Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś mija 6 lat od kiedy PIS objął władzę , miało być ; załamanie finansów publicznych , obniżenie ratingu do najniższych poziomów , wyjście z UE , wojska terytorialne miały pałować protestujących Polaków itd. a tu niespodzianka - bezrobocie w dół , płace , emerytury w górę , PKB w górę czyli ten PIS nie taki zły jak go malowali .

Opublikowano (edytowane)

Dawno mówiłem, ze do North Stream trzeba było się przyłączyć. Zamiast pobrzękiwać szabelką trzeba było się dogadać z Niemcami, ze kawałek ma iść przez nasz kraj w zamian za to poprzemy i było by ok. Ale nie przecież wtedy rządził pis to wiadomo jak musiało się to skończyć. Musieliśmy bronić Ukrainy, którą rozkradli i która nie miała czym płacić za gaz. Wcale się nie dziwię, że ruscy nie chcieli go puszczać przez niestabilne i nie wypłacalne kraje.

4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Dziś mija 6 lat od kiedy PIS objął władzę , miało być ; załamanie finansów publicznych , obniżenie ratingu do najniższych poziomów , wyjście z UE , wojska terytorialne miały pałować protestujących Polaków itd. a tu niespodzianka - bezrobocie w dół , płace , emerytury w górę , PKB w górę czyli ten PIS nie taki zły jak go malowali .

I ceny w górę, inflacja w górę i cała reszta niekorzystnych czynników w górę. Glapińśki i NBP też w górę jako najgorsze banki centralne Europy. Brawo pis.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

to jest sukces gdy robol budowlany na zachód od Odry czy północ Bałtyku ma więcej niż oficjalnie taki pisowski minister?
Inflacja najwyższa od co najmniej dekady a wszystko wskazuje że to dopiero początek, skłóceniu i ze wszchodem i zachodem a na ulicznych manifach neofaszystowskie jawnie klimaty się przebijają no i jeszcze ten niemal inkwizytor ... jak Mu tam? a tak - nomen omen - Czarnek.
mam jeszcze wymieniać?
 Wstaliśmy z kolan ale tylko dla tego że poziom szamba nas do tego zmusił a powoli konieczne stawanie na palcach
Von Nogay z "dezerterów" italiańca szczekać uczył a nas nauczą "baletu"
i to bardzo szybko

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Dawno mówiłem, ze do North Stream trzeba było się przyłączyć. Zamiast pobrzękiwać szabelką trzeba było się dogadać z Niemcami, ze kawałek ma iść przez nasz kraj w zamian za to poprzemy i było by ok. Ale nie przecież wtedy rządził pis to wiadomo jak musiało się to skończyć. Musieliśmy bronić Ukrainy, którą rozkradli i która nie miała czym płacić za gaz. Wcale się nie dziwię, że ruscy nie chcieli go puszczać przez niestabilne i nie wypłacalne kraje.

I ceny w górę, inflacja w górę i cała reszta niekorzystnych czynników w górę. Za to Glapińśki i NBP też w górę jako najgorsze banki centralne Europy. Brawo pis.

Miałeś najtańszy kredyt od lat i to rozkręciło gospodarkę i popyt np. na mieszkania , inflacja to chyba największy problem Pisu , miejmy nadzieję że po nowym roku zacznie spadać .

Opublikowano (edytowane)

no tylko nadzieja pozostała i życzył bym tego wszystkim nam tutaj tylko to wyrodna matka i swych dzieci nie lubi
no jeśli dożyjemy to przypomnę się z tym tematem - dajmy na to w marcu 2022r-
pszenica dobija powoli 1500zł/t to po ile musi być chleb z niej? oj tam musi, po ile będzie?

na razie to z okazji nadchodzącej zimy kup se węgla w kraju który na nim leży (syndrom Wenezueli? ;) )

drogi ten węgiel?
no to docieplij dom
udanych zakupów :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

no tylko nadzieja pozostała i życzył bym tego wszystkim nam tutaj tylko to wyrodna matka i swych dzieci nie lubi
no jeśli dożyjemy to przypomnę się z tym tematem - dajmy na to w marcu 2022r-

na razie to z okazji nadchodzącej zimy kup se węgla w kraju który na nim leży (syndrom Wenezueli? ;) )

drogi ten węgiel?
no to docieplij dom
udanych zakupów :P

Znam temat , węgiel po1800 zł styropian pewnie ze 30 zł szt. za 10 gr.

Opublikowano
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Miałeś najtańszy kredyt od lat i to rozkręciło gospodarkę i popyt np. na mieszkania , inflacja to chyba największy problem Pisu , miejmy nadzieję że po nowym roku zacznie spadać .

Nic nie zacznie spadać. W zasadzie to problemy PiSu nie są moimi problemami, ponieważ PiS zafundował mi jeden podstawowy. Jak długo jeszcze będę ciągnął ten interes .

Opublikowano

a ja dalej uważam żę przyłączenie się do nord stream był zbędne , puki co to pierwsza nitka gazociągu ma obłożenie 70 % .            pis miał ograniczyć import węgla ze wschodu czego nie zrobił ale za to teraz widać jak ten brak węgla ze wschodu działa na rynek bo to własnie brak importu podniósł ceny dla zwykłego konsumenta . 

Opublikowano
31 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ty jesteś asz taki naiwny. I nie widzisz co się dzieje

Opublikowano (edytowane)

17 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Znam temat , węgiel po1800 zł styropian pewnie ze 30 zł szt. za 10 gr.

a trzeba mi nawet docieplić co nieco ale ...boję się pytać nawet a i tak w tym roku nie zdążę ....

no nic, ja to tylko kosmetyka budowlane ale co Ci którzy utknęli z niedokończonymi inwestycjami bo kosztorys przerósł możliwości?
Czy wstrzymać czy kredyt? RPP sama dla siebie stała się nieprzewidywalna ze stopami procentowymi a taka niepewność nigdy gospodarce nie służyła.
Polska traci przewidywalność a to jest najgorsze co może być dla gospodarki w długoterminowej perspektywie.
Choć i tak w/g mnie lepiej niż było bo z tym dodrukiem wcześniej to właśnie pierwsze co było jednoznacznie przewidywalne to inflacja - kto wie czy nie gorsze zagrożenie dla gospodarki niż niepewność. Oczywiście w/g "ekonomistów" PiSu "kontrolowana inflacja miała być prowzrostowa dla gospodarki. no no "nakontrolowali".
Mieliśmy okazję zbudować siłę lokalną waluty na kanwie globalnego dodruku tego śmiecia jakim niebawem stanie się konwencjonalny pieniądz. No już ta okazja przeminęła.
czyli będzie "jak zwykle" dla tego rejonu Europy.

Chech. Tu nawet Ci migranci się interesują tym rejonem jedynie jako tranzytowym
znamienne

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Ty jesteś asz taki naiwny. I nie widzisz co się dzieje

Widzę , świat za***rdala do przodu czy nam się to podoba czy nie .

4 minuty temu, dysydent napisał:

a trzeba mi nawet docieplić co nieco ale ...boję się pytać nawet a i tak w tym roku nie zdążę ....

W tym roku budowlanki się nie łap , są najwyższe ceny materiałów , nie długo musi spaść , np. blachodachówkę można już dostać pon, 40 zł m2.

Opublikowano
23 minuty temu, jarecki napisał:

pis miał ograniczyć import węgla ze wschodu czego nie zrobił ale za to teraz widać jak ten brak węgla ze wschodu działa na rynek bo to własnie brak importu podniósł ceny dla zwykłego

Ja pierdzielę, to gdzie ten węgiel co miał na200 lat Polsce starczyć? PiS go tak szybko wykopał? 😂

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Ja pierdzielę, to gdzie ten węgiel co miał na200 lat Polsce starczyć? PiS go tak szybko wykopał? 😂

Podpisali ten pojebany pakiet klimatyczny co ma doprowadzić do tego że zwykłego człowieka na nic nie będzie stać .

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Podpisali ten pojebany pakiet klimatyczny co ma doprowadzić do tego że zwykłego człowieka na nic nie będzie stać .

Ale gdzie mój polski, narodowy węgiel? Ja chcę węgla, zgodnie z obietnicą rządzących.😂

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Ale gdzie mój polski, narodowy węgiel? Ja chcę węgla, zgodnie z obietnicą rządzących.😂

a ten z Polfy możę być ?😆

• Haha 1
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

2 minuty temu, mirro napisał:

A czy cały wykopany węgiel jara się w polskich piecach? Pakiet klimatyczny zostaw w spokoju. W zeszłym roku nie było pakietu i nadrobili importem to teraz sobie pomyśl - komu te ceny są na rękę...

Opublikowano

Nooo i tam przy okazji Ci wyjdzie z kim tu trzeba pogadać w sprawie uspokojenia wschodu...

dysydent napisał:

co prawda nie u nas ale w jakże dla naszych kacyków "wzorcowym" kraju...
https://www.rmf24.pl/ekonomia/news-na-wegrzech-wszedl-w-zycie-limit-cen-na-benzyne,nId,5646389

co Wam to przypomina?
przynajmniej co starszym?

Nieee to jeszcze nie kartki - choć byłem smrodem to jeszcze pamiętam. Ceny urzędowe też.

Opublikowano
mirro napisał:

10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Nic nie zacznie spadać. W zasadzie to problemy PiSu nie są moimi problemami, ponieważ PiS zafundował mi jeden podstawowy. Jak długo jeszcze będę ciągnął ten interes .

Ooo ja też się nad tym zastanawiam - i nad swoją sprawą również 😁

Opublikowano
jacus napisał:

51 minut temu, DTaras napisał:

Tachografie? Toć to wskaźnik. Musiało być ponad dycha różnicy...

to bylo w 2004 wiec sprawdzilem mial 55 , do dzisiaj nie ma tam swiatel,ruch jeszcze wiekszy tylko rondo zrobili.

https://dziennikpolski24.pl/drogowa-niemoc/ar/1910632

Jacuś - Ty także? Te 55 to domniemanie sąsiada. Nawet jeśli to prawda to tacho dla takiego wyniku musiało oddać więcej. Czytaj dokładnie plis.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v