Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
12 minut temu, hardkor113 napisał:

A on odbiera swoimi samochodami?

Sprzedaję do niego juz może z 15 lat  pszenice jeczmen kukurydzie.Kasa zawsze w terminie a czasami jak trzeba wczesniej to nie ma problemu.Ogolnie fajny chlop idzie sie z nim dogadac

Tak jak dzwonilem to mowil ze moze podstawic

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, kapec24 napisał:

kuj-pom pow. CAL

tydzień temu pszenica 800-860, pszenżyto 670 żyto 560 jęczmień 630 QQ sucha 720, ceny netto

dzisiaj pszenica 900-930, pszenżyto i jęczmień 700 żyto 610, oczywiście netto

u matusiaka?

• 0
Opublikowano
29 minut temu, magnum123 napisał:

Tak spadnie o 100 euro . Po co to tak przezywacie jak i tak na nic nie macie wplywu. Nie bedzie codziennie rosla po 5 euro bo w czerwcu by kosztowala 3 tys 

To w żniwa nie spadła by poniżej tysiąca to by się wreszcie opłacało ale wtedy też środki do produkcji by zdrożały bo każdy chciałby zarobić i chłop jak zawsze po d*pie by dostał.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Zaraz obarczyliby rolnika ze  przez niego rosnie inflacja zreszta i tak to robia bo wzrostow innych towarow nie widza. Pszenica normalnie powina kosztowac kolo 1000 ziemniak te 10 zl za 15 jajko wiejskie 2zl  zywiec wieprzowy 7 bydlo 12 itd. Oczywiscie mowa o cenach minimalnych  

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, Bugii napisał:

Ja piernicze. To chlopy by juz calkiem poglupialy. Zabraklo by miejsca na wsi na nowe Johny i fendy.

Mowa o normalnosci a nie liczeniu ze raz na 10 lat pszenica bedzie kosztowala  1000 gdzie wszystko drozeje z roku na rok i jakos nikt sie tym nie przejmuje chcesz to kupuj nie chcesz to nie kupuj. Ja nie widze nic fantastycznego w chodzeniu przy bykach 2 lata za 200czy nawet 500 zl zysku. W latach 90 tych na skupach interwencyjnych pszenica kosztowala 550 zl ale paliwo bylo po 1.2 a nawozy po 600 zl . Ostatnie lata pszenica w zniwa po 600 pare zl  a srodki produkcji drastycznie w gore. Nie mowiac o cenach trzody sprzed 20 lat  ktore do dzis obowiazuja tylko ze wtedy kielbasa kosztowala 10 zl dzis zeby to sie dalo zjesc trzeba dac minimum 30 i pewnosci nie ma co tam w niej jest.

• Like 7
  • 0
Opublikowano

Czytałem właśnie że na przełomie stycznia i lutego jest możliwy powrót bestii ze wschodu ale wtedy temp będą ok -30.. szanse na to, to 50%, zobaczymy.. myślę że póki co dużych spadków nie będzie 5-10e, normalna sprawa 

• 0
Opublikowano

Według mnie bestia nie wróci -10 może będzie ,na więcej nie licze

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, skywalker89 napisał:

Czytałem właśnie że na przełomie stycznia i lutego jest możliwy powrót bestii ze wschodu ale wtedy temp będą ok -30.. szanse na to, to 50%, zobaczymy.. myślę że póki co dużych spadków nie będzie 5-10e, normalna sprawa 

Teraz były takie u mnie to nic nadzwyczajnego. 

Były lata że na końcu lutego wypadało. 

• 0
Opublikowano

Oferta z ogłoszenia  pszenica paszowa 850 netto, pszenżyto 700 netto. Kasa rzekomo  przy wadze.

1 godzinę temu, kamil18fmr napisał:

i mamy zjazd cenowy w dół...

Teraz forum już się tak grzać nie będzie

Sprzedałeś już to pszenżyto w Radomiu po 800 netto?

• 0
Opublikowano
57 minut temu, Andpol napisał:

To tylko kwestia czasu kiedy pieczywo zdrożeje w sklepach

Więcej sprzedajesz pszenicy ,czy kupujesz chleba ?,że tak biadolisz

• 0
Opublikowano
57 minut temu, Andpol napisał:

To tylko kwestia czasu kiedy pieczywo zdrożeje w sklepach

Powiedz mi kolego a co mają zrobić producenci, tzn piekarnie - Ale mam tu na myśli takie które nie dodają żadnego gó...na do chleba, a mam taką w rodzinie, jak ceny mąki im podnoszą? O innych kosztach które cały czas idą do góry nie wspominając.. 

Właśnie droga pszenica to dla nas producentów w jakimś stopniu no fajnie, ale co z tego jak część tej podwyżki oddamy m.in przez droższe pieczywo przez paliwo chemie i nawozy...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v