Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A zgadzasz się z tezą że Tusk musi być uczciwy bo go nie zamkneli,  tak jak uczciwy musi być Obajtek skoro nadal na wolności?

Marecek i Stasek, zgadzacie się z powyższą tezą?

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25118194,drozyzna-na-cmentarzu-w-brzezinach-nawet-5-tys-zl-za-pochowek.html

Tutaj, cmentarz zarządzany przez czarną mafię wyższego szczebla(archidiecezję). Państwowy zasiłek na miejscówkę nie wystarczy, a gdzie reszta imprezy.

Kasa z zasiłku nie obejmuje miejsca na cmentarzu. Jeżeli jest to cmentarz parafialny to dużo zależy od tego jak te sprawy poukłada proboszcz i rada parafialna.

Sprawy budowy nowych grobów to robota zgodnie z przepisami, planami zagospodarowania pod nadzorem wszelkich możliwych służb. Trzeba wynająć firmę która zainwestuje w jakąś ilość przygotowanych miejsc do pochówku, bo na bieżąco nie da sie tego robić. Trzeba potem wyłożyć kostką alejki między kolejnymi rzędami aby ludzi nie topili się w błocie. 4-5 tyś za miejsce spoczynku wiecznego to wcale nie dużo, tym bardziej że potem i tak pomnik a koszt pomnika pewnie dużo większy.

Jak się dobrze poukłada te sprawy to w awaryjnych sytuacjach można wygospodarować gotowe miejsce na cmentarzu dla parafianina któremu w życiu nie wyszło i w zasadzie nie ma kto go pochować. Problem tylko w tym rodziny tych nawet zasłużonych dla środowiska  nie o czekiwały że będzie Free, ponieważ te miejsca będą potrzebne dla tych bardziej potrzebujących. A będzie tego więcej,

Edytowane przez mirro
Opublikowano
17 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

rządy liberałów rynek przedsiębiorców i biznesmenów rządy prawicy rynek pracownika 

A co ta twoja pseudo prawica zmieniła w prawie pracy że przypisujesz jej powstanie tzw. rynku pracownika? Trzeźwo myślący człowiek przypisze to wzrostowi gospodarczemu i związanym z tym wzrostem w zatrudnieniu. No ale jak ktoś ma wyprany mózg to nawet da sobie wmówić że  wschód i zachód słońca jest dzięki miłościwie nam panującym.

17 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

powiedzieli prawdę tak ma być słuchałem ich 8 lat przed rządami Pisu było im nie łatwo na Radio Maryja bywali często no i opłaciło się

No i to wyjaśnia gdzie dokonali głębokiego spulchnienia substancji szarej w łepetynie. Specjaliści od agro. albo raczej mózgotechniki

• Like 3
Opublikowano

Ale wzrost przecież zawdzięczamy Rządom PiS albowiem Polska wstając z kolan i przy pomocy superpremiera zmusiła resztę Europy aby kupowała więcej samochodów... Miejscówka na cmentarzu w kwocie 5 tys. zł... To otwarcie bramy ile kosztuje aby pomnik z Chin za półtora klocka wjechał ile kosztuje? Mirro - sporo to w relacji z 350 zł na 25 lat na wichurze jak moja aczkolwiek miejscówka jak jest z widokiem... No w każdym razie jak faktycznie jest dobrze zarządzany w tym vo napisałeś, ma jakąś ochronę, zadbane trawniki i wodę do kwiatków to warto..

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, DTaras napisał:

Miejscówka na cmentarzu w kwocie 5 tys. zł... To otwarcie bramy ile kosztuje aby pomnik z Chin za półtora klocka wjechał ile kosztuje?

Takie czasy, firma z obsługi jednego cmentarza nie utrzyma pracowników, sprzętu no i nie zapewni doprowadzenia do ładu otoczenia. Trzeba też zainwestować w kolumbarium, bo urn i kremacji przybywa. Otwarcie bramy jest za Free.

Kontener śmieci to 800 Pln a parę kontenerów ludzie dobra naniosą.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

@Ursus932 Nie tankuje na Orlenie ;) Chociaż, jak ostatnio przejeżdżałem i widziałem, że nasza "narodowa" stacja jest droższa niż zagraniczne(tu akurat Shell), to załączył mi się zespół Tourette'a taki jak u Obajtka xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, DTaras napisał:

jarecki - a jakie to zasługi?

Zwiekszenie podazy pieniadza na rynku  jest też i minus jak infacja .           Tomasz 0611-sorka ale chyba jednak tankujesz na orlenie , na stacje zagranicznych koncernów które sprzedają paliwo pod swoim logo paliwa dostarcza w wiekszosći  orlen , i to dowodzi że politycy PO  to głupcy jak mówią o bojkocie orlenu bo BP to też paliwa z Orlenu 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@Ursus932 Nie tankuje na Orlenie ;) Chociaż, jak ostatnio przejeżdżałem i widziałem, że nasza "narodowa" stacja jest droższa niż zagraniczne(tu akurat Shell), to załączył mi się zespół Tourette'a taki jak u Obajtka xD

To bardzo źle robisz , no ale cóż złość jest silniejsza 🤦‍♂️ , bób też sprzedawaj za granicę albo chociaż pytaj czy klient jest pracownikiem Shella 

U mnie w mieście jest akurat lotos i ceny ma  konkurencyjne a bezpośrednio Orlenu nie mamy , tylko inne stacje mają ich paliwa 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jarecki napisał:

Zwiekszenie podazy pieniadza na rynku  jest też i minus jak infacja .           Tomasz 0611-sorka ale chyba jednak tankujesz na orlenie , na stacje zagranicznych koncernów które sprzedają paliwo pod swoim logo paliwa dostarcza w wiekszosći  orlen , i to dowodzi że politycy PO  to głupcy jak mówią o bojkocie orlenu bo BP to też paliwa z Orlenu 

Tylko dziwne, że te stacje mają to paliwo taniej, niż producent na swoich stacjach ;) Paliwo mam takie samo, ale w portfelu mi więcej zostaje. Jako Polacy wszyscy mamy jakieś udziały w Orlenie, a płacić musimy na nim więcej, niż na stacjach zachodniego koncernu, który to paliwa kupuje z Orlenu, czy to nie wydaje ci się trochę bez sensu ? 

Opublikowano (edytowane)

nawet chyba do lukoil co jest rosyjski paliwa dostarczał orlen .          co do orlenu to tam na tych stacjach za dużo ludzi zatrudniają na stacji niedaleko mie chyba 10 osób zatrudniają  a u konkurencji po 3-4 osoby 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ursus932 napisał:

Bób też sprzedawaj za granicę albo chociaż pytaj czy klient jest pracownikiem Shella 

Trzeba rozróżniać biznes z patriotyzmem, dla mnie nie ważne kto kupuje, ważne ile mi płaci. A czy to PiS-owiec czy PeO-wiak mi to różnicy nie robi, tak samo jak kupuję, nie pytam o poglądy.

2 minuty temu, jarecki napisał:

nawet chyba do lukoil co jest rosyjski paliwa dostarczał orlen .

I na Lukoil'u kupisz taniej to paliwo niż na stacjach producenta.

4 minuty temu, jarecki napisał:

co do orlenu to tam na tych stacjach za dużo ludzi zatrudniają na stacji niedaleko mie chyba 10 osób zatrudniają  a u konkurencji po 3-4 osoby 

Niektórzy potrafią liczyć, ile pracowników rzeczywiście potrzeba ...

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Trzeba rozróżniać biznes z patriotyzmem, dla mnie nie ważne kto kupuje, ważne ile mi płaci. A czy to PiS-owiec czy PeO-wiak mi to różnicy nie robi, tak samo jak kupuję, nie pytam o poglądy.

A jest jeszcze coś takiego jak jakość  , nie zawsze taniej znaczy lepiej 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Ursus932 napisał:

A jest jeszcze coś takiego jak jakość  , nie zawsze taniej znaczy lepiej 

W domyśle miałem stosunek cena-jakość, to rozumiem pod względem dobrej ceny za towar. A jeżeli na stacji Orlenu Benzynka jest po 5,05 a na Shellu 2km dalej za 4,98 przywożony cysternami z Płocka, to chyba logiczne, gdzie DLA MNIE korzystniej jest zatankować. Jeżeli było by odwrotnie to pojechał bym na Orlen.

To tak jakbym sprzedał komuś swój towar w hurcie, część sobie zostawił, i potem próbował sprzedać go w detalu drożej niż ta osoba która ode mnie go wcześniej kupiła i ma stoisko naprzeciwko, przecież to kompletny bezsens. A następnie, mieszkańcy miejscowości, wiedząc, że na obu stoiskach są np moje truskawki, kupowali by je ode mnie, mimo tego, że na przeciwko ktoś sprzedaje je taniej, wiedząc, że na obu stoiskach oferowany jest dokładnie ten sam towar. A jako dodatek do tego, ci mieszkańcy mieli by niewielki udział w własności pola na którym uprawiane są te truskawki, czy to nie jest kompletny bezsens ? 

Tylko w wyżej opisanym przykładzie ja jestem tym Orlenem, a handlarz który ode mnie kupił np. Shell'em czy BP.

Opublikowano

Zróbcie sobie LPG i nie tankujcie na Orlenie - bojkot się uda. W 2016 toku pod przykrywką walki z mafią paliwową wprowadzono ograniczenia a właściwie zakaz jazdy paliw przez granicę. Chodziło o stworzenie monopolu. W każdym razie wcześniej to były bardziej różnorodne paliwa...

W Niemczech preferuję Totala.

Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał:

Co to ma dać jak na każdej stacji drożeją paliwa i Gaz  zaraz ropa będzie po 5,5 zł jak się nic nie zmieni to na żniwa 6 zł będzie .

Pazerność naszych rządzących nie zna granic. 🤬

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jarecki napisał:

konie szły na żez co by  przy cenie ON 6 zł . w polu sie przydały .

koń zżera sporą część powierzchni uprawnej na której może rosnąc żywność dla ludzi co przy stale ekspansywnej i tak w zabudowie i industrze powierzchni stale gruntów uprawnych ubywa no i stosunek robotnikogodzin do kilowatogodzin obsługiwanych przez jednego operatora można zwiększyć większymi maszynami co stosunek woźniców do ilości koniogodzin raczej trudniej no i depopulacja zwłaszcza wsi czyli o czym mowa

Powrót do naturalnej siły pociągowej jak konie woły a skrajnie własny grzbiet i jaka prymitywna socha wskazuje na totalne nierozumienie miejsca w jakim się cywilizacja znalazła i ew powrót do poprzednich.. co najwyżej po jej totalnym upadku.

Jeśli wróci technologia do konia to po zdarzeniach których większość z nas nie przeżyje

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25118194,drozyzna-na-cmentarzu-w-brzezinach-nawet-5-tys-zl-za-pochowek.html

Tutaj, cmentarz zarządzany przez czarną mafię wyższego szczebla(archidiecezję). Państwowy zasiłek na miejscówkę nie wystarczy, a gdzie reszta imprezy.

No popatrz jak ludziom to solą w oku dać 1000 zł za ślub toż to zdzierać ten klecha ale za dekorację kościół a 2 tyś to już nikt nie protestuje filmowanie 3 tyś też nikomu nie przeszkadza że drogo widać co tak naprawdę ten ślub znaczy 😜

• Like 1
Opublikowano

Krewny jako już inspektor pracuje  na Royal Dutch Shell.

Jarecki w związku ze zbliżającym się nieubłagalnie planowo(czytając między wierszami polityków) i wielkimi krokami  krachem na giełdzie światowej w co inwestować bez ryzyka?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v