Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie chciejcie tej ceny ,bo saletra będzie po 4 tyś netto

• 0
Opublikowano

Cena pszenicy u Woźniaka to jakieś nieporozumienie. Teraz 1150, miesiąc temu 930… jeszcze większy śmiech z ceną jęczmienia. Radzę szukać lepszego odbiorcy.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, nojsze napisał:

Drodzy forumowicze, 

czytam i oczom nie wierzę jedni czekają na 2000 zł inni sprzedają gdyż spada.

Racjonalnie myśląc zamykane są kontrakty krótkoterminowe i cena lekko spadła o to jest oczywiste.

Wykres znajduje się długoterminowo w trendzie wzrostowym a korekta jest typowo technicznym zakończeniem DT i krótkich terminów.

Panika to jest  element na którym zarabiaja spekulanci jak rosnie wszysycy kupują jak spada sprzedaja :) i tak doodkoła.

Analiza techniczna cen zbóż to zakres 1200 zł pszenżyto i 1350 zł pszenica korekta w dół to dobry sygnał dla dalszych wzrostów długoterminowych i bez abstrakcji 2000 zł/t.

W mojej ocenie cena styczeń- marzec 1300-1400 pszenica a wahania cen i korekty do dalszych wzrostów zawsze będa, bo kto kupuje na tym poziome przy tak duzych wolumenach?

Czeka nas hiper inflacja gospodarka światowa przygotowuje się do tego od poł roku stąd zwyżki cen surowców i kosmiczne ceny energii.

Według Twoich przewidywań to kiedy ja dostanę 2000 zł za pszenicę ?

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Kedar88 napisał:

Cena pszenicy u Woźniaka to jakieś nieporozumienie. Teraz 1150, miesiąc temu 930… jeszcze większy śmiech z ceną jęczmienia. Radzę szukać lepszego odbiorcy.

Kupili sporo kukurydzy i maja zapas pszenicy i na razie nakichają by płacić więcej.

• 0
Opublikowano

Bo im asfalt rozmarzł i się topią 

3 minuty temu, krzysiek1979 napisał:

Coś czytałem że i KRUS mają podniesć .A propo pszenicy nie wiem jak z ceną na dzisiaj ale już chłopy u nas dzisiaj się uspokoili i tak nie wozili jak choćby wczoraj  .

• 0
  • Root Admin
Opublikowano
Kedar88 napisał:

ale to co pokazuje Woźniak ma większość firm po sąsiedzku. fdw po prostu to publikuje a do sąsiadów trzeba dzwonić

• 0
Opublikowano

Myślałem że Stasiek passatem cię tam znalazł , a ty piszesz że większość skupów tak płaci . To rzeczywiście ceny u was trochę pospadały , bo 1150 to raczej marna cena się zrobiła

• 0
Opublikowano
49 minut temu, marek1977 napisał:

@yaroslaw dokładnie jak piszesz , teraz czas na inne rzeczy ,a nie latać ze zbożem , za oceanem ruszyła do góry ,tak więc spokojne czekać.Odbiegając od tematu cen zboża ,sprawdzaliście może ostatnio po ile mąka w sklepie, dzisiaj szukałem dobrej mąki żytniej i cena 4,99 za kg Szymanowskiej trochę minie zabolała, mąka pszenna Lubella 450 2,79zł w promocji.

Super żytnia 25kg/60,-

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ws71 napisał:

A czy nie przypadkiem wczoraj pojawiły sie pogłoski o końcu drukowania i to zarówno w Europie i USA w celu zbicia inflacji, cena pszenicy jakościowej 12,5 1250 netto

senat usa w tym tygodniu zgodził sie na dodruk 2 bln . dolarów , znaczy mają zaciągnąć dodatkowy kredyt z tym żę ,, kredyt '' skończy sie sporym dodrukiem bo w przeciwnym razie usa ogłosilo by nie wypłacalność .  sory 2,5 bln $b        https://www.bankier.pl/wiadomosc/Kongres-USA-podniosl-limit-zadluzenia-o-2-5-bln-dolarow-zapobiegajac-kryzysowi-finansow-8243281.html

Edytowane przez jarecki
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano
koniu napisał:

@yacenty

Agromat -1250 netto konsumpcja nie wiem po ile paszowa.

TOMY - 1260/1240 netto kons/pasza

FDW - 1150 netto jak leci.

Co bedzie to sam jestem ciekawy bo troche zbóż i rzepaku mam na magazynie.

w agromacie tak było ;) z tomy jeszcze nie pracowaliśmy

• 0
Opublikowano

Jacku lepszą cenę uzyskasz np w Strzegomiu lub Ujeździe. Jak matif był na szczycie to można było u nas uzyskać maksymalnie 1380 netto. Sprzedałem 20% po 1320 i uważam że to była dobra decyzja. Z każdego silosa ubrane a to ważne w perspektywie dłuższego przechowywania.

1 godzinę temu, marek1977 napisał:

Kupili sporo kukurydzy i maja zapas pszenicy i na razie nakichają by płacić więcej.

Drażni mnie ich polityka cenowa. Na szczęście nie są jedyni na rynku.

• 0
Opublikowano
20 minut temu, yacenty napisał:

Czyli po południu musieli zmienić. Do tomy co roku coś sprzedajemy i nie ma problemów. Dwa tygodnie temu brali 4 auta jęczmienia ozimego i płatność 14 dni. Także bez problemu. Na swojej stronie internetowej mają cennik.

• 0
  • Root Admin
Opublikowano
koniu napisał:

20 minut temu, yacenty napisał:

Czyli po południu musieli zmienić. Do tomy co roku coś sprzedajemy i nie ma problemów. Dwa tygodnie temu brali 4 auta jęczmienia ozimego i płatność 14 dni. Także bez problemu. Na swojej stronie internetowej mają cennik.

niestety nie mam jak ładować ciężarówek u siebie i muszę zawieźć, a to też bije cenę ;(

• Like 1
  • 0
Opublikowano
40 minut temu, jarecki napisał:

senat usa w tym tygodniu zgodził sie na dodruk 2 bln . dolarów , znaczy mają zaciągnąć dodatkowy kredyt z tym żę ,, kredyt '' skończy sie sporym dodrukiem bo w przeciwnym razie usa ogłosilo by nie wypłacalność .  sory 2,5 bln $b        https://www.bankier.pl/wiadomosc/Kongres-USA-podniosl-limit-zadluzenia-o-2-5-bln-dolarow-zapobiegajac-kryzysowi-finansow-8243281.html

Pszenica mocno straciła na wartości w środę pod wpływem zamykania długich pozycji spekulacyjnych przez inwestorów finansowych. Główną przyczyną jest możliwa zmiana polityki pieniężnej przez amerykański FED i unijny ECB w celu przystąpienia do walki z inflacją.Źródło: Andrzej Bąk - eWGT

Trochę te informację się wzajemnie wykluczają, jutro się okaże co o tym wszystkim sądzą Rosjanie czy dalej będą podnosić cło

• 0
Opublikowano

PAN88, podaj adres to bogacze zrobią zrzutkę i kupią dla Ciebie czopki na hemoroidy. Może nawet Wicherek coś wpłaci jak już sprzeda pszenicę po 2000. ;)  Ulży Ci i nie będziesz musiał wyżywać się w internecie.

• Like 2
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano
JanKrzysztof napisał:

PAN88, podaj adres to bogacze zrobią zrzutkę i kupią dla Ciebie czopki na hemoroidy. Może nawet Wicherek coś wpłaci jak już sprzeda pszenicę po 2000. ;)  Ulży Ci i nie będziesz musiał wyżywać się w internecie.

nie potrzeba bogaczy i zbiórek, maści mam dużo mogę wysłać ;) ale szkoda zachodu przy takim podejściu do życia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v