Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Mi te  około 1300zl do ha na razi wychodzi jak policzyć ze zwierzęcymi i dobrostanem .. A będzie tylko lepiej z tego nowego ładu jakby to ściema nie była.... 🤔

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

podejrzewam że z niczego, tak jak większość rolników.

Cóż takie jest twoje zdanie a mój pogląd na daną sprawę jest inny coś się znajdzie na kilka ha .

Opublikowano
18 minut temu, galan99 napisał:

Co w ekoschematach?

Lista dostępnych wariantów w ekoschematach jest dość długa i na szczęście znamy już proponowane stawki płatności dla każdego z nich. Oto co proponuje nam resort rolnictwa:
  • obszary z roślinami miododajnymi - szacowana stawka: 1 198 zł/ha obszaru miododajnego,
  • ekstensywne użytkowanie TUZ z obsadą zwierząt (od 0,3 do 1,5 DJP/ha) - szacowana stawka: 1 050 zł/ha,
  • międzyplony ozime/wsiewki śródplonowe - szacowana stawka: 786 zł/ha wsiewki lub międzyplonu,
  • opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia / narzędzie FAST - szacowana stawka: wariant podstawowy 129 zł/ha (tylko plan), wariant z wapnowaniem 649 zł/ha (raz na 4 lata),
  • zróżnicowana struktura upraw - szacowana stawka: 339 zł/ha,
  • wymieszanie obornika na gruntach ornych w ciągu 12 godzin od aplikacji (potwierdzane za pomocą zdjęć w aplikacji ARiMR) - szacowana stawka: 428 zł/ha,
  • stosowanie płynnych nawozów naturalnych innymi metodami niż rozbryzgowo, tj. w formie aplikacji doglebowej - szacowana stawka: 291 zł/ha,
  • uproszczone systemy uprawy - szacowana stawka: 601 zł/ha,
  • zagospodarowanie resztek pożniwnych w formie mulczu (matowania) - szacowana stawka: 382 zł/ha,
  • utrzymanie zadrzewień śródpolnych - szacowana stawka: 2 494 zł/ha zadrzewień,
  • utrzymanie systemów rolno-leśnych - szacowana stawka: 300 zł/ha,
  • retencjonowanie wody na trwałych użytkach zielonych (tylko w połączeniu z wybranymi pakietami przyrodniczymi) - szacowana stawka: 280 zł/ha,
  • przeznaczenie 10% powierzchni UR w gospodarstwie na obszary nieprodukcyjne - szacowana stawka: 85 zł/ha,
  • prowadzenie produkcji roślinnej w systemie Integrowanej Produkcji Roślin - szacowana stawka: 1300 zł/ha,
  • biologiczna ochrona upraw - szacowana stawka: 400 zł/ha,
  • rolnictwo ekologiczne – stawki zróżnicowane w zależności od wariantu od 1000 do 3000 zł/ha,
  • dobrostan zwierząt – płatności dla hodowców bydła, świń, drobiu, koni, owiec i kóz – uzależnione od gatunku zwierząt i wariantu (najwięcej 595 zł/szt. w przypadku dobrostanu krów mlecznych).

To jest 2 plan nieaktualny. W trzecim, który będzie obowiązywał jest w ekstensywnym tuz max 2djp i coś ponad 800 zł na ha

Opublikowano

A ja to będę towar na rynek produkował, co zostanie docenione wysokimi cenami produktów rolnych. Może się odkuję i wreszcie czegoś dorobię. Koniec ze szczypaniem  się po kieszeni🤣

Opublikowano

Wspólna Polityka Rolna 2023-2027. Ekoschematy i pozostałe płatności

Wspólna Polityka Rolna 2023-2027 zakłada również wprowadzenie dopłat w przypadku podejmowania działań przez rolników w ramach tzw. ekoschematów. Producenci który chcą otrzymać dodatkowe wsparcie będą mogli zadeklarować udział w ekoschematach takich jak:

• obszary z roślinami miododajnymi – 1198 zł/ha,
  • ekstensywne użytkowanie TUZ z obsadą zwierząt – 838 zł/ha,
  • międzyplony ozime/wsiewki międzyplonowe – 786 zł/ha,
  • opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia – 129 zł/ha (wariant podstawowy); 649 zł/ha (wariant z wapnowaniem),
  • zróżnicowana struktura gleby – 339 zł/ha,
  • wymieszanie obornika na gruntach ornych w ciągu 12 godzin od aplikacji – 428 zł/ha,
  • stosowanie płynnych nawozów naturalnych innymi metodami niż rozbryzgowo – 291 zł/ha,
  • uproszczone systemy uprawy – 601 zł/ha,

Wspólna Polityka Rolna 2023-2027 wprowadzi również następujące koschematy takie jak:

• utrzymanie zadrzewień śródpolnych – 2494 zł/ha,
  • utrzymanie systemów rolno-leśnych – 300 zł/ha,
  • retencjonowanie wody na trwałych użytkach zielonych- 280 zł/ha,
  • przeznaczenie 7 proc. powierzchni GO w gospodarstwie na obszary nieprodukcyjne – 85 zł/ha,
  • prowadzenie produkcji roślinnej w systemie Integrowanej Produkcji Roślin – 1300 zł/ha,
  • biologiczna ochrona upraw – 400 zł/ha,
  • rolnictwo ekologiczne – stawki zróżnicowane w zależności od wariantu w kwocie od 1000 zł do 3000 zł/ha,
  • dobrostan zwierząt – stawka płatności uzależniona od gatunku zwierząt; najwyższa wynosi 595 zł/krowę w przypadku dobrostanu krów mlecznych.

Ponadto, w projekcie Planu Strategicznego WPR znajduje się m.in. wsparcie dochodów związanych z produkcją, a także interwencje w sektorze pszczelarskim, a także owoców i warzyw.

Pełna treść III wersji Planu Strategicznego WPR można znaleźć na stronie MRiRW pod podanym linkiem – Plan Strategiczny WPR – trzecia wersja projektu

Sprawdź również: Dopłaty w nowej WPR nie zostaną wyrównane?

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Agrest napisał:

Ja to skorzystam z prawa do nieskładania dopłat na część pól.  Poświęcę hektar czy dwa żeby redystrybucyjną dostać.

A dopłat to nawet 1000 do ha nie mam. Więc proszę mi nie pieprzyć o 240 czy 260euro

Eko schematy będą dobrowolne ale kosztem dzisiejszego zazieleniania którego już nie będzie , JPO ma być coś ponad 500 zł plus dodatkowa od 1 do 30 ha czyli jak nie wejdziesz w eko schemat to dopłaty będą sporo niższe niż dzisiaj ale jak dorzucisz sobie ze 3 eko schematy to będą wyższe po 2023 roku .

Mi by pasowały te eko schematy z roślinami miododajnymi i zadrzewienia śródpolne .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

Mam posiane oregano w międzyrzędziach porzeczek. To powinno być już ekoschematem bo pszczoły i motyle są bardzo kontente z tegoż powodu😁

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Agrest napisał:

Mam posiane oregano w międzyrzędziach porzeczek. To powinno być już ekoschematem bo pszczoły i motyle są bardzo kontente z tegoż powodu😁

Nie rób sobie jaj bo w wykazie roślin miododajnych nie ma oregano no ale tymianek i lubczyk jest .

Nasiona roślin miododajnych dla pszczół mieszanka

Nasze pola po 2023 roku .

Edytowane przez Mariusz2903
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Jak będziesz uprawiał te porzeczki, jak jest zakaz oprysków i koszenia do 31 sierpnia? Ponadto mają być co najmniej dwie rośliny miododajne

IMG_20211215_175857.jpg

Edytowane przez Winnetou
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A ja to będę towar na rynek produkował, co zostanie docenione wysokimi cenami produktów rolnych. Może się odkuję i wreszcie czegoś dorobię. Koniec ze szczypaniem  się po kieszeni🤣

Też mam taki plan.😂

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Nie rób sobie jaj bo w wykazie roślin miododajnych nie ma oregano no ale tymianek i lubczyk jest .

w razie kontroli powie się że to mieszanka oregano z tymiankiem i niech odróżnia urzędasina czy to prawda czy jaja :D

pol_pl_Tymianek-wlasciwy-Macierzanka-0-3oregano-uprawa.jpg?w=800&ssl=1

ciekawe czy które odróżni?

na polu nie będzie tytułów obrazka na pasku linka po najechaniu myszą :P

na upartego to pewnie tym jełopom by barszcz sosnowskiego tylko z pola posnizny za ten lubczyk wcisnął :D
który by nie uwierzył to niech włazi i sprawdza xD

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
51 minut temu, Winnetou napisał:

Jak będziesz uprawiał te porzeczki, jak jest zakaz oprysków i koszenia do 31 sierpnia? Ponadto mają być co najmniej dwie rośliny miododajne

IMG_20211215_175857.jpg

A to świetny plan. Zajebiaszcza wylęgarnia wszelkiej swołoczy. Dwa pokolenia śmietki jak w mordę strzelił zdążą się wyhodować.😂

Opublikowano (edytowane)

gdybym w czasach mojej rolniczej edukacji takie płodozmiana układał i jeszcze dowodził że to ekonomicznie  gospodarczo i fitosanitarnie uzasadnione

to by mnie wylali ze szkoły

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

19 minut temu, Agrest napisał:

Nasze pola po 2023 roku .

Jak lebiodki niema w wykazie? Musi być.

Dupicie tam. Jest lebiodka. Należy do tych nieuprawnych. Ciekawe czy dają to wstecz bo ja to miksuje już będzie ze siedem lat...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v