Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Chyba że faktycznie zbraknie robotników w fabrykach. 😂

Mają nieprzebrane zasoby ,,taniej siły roboczej" wokół siebie ,Indie ,Bangladesz ,Pakistan ,+cała Afryka

11 godzin temu, Ulman napisał:

Nie rynek a urzędas zza biurka wycenia wartość pracy.

To podaj obiektywne kryteria wyceny wartości pracy a nie widzimisię pracodawcy?jak wyceniać ,w tonach, metrach ,długością fali czy jeszcze czegoś innego?

Twoja pogarda dla ludzi jest przerażająca.

Opublikowano

Samochód ma obecnie prawidłową pozycję mienia ruchomego. Paliwo do niego jest na bazie surowca i też zdobywa właściwą dla siebie pozycję.

witejus napisał:

1 godzinę temu, mirro napisał: Chyba że faktycznie zbraknie ? Twoja pogarda dla ludzi jest przerażająca.

Przede wszystkim to trzeba mieć szacunek dla samego siebie. Nic już nie jest zbudowane tylko ze stylu i elementu roboczego a i to wymagało czegoś więcej niż brutalnej siły. Nawet gdy pomagasz nie robisz tego bezkrytycznie. No chyba że robisz czyli dajesz dziesięć, pięćdziesiąt złotych i liczysz że wszystko będzie już w porządku.

Opublikowano
39 minut temu, witejus napisał:

Mają nieprzebrane zasoby ,,taniej siły roboczej" wokół siebie ,Indie ,Bangladesz ,Pakistan ,+cała Afryka

chyba nie mają , jeszcze do nie dawna w chinach potrzeba było roboli lecz  i tam powoli trzeba już deczko mądrzejszych , sporo specjalistów tam pracuje z całego swiata i mają bardzo dobre zarobki .  A teraz i w chinach powoli wchodzi zielony ład więc ta produkcja tanich bubli bedzie zupełnie nie opłacalna .

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

Eee ,Indie się wyludniły?

po co zwykły robol , mogą sobie emigrantów z afryki przyjąć co nic nie potrafią , czy proste prace jak zrywanie truskawek czy jabłek przez 3 miesiące daja coś tym pracownikom z ukrainy , czy tylko pozwalają przeżyć ? jak by coś potrafili wiecej to znalezli by sobie dobrą prace i zmienili swoje życie .

Opublikowano
11 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie wiem czy już było 🤔 . Ale brawo pani sprzątacz 👏 wandale pier**lone , nie ważne gdzie czy na przystanku czy drzwi PiSu 

https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/marta-lempart-dostala-reprymende-od-sprzataczki-przed-siedziba-pis/enh64g3

bo pis tam tylko wynajmuje biura- reszte budynku wynajmuja inne firmy na czele z przychodnia lekarska o specjalizacji jak najbardziej potrzebnej pis-owcom. maja kuracje na miejscu, po wizycie u prezesa od razu do psychiatry..

Opublikowano
12 godzin temu, thor1984 napisał:
14 godzin temu, Andpol napisał:

trzeba powiedzieć sobie wprost, że albo rządzą nami idioci albo Ci ludzie dążą do jakiegoś chorego kalifatu w PL. 

Edytowano 12 godzin temu przez thor1984

Masz racje , sugerujesz mi również zmienić dentystę bo ostatnio zamieniła moją karte leczenia z papierową na cyfrową , zawsze wyjmowała karte papierową a teraz ma rejestr na komputerze , ja pójdę dalej żądamy przywrócenia recept papierowych zamiast cyfrowych .       NIE CHCEMY CYFRYZACJI  w zasadzie to i tak większość ciąż jest odnotowanych bo jak kobieta udaje sie do lekarza publicznego a płaci za to nfz 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Roman176 napisał:

słyszałeś o ataku socjalistów ?? 

Przecież ty z kolegami codziennie przypuszczacie atak w imię lewicowych wartości a ty mnie pytasz czy słyszałem?

1 godzinę temu, witejus napisał:

To podaj obiektywne kryteria wyceny wartości pracy a nie widzimisię pracodawcy?jak wyceniać ,w tonach, metrach ,długością fali czy jeszcze czegoś innego?

Twoja pogarda dla ludzi jest przerażająca.

Pracę jest warta tyle ile skłonny jest zapłacić pracodawca i za ile pracownik jest skłonny ją podjąć. 

A jeśli ktoś zarabia 5 tys pln? Przecież nie jest to uregulowane ustawowo, więc jak tą pracę wyceniają? Ano tak jak napisałem wyżej. 

Płaca minimalna to nic innego jakgwarantowana przez państwo ale na koszt pracodawcy, cena minimalna za wykonywanie tejże pracy . To jest wynalazek socjalistycznych pomyleńców którzy maja manię regulowania rynku. Może na wszystko wprowadzić ceny minimalne i zrobić wycenę urzędnicza ile dane dobro powinno kosztowac? Czemu nie! Jak lewactwo to lewactwo😆

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Płaca minimalna to nic innego jak cena minimalna za wykonywanie tejże pracy . To jest wynalazek socjalistycznych pomyleńców którzy maja manię regulowania rynku. Może na wszystko wprowadzić ceny minimalne i zrobić wycenę urzędnicza ile dane dobro powinno kosztowac? Czemu nie! Jak lewactwo to lewactwo

ale to już było. nie sprawdziło się...

Opublikowano
12 godzin temu, dysydent napisał:

Jeśli tylko żółtki maja trochę oleju w łepetynach to... nie wiem czy w Historii kiedykolwiek mieli takie atuty jak teraz

wnioskując z Twojej oceny

10 godzin temu, nie napisał:

chiny to komunistyczna dyktatura, wszystko jest podporządkowane i sterowane przez partię; nigdy nie prześcigną usa, chiny przez politykę jednego dziecka i obecny singielski styl życia szybciej się zestarzeją niż wzbogacą

oceniasz że nie mają?
Znaczy - oleju

jedynie doprecyzuję - Azja (eufemizując - "żółtki) to nie tylko Chiny

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, jarecki napisał:

Ci co przyjeżdżają z Ukrainy do truskawek to są ci, którzy tam zostali bo mają tam pracę, albo kobitki co zostawiają dzieci u dziadków a same przyjeżdżają sobie dorobić ;) przynajmniej u mnie tacy zbierają truskawki i bob ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Ci co przyjeżdżają z Ukrainy do truskawek to są ci, którzy tam zostali bo mają tam pracę, albo kobitki co zostawiają dzieci u dziadków a same przyjeżdżają sobie dorobić ;) przynajmniej u mnie tacy zbierają truskawki i bob ;)

tak samo polacy wyjezdzali na zachód , tylko pytanie co to dawało , co daje praca przez 3 miesiące , to jest dobre dla ucznia czy studenta sobie dorobić .

Opublikowano (edytowane)
Dnia 27.11.2021 o 09:17, jacus napisał:

bo pis tam tylko wynajmuje biura- reszte budynku wynajmuja inne firmy na czele z przychodnia lekarska o specjalizacji jak najbardziej potrzebnej pis-owcom. maja kuracje na miejscu, po wizycie u prezesa od razu do psychiatry..

A co mnie to obchodzi kto wynajmuje , wandal to wandal , to może te lempart od razu na oddział psychiatrii 

@dysydent co Ty sam ze sobą dyskutujesz 👇🤔 , kurna źle z Tobą 😝

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, pafnucy napisał:

ceny ustalane przez urzędników, a nie rynek.

a powoduje to większy rozwój firm , i w zasadzie lżejszą prace dla pracownika przez co wiekszy zysk dla pracodawcy ,jak byli robole na wioskach za obiad , fajki ,i flache  wywalać obornik widłami przez cały dzień to każdy był zadowolony i pracownik sie narobił i gospodarz , dziś gdy tych pracowników nie ma przerabią się budynki żeby można było wjechać turem i wybrac gnój zamiast 10 rozrzutników na dzień wybiera się 10 w 3 godziny . itd.     kiedyś rowy oszyszczali kosą i widłami , dziś są specjalistyczne maszyny .           w lesie kombajny leśne .           kombajny do zbioru porzeczek , truskawek .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
33 minuty temu, jarecki napisał:

Masz racje , sugerujesz mi również zmienić dentystę bo ostatnio zamieniła moją karte leczenia z papierową na cyfrową , zawsze wyjmowała karte papierową a teraz ma rejestr na komputerze , ja pójdę dalej żądamy przywrócenia recept papierowych zamiast cyfrowych .       NIE CHCEMY CYFRYZACJI  w zasadzie to i tak większość ciąż jest odnotowanych bo jak kobieta udaje sie do lekarza publicznego a płaci za to nfz 

ale co Ty porównujesz? Chyba jest różnica jak jakiś urzędnik zobaczy czy masz zdrowe jedynki a to czy będzie mógł zobaczyć czy Twoja kobieta stosuje jakąś antykoncepcję. Dla mnie to wszystko zmierza w kierunku jak największej inwigilacji obywatela 

Opublikowano

Thor 1984 nie rozumiesz , jak się obecnie idzie do lekarza to większość wizyt czy chorób jest odnotowanych w bazie danych , kiedyś w razie nagłego wypadku trzeba było wykonac badanie grupy krwi  przed podaniem krwi nie długo to bedzie w bazie danych . lekarz kliknie i będzie wiedział  Uważasz to za złe rozwiazanie tak samo kobiety w ciąży , jak kobieta zajdzie w ciąże i bedzie ją chciała usunąć to nie idzie do lekarza na NFZ .

8 minut temu, thor1984 napisał:

Dla mnie to wszystko zmierza w kierunku jak największej inwigilacji obywatela 

tak . to jest inwigilacja ale i wygoda .

Opublikowano
26 minut temu, pafnucy napisał:

ceny ustalane przez urzędników, a nie rynek.

18 minut temu, jarecki napisał:

a powoduje to większy rozwój firm , i w zasadzie lżejszą prace dla pracownika przez co wiekszy zysk dla pracodawcy ,jak byli robole na wioskach za obiad , fajki ,i flache  wywalać obornik widłami przez cały dzień to każdy był zadowolony i pracownik sie narobił i gospodarz , dziś gdy tych pracowników nie ma przerabią się budynki żeby można było wjechać turem i wybrac gnój zamiast 10 rozrzutników na dzień wybiera się 10 w 3 godziny . itd.     kiedyś rowy oszyszczali kosą i widłami , dziś są specjalistyczne maszyny .           w lesie kombajny leśne .           kombajny do zbioru porzeczek , truskawek .

gdyby urzędas ustalał ceny dniówki za "wyrzucanie gnoju widłami" lub za cokolwiek to po pierwsze - intratność takiej usługi kreowała by zbędny na nia popyt w obliczu możliwości technicznych np tura na którego by z resztą pracodawcy nie było stać zakupić bo by musiał przepłacać za ręcznych pracowników.
Zanikła by presja rynkowa na konstruowanie coraz lepszych "turów" bo urzędas z natury jest głupi i nie jest w stanie prze2widzieć jak można usprawnić prace i czym. Blokuje to wynalazczość czyli ogólnie - rozwój.
Tam gdzie urzędas ma za dużo do gadania to przede wszystkim dba o siebie samego i dodatkowo jeszcze mnoży się populacja tychże co tylko nakręca spiralę do upadku całości.

Wysokość stawek wynagrodzeń - zgoda - powinna być poddawana jakiejś ocenie pod kątem ich rzetelności ale z góry ich narzucanie cywilno prawne usztywnia standardy blokując ich doskonalenie.
Tutaj powinna mieć zastosowanie ... jakaś forma etyki w biznesie z prawem napiętnowania pracodawcy który nazbyt eksploatuje pracowników ale bez udziału trzeciej strony w kształtowaniu umów dwustronnych bo strony (pracodawca pracobiorca) tracą podmiotowość i są jedynie wasalami urzędasa już na poziomie kształtowania relacji między sobą.
konstrukcje prawne różnych praw pracy mają niewielki margines gdzie jeszcze szanują wolność negocjacyjną stron lub stron jej pozbawiają a  zawyżanie punktu wyjścia wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia ....
a tak , już pisałem wyżej - czyni wiele już zbędnych przy postępie technologicznym czy organizacjnym stanowisk pracy utrzymanymi miast powinny zniknąć a pierwsze to owego urzedasa współnegocjatora co było by z pożytkiem dla klienta bo otrzymywał by produkt tańszy bo mniej obciążony kosztami nadzoru tam gdzie ten nadzór nie jest konieczny.

Próby sterowania wynagrodzeniami, cenami jest próbą leczenia nieuleczalnego i z góry jest skazane na porażkę a koszty leczenia trzeba ponieść.
Wiele gospodarek, cywilizacji przez to upadło i wiele upadnie bo ta patologia jest samoistna gdyż wynika z samego instynktu stadnego gdzie współstadników z natury rzeczy inni pragnęli by bronić lepiej niż obcych ale i tu nadgorliwość jest jak autoagresja immunologiczna na poziomie somatyki pojedynczego organizmu.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, jarecki napisał:

tak samo polacy wyjezdzali na zachód , tylko pytanie co to dawało , co daje praca przez 3 miesiące , to jest dobre dla ucznia czy studenta sobie dorobić .

No nwm, z tego co opowiadają to mają po 700-800 zł wypłaty na Ukrainie, a u mnie mają od 4000 do 5000 miesięcznie, czyli tyle ile tam w pół roku zarobią. Jak to oni mówią, tam zarabiają na bieżące życie, a to co z Polski przywiozą to mają na  pralkę, telewizor czy zabawki dla dzieci ;)

A i kombajnów do truskawek nie ma, chyba że masz na myśli Ukrainke co 180 lubianek w 10 godzin zbiera xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
50 minut temu, Ursus932 napisał:

@dysydent co Ty sam ze sobą dyskutujesz 👇🤔 , kurna źle z Tobą 😝

nie wiem z kim gorzej bo - widzę - ni ch. nie zrozumiałeś o co w tym akurat przypadku chodzi a i tak "dyskutowanie samemu ze sobą" jest jak najbardziej możliwe i wskazane gdy nie jesteśmy czegoś pewni i rozważamy wszelkie za i przeciw
tylko fanatyk idealny do takich "dyskusji" nie jest zdolen

Opublikowano

Sporo nauczycieli przyjeżdża od nich w okresie wakacyjnym ,

2 minuty temu, dysydent napisał:

nie wiem z kim gorzej bo - widzę - ni ch. nie zrozumiałeś o co w tym akurat przypadku chodzi a i tak "dyskutowanie samemu ze sobą" jest jak najbardziej możliwe i wskazane gdy nie jesteśmy czegoś pewni i rozważamy wszelkie za i przeciw
tylko fanatyk idealny do takich "dyskusji" nie jest zdolen

Ja też tak tak czasami mam. Szczególnie podczas dylematów " a na ch*j mi to".😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v