Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poprostu nie rozumiesz podstaw . tesla wprowadza podwyżki bo chce miec rekordowe zyski , nestle ma mieć marżę zysku 17 % i podnosi ceny . moge jeszcze kilka przykładów podać , zagraniczny inwestor rzadko schodzi z marży zysku poniżęj 10 % a jeszcze nie dawno było minimum 15 % orlem ma chyba 4%marże zysku , polska jest trataktowana jako kraj do robienia kasy przykład lidla gdzie te same produkty są droższe w polsce jak w macierzy . koncze dyskusje na ten temat .

• Haha 1
Opublikowano

Orlen 4 % marży? Nie rozśmieszaj mnie. W tvp ci tak powiedzieli? Baryłka około 70 dolców a cena na stacji jak kiedyś gdy baryłka była po 120 - 130 dolców. A co do lidla nie musisz tam iść są inne sklepy. A najdrożej i tak zawsze w tych małych polskich osiedlowych. Więc masz racje lepiej kończ temat.

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, jarecki napisał:

wiecej niż Ci się wydaje  , zaczne od sponsoringu ,

nie rozmieszaj ludzi 😂 korzyści ? 😂 pękne ze śmiechu, pewnie to że obajtkowe premie i zarządu pisowskiego 😂 no tak wielką mamy korzyść ze orlen nadal jest polski bo płacimy tyle samo za litr na stacjach przy cenę baryłki przy 120 dolarach i przy 70 😂

sponsora można pozyskać na każdą działalność i od każdej firmy i nie jest powiedziane że musi to być krajowa państwowa  firma.

taka jest prawda że z ludzkich podatków pakują kasę na przejmowanie gazet i mediów do paplania na tą samą nutę co w tvp a polacy nie mają z tego żadnej korzyści

Ty jesteś taki dziwny typ polaczka dla którego handlarz/sprzedawca na targu gorszy od marketu a narodowy orlen lepszy od bp.

Gdzie te wielkie sukcesy i korzyści kubicy ? 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

polska nie ma wielkich miedzynarodowych  firm żęby można było pozyskać sponosora , jakoś mało np . biedronki widać na koszulkach .  mogą sobie sponsorować festyny wiejske za 5 tys ale nie profesjonalny sport .

15 minut temu, mirro napisał:

Kapitał pochodzi od Marksa i Engelsa.:lol:O!

chodzi mi o stope zwrotu inwestycji . nikt nie zainwestuje na ukrainie ze  zwrotem inwestycji w 10 lat czy w polsce ale w europie  niektóre inwestycje mają 20-letni okres zwrotu .

10 minut temu, racyl napisał:

narodowy orlen lepszy od bp

jakoś nie widziałem aby na BP paliwo było tańsze jak na orlenie czy lotosie a nieraz BP kupuje taniej w hurcie niż jest dostarczane do sieci orlen 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Nie widziałeś i nikt nie opowiada, smędzi, truje i lata po mediach jakie to korzyści mieliby gdyby byli polscy.

Narodowość jest dobra żeby ich jeszcze bardziej z kasy golić. powstaje cpk a coraz trudniej i kosztowniej sprowadzić towary z  chin więc jaką masz korzyść więszą od tej co była wcześniej

8 minut temu, jarecki napisał:

polska nie ma wielkich firm żęby można było pozyskać sponosora , jakoś mało np . biedronki widać na koszulkach .

mało biedronka sponsorawała reperentacje polski ?

Opublikowano (edytowane)

no dobra rozszaleli się orlen za pierwszy kwartał tego roku zysk 8,63 %  brutto ale pewnie próbują odbić się po cowid , niestety inwestycje kosztują i tu nie chodzi mi o zakup gazet bo to mało znaczący wydatek i jednorazowy ale  srednia wieloletnia jest ze 4 % netto   orlen to nie tylko paliwa .           w kilku miesiącach była straty  orlenu takżę pewnie te 4%  wyjdzie bo taka jest strategia i oczekiwania firmy 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

poprostu nie rozumiesz podstaw . tesla wprowadza podwyżki bo chce miec rekordowe zyski , nestle ma mieć marżę zysku 17 % i podnosi ceny . moge jeszcze kilka przykładów podać , zagraniczny inwestor rzadko schodzi z marży zysku poniżęj 10 % a jeszcze nie dawno było minimum 15 % orlem ma chyba 4%marże zysku , polska jest trataktowana jako kraj do robienia kasy przykład lidla gdzie te same produkty są droższe w polsce jak w macierzy . koncze dyskusje na ten temat .

popieram to co napisałeś , co niektórym nie zależy pod jakim panem służą jak za zaborów .

Opublikowano (edytowane)

PRZMAS19821982bo to jest za pierwszy kwartał 2021 r a drugi spadło do 7% brutto w strategi firmy jest zapisane 4%  netto zysku i na taki zysk planowane są inwestycje i brane kredyty , w czasie cowid spadła sprzedaż paliw to i spadły zyski i marżą spadła do 3 % brutto w 4 kwartale 2020 r  i niestety ale trzeba raty i nowe inwestycje robić ,to nie jest gospodarstwo żę starym pługiem z pospawanym lemieszem da rade zaorać .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
16 minut temu, jarecki napisał:

no dobra rozszaleli się orlen za pierwszy kwartał tego roku zysk 8,63 %  brutto ale pewnie próbują odbić się po cowid , niestety inwestycje kosztują i tu nie chodzi mi o zakup gazet bo to mało znaczący wydatek i jednorazowy ale  srednia wieloletnia jest ze 4 % netto   orlen to nie tylko paliwa .           w kilku miesiącach była straty  orlenu takżę pewnie te 4%  wyjdzie bo taka jest strategia i oczekiwania firmy 

I co będą mieć zwykli polacy z tych inwestycji ? pytam co 😂 kompletnie nic, ludzie są grabieni codziennie drogim paliwem za które muszą płacić z już raz opodatkowanej ich pracy i to się kręci w kółko

tylko po to żeby z części leń i próżniak dostawał między innymi z tej kasy socjal

Inwestycjami są darmozjady, nieroby i cele polityczne 😂

Opublikowano

ja też moge zapytać dlaczego rolnicy zamienili konie na traktory ?    rosnie sprzedaż paliw  trzeba inwestować w nowe moce albo doskonalić te co są , trzeba nowe inwestycje robić żeby jak najmiej truć srodowisko i miej płacić za certyfikaty zielone poprwaiać wydajność jak kupuje się nasiona to nie płaci się za same nasiona ale też za lata badań nad nową odmianą .    Gdyby nie nowe inwestycje przez 20 lat to dziś to samo paliwo było by około 40gr droższe na litrze poprzez droższe procesy wytwarzania ,  wiecej za certyfikat zielony itp .itd .

Opublikowano

nowe technologie cały czas napływają do każdego kraju jaki tylko ma pieniądze co raz to nowsze pojazdy spalinowe. to cały czas postępuje naturalnie wymuszając konkurencje miedzy sobą za zarazem zmniejszenie spalania i  ochronę śrdowiska .

Niemiec jak płaci o 1zł drożej za paliwo a zarabia kilkanaście wiecej to jest bardziej konkurencyjny czy polak

inwestycje na badania to są na uniwersytetach, uczelniach a w orlenach z wyczesanej kasy to jest przejadanie kasy i finansowanie celów politycznych

Opublikowano (edytowane)

ta , bylibyśmy drugą wenezuelą  jeden z wiekszych producentów ropy a w kraju brakuje benzyn  , Racyl z  tymi uniwersytetami to tak serio Napisałeś czy dla jaj ?             

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

zgoda @racyl tylko żyjemy w czasach korporacjonizmu i musimy tańczyć tak jak nam graja.
Nie neguję Twojego ostatniego zdania a i jeszcze bym je sporo... oj sporo rozszerzył tylko kto to będzie czytał.
Natrafiłem na takie coś w necie
https://www.bankier.pl/wiadomosc/ZPP-francuskie-firmy-rosna-w-sile-kosztem-polskich-podatnikow-8165488.html

i tam jest takie coś - "Francuscy inwestorzy zrobili w Polsce wiele dobrego, ale korzystają z dostępu do dużego rynku i używają naszej infrastruktury jak wszystkie inne podmioty. Nie ma żadnego uzasadnienia, żeby sponsorował im to polski podatnik” – powiedział cytowany w informacji prasowej prezes ZPP Cezary Kaźmierczak."

a cóż takiego te partackie żabojady tu zrobiły? po żal się Boże Orange co nie ma żadnego po za zewn zaplecza technologicznego czy te kerfury gdzie ceny za badziew jak za luksus i długo by jeszcze.
Rzeczywiście zewnętrzne firmy drenują polski rynek a jako to w przypadku np tych francuskich to takie socjalistyczno narodowe ichnie koncerny co służą budżetowi własnych krajów lub są wręcz udziałami tychże to mamy drenaż jednych rynków na rzecz drugich i nietrudno zrozumieć że lepiej będzie się żyło obywatelom których krajów? A no tych które są inwestorami i jednocześnie kontrolerami głównych węzłów gospodarki takich jak handel czy kontrola marż tegoż kapitału inwestycyjnego bo czy nie można przewartościować tak technologii aby jej nabywca do us..anej śmierci ja spłacał choćby i produktem przez nią wytwarzaną.
dlatego i to "zero" czasem może mieć rację
https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-zbigniew-ziobro-obecnosc-polski-w-ue-nie-za-wszelka-cene,nId,5404125

Ustaliliśmy już wcześniej że stany zjednoczone Europy to utopia bo ani zachodnia jej część nie ma dość siły aby całość zdominować ale jest dość silna by eksploatować wschodnią która jest zbyt słaba na cokolwiek póki się eksploatować pozwoli czyli do upadku zachodniej.

Wszystko mi jedno kto mnie eksploatuje ale jednak jeśli już miałbym wybór to wolę Obajtka lub Jego następców niż ... i tu długa lista reszty świata.
Tych Obajtków mamy przynajmniej bliżej zasięgu bata i mniej wobec nas sobie pozwolą niż ....

gdybyż to było wszystko takie proste to jeden @Ulman by wystarczył do rozwiązania problemu naszego zacofania wobec otoczenia i sporej części świata bo liberalizacja gospodarki i jej odpaństwowienie jest najprostszą receptą na tej gospodarki wzrost i ekspansywność pod warunkiem że silna zaraza jakaś zewnętrzna nie zniszczy jej w zarodku a mamy taka zarazę czy wręcz wewn mniej siedzimy i nie o cov tu mi chodzi a o coraz bardziej socjalizującą ue.

Ktoś musiał za mną w końcu podnieść kwestię że wcale nie musi być unia za wszelką cenę a tylko ubolewam że akurat wyrwało się to akurat "zero" bo na swoim podwórku tak reformuje sądy że na rozprawy czeka się po tej reformie dłużej niż przed to i ew wyprowadzenie Polski z unii przez takich co najwyżej ... na manowce.

Nie mniej ta kwestia padła i dobrze no i właśnie skoro ani Ty ani ja czy to nie chcemy czy nie potrafimy czy nie pozwolą nam silniejsi zbudować prywatnego koncernu energetycznego to Orlen przynajmniej jest tymi piórami w garści które mogą nam zostać gdy kedyś ten eurokołchoz zawali się pod własnym ciężarem.

Wie to i Kaczyński i Morawiecki i nawet Tusk i dla tego i takim Ziobrom zbytnia krzywda się tu nie stanie bo są opcją na nieprzewidywalna przyszłość.
Oczywiście na razie jest jak jest i trzeba tańczyć jak grają i jak mamy francuskie, niemieckie narodowe koncerny równoważyć jak nie budowaniem własnych?

Nieszczęściem naszym jest że buduje je socjalistyczny rząd pisowski to i prywatnego za wiele ani pozwolą ani sami potrafią bo to z natury socjalistyczne ofermy i zanim nie znajdziemy lepszych to tylko takie albo żadne polskie firmy o znaczeniu trochę większym niż na kilka wiosek czy dzielnic jakiejś mieściny.

no i znów się rozpisałem no ale miało dziś już nie padać a rano zmokłem usiłując opryskać kartofle ostatni raz - nomen omen - od "zarazy" ;)

Opublikowano

było jedno gówno a teraz jest drugie z tym że teraz trzeba drożej płacić za niektóre rzeczy .

to co się zarobiło na uszczelnieaniach vat a teraz na nowych podatkach przeznacza się na leni, nierobów i próżniaków. to rodzić powinien zarobić na swoje dzieci a nie państwo rozdać bony na wycieczki. ludzie woleliby mieć ulgi podatkowe i płacić mniejsze podatki z automatu a nie chodzić i się prosić o kasę na dzieci

a gdzie się badania prowadzi jak nie na uczelniach przede wszystkim ?

Masę podatków popodnosili, od tak kazali ludziom płacić więcej za napoje gazowane a straszą że unia to czy tamto każe też więcej płacić

@dysydent do tej pory to nawet jakby orange inwestował więcej to i tak ta technologia teraz byłaby przestarzała

5 minut temu, dysydent napisał:

Wie to i Kaczyński i Morawiecki i nawet Tusk i dla tego i takim Ziobrom zbytnia krzywda się tu nie stanie bo są opcją na nieprzewidywalna przyszłość.
Oczywiście na razie jest jak jest i trzeba tańczyć jak grają i jak mamy francuskie, niemieckie narodowe koncerny równoważyć jak nie budowaniem własnych?

Nieszczęściem naszym jest że buduje je socjalistyczny rząd pisowski to i prywatnego za wiele ani pozwolą ani sami potrafią bo to z natury socjalistyczne ofermy i zanim nie znajdziemy lepszych to tylko takie albo żadne polskie firmy o znaczeniu trochę większym niż na kilka wiosek czy dzielnic jakiejś mieściny.

no i znów się rozpisałem no ale miało dziś już nie padać a rano zmokłem usiłując opryskać kartofle ostatni raz - nomen omen - od "zarazy" ;)

dysydent jest jedna prosta rzecz jeśli pis chciałby aby państwo sie bogaciło i rosło w siłę nie rozdawałbym nikomu darmo pieniędzy. kolejny i najważniejszy szczegół nikt w europie nie myśli jak pisowscy nawiedzeńcy z orbanem a przez to o jakichkolwiek zmianach można zapomnieć i przestać się osmieszać nie mając za sobą więszego poparcia

Opublikowano (edytowane)

oni (w tym PiS-ie) tych socjalistycznych móżdżkach uważają że pieniądze to wszystko i9 jak narozdaja wszystkim to kraj będzie bogaty bo se wszyscy nakupią..... i tutaj ich intelekt nie sięga - czego nakupią? od kogo? od tych chińskich, francuskich, niemieckich amerykańskich i wszelkich innych producentów którzy co najwyżej do roboty za minimalne akceptowalne stawki zagonią?
PiS jest jeszcze bardziej wasalizującą władzą w Polsce od tej "złodziejskiej" PO bo wytrąca i narzędzia z naszych rąk i chęć do samodzielności. Urzędasowi ofermie daje większą władzę na podwórku prywatnym niż gospodarzowi tego podwórka przez co prawdziwych gospodarzy będzie coraz mniej ... już jest.
Jaka to nowa marka polska powstała za pisiorów klasy np CD Projekt Red?

czy inne Plusy, Polsaty etc?

"coś jest nie tak" to mało powiedziane bo bardzo dużo i coraz więcej "jest nie tak"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, racyl napisał:

a gdzie się badania prowadzi jak nie na uczelniach przede wszystkim ?

to co stworzono w ostatnich 5 latach na uniwersytetach w europie czy nawet na swiecie ? jakiś lek nowy ? technologie nową ? to wszystko popierdułki  możę dające w przyszłosci podwaliny pod coś wiekszego , ale wątpie .

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v