Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

I Polski Ład poszedł się bujać xD

Nie bujać tylko sami z własnych podatków się  zbierze i zrealizuje POLSKI ŁAD BEZ KREDYTU Z BRUKSELI .

Edytowane przez galan99
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Rogas71 napisał:

dlaczego nie kupujecie polskich maszyny a wolicie zachodnie tylko bajek nie pisać że plony wyższe 

Jakość, jakość i jeszcze raz jakość ... Stary pług Huard, ponad 30 lat, i ani jednego pęknięcia nie ma, co nie można powiedzieć o Agromaszach itp.

2 minuty temu, galan99 napisał:

Nie bujać tylko sami z własnych podatków się  zbierze i zrealizuje POLSKI ŁAD BEZ KREDYTU Z BRUKSELI .

No tak, do*ierdoli się Polaków podatkami i będzie na program Rodzina na swoim xD 

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Budujemy Polskę własnymi siłami za własną kasę nie brukselską .

Za ekonomię i logikę to ty się nie bierz bo to nie są Twoje mocne strony 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ulman napisał:

Za ekonomię i logikę to ty się nie bierz bo to nie są Twoje mocne strony 

Ty też bo kasa z Brukseli też by trafiła i to jeszcze na kredyt a tak przynajmniej zdarta z ludzi .

Tylko myślę co by tu przytulić od Jarka na swą korzyść teraz rządzi prawo kto  chytrzejszy ten lepszy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
19 minut temu, galan99 napisał:

Ty też bo kasa z Brukseli też by trafiła i to jeszcze na kredyt a tak przynajmniej zdarta z ludzi .

Tylko myślę co by tu przytulić od Jarka na swą korzyść teraz rządzi prawo kto  chytrzejszy ten lepszy .

Taka jest właśnie logika wariata. Najpierw piszesz ze kasa z brukseli zbędna a teraz że powinna plynac. 😂

Opublikowano
40 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jakość, jakość i jeszcze raz jakość ... Stary pług Huard, ponad 30 lat, i ani jednego pęknięcia nie ma, co nie można powiedzieć o Agromaszach itp.

no , no nawozy z yary polecam .

Opublikowano
3 godziny temu, Rogas71 napisał:

To teraz sobie policz sprzedałeś pszenicę po 800 teraz sprzedaż 1200 przy płonie 7 ton masz 2,8 więcej czy tyle więcej wydasz na nawozy młotku

3 godziny temu, PRIMO napisał:

Jak sprzedam po 800 to jakim ku🤬 cudem mogę sprzedać drugi raz to samo po 1200 młotku ?

Do szkoły pod górkę miałeś. 🤪

A ile zakrętów jeszcze w międzyczasie i wiatr w oczy.

Kosztów maszyn, robocizny, oraz innych obciążeń nie liczy bo on z GUSu. 

1 godzinę temu, mikad napisał:

To anżej jest niżej niż taśma?

A kto wyciągał długopis jak babcia klozetowa podawała srajtaśmę na wejściu?

Opublikowano
3 godziny temu, Denwer napisał:

Czyli  jak  zwykle  nic nie  wiesz  a  gadasz głupoty  :D  :D  :D  

Nie wiem czy  wiesz  ale  słabe  euro    to  mniejsza  cena  za  rzepak  pszenicę   świnie  itd.

Ale  porównajmy

dla  przykładu  Rzepak plon 3t/ha

Cena   saletry  3000zł  Polska i niemcy  tak  sama    wedle twojej teorii  zrównania kosztów 

3000zł :4,5zł  =  666,6 euro  za tonę

Rzepak  cena  3000zł  tona  tak samo  666,6 euro 

na 1 ha  potrzeba  powiedzmy  500kg  saletry 

Kurs  euro  po 4,2

Koszt  1399 zł

Przychód  8399zł 

Kurs  Euro  4,5zł 

koszty 1499zł

Przychód  8999

Różnica  600zł  na +  wysokiego kursu  Euro 

I  pewnie  nie  wiesz  ale  Polska  jest  EKSPORTEREM żywności   i  wysoki kurs  euro  czy  dolara  jest  dla nas korzystny 

Co ty za brednie wypisujesz? Tych obliczeń to nawet nie czytałem. Ale serio uważasz, że 100 % tego co urośnie wysyłamy za granicę bo jesteśmy eksporterem? Jakie jeszcze głupoty wymyśłisz by bronić podwyżek fundowanych nam przez pis? Nawet 100 % rzepaku nie wysyłamy za grnaicę. A co dopiero zboża paszowe konsumpcyjne. Serio uważasz, że w Polsce 100 % żywności się wysyła? Po co podajesz takie glupie przykłady? No i wytłumacz przede wszystkim dlaczego rolnik zamiast cieszyć się z tych podwyżek zbóż i cieszyć się, że mu więcej zostaje ma się cieszyć, że mu mniej zostaje bo pis go postanowił ogolić skoro zboże podrożało? Bo to, że firmy produkujące paliwa i nawozy należą do państwa i kieruje tym teraz pis to już sobie chyba wyjaśnilismy.

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Co ty za brednie wypisujesz? Tych obliczeń to nawet nie czytałem. Ale serio uważasz, że 100 % tego co urośnie wysyłamy za granicę bo jesteśmy eksporterem? Jakie jeszcze głupoty wymyśłisz by bronić podwyżek fundowanych nam przez pis? Nawet 100 % rzepaku nie wysyłamy za grnaicę. A co dopiero zboża paszowe konsumpcyjne. Serio uważasz, że w Polsce 100 % żywności się wysyła? Po co podajesz takie glupie przykłady? No i wytłumacz przede wszystkim dlaczego rolnik zamiast cieszyć się z tych podwyżek zbóż i cieszyć się, że mu więcej zostaje ma się cieszyć, że mu mniej zostaje bo pis go postanowił ogolić skoro zboże podrożało? Bo to, że firmy produkujące paliwa i nawozy należą do państwa i kieruje tym teraz pis to już sobie chyba wyjaśnilismy.

miejwiecej 80 % co inwestujemy w uprawe kupujemy w euro lub $  miej wiecej to jest od 30 %  wartosci uprawy bo reszte to już polski posrednik inkasuje i te 30 % żywnosci musimy wyeksportować a więc wynik wychodzi na zero i drogi kurs euro  nie ma najmiejszegon przełożenia na rolnictwo w PL za to ma przełożenie na konsumenta  bo zmiejsza się konkurencyjność mportu i dlatego ekonomicy wyliczyli kurs zł do euro na 4,2 -4,3 zł jako optymalny który zadowoli wszystkich wyliczenie jest z przed 5 lat .

Opublikowano (edytowane)

O to to 4,2 a mamy 4,5 i to dlatego, że obnizono stopy procentowe a szliśmy już na 4,6. Nie zapominaj, że drogie euro to brak konkurencyjnego imprtu i drogie np nawozy produkcji krajowej. Co było juz tu rano tłumaczone. Bo producenci krajowi zarządzani przez pis mogą więcej windować ceny nie mając konkurencji z importu. @Denwer nawet kilka dni temu wrzucał tu linka z któego widać jasno, że w NImeczech nawozy takie same mniej więcej ceny mają jak u nas.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Tak se myślę że jak już PiS daje kasę na te przechowywanie płodów rolnych, to ja chętnie bym przytulił jakieś skromne milion Euro na takie cuś. 

A to mają dawać, bo jak tak to pora zacząć myśleć na poważnie o tej chłodni co gadaliśmy xD Jak mają dawać kasę, to ja 100 000 Euro poproszę xD 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Budujemy Polskę własnymi siłami za własną kasę nie brukselską .

Jeśli chodzi o to lotnisko to oni akurat nic nie budują tylko pobierają sowite pensje. Kilka dni temu w szczujni jakis koles tłumaczył, że to, że nie ma CPK to wina Chińczyków bo jakiś zły model biznesowy przyjeli. Oraz Trumpa bo zabronił nam robić z nimi interesy.

18 minut temu, mirro napisał:

Tak se myślę że jak już PiS daje kasę na te przechowywanie płodów rolnych, to ja chętnie bym przytulił jakieś skromne milion Euro na takie cuś. 

Ale to musisz się do pisu zapisać. Bo inaczej możesz obejść się smakiem na tę kasę. Chłopaki z pisu to przytulą bo przeciez w domach mają zamrażarki i co nieco tez mogą schłodzić.

Opublikowano
25 minut temu, mirro napisał:

o k**wa ,żęm się pospieszył bo silos zbożowy tydzień temu zmontowali a też był przytulił sie  do euro :x

Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Ale to musisz się do pisu zapisać. Bo inaczej możesz obejść się smakiem na tę kasę.

Może docenią firmę z całkowicie polskim kapitałem i robienie z siebie wariata konieczne nie będzie?:lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v