Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

termin "skopcy" np z Wiki.

nie komentuję tego bo zbyt ostro by było a tylko jedno określenie - religijna dewiacja

niby to lepsze od ofiar bałwochwalczych z innych ludzi ale czy tak wiele?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

na granicy pewności są zdarzenia gdy biskup czy jaki pomniejszy szaman jako bezpośredni reprezentant Chrystusa wyegzekwował osobiście podobne śluby i jeszcze niejeden wyegzekwuje.
To nie z Wiary wynikają podobne rytuały w różnych religiach a z emanacji zwierzęcych instynktów z ludzkiej natury. Autounicestwienie, umartwienie u istot stadnych ogranicza ilość konfliktów wewnątrz zagrażających stadu. Potrzeba poświęcenia jest w tym akurat przypadku skarykaturyzowana po za granice absurdu. Na szczęście zjawisko jest marginalne i nic nie wskazuje jednak na sukces religijnych oszołomów w świecie ludzi bo ortodoksyjny islam skutecznie trzyma w nędzy i słabości ciemniaków szczerze go wyznających, judaizm zraża tak skutecznie innych do siebie że jego nosiciele zawsze byli na granicy wyginięcia a chrześcijaństwo zdaje się jednak nadążać z różnym ale zwykle najlepszym ze wszystkich skutkiem za trendami cywilizacji. Obecny Papież jest tego przykładem.
Jeśli nadąży to się utrzyma. jeśli nie to jakaś inna religia właściwiej odpowie na czasy.
To tylko religie, obrzędy, celebry zabobony i z Wiarą mają mniej więcej tyle samo wspólnego wszystkie, tylko na niej żerują  a dewiacje - jak wszędzie - są pierwszymi symptomami przed tych religii upadkami lub głębszymi reformami.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

No chłopie. Moja chyba koło 300zl podwyżki ma dostać. To chyba nawet już 3z przodu będzie (NETTO !!). Trochę się boje, że mnie po podwyzce zostawi i sobie życie na nowo ułoży..

Magisterka z administracji, podyplomowka z międzynarodowego prawa podatkowego, paręnaście lat w administracji, w tym bodaj 6 jako kierownik referatu finansowego, teraz jako pracownik od rozliczeń VAT i kontroli zarządczej (i wszystkiego, co inni pracownicy nie są w stanie ogarnąć). Polecam. 

Kogo obchodzi jakie posiada wykształcenie  tylko zajmowane stanowisko jak Wójt Gminy , zastępca i Przewodniczący Rady Gminy i jego zastępca , Skarbnik , ale nie zwykły robol Gminy . listonosze dostaną po 500 zł dodatku wszyscy dostaną nawet rodziny w Polsce .

Po trzech latach rozporządzenie płacowe z 2018 r., które obcięło uposażenia włodarzy o 20 proc., przechodzi do historii. Posłowie we wrześniu br. dali zielone światło dla podwyżek w samorządzie. Najpierw w nowelizacji z 17 września 2021 r. ustawy o pracownikach samorządowych podniesiono z 12 525,94 zł brutto do 20 041,50 zł brutto górny ustawowy pułap wynagrodzenia (wraz z dodatkami), które może być wypłacane włodarzowi. Kolejny krok zrobiła Rada Ministrów, która w nowym rozporządzeniu płacowym z 25 października 2021 r. podniosła uposażenia samorządowców o 60 proc. I co ważne, ten wzrost ma nastąpić dla zatrudnionych na podstawie wyboru z wyrównaniem od 1 sierpnia 2021 r. Wraz z dużą podwyżką dla włodarzy w rozporządzeniu przewidziano także spore podwyższenie zarobków pracowników zatrudnionych na podstawie powołania, czyli skarbników i zastępców włodarzy.

Podniesiono także pobory zatrudnionych na umowę o pracę. W przypadku tych pracowników wzrost stawek nie jest jednak tak spektakularny. Związany on jest raczej ze wzrostem wysokości pensji minimalnej. Rozporządzenie modyfikuje także zasady naliczania dodatku specjalnego dla wójta (burmistrza, prezydenta miasta), starosty oraz marszałka województwa. Po zmianach wynosi 30 proc. sumy wynagrodzenia zasadniczego i dodatku funkcyjnego (dotychczas było to od 20 proc. do 40 proc. wynagrodzenia zasadniczego, a dla prezydenta m.st. Warszawy - 50 proc.; konkretny procent z tego przedziału wskazywała zaś w uchwale rada lub sejmik).

Największy wpływ na finanse samorządu będzie jednak miał nowo dodany pkt 4 w ust. 2 art. 37 ustawy o pracownikach samorządowych, który wprowadza nowe pojęcie, jakim jest minimalne wynagrodzenie, które nie może być niższe niż 80 proc. maksymalnego wynagrodzenia określonego dla poszczególnych stanowisk dla pracowników zatrudnionych na podstawie wyboru. Jednocześnie ustawodawca wskazał, że „maksymalne wynagrodzenie na danym stanowisku” jest to suma maksymalnego poziomu wynagrodzenia zasadniczego oraz maksymalnego poziomu dodatku funkcyjnego, a w przypadku wójta, burmistrza, prezydenta miasta oraz starosty i marszałka województwa także kwoty dodatku specjalnego.

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

nie komentuję tego bo zbyt ostro by było a tylko jedno określenie - religijna dewiacja

"Musi sama się utrzymać i zadbać o pracę. Jest jednak osobą konsekrowaną i ma z tego tytułu wynikające "obowiązki": rano jutrznia, wieczorem nieszpory, codzienna msza święta i adoracja oraz troska o rozwój duchowy - wyjaśnia w tej samej rozmowie."

Do k**wy nędzy to w takim razie zapytam, co bardziej rozwija duchowo niż macierzyństwo, troska o rodzinę czy uczestnictwo w dorastaniu dzieciaków? Ano nic. 

Opublikowano (edytowane)

Jan Krzysztof Ardanowski: Rolnicy są wystraszeni Zielonym Ładem i mają ku temu realne podstawy ... PRAWDĘ POWIADA OJ BĘDZIE SIĘ DZIAŁO W 2023 ROKU .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

NIE BYŁO ALE DOPIERO BĘDZIE POSŁUCHAJ DO KOŃCA ALE WIELU SIĘ PRZEKONA W 2023 BĘDZIE  PŁAKAĆ BO LEWACTWO UNII za***ie ROLNICTWO .

Wojciech Mojzesowicz: Zielony Ład spowoduje tąpnięcie w produkcji rolnej i brak żywności na rynku .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Czyli przy braku żywności zarobi ten kto będzie ją miał.

Czyli rolnik, o ile płody przetrzyma.

Niech żyje ład... zielony😁

Opublikowano
39 minut temu, galan99 napisał:

NIE BYŁO ALE DOPIERO BĘDZIE POSŁUCHAJ DO KOŃCA ALE WIELU SIĘ PRZEKONA W 2023 BĘDZIE  PŁAKAĆ BO LEWACTWO UNII za***ie ROLNICTWO .

@galan99 czy ty nie masz odczucia że twoja egzystencja nie ma żadnego sensu? 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

ha ha , zawsze najlepiej zarabia  posrednik  .  ja w tą tragedie zielonego ładu nie wierze , nawet powiem więcej żę jest to szansa , bo jak produkcja bedzie podążała w kierunku tylko wydajnosci  to nizbyt to dobry scenariusz ,                           Ulman , to pod paragraf podchodzi .

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Kogo obchodzi jakie posiada wykształcenie

Nawet nie ogarniasz co się do Ciebie pisze 🤦

Chodziło mi o to, że generalizujesz pisząc o pracownikach gminy. A to co napisałem miało Ci pokazać, że takie nadmierne uogólnienie w Twojej wypowiedzi jest nieuprawnione.

4 godziny temu, jarecki napisał:

Daron64 administracje rzadową ratuje tylko to żę praca państwowa , moją też pracuje w UG .       biedronka więcej płaci obecnie i mc donalds jak pensje w urzędzie gminy .

Kiedyś też robiłem w urzędzie i zawsze mnie rozbraja jak ktoś, kto raz na kwartał przychodzi do urzędu zapłacic podatek, wdaje się w dyskusję o pracy i zarobkach w urzędzie.

4 godziny temu, Agrest napisał:

A starosta...bagatela, prawie 18000. Ot tak +7000zł

Jakbyś jeszcze wrzucił ilu szeregowych pracowników przypada na takiego starostę? Niekiedy zdaje mi się, że ludzie (nie chodzi mi akurat o Ciebie) patrzą na urzędy(zarobki) jedynie przez pryzmat wójtów, burmistrzów, skarbników i wszelkiej maści zatrudnionych pociotków, zapominając że większość urzędników to ludzie rypiacy(wiadomo, że nie wszyscy, zawsze znajdzie się ktoś, kto ma lajtowe stanowisko), za niewiele ponad najniższa krajowa.

Opublikowano

Chodzi mi o kontrast- wasze 3000, a  starosta czy burmistrz 18-20 tys.

Te 18 i podwyżkę o 7tys podałem dla naszego starosty. Dla mnie to jest kpina. A potem problem z inflacją bo pieniędzy na rynku za dużo...

Opublikowano (edytowane)

Jeśli pracownikowi 500 to i władzy 500.

Widełki są już tak rozjechane iż myślę że wybitny wkład w rozwój samorządności starostów został stosownie nagrodzony względem szaraka

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Wojciech Mojzesowicz: Zielony Ład spowoduje tąpnięcie w produkcji rolnej i brak żywności na rynku .

Tak z czystej ciekawości: oglądasz i czytasz to co wklejasz, czy " to se wkleję tu a tamto tam".

Opublikowano

A dlaczego np  procentowo i ciągły rozrost widełek?

To że piastujesz wysokie stanowisko musi oznaczać że jesteś kompetentny?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v