Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, hubertuss napisał:

Przecież Hitler doprowadził Niemcy do ruiny.

Widać widać jak Niemcy są w ruinie po wojnie , Niemcy są najważniejsi w całej Unii , potem są Ruskie , Chiny , Angole , i tak dalej .

Polska Jako kraj to ma słabych polityków  po za kilkoma jak był ,  Piłsudski . Po nim już nie było i nie ma i nie będzie , za czasów królów 

Sam okres panowania Jagiellonów jest nazywany Złotym Wiekiem Rzeczpospolitej – to właśnie w tamtych czasach kraj rozrósł się najmocniej i zyskał na sile.

Władysław II Jagiełło (1386-1434)

Władysław III Warneńczyk (1434-1444)

Kazimierz Jagiellończyk (1447-1492)

Jan Olbracht (1492-1501)

Holandia mały kraj a pomiata Polską każdy kraj pomiata a czemu tak jest bo są politycy mięczaki jak teraz problem na granicy mięczaki wrzeszczą , przyjąć to jest problem Biało Rusi od nich idą .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ile lat po wojnie. Ile forsy wpompowano w nich z USA tgz plan Marshall a. O czym ty w ogóle piszesz? Po wojnie ten kraj był zrujnowany i to załatwił im Hitler dla ich dobra. O tym ilu Niemców zginęło szkoda gadać.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Łosiu pieruński. Niemców wywieszających białe flagi resztki SS wieszało na drzewach. Duże miasta zjechane jak Warszawa a Amerykanie dawali zajęcie i przeżycie, potem powstała wspólnota wungla i jakoś wszystko ożyło... Okazało się, że nazizm jest bezsensu i jakoś to leci...

Opublikowano

Kto najbardziej zyskał na II wojnie światowej? USA i Szwajcaria na czele .

II wojnę światową Niemcy przegrały nie tylko wojskowo, ale też ekonomicznie. W sześć lat zeszli do poziomu życia Polaków przed wojną. Jednak trzeba przyznać, że dość szybko doszli do siebie. W jedenaście powojennych lat przeskoczyli gospodarczo Wielką Brytanię.

https://www.money.pl/gospodarka/kto-najbardziej-zyskal-na-ii-wojnie-swiatowej-usa-i-szwajcaria-na-czele-6418431250470529a.html

Opublikowano

Tak naprawdę gdyby Hitler zbudował tę armię nie dla podbicia Europy a dla obrony przed sowiętami, którzy też mieli chrapkę podbić Europę tylko kilka lat później. To gdyby sowieci ruszyli on mógł by zostać obrońcą Europy i podbić sowietów jako bohater a nie zbrodniarz. Wojna na jeden front ze wsparciem zachodu w celu obrony przed bolszewizmem mogła by mu przynieść niesłychanie duże korzyści. I dzisiaj Niemcy mogli by być mocarstwem równym USA i Chinom.

2 minuty temu, galan99 napisał:

Kto najbardziej zyskał na II wojnie światowej? USA i Szwajcaria na czele .

II wonę światową Niemcy przegrały nie tylko wojskowo, ale też ekonomicznie. W sześć lat zeszli do poziomu życia Polaków przed wojną. Jednak trzeba przyznać, że dość szybko doszli do siebie. W jedenaście powojennych lat przeskoczyli gospodarczo Wielką Brytanię.

https://www.money.pl/gospodarka/kto-najbardziej-zyskal-na-ii-wojnie-swiatowej-usa-i-szwajcaria-na-czele-6418431250470529a.html

Przeskoczyli bo wpompowano w nich duży szmal. Sami dźwigali by się z ruiny latami.

Opublikowano (edytowane)

Tak naprawdę gdyby Hitler zbudował tę armię nie dla podbicia Europy a dla obrony przed sowiętami, którzy też mieli chrapkę podbić Europę tylko kilka lat później. To gdyby sowieci ruszyli on mógł by zostać obrońcą Europy i podbić sowietów jako bohater a nie zbrodniarz. Wojna na jeden front ze wsparciem zachodu w celu obrony przed bolszewizmem mogła by mu przynieść niesłychanie duże korzyści. I dzisiaj Niemcy mogli by być mocarstwem równym USA i Chinom .

Stalin miał zaplanowany atak na Europę o rok później .

Tylko nie same Niemcy mieli ochotę podbić Ruskich wielu próbowało i się nie udało .

Polska mogła przyłączyć się do Niemca i napaść na Ruskiego ale co by było tego już nigdy nikt nie będzie wiedział .

Można było przyłączyć się do Ruskiego i tak nic  nie dało bo u nas politycy za głupi .

Teraz jest realizowany plan podboju ale gospodarczego i Polska poniosła cholerne straty .

Dalej durni politycy .

Prawniczka Ordo Iuris i obrończyni prześladowanych chrześcijan. Kim jest Karina Bosak?

Karina Bosak jest nie lada szychą w szeregach Ordo Iuris. To prawniczka walcząca z chrystianofobią, a zarazem żona lidera Konfederacji, czyli Krzysztofa Bosaka. Rok temu szerokim echem odbiła się jej ciąża, która pod względem zainteresowania przerosła wszelkie oczekiwania. Prawica wprost nie mogła się nią nachwalić.

https://natemat.pl/381625,kim-jest-karina-bosak-to-zona-lidera-konfederacji-i-prawniczka-ordo-iuris?utm_source=facebook&utm_medium=referral&utm_campaign=ownsm&fbclid=IwAR1aZoCdkFLPTTCozxisUXXUYFOgblNtNbbdgBilY3JtPnrmqUNl4fKPRe4

To sekta o miedzy narodowym zasięgu .

UNIA broni i daje Bezpieczeństwo tylko niszczy kraje gospodarczo osłabia .

Unia to kilka krajów a reszta to tylko słudzy na dworze Unii .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

hitler przejął władze w okresie biedy i wysokiego bezrobocia , wyciągnął kraj z tego ale zechciało mu się więcej .  pis też jak przejmowało władze  to było wysokie bezrobocie i brak perspektyw porawił sytuacje ale od dłuższago czasu chce przedobrzyć i w złym kierunku podąża gospodarczo.

Opublikowano
50 minut temu, galan99 napisał:

UNIA broni i daje Bezpieczeństwo tylko niszczy kraje gospodarczo osłabia .

Unia to kilka krajów a reszta to tylko słudzy na dworze Unii .

W którym miejscu unia cie broni? .. 

Unia tylko nakazuje lub zakazuje... 

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Czy Ty jesteś sobie w stanie wyobrazić że owo konsylium musi się zebrać i są tam pewne zasady działania? Posocznicą zaś następuje i doprowadza do stanu terminalnego w ciągu kilku, nawet dwóch, godzin. Jeszcze ma wyjebane na Konstytucję, Ustawy i PiS - tak dodam.

Jeśli  jest  posocznica   to  nie  potrzeba  konsylium  bo  sprawa  jest  jasna  lekarz robi  wszystko   by  ratować  życie  pacjenta .

Nie  masz  pojęcia  o  procedurach  temu  piszesz  takie  bajki.  

Opublikowano

Co nic o pisowskiej prowokacji na granicy nie piszecie?

Niewygodne czy co?🤣

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

hitler przejął władze w okresie biedy i wysokiego bezrobocia , wyciągnął kraj z tego ale zechciało mu się więcej .  pis też jak przejmowało władze  to było wysokie bezrobocie i brak perspektyw porawił sytuacje ale od dłuższago czasu chce przedobrzyć i w złym kierunku podąża gospodarczo.

porównywanie PiS-u do hitlerowców jest na pewno niewspółmierne i dla PiS-u krzywdzące .... ale czy tak bardzo?
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/donald-tusk-otrzymal-pogrozki-zwrocil-sie-do-jaroslawa-kaczynskiego/1v7x3h7

Ja jednoznacznie diagnozuję taki stan rzeczy jako skutek propagandowej pracy propisowskich mediów publicznych a teraz; miewając okresy niedostępu do neta naoglądałem się tego syfu ponad miarę i z przerażeniem dostrzegłem jak duży wpływ ma przekaz tych mediów na sporą część "co mniej samodzielnie myślącą" część polskiego społeczeństwa a zwłaszcza w intelektualnie "słabszych" statystycznie rejonach tzw "Polski B" czyli ściany wschodniej. (tu ukłon w stronę @jacus bo On ma tu największą odwagę; inni powiedzą - czelność publicznie diagnozować stan umysłowy regionów i - niestety - najczęściej trafnie )

PiS może stricte pohitlerowskich czy faszystowskich ideałów nie reprezentuje ale tworzy podłoże pod zaistnienie takowych i może być katalizatorem  tychże na przyszłość...

a właściwie już jest

oczywiście może się ktoś ze ,mną nie zgadzać ale oczekuję argumentów bardziej racjonalnych od typu jakobym był niedoukiem czy czym podobnym bo tylko zdefiniują mojego oponenta i potwierdzą tylko stan cywilizacyjny społeczeństwa polskiego  które miast tępić podobne przejawy sfanatyzowania jeszcze je potęguje a władza nic nie robi aby nadążać za światowymi standardami .... właściwie to jakimi standardami? ale to temat na kolejną dyskusję bo ogólnie robi się nieciekawie i odnoszę wrażenie że cywilizacja bardziej się cofa niż rozwija ostatnimi laty i to nie tylko w Polsce ale prawie wszędzie.

Neośredniowiecze?

@Agrest nudne, już aż nadto nudne aby wciąż o tym pisać
co z tego wyniknie to napiszemy jak wyniknie ale już widać że szybko to się nie skończy bo i służy politycznie wszystkim stronom tego bajzlu i jest jednocześnie wynikiem prymitywizmu politycznego całej planety. Partykularyzm interesów lokalnych jeszcze duuużo przeważa nad globalnymi i raczej szybko to się nie zmieni
przynajmniej nie w tym okresie "powojennym" ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Agrest napisał:

Co nic o pisowskiej prowokacji na granicy nie piszecie?

Niewygodne czy co?🤣

Mówisz o tych 60 trupach w rzece w okolicy Michałowa, o których wygadał się burmistrz tego miasta?? A Polacy ich nawet godnie nie chcą pochować i przepychają zwłoki na białoruski brzeg. 

Już wiadomo chociaż po co stan wyjątkowy i zakaz wpuszczania niezależnych mediów... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Nie, o tych uzbrojonych pisowcach przebranych za białoruskich żołnierzy🤣

Opublikowano (edytowane)

a ...uj wie kto to był i za kogo przebrany? o ile w ogóle był bo nikogo nie złapali... a film jaki chociaż maja? z czego ? no z tych kamer...
a tak jeszcze kamer nie zainstalowali

dezinformacja bardziej niż ochrona granicy bo miast wyłapać i cicho siedzieć niech ew Białoruś ma kłopot gdzie im się podziało kilku... o ile to białoruscy przebierańcy

no właśnie - o czym tu pisać gdy tak na prawdę nie ma wiarygodnych dowodów kto co i po co.
cały ten krzyk medialny to również element akcji propagandowej, podejmowanie tematu... w necie jest taki zwrot - "nie żywić troli" ;)

poczekajmy co z tego wyniknie bo na razie to tylko były by spekulacje z naszej strony i nie wiem jak Wy ale ja jeszcze nie mam czasu na puste spekulacje
przynajmniej zanim zima nie zgoni mnie z pól bo jeszcze huk roboty dopóki nie zamarznie lub zachlapie... tak że
na ra

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

To ile pgr-ów obrabiasz?

Kapustę tniesz czy jabłka zbierasz?😜

Opublikowano

-z kapustą to prawie trafiłeś a nie jabłka a kartofle i inne pomniejsze warzywa a to kopię a to sortuję i zabezpieczam na zimę to upierdliwe i pracochłonne że nie trzeba "PGR-u" a kilka ha wystarczy aby nie mieć czasu "sie..." :P

jeszcze parę dni i orki tylko zostaną pokończyć no ale - jeszcze tych parę dni.

Opublikowano

a nawet sam siebie pytam co ja jeszcze robię na forum af?!
już mnie nie ma bo rzeczywiście coś prognozy .... pono ma być ostra zima.

przy czasie fotki powrzucam co niektóre ale ta pewnie najciekawsza co mamy i już teraz bo do zebrania ze 20 ar i takiego wynalazku mamy tylko nie wiem czy długo to da się -przechować
na pożegnanie ot taka ciekawostka

DSCN9432.JPG

Opublikowano (edytowane)

eee tam na szampony
zwłaszcza ta biała starta na drobno jak marchewka robi za całkiem niezłą surówkę bez żadnych dodatków a smak to krzyżówka delikatnej rzodkiewki i jabłek   a pole wolne w lipcu było to tak bardziej dla siebie a przy okazji i nieco na detal bo nawet ... schodzi choć nieco robaczywa niektóra bo bez chemii ale ja nowicjusz w temacie i w rzepakowym rejonie nie uwzględniłem .śmietki. no ale nasiona 20zł to co tam. zawsze coś ciekawego bo rolnictwo to dl;a mnie bardziej zabawa niż biznes.

no i po robotach bo kapeć w przednim kole traktora tak że do wieczora byle to ... szukam łatek i lewarka
ot i się pospieszyło :P

chm
ciekawe jak toto by z buraczkami?
o! do ziemniaków i jakiej kabaniny :D a spróbuję.

tak jak by nieco "po białorusku" bo Oni tam... to regionalna kartoflana potęga

ciekawe czy tym "arabom" ichnia kuchnia "podchodzi"?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dawniej gdy wracalismy ze szkoly zawsze sie jakas rzepke po drodze zjadlo, dlugo tego nie przechowasz,ze 2 mieisace gora bo robi sie niesmaczna.

nigdy zadnych opryskow sie nie robili-rzepaki byly tylko malo w okolicy raczje gorczyca swoje zrobila

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v