Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

U ciebie to zawsze dobrobyt....... Nawet jak by było źle, to i tak powiesz ze jest dobrze.... 

W TVPiS mówią, że jest dobrze to musi być dobrze ;) Przecież media państwowe nie kłamią ;) Po co liczyć jakieś dochody itd, TVP zrobi to za rolnika ;) Zresztą tak narzekają na tej wsi a dochód z ha przekracza podobno 3tys ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

Ale skąd to może wiedzieć człowiek jak zamiast rozumu ma siano

w urzędzie ci to powiedzieli? :D 

kiedy zaczynasz palić książki? miejscowy szaman przekazuje ci wiedzę? :D :D :D powiedz nam coś jeszcze, chętnie się pośmiejemy :D albo może nie, zachowaj te mądrości dla siebie bo później będą mówić, że rolnicy to ciemnota

• Like 1
Opublikowano

https://kultura.onet.pl/wiadomosci/paulina-mlynarska-do-jerzego-owsiaka-jestes-dziadersem-cholernie-przykro/b829hxl.                  Ja nie wiem dlaczego używa ona takich wyszukanych słów wystarczyło powiedzieć Jurek kawał ch*ja z cb na pewno b zrozumiał od razu 😜😋

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

W TVPiS mówią, że jest dobrze to musi być dobrze ;) Przecież media państwowe nie kłamią ;) Po co liczyć jakieś dochody itd, TVP zrobi to za rolnika ;) Zresztą tak narzekają na tej wsi a dochód z ha przekracza podobno 3tys ;) 

No przecież sam pisałeś że za 1 ha truskawki ziemia w 3 lata się spłaci to 9 tysi ziemia kosztuje😁?

https://www.o2.pl/informacje/pogrzeb-ryszarda-kotysa-bez-mszy-bylo-zaledwie-kilku-uczestnikow-6604329548180032a.     😜😋

https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/przekazala-na-leczenie-clinta-eastwooda-600-tys-zl-okazalo-sie-ze-to-oszustwo/vgmfhz6.                    Jak by przelała Rydzykowi na pewno pieniądze trafiłyby tam gdzie trzeba 🤗

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, henio2 napisał:

No przecież sam pisałeś że za 1 ha truskawki ziemia w 3 lata się spłaci to 9 tysi ziemia kosztuje😁?

Ziemia kosztuje u mnie od 60 do 100tys za ha, średnio w ciągu roku z ha truskawek na czysto jest 25-40tys złotych polskich. Więc po 2-3 latach można sobie pozwolić na ha nowej ziemi. 

@henio2 i z czego rżysz?? 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ziemia kosztuje u mnie od 60 do 100tys za ha, średnio w ciągu roku z ha truskawek na czysto jest 25-40tys złotych polskich. Więc po 2-3 latach można sobie pozwolić na ha nowej ziemi. 

Czyli GUS zaniża dochód z ha😋😜?   Niedaleko mnie są uprawy truskawek i jakoś nie widzę by ziemię wykupywali i nie są to takie dzałeczki jak u ciebie a dziesiątki ha

• Haha 1
Opublikowano

a teraz porwnaj ceny surowca w stosunku do cen gotowego produktu w sprzedazy i zobacz w ktorym okresie rzadow po-psl byly podobne ceny ropy naftowej i ile wtedy kosztowalo paliwo na stacjach...a wtedy dowiesz sie skad wziely sie sie te zyski. gdybys byl za slaby intelektualnie ,to ci podpowiem - z naszych kieszeni.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ko-bedziemy-informowac-o-zarzutach-wobec-daniela-obajtka-zadne-grozby-nas-nie/67ksnz6,79cfc278

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, henio2 napisał:

Czyli GUS zaniża dochód z ha😋😜?   Niedaleko mnie są uprawy truskawek i jakoś nie widzę by ziemię wykupywali i nie są to takie dzałeczki jak u ciebie a dziesiątki ha

Bo jak masz truskawki to nie wiadomo ile ziemi ci nie jest potrzebne ;) To jest jeden z wariantów dla tzw. małych gospodarstw, uprawy dające duży dochód w przeliczeniu na 1ha. A po drugie nie opłaca się kupować ziemi daleko od gospodarstwa, bo trzeba wykonać kolejną studnię głębinową itd, najlepiej jak pola są w odległości do 500m od danej studni. 

Dnia 3.02.2021 o 15:07, henio2 napisał:

Nie będę się już udzielał na tym forum   bo szkoda czasu

Dlaczego się jeszcze udzielasz ? 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jacus napisał:

a teraz porwnaj ceny surowca w stosunku do cen gotowego produktu w sprzedazy i zobacz w ktorym okresie rzadow po-psl byly podobne ceny ropy naftowej i ile wtedy kosztowalo paliwo na stacjach...a wtedy dowiesz sie skad wziely sie sie te zyski. gdybys byl za slaby intelektualnie ,to ci podpowiem - z naszych kieszeni.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ko-bedziemy-informowac-o-zarzutach-wobec-daniela-obajtka-zadne-grozby-nas-nie/67ksnz6,79cfc278

onet to paszkwil  a ceny ropy wiem lepiej od ciebie po ile były 150 dolarów i dobrze wiesz że nie było zysku dlatego tylko że były duże przekręty mafijne za przyzwoleniem rządu

Edytowane przez Mariusz2903
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

orlen wygenerował 3 miliardy 400 tys . zł zysku a przez rok pandemi zarobił tyle ile za 8 lat rządów PO PSL a wy sobie jaja z obajtka robicie 

to tylko oznacza że Obajtek zastał firmę na trendzie wzrostowym.
Do pelnej oceny osoby ważniejsze na jakim zostawi
Ja wcale źle ani Orlenowi ani tym bardziej Obajtkowi nie życzę (przynajmniej dopóki stoi na czele tej firmy) bo Jego porażka to nasza porażka
ja się tylko tej porażki obawiam
DVBT2 rzeczywiście ma większość odbiorników tv i każdy może to sprawdzić o swoim (w dokumentacji techn. lub necie). Akurat tym razem utrata pewnej widowni przynajmniej na jakiś czas (zanim się nie "zmodernizują") nie będzie tak widoczna jak poprzednio gdy przechodzono z analoga na cyfrę. Telewizja stacjonarna o wiele mniej już znaczy w obiegu informacji niż wówczas
choćby i to forum

u mnie w domu już nikt nie korzysta z tv naziemnej
internet i trochę jeszcze radio fm

i tutaj wiąże się to z Orlenem bo firma która inwestuje w jawnie przestarzałe media których schyłek jest jawnie widoczny przypomina mi sytuację gdy podczas telefonizacji jakiejś afrykańskiej gminy przez jakieś firmy inna inwestuje w tamtamy czarownika nota bene już mu niepotrzebne bo sam już korzysta z "komóry". Albo owa firma jest na usługach czarownika i zdecydował on o jej likwidacji po wyeksploatowaniu ile się da albo... firmą tą zarządzają idioci

Klawiter ma rację mówiąc "halo...pobudka!"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Miasto Chełm jest za PiS- em to i widać inwestycje .

Chełm - miasto na specjalnych prawach, czyli jak PiS podnosi Polskę z kolan .

Rząd rozdzielając dotacje i decydując o lokalizacji inwestycji, bierze pod uwagę przede wszystkim kryterium polityczne - wynika z raportu Fundacji Batorego .

Chełm - studium polityki PiS

Najnowszy raport Fundacji Batorego dotyczący podziału środków z Funduszu Inwestycji Lokalnych zwraca uwagę na średniej wielkości Chełm. Miasto jest interesującym studium polityki nowego centralizmu. Na łączną kwotę 357 mln zł, którą przekazano miastom na prawach powiatu, to właśnie tu trafiło aż 25 mln zł. Łatwo obliczyć, że na jednego mieszkańca Chełma przypadło ponad 416 zł, podczas gdy średnia z pozostałych miejscowości (z wyłączeniem Zamościa, który również został potraktowany wyjątkowo) wyniosła niespełna 47 zł.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Mariusz2903 napisał:

onet to paszkwil  a ceny ropy wiem lepiej od ciebie po ile były 150 dolarów i dobrze wiesz że nie było zysku dlatego tylko że były duże przekręty mafijne za przyzwoleniem rządu

Odpowiem ci krótko:

Za PO, baryłka około 100USD(okres 2011-2015), cena paliw 5-6zł, średni kurs USD 3,20, co daje nam 1,7 USD/litr paliwa na stacjach.

Za PiS baryłka około 50 USD(okres 2015-2021), cena paliw 4-5zł, średni kurs USD 3,90, co daje nam 1,2 USD/litr paliwa na stacjach.

Kto bardziej doi naród ? Już wiadomo skąd duże zyski Orlenu. Baryłka 2 razy tańsza, a paliwo tańsze tylko o około 50%, czyli te drugie 50% zostaje w kasie Orlenu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Odpowiem ci krótko:

Za PO, baryłka około 100USD(okres 2011-2015), cena paliw 5-6zł.

Za PiS baryłka około 50 USD(okres 2015-2021), cena paliw 4-5zł.

Kto bardziej doi naród ? Już wiadomo skąd duże zyski Orlenu.

wiesz ile wzrosła najniższa krajowa już jest 2 000 zł na rękę za po psl 1 300 zł

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

wiesz ile wzrosła najniższa krajowa już jest 2 000 zł na rękę za po psl 1 300 zł

Dlatego przeliczyłem ci cenę na dolary, aby uwzględnić spadek wartości złotówki spowodowany jej nadmiernym dodrukiem ;) 

Znalezione obrazy dla zapytania: ceny paliw wykres

A tu masz wykres, za czasów PO była mniejsza różnica między ceną Pb95 a ceną baryłki( Orlen mniej nas kroił), a za PiS ta różnica jest większa(Orlen bardziej nas kroi).

Opublikowano (edytowane)

Dodrukujmy jeszcze trochę , to 10zł zamiast w sklepie to będziemy używać w toalecie ;) Wystarczyło nie hamować gospodarki z powodu jakiejś grypki.

Opublikowano (edytowane)

cena paliw orlen czy lotos jest uzalezniona od cen giełdowych w roterdamie tak samo jak nawozów czy zbóz  co najwyzej to rząd zarobił na podatku  , cena na stacjach paliw nie odzwieciedlała cen paliw za jakie sprzedawał je orlen , to wie każdy kto kupuje hurtem a tu stacje maiały bardzo duże marżę dochodzace do 1 zł  jak nie podobał sie orlen to można tankować na BP choć to tez paliwo z orlenu czy lotosu , może trzeba poczytać na czym ten orlen zarobił , a może tyle na kubicy oszczedził  ? a i jeszcze jedno najważniejsze  orlen z polski czerpie tylko 60 % przychodu a te 40 % to rynki zagraniczne i bardzo dobrze ze zarobił i może wpłacić np jako dywidente do  skarbu panstwa lub dywidende jak ktoś ma obligacje                    cena ON dziś przy wiekszej ilosci po 4,3- 4,4 zł za litr brutto w naftobazie          NazwaCen

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jak czytam te komentarze to dochodzę do wniosku ze ten kraj jest już stracony.  Jeśli w internecie jest tyle głąbów to pomyślcie o pozostałych wyborcach pisu.  Znamy wszyscy takich ze swoich wiosek,  biedni zacofani ale gdy chodzi o politykę to tylko pis.  Pis ich religia.  zostaje nam tylko czekać aż wieś wyginie. W mieście ludzie trochę madrzejsi 

Opublikowano
1 minutę temu, kampl napisał:

Jak czytam te komentarze to dochodzę do wniosku ze ten kraj jest już stracony. 

stracony dla kogo? dla elit które chcą szybko nabić kabzę, czy dla normalnych ludzi?

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Mariusz2903 napisał:

jakby nie było dodruku to byśmy głodni chodzili w tej pandemi a bezrobocie ze 25 % powiedz co powinien zrobić inny rząd w tej sytuacji żeby było lepiej  i będzie jasne

Dodruk pieniądza to wprowadzanie pustego pieniądza do obiegu.  ma to na celu pobudzenie gospodarki kosztem oszczędności nas wszystkich.  Jesteśmy zbyt głupi by to zrozumieć i zbyt naiwni by strajkować.  Po dodruku pieniądza wartość nominalną wyprodukowanych dóbr się nie zmienia. zmienia za to ich cena.  Ponieważ popyt reguluje podaż.  Oznacza to m.in wzrost inflacji.  Mówiąc prościej.  Jeśli dzisiaj dodrukowano 30%  istniejącej gotówki.  To albo rząd szykuje piękna katastrofę za 5 lat. zebrał pusta kasę która wykorzysta dzisiaj póki ma pokrycie i liczy ze już inne rządy to uratują  albo za miesiąc chleb ci zdrozeje o 30% 

Edytowane przez kampl
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v