Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, mirro napisał:

Sporo nauczycieli przyjeżdża od nich w okresie wakacyjnym ,

no tak , ale potem wracają do szarej rzeczywistosci . znam kilka osób co wyjezdzało na 2-3 miesiące do  brukarki na zachód europy i przestali wbrew pozorom zawiele to nie dawało lepiej się doszkolić i poszukać dobrej pracy nawet kosztem przeprowadzki .  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

nie wiem z kim gorzej bo - widzę - ni ch. nie zrozumiałeś o co w tym akurat przypadku chodzi a i tak "dyskutowanie samemu ze sobą" jest jak najbardziej możliwe i wskazane gdy nie jesteśmy czegoś pewni i rozważamy wszelkie za i przeciw
tylko fanatyk idealny do takich "dyskusji" nie jest zdolen

Nawet nie czytałem bo po co 🤷‍♂️widze coś tam do siebie pierdzielisz to reaguje 🙄 , zrozumiem w ciągniku jak będziesz orał na fasolkę to tak , można dyskutować ze sobą , ale na publicznym forum 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Nawet nie czytałem bo po co 🤷‍♂️widze coś tam do siebie pierdzielisz to reaguje 🙄 , zrozumiem w ciągniku jak będziesz orał na fasolkę to tak , można dyskutować ze sobą , ale na publicznym forum 

To akurat groźny przypadek nie jest. Taki Pan Premier w zasadzie co dnia sam ze sobą dyskutuje, sam się chwali za swe czyny i sam wskazuje sobie kierunek dalszego natarcia.😂

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Nawet nie czytałem bo po co 🤷‍♂️widze coś tam do siebie pierdzielisz to reaguje

no to przeczytaj sam siebie i dobrze przemyśl zanim do kogoś się dopieprzysz ot tak - dla zasady.

chcesz się popisać czy co? jakaż pogarda przez Ciebie przemawia

zadaję pytania na które sam nie znam odpowiedzi i np @nie prezentuje swój punkt widzenia na pewno z większym wpływem na moje poglądy niż Twoje sztubackie popisy bo co najwyżej udowadniasz ze jesteś ... ( tu mi brak dość wyważonego nie nazbyt obraźliwego ale trafnego określenia) indywiduum z którym nawet nie warto...
no właśnie
więcej do mnie bezpośrednio już nie pisz bo miałeś zaszczyt trafić do ignorowanych przeze mnie użytkowników AF i nawet jeśli co tam znów chlapniesz ja i tak tego nie zobaczę.
Jedno przyznaje - mamy wobec siebie podobna ocenę - ani Ty dla mnie ani - jak widać ja dla ciebie - niczego wartościowego do dyskusji nie wnosimy zatem... to był mój ostatni wpis do Ciebie bo już kilkakrotnie miałem okazje się przekonać...
szkoda klawiatury dość że to nie pierwszy już raz ....
Bye. i bez odbioru.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mirro napisał:

To akurat groźny przypadek nie jest. Taki Pan Premier w zasadzie co dnia sam ze sobą dyskutuje, sam się chwali za swe czyny i sam wskazuje sobie kierunek dalszego natarcia.😂

A najczęściej prowadzi z sukcesami projekty które próbują naprawić to co on sam spieprzył.

@dysydent, nie chcesz mieć takiego  swojego dyżurnego Romana? Toz to sam miód bo nigdy nie wiesz co taki pokrętny umysł  wymyśli😆

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Ulman napisał:

A najczęściej prowadzi z sukcesami projekty które próbują naprawić to co on sam spieprzył.

@dysydent, nie chcesz mieć takiego  swojego dyżurnego Romana? Toz to sam miód bo nigdy nie wiesz co taki pokrętny umysł  wymyśli😆

Roman raczej dyskutuje z twoimi ... tematem postów a nie z Twoją osobą li tylko jako taką
no ale - jak to mówią - nieco " mi ćwieka zabiłeś" xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Ulman napisał:

A rolniczy to nie gospodarczy?O.o

jakoś rozwój rolniczy nie przyciągnie nowych mieszkańców tzn przetwórstwo rolne nie jest na tyle atrakcyjne finansowo dla pracowników , akurat na zamojszczyznie nie byłem a jedynie Dysydent Napisał o wyludniającym się rejonie więc tak sobie pomyslałem 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

No właśnie ludzie wyjeżdzają i dlatego można się rozwijać . Po co ci tłumy ludzi?

@dysydent, eee tam od razu poglądami😀 Toż ja jako wróg klas pracujących śmiałem skończyc studia a Roman wie że to były komunistyczne złe studia i za łapówki bo przecie jak może być inaczej. No a nawet jesli nie za komuny kończone to uczyli profesorowie co tytuły za komuny uzyskali wiec takie studia sie nie licza. Ciekawe czy tak samo było z tytułami naukowymi braci Kaczyńskich🤣  Pewnie też musiałem miec znajomosci z komuchami bo tak sie łatwo wszystko tłumaczy. No i jeszcze na niczym sie nie znam bo mieszkam na kresach a Roman w centrum galaktyki🤣 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ulman napisał:

No właśnie ludzie wyjeżdzają i dlatego można się rozwijać . Po co ci tłumy ludzi?

pokretna logika , chyba żę chodzi o powiększanie gospodarstwa w zasób ziemi , ale to też bez przetwórstwa w regionie jest skazane na niższe cena .         można wziąć za przykład dawne tereny NRD  gdzie odpływ ludzi jest na tyle duży żę powoli bedzie widoczny spadek pkb tego regiony , tak wynika z analiz jakiegoś biura niemieckiego rynek usług zamiast rosnąć teraz jest w stagnacji a za kilka lat ma się wyraznie kurczyć . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

no to przeczytaj sam siebie i dobrze przemyśl zanim do kogoś się dopieprzysz ot tak - dla zasady.

chcesz się popisać czy co? jakaż pogarda przez Ciebie przemawia

zadaję pytania na które sam nie znam odpowiedzi i np @nie prezentuje swój punkt widzenia na pewno z większym wpływem na moje poglądy niż Twoje sztubackie popisy bo co najwyżej udowadniasz ze jesteś ... ( tu mi brak dość wyważonego nie nazbyt obraźliwego ale trafnego określenia) indywiduum z którym nawet nie warto...
no właśnie
więcej do mnie bezpośrednio już nie pisz bo miałeś zaszczyt trafić do ignorowanych przeze mnie użytkowników AF i nawet jeśli co tam znów chlapniesz ja i tak tego nie zobaczę.
Jedno przyznaje - mamy wobec siebie podobna ocenę - ani Ty dla mnie ani - jak widać ja dla ciebie - niczego wartościowego do dyskusji nie wnosimy zatem... to był mój ostatni wpis do Ciebie bo już kilkakrotnie miałem okazje się przekonać...
szkoda klawiatury dość że to nie pierwszy już raz ....
Bye. i bez odbioru.

Tak , żegnam pana z przerośnięty ego 

Co złego to nie ja

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

pokretna logika , chyba żę chodzi o powiększanie gospodarstwa w zasób ziemi , ale to też bez przetwórstwa w regionie jest skazane na niższe cena .         można wziąć za przykład dawne tereny NRD  gdzie odpływ ludzi jest na tyle duży żę powoli bedzie widoczny spadek pkb tego regiony , tak wynika z analiz jakiegoś biura niemieckiego rynek usług zamiast rosnąć teraz jest w stagnacji a za kilka lat ma się wyraznie kurczyć . 

A co to za różnica czy przetwórnia będzie oddalona o 30 km czy 100 km? Wolisz być blisko przetwórni i mieć IV klasę czy 50km dalej i jedynkę? Rynek usług spadnie? Będzie mniej ludzi to spadnie i nie trzeba do tego skomplikowanych analiz. PKB regionu spadnie? No i dobrze bo jeszcze więcej ludzi wyemigruje i będzie ziemia do wzięcia. Niech jadą do miasta i tam wypracowują pkb. 

Opublikowano
6 godzin temu, dysydent napisał:

gdyby urzędas ustalał ceny dniówki za "wyrzucanie gnoju widłami" lub za cokolwiek to po pierwsze - intratność takiej usługi kreowała by zbędny na nia popyt w obliczu możliwości technicznych np tura na którego by z resztą pracodawcy nie było stać zakupić bo by musiał przepłacać za ręcznych pracowników.
Zanikła by presja rynkowa na konstruowanie coraz lepszych "turów" bo urzędas z natury jest głupi i nie jest w stanie prze2widzieć jak można usprawnić prace i czym. Blokuje to wynalazczość czyli ogólnie - rozwój.
Tam gdzie urzędas ma za dużo do gadania to przede wszystkim dba o siebie samego i dodatkowo jeszcze mnoży się populacja tychże co tylko nakręca spiralę do upadku całości.

Czy Ty czytasz te swoje elaboraty ,czy piszesz nie oglądając się za siebie?

Opublikowano

@dysydent to taki filozof , lubi bardzo długie wykłady pisać 👍

Dysydent nie wiem jak Ty masz na imię , no ale dobry z Ciebie chłopina 💪 trzymaj się tam w tej swojej wiosce 

Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

A wam przeczytanie kilku zdań taką trudność sprawia?

obrazki wolom...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v