od dali ? .

Projekt będzie chyba dopiero przepychany przez sejm, nie chce mi się szukać w tej chwili. A co do tunerów.

https://dvbsklep.pl/tuner-dvb-t2-wiwa-h-265-lite

https://dvbsklep.pl/wiwa-h-265-pro

Linki przypadkowe. Nie promuje ani sklepu ani tunerów. Jeżeli ktoś chce kupić, kupuje na własną odpowiedzialność.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Ulman napisał:

Zalatuje zaprzańcem 

System Pegasus nie jest na wyposażeniu polskich służb. Nie jest wykorzystywany do tego, aby śledzić, inwigilować kogokolwiek w naszym kraju - zapewnił w piątek wiceminister obrony narodowej Wojciech Skurkiewicz.

Ale w sumie mówi prawdę. Przecież sam system bez opłaty "abonamentowej" nie działa. A jak nam założyli bana na używanie systemu, to tak jakby go nie było. Reszta nie nadaje się do opisywania na forum publicznym.:lol:

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v