Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Tak czy inaczej podatek wzrósłby bo cena żyta poszła w górę

Nieprawda, gmina specjalnym zarządzeniem może obniżyć ten podatek, cena żyta wyznacza jedynie maksymalną dopuszczalną stawkę podatku ;) 

3 minuty temu, Agrest napisał:

Podatek gruntowy procentowo to pewnie niebotycznie poszybuje.

Może wzrosnąć a nie musi, zależy jakie macie władze w gminie ;) 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, witejus napisał:

Przy takim wzroście cen żyta nie znajdziesz gminy która nie podniosła by podatku

Znajdę, wiem, że nie moja, ale jest kilka w okolicy które nie korzystają z maksymalnych stawek ;) Pewnie coś podniosą, ale nie będzie to jakaś niebotyczna stawka. Zresztą, czy do podatku nie liczy się średnia cena żyta z kilku ostatnich lat, a nie tylko kwota z ostatniego roku ? 

Już znalazłem, liczy się średnia z ostatnich ostatnich 11 kwartałów, czyli średnia z ostatnich 3 lat ;) Więc jak podatek rolny wzrośnie o 10-20% to wszystko ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nieprawda, gmina specjalnym zarządzeniem może obniżyć ten podatek, cena żyta wyznacza jedynie maksymalną dopuszczalną stawkę podatku ;) 

Może wzrosnąć a nie musi, zależy jakie macie władze w gminie ;) 

Spodziewasz się że któraś gmina nie skorzysta z podwyżek?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

Spodziewasz się że któraś gminz nieskorzysta z podwyżek?

A ile tych podwyżek będzie 10-20% . Jak teraz płacę 1500 rolnego, to jak wzrośnie do 1700 to będzie jakiś wzrost ?? W porównaniu z innymi opłatami, to niewiele ;) 

Zresztą, wolę płacić podatki do gminy, bo z nich coś się lokalnie zrobi, a z tych rządowych to jest na alkohole dla Kancelarii Premiera ...

Opublikowano (edytowane)

To o co Huba panikuje?

Nwm, prąd zdrożeje o 30-40%, gaz zdrożał już o 100%, ekogroszek/węgiel też ostro w górę, to wzrost podatku rolnego o 10-20% to można powiedzieć, że to promocja xD  

Przy wzroście cen saletry o 300%, to te 10-20% wygląda mizernie xD Jak zamiast 100 od ha, będę płacił 110 to nie zbiednieję ;) Raptem 3kg saletry od ha więcej xD 

Opublikowano

No mi dużo wzrośnie bo dodatkowo kończy się wiele ulg pozakupowych.

Opublikowano (edytowane)

A ja mam akurat od lata tego roku ulgę za fotowoltaikę, to leję ciepłym moczem na wzrost podatku rolnego xD Może za 3 lata spadnie, jak mi się skończy odliczenie ;) 

Opublikowano

Tylko masz ulgę w określonej kwocie, więc ta skończy ci się wcześniej z racji podwyżek.

Czy już jest w miesiącach po ówczesnej cenie rozpisana?

Zresztą jak piszesz to płacisz śmieszne pieniądze.

U nas był podatek chyba 125zĺ, a są gminy i powyżej 200zł

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

Zresztą jak piszesz to płacisz śmieszne pieniądze.

U nas był podatek chyba 125zĺ, a są gminy i powyżej 200zł

Ulga jest w kwocie, to się trochę szybciej skończy ;( Każdego roku na początku jest odejmowana kwota podatku od kwoty początkowej ...

Jak ma się piaski IVa 40% gospodarstwa i IVb 60% gospodarstwa to za wiele się nie płaci xD III klasy to może z 0,5ha z wszystkich działek zbiorę xD Zresztą V też tyle będzie.

Opublikowano
23 minuty temu, witejus napisał:

Tak czy inaczej podatek wzrósłby bo cena żyta poszła w górę

Tak podatek wzrośnie bo rośnie cena żyta. Ale rosną też koszty utrzymania samorządu bo wszystko drożeje. Tak wiec obrazując sprawę wzrost podatku na podstawie cen żyta pokryje podwyżkę kosztów. Ale zostanie i tak do załatania dziura po utraconej w wyniku polskiego ładu subwencji. A tę załatać trzeba będzie z dodatkowych podwyżek podatków.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Prezentujesz prostackie i prymitywne podejście do tematu. Co dało to się dowiemy w swoim czasie. Ty myslisz że to tak działa że od ręki załatwiają sprawy? To nie sklep spożywczy że w 10 minut wszystko ogarniasz. Jesli tak rozumuje nasza dyplomacja to biada nam. 

Obstawiam że co najmniej połowa tych uzgodnień nie wypływa na swiatło dzienne, Potem nasze barany w płacz bo się dogadują i Rosja śmie robić z Niemcami biznes.🤣 Jak się rozmawia to może udać się coś załatwić Gdy się nie rozmawia nie załatwi sie nic.

ty się dobrze czujesz ? wczoraj rozmowa merkiel z łukaszenką a dziś obrzucenie pograniczników kamieniami a Ty mi wypominasz prostackie podejscie do tematu , to co to merkiel zachęciła białoruskie służby do nasilenia konfliktu ?     jak by mieli respekt do merkiel to sytuacja z dziś  by nie niała miejsca na granicy , nie mówie żę imigrantów by nie było ale nie  zaogniali by konfliktu ,.

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Jak by nie Rosja to Białoruś już by dostała wp***dol tylko ten wielki Brat czuwa .

Bierz połowę tego co bierzesz.

Co do Łukaszenki; z Merkel pogadał i ma ją głęboko. Tylko Władimira słucha.

Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał:

łukaszenko chce kasy tak samo jak europa płaciła turkom w zamian za utworzenie obozu humanitarnego 

Zabrali mu obce waluty przez to, że nie ma "demokracji", to załatwił sobie dolary w inny sposób ;) Może jakby UE kupowała od niego sól potasową, to by ciapaków nie sprowadzał ...

Opublikowano
11 minut temu, jarecki napisał:

łukaszenko chce kasy tak samo jak europa płaciła turkom w zamian za utworzenie obozu humanitarnego 

I to od początku było głównym celem kołchoźnika,kasa

Opublikowano
42 minuty temu, jarecki napisał:

ty się dobrze czujesz ? wczoraj rozmowa merkiel z łukaszenką a dziś obrzucenie pograniczników kamieniami a Ty mi wypominasz prostackie podejscie do tematu , to co to merkiel zachęciła białoruskie służby do nasilenia konfliktu ?     jak by mieli respekt do merkiel to sytuacja z dziś  by nie niała miejsca na granicy , nie mówie żę imigrantów by nie było ale nie  zaogniali by konfliktu ,.

Czy ty w swej naiwności myslałeś ze Merkel zadzwoni i od razu to zmieni sytuację? Nikt kto chce by go uważano za niezaleznego by sobie na to nie pozwolił.  Wspomniane obrzucenie kamieniami jest oczywistym przedstawieniem  które ma na celu właśnie owe pokazanie że ma Merkelową gdzieś.  To takie samo tupanie nóżką jak nasz PIS ma w zwyczaju. Polityka jest teatrem pozorów  i odbywa się w obszarach których lud nie dostrzega.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

A ja mam akurat od lata tego roku ulgę za fotowoltaikę, to leję ciepłym moczem na wzrost podatku rolnego xD Może za 3 lata spadnie, jak mi się skończy odliczenie ;) 

Tomasz0611 napisał:

To o co Huba panikuje?

Nwm, prąd zdrożeje o 30-40%, gaz zdrożał już o 100%, ekogroszek/węgiel też ostro w górę, to wzrost podatku rolnego o 10-20% to można powiedzieć, że to promocja xD  

Przy wzroście cen saletry o 300%, to te 10-20% wygląda mizernie xD Jak zamiast 100 od ha, będę płacił 110 to nie zbiednieję ;) Raptem 3kg saletry od ha więcej xD 

Jeżeli chodzi o zarządzanie majątkiem to masz lekcje do odrobienia.

Opublikowano

Kurna jak wam się to cytuje? To przez aplikację?

Nie wiem  kogo post tyczy a powiadomienie zapewne dostał każdy z wyżej wymienionych

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v