Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Denwer napisał:

Szpitale  w  większości  podlegają  pod  samorządy 

To od czego jest ministerstwo zdrowia i minister Niedzielski?

22 minuty temu, galan99 napisał:

Jest wzrost gospodarczy po huju i zielona wyspa była i wzrost był ach ta propaganda lepsza jak za Lenina i Stalina była i dorzucić jeszcze Joseph Goebbelsa .

A jaki ty byś wzrost gospodarczy chciał jak podatkami doja by nierobom socjal dać? To nie ma prawa się rozwijac tak jak by mogło bo tacy jak ty chca mieć socjal i głosują na PIS. Wiń siebie za taki stan gospodarki.

19 minut temu, galan99 napisał:

Więc co jest obcy kapitał niczego nie braknie i nie zbraknie tylko kto zarobi na tym obcy nie nasz kapitał wiec jak to ma się do gospodarki ? .

O co ty tak w sumie ptasz?

7 minut temu, galan99 napisał:

To i pszenica  Polska tez jest na nic  nie po winni  rolnicy siać skoro tak powiadasz  i zakończyć wszelką hodowlę w Polsce jesteś za tym ? .

A czemu maja pszenice skończyć? Jakiś konkret umiesz podać czy tylko paranoiczne i katastroficzne urojenia cie dopadły.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, galan99 napisał:

To i pszenica  Polska tez jest na nic  nie po winni  rolnicy siać skoro tak powiadasz  i zakończyć wszelką hodowlę w Polsce jesteś za tym ? .

a Wróć się do wczoraj , bo wkleiłem link z wypowiedzią piekarza który powiedział żę na chleb  dobry importuje się mąke z zachodu bo polska sie nie nadaje .       a wkleje jescze raz  https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ceny-chleba-wsrod-ludzi-pojawia-sie-strach/b14g2bz,79cfc278                 i cytat  Natomiast piekarnie rzemieślnicze zazwyczaj kupują wysokiej jakości mąki zagraniczne, więc płacą ok. 4 zł/kg. Już na tym etapie różnica jest ogromna                            

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A jaki ty byś wzrost gospodarczy chciał jak podatkami doja by nierobom socjal dać? To nie ma prawa się rozwijac tak jak by mogło bo tacy jak ty chca mieć socjal i głosują na PIS. Wiń siebie za taki stan gospodarki. @Ulman .

od roku 1991 zaczęło się rozpierdalanie gospodarki tam nie było PiSu tylko te same mordy są od 30 lat wiec co na to powiesz .

@jarecki głupoty gadasz .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

I tyle lat wstają z kolan... 

Wręcz okazuje się ze zaczynają się czołgać...

Tak się  kończy jak się zapomina, że  wstając z kolan  jednocześnie trzeba prostować kręgosłup. A tak morda w błocie ,d.upa w górze i brak kontroli kto z niej korzysta. 

2 godziny temu, galan99 napisał:

fabryki i jeszcze raz fabryki coś produkować sprzedawać i zarabiać , NIEMA NIC . Co jest tylko lasy i węgiel tylko to można sprzedać a na rynek nic nie ma .

Niby czemu ma zawsze podlegać pod innych jak nie pod Ruskiego to pod Niemca i to jeden h*j .

A to przypadkiem nie Lasy Państwowe (zaplecze i sercem oddane PiS) pomimo że Fakro, prodycenci dzrwi np.Porta i pomniejsze alarmowały ze zaczyna brakować surowca, nie zaprzestały sprzedaży drewna surowego zagranicznym podmiotom. 

Opublikowano

Jarecki, a dlaczego ja mam uwierzyć w ten artykuł Onetu?

No to ja ci powiem że polskie cukiernie do ciast sprowadzają tylko fińskie masło i ser, bo polskie mleczarnie nie potrafią wyprodukować dobrej jakości masła i sera z kiepskiego mleka od północno Mazowieckich krów.

No i???

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

to niech się polacy nauczą produkować dobre jakosciowo towary najpierw .

Ty nawet nie wyobrażasz sobie jakie cacka produkuje nasz przemysł meblowy ale nie na nasze portfele. Z twoim zasobem portfela, to stać cię na paździerz ala Ysk lub IKEA

• Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, galan99 napisał:

A jaki ty byś wzrost gospodarczy chciał jak podatkami doja by nierobom socjal dać? To nie ma prawa się rozwijac tak jak by mogło bo tacy jak ty chca mieć socjal i głosują na PIS. Wiń siebie za taki stan gospodarki. @Ulman .

od roku 1991 zaczęło się rozpierdalanie gospodarki tam nie było PiSu tylko te same mordy są od 30 lat wiec co na to powiesz .

@jarecki głupoty gadasz .

Taaa, wtedy była taka mocna gospodarka że PRL rozleciał się przez bankructwo. Ty wielbisz komunistyczna gospodarke planową w której robili żeby robić a nie po to żeby zyski były. Przestarzałe dziadostwo z przerostem zatrudnienia nie miało racji bytu bo nie było w żaden sposób konkurencyjne. Jelcze Stary, Tarpany, Żuki Polonezy Ursusy czy maluszki to miało sie nijak do rzeczywistości. Każde z tych zakładów produkowało mało sztuk i miało jeszcze kilkanaście pododdziałów w całej Polsce w których jedni robili tapicerki, inni szyby, wiązki elektryczne, skrzynie biegów czy układy wydechowe. To musiało zbankrutować i tak sie właśnie stało.

PISu nie było? Przeciez Kaczyńscy byli od początku przemian więc co to za róznica pod jakim szyldem?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ulman napisał:

PISu nie było? Przeciez Kaczyńscy byli od początku przemian więc co to za róznica pod jakim szyldem?

ten z wąsem od lewej Mazowieckiego, zdjęcie z "okrągłego stołu"

9Duk9kpTURBXy9iYmRlMjE5NjBkMWQxNTVhZDdkNWE4NjM3OWY0ZmYzMy5qcGeRkwLNA0gAgqEwAaExAQ

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

Przestarzałe dziadostwo z przerostem zatrudnienia nie miało racji bytu bo nie było w żaden sposób konkurencyjne. Jelcze Stary, Tarpany, Żuki Polonezy Ursusy czy maluszki to miało sie nijak do rzeczywistości. Każde z tych zakładów produkowało mało sztuk i miało jeszcze kilkanaście pododdziałów w całej Polsce w których jedni robili tapicerki, inni szyby, wiązki elektryczne, skrzynie biegów czy układy wydechowe. To musiało zbankrutować i tak sie właśnie stało.

pierdolni się w łep z tym co napisałeś to wolnej to wolnej Polsce tak podzielili zeby zbankrutowało przykład ursusa ... wszystko było było warszawie byliśmy po nowego ursusa  to wiem idioto   a stara pseudo milioner starak porozpierdalał zakłady i tak stał się 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Agrest napisał:

Jarecki, a dlaczego ja mam uwierzyć w ten artykuł Onetu?

No to ja ci powiem że polskie cukiernie do ciast sprowadzają tylko fińskie masło i ser, bo polskie mleczarnie nie potrafią wyprodukować dobrej jakości masła i sera z kiepskiego mleka od północno Mazowieckich krów.

No i???

to jest artykuł który broni polskich małych piekarni i jest stronniczy , bo małe piekarnie biorą mąke z małych polskich  młynów i znam przynajmiej 2 takie piekarnie a te co im do silosu sypią to zazwyczaj jelonki siodłówką przywożą , a sam artykuł dla mie jest idiotyczny . 

31 minut temu, agromatik napisał:

Ty nawet nie wyobrażasz sobie jakie cacka produkuje nasz przemysł meblowy ale nie na nasze portfele. Z twoim zasobem portfela, to stać cię na paździerz ala Ysk lub IKEA

wiem ale to jest tak jak napisałem z 10 % produkcji np . black red white , ,forte  to są meble na kieszeń przeciętnego polaka i jakość w miare ok . i jeszcze  kilka by wybrał ale jest 50 innych co po roku z dzwiczek odchodzi fornir .

43 minuty temu, Agrest napisał:

kiepskiego mleka od północno Mazowieckich krów.

tak i nawet nie będe dyskutował bo mleko jest kiepskie  bydlaki karmione tylko kiszonkami z tego produkt premim nie wyjdzie  . A  masło z finlandi to inny poziom , choć teraz specjalnie kupie masełko z piątnicy dla odmiany . 

Opublikowano
26 minut temu, Roman176 napisał:

pierdolni się w łep z tym co napisałeś to wolnej to wolnej Polsce tak podzielili zeby zbankrutowało przykład ursusa ... wszystko było było warszawie byliśmy po nowego ursusa  to wiem idioto   a stara pseudo milioner starak porozpierdalał zakłady i tak stał się 

Ledwie popołudnie a ty już na gazie? 

Ursus na tamte lata był już z 15 - 20 lat do tyłu z techniką. Skrzynie zgrzytały, mosty wyły, kabiny nieszczelne silniki paliwożerne. To było dziadostwo już wtedy .Może na jakiś murzyńskie kraje to ktos by to kupił ale nikt normalny tego do ręki nie chciał brać , chyba ze nie miał wyjścia. 

Ile ty miałeś wtedy lat że rozumiesz co się działo? Jesteś z 1987 roku więc co ty mogłeś kumać w wieku 5 czy 6 lat? Ty żeś czytać jeszcze nie umiał a co mówić o rozumieniu techniki i przeglądzie rynku w tamtym czasie.😅😂🤣

Opublikowano

No mi też jeden tłumaczył że polskiego mięsa do ust nie weźmie a jajko tylko z fermy bo chłopskie kury w gównie grzebią a to importowane ma w sobie tyle antybiotyk że do apteki nie musisz chodzić 😜

https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/marsz-niepodleglosci-uznany-za-zgromadzenie-cykliczne-decyzja-wojewody/mes2zjc

Opublikowano

zaraz spróbuję wpisać w Google hasło "jak rozpętałem trzecią wojnę światową" i ciekaw jestem co mi wyskoczy.

myślę że wiecie o co mi chodzi w związku z nieustającym udowadnianiem przeze mnie że ludzie to głupcy no może po za baaardzo nielicznymi wyjątkami. :P

Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

zaraz spróbuję wpisać w Google hasło "jak rozpętałem trzecią wojnę światową" i ciekaw jestem co mi wyskoczy.

myślę że wiecie o co mi chodzi w związku z nieustającym udowadnianiem przeze mnie że ludzie to głupcy no może po za baaardzo nielicznymi wyjątkami. :P

Tego nie trzeba udowadniać . To jest oczywiste.

Opublikowano (edytowane)

no ale ileż uciechy w tym udowadnianiu mimo że "retorycznym"

no i  zawsze jakiś bufor gdyby jednak głupców chciano poważnie traktować bo i tak bywa.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
24 minuty temu, Ulman napisał:

Ursus na tamte lata był już z 15 - 20 lat do tyłu z techniką. Skrzynie zgrzytały, mosty wyły, kabiny nieszczelne silniki paliwożerne. To było dziadostwo już wtedy .Może na jakiś murzyńskie kraje to ktos by to kupił ale nikt normalny tego do ręki nie chciał brać , chyba ze nie miał wyjścia. 

był popyt na nich ... były też wersje z wygodną kabiną jakoś niemiały wysokiej popularności ... jakoś rolnikom też nie pasowała licencje viltary a było tam wszystko 

widziałeś jaki jakie teraz ursusy mają ceny ? 

Opublikowano
1 minutę temu, PRZMAS19821982 napisał:

To nie są ursusy takie jak kiedyś

niemiałem obecnych na myśli .... ursusy skoczyły się za rządów PO na tych działkach poseł po stawia luksusowe osiedla 

miałem na myśli tego licencja viltary 

Ursus 8014H  Polski Salon! 1-Właściciel! - 1

• Haha 1
Opublikowano

Węgiel na wagę złota. Polacy kupują na zapas

https://www.money.pl/gospodarka/wegiel-na-wage-zlota-polacy-kupuja-na-zapas-6697544758565472a.html

Przy tych cenach to i drewno skoczy góry . Jak tak zima by jeszcze doszła mroźna to pierzyny wrócą do łask a ja cholera sprzedałem za 20 zł .

1 godzinę temu, Andpol napisał:

Czytałem jego wywiad i nie zdębiałem .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v