Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Strongman napisał:

Ja daje po 3ml na litr,a paliwo kupuje hurtem na cały sezon,w zeszłym roku przejeździłem i -22 było na letnim.

22 godziny temu, krzychu121 napisał:

Nie nadaje się to do niczego. Do zimowego dolewalem i próby robiłem w zamrażarce i zamarzalo nawet 3:1

22 godziny temu, ansu napisał:

Dolewanie więcej nic niezmienia. 

i być tu mądry i pisz wiersze z tego wszystkiego

Opublikowano

Kup sobie i przetestuj. Ja zakupiłem paliwo zimowe i do zamrażarki wstawiałem . Temperaturę ustawiałem od -15 do -22 . I za każdym razem zamarzło. Później nalałem trzy butelki i wstawiłem do pokoju żeby paliwo miało temperature pokojowa. Do pierwszej dolalem 1 ml na litr, do drugiej 2 ml na litr a do trzeciej 3 ml na litr. I każde zamarzło. To znaczy dół zamarzl a reszta była tak mętna że filtr bez problemu by zblokowało. Jak suszarka rozmrazalem to smarki powstawaly ( parafina). Moze chłopaki wyżej dolali tego specyfiku a  nie było takiego mrozu że te paliwo by zamarzlo. I bez specyfiku by pewnie nie zamarzło. Wystarczy że ciągnik stoi w zwykłej wiacie i jest lekko osłonięty od wiatru i już kilka stopni mniej i paliwo nie zamarznie. U mnie samochód jak stal przed domem i lekkim przeciągu to w tamtym roku pokazywało -23 , wstawiłem do garażu z pustaka a drzwi drewniane z dziurami i już było -15. Wiadomo kiedyś by ta temperatura się wyrównała . Kup i zrób test to będziesz wiedział. Ja wierzyłem w to dopóki nie zrobiłem próby w zamrażarce. Teraz nikt mi nie wmowi że to działa. Zwłaszcza że w zamrażarce jest stała temperatura a na zewnątrz w nocy może być -15 , nad ranem -20 a w dzień -5. Jeszcze jak słońce świeci to już robi się koło 0. I dlatego może chłopakom nie zamarza. 

• Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, krzychu121 napisał:

Kup sobie i przetestuj. Ja zakupiłem paliwo zimowe i do zamrażarki wstawiałem . Temperaturę ustawiałem od -15 do -22 . I za każdym razem zamarzło. Później nalałem trzy butelki i wstawiłem do pokoju żeby paliwo miało temperature pokojowa. Do pierwszej dolalem 1 ml na litr, do drugiej 2 ml na litr a do trzeciej 3 ml na litr. I każde zamarzło. To znaczy dół zamarzl a reszta była tak mętna że filtr bez problemu by zblokowało. Jak suszarka rozmrazalem to smarki powstawaly ( parafina). Moze chłopaki wyżej dolali tego specyfiku a  nie było takiego mrozu że te paliwo by zamarzlo. I bez specyfiku by pewnie nie zamarzło. Wystarczy że ciągnik stoi w zwykłej wiacie i jest lekko osłonięty od wiatru i już kilka stopni mniej i paliwo nie zamarznie. U mnie samochód jak stal przed domem i lekkim przeciągu to w tamtym roku pokazywało -23 , wstawiłem do garażu z pustaka a drzwi drewniane z dziurami i już było -15. Wiadomo kiedyś by ta temperatura się wyrównała . Kup i zrób test to będziesz wiedział. Ja wierzyłem w to dopóki nie zrobiłem próby w zamrażarce. Teraz nikt mi nie wmowi że to działa. Zwłaszcza że w zamrażarce jest stała temperatura a na zewnątrz w nocy może być -15 , nad ranem -20 a w dzień -5. Jeszcze jak słońce świeci to już robi się koło 0. I dlatego może chłopakom nie zamarza. 

Paliwo b0 czy b7? Z ciekawości muszę swoje zamrozić ;)

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

To dziś orlen umnie pb 95 i on po 5.79

On werva 5.99

1 minutę temu, radekz200 napisał:

Rysiek u naw po 5,75 na orlenach 

Bo u was PiS wygrywa to wam obtanili a u nas PO to po co obtaniać🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, grucha18 napisał:

Paliwo b0 czy b7? Z ciekawości muszę swoje zamrozić ;)

Biore tylko b0. Jeszcze się pytałem sprzedawcy czy wożą przejściówkę czy zimowe. Odpowiedział że już od jakiegoś czasu zimowe. Wolałem zrobić test i zobaczyć co te paliwo warto bo w tamtym roku jak było kilka dni po -22 to właśnie zamarzło. Może nie zamarzło ale zrobił się kisiel i dopóki chodził ciągnik na wolnych obrotach to jeszcze jako tako ale jak dało się gazu to gasł. Fakt że zimowe paliwa są niby do -22 ale przy jakiej temperaturze zablokuje filtr to już nie podają. Arktyczne jest niby do -37 a do -22 nie ma opcji że zablokuje filtr . Tak podają przynajmniej na stronie . Dziś dzownilem to po 5.95 brutto mogą arktyczne przywieźć. Poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę czy coś jeszcze stanieje czy zamawiać z 1000 litrów. 

Opublikowano

Ja w tym roku idę hardkorowo, letnie B0 zalane pod korek do każdego i w zbiorniku dno. Zobaczymy który pierwszy się zakaszle. Chociaż raczej pewne, że kiejs klęknie pierwszy. 😂 Fendt na tyle lat tylko dwa razy w filtrze złapał... palone codziennie. 

Ja na razie czekam z zamawianiem po nowym roku co będzie

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

orlen i lotos też handlują i biorą od , ruskich,,

Ale ropę naftowo niedaleko mnie idzie ropociąg z Białorusi do Torunia tez i gazo ciang z Białorusi nawet przez moje pole..

Opublikowano
49 minut temu, pedro2 napisał:

Ja w tym roku idę hardkorowo, letnie B0 zalane pod korek do każdego i w zbiorniku dno. Zobaczymy który pierwszy się zakaszle. Chociaż raczej pewne, że kiejs klęknie pierwszy. 😂 Fendt na tyle lat tylko dwa razy w filtrze złapał... palone codziennie. 

Ja na razie czekam z zamawianiem po nowym roku co będzie

Bez zadnego dodatku?

Opublikowano (edytowane)

@pedro2 U mnie w tamtym roku letnie B0 z dodatkiem benzyny wytrzymało do -15 stopni, z większym mrozem już było kaput, Zetor stał pod chmurką kaszlał, kaszlał i niestety nie zagadał, w tym roku mam jeszcze ostatnie 30L letniej B0 pomieszane również z benzyną wlane do Zetora, dzisiaj rano było -15 stopni, z tym, że stał w stodole no to zagadał bez najmniejszego problemu, na podwórku też normalnie pracował, ale żeby nie obudzić się z ręką w nocniku to zatankowałem do pełna dolewając zimowej B7 więc myślę, że źle nie będzie :) Chociaż podsumowując żadna ropa z bio dodatkami nie ma polotu do B0 czy to letnia czy zimowa :)  

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano

Ja z czystej ciekawości chcę się przekonać kiedy klęknie po tym co tu chłopaki wymyślają... Kiejsem od wczoraj byłem na usłudze 20km od domu, przenocował na dworze u chłopa, o 17 wracałem -12 pokazywał i ani żadnego komunikatu ani błędu nie pokazał, odstojnik jak woda na razie. Aczkolwiek zabawa pewnie zaczela by się dopiero poniżej -15 jak już.

Myślę, że nie ma sensu nic dolewać do tych -15. Podstawa to na zimę filtry wymieniać i odstojniki wyczyścić. Kejsior akurat 40h temu był na serwisie także wszystko czysciutkie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v