Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ja przemyślałem sprawę i nie sprzedaje, przy tym wzroście cen bardziej się opłaca wziąść nawóz z płatnością za pół roku niż teraz sprzedawać i kupować saletrę. Poczekamy do kwietnia-maja , jeśli wołek się nie wpierniczy to będzie gites.

• 0
Opublikowano

jeszcze wyjdzie że ten kolega jasnowidz i jako jedyny przewidział cenę pszenicy; https://www.olx.pl/d/oferta/pszenica-paszowa-40-ton-zamiana-na-saletre-lub-mocznik-CID757-IDLU1Qz.html 

Wczoraj na (szkoleniach) rozmawiałem z przedstawicielem firmy z branży rolniczej ,po kilku kieliszkach wyjawił że oni nie przewidują aby pszenica w tym sezonie przeskoczyła cenę 2000 zł Można wnioskować ze liczą się z tym ze w te okolice dojdzie

• 0
Opublikowano

Ja nie przewidywałem, że cena w tym roku przeskoczy magiczne 1200zł brutto, a jak jest, każdy widzi. Widać, że cena 2tys za pszenicę jest możliwa w tym roku, a nawet przez analityków wysoko punktowana, ale rynek jest jaki jest i jeszcze może zaskoczyć. Skoro saletra może być po 3tys to dlaczego pszenica nie ?

• 0
Opublikowano

Trudno  przewidzieć  zwłaszcza  teraz  ale   myślę  że  po nowym  roku w   środku zimy   wiele  się  wyjaśni ot chociażby  jaka  ta  zima  będzie  -  jakie  ceny  gazu  w środku  zimy narzuci  rynek  czyli  moskwa  , noworoczne ceny prądu , paliw  - ssanie  rynku  na  zboża  w stosunku  do  zapasów . Co by  nie  mówić  to  jesteśmy  jeszcze  świeżo po  zbiorach     a  nie  przed  zbiorami   a  jak  się  okaże  na  wiosnę  że  wymarzło  wszytko  oprócz żyta ?

• 0
Opublikowano
gustaww napisał:

Ja przemyślałem sprawę i nie sprzedaje, przy tym wzroście cen bardziej się opłaca wziąść nawóz z płatnością za pół roku niż teraz sprzedawać i kupować saletrę. Poczekamy do kwietnia-maja , jeśli wołek się nie wpierniczy to będzie gites.

Podzwoń popytaj czy wogule dadzą Ja brałem na początku podwyżek to nikt nie chciał dać na platnosc bo mówią że nie pewne czasy sa

• 0
Opublikowano

Bariera 6 zł za litr złamana, a stacje paliw wciąż na minusie!

średnia detaliczna cena w przypadku obu paliw przebiła barierę 6 zł za litr. Wiele wskazuje na to, że kolejną barierą psychologiczną będzie… 7 zł za litr benzyny.

W tym tygodniu średnie ceny benzyny i ON na stacjach w Polsce złamały barierę 6 zł za litr, a pomimo tego marże stacji benzynowych wciąż są ujemne .

Ceny pszenicy nie pokryją kosztów produkcji nie ma co się oszukiwać . Kombajn dalej będzie po 250 zł za 1 ha raczej nie będzie ale 700 zł .

Pszenica by musiała by mieć cenę 2 tyś .

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, hardkor113 napisał:

Podzwoń popytaj czy wogule dadzą Ja brałem na początku podwyżek to nikt nie chciał dać na platnosc bo mówią że nie pewne czasy sa

To pójdę do banku i wezme kredyt i tak wyjdę na tym, u mnie każde 100zł na tonie pszenicy w górę to 7tyś zł wiecej w kieszeni wiec zyski pokryją koszty.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Takie coś jak ten kredyt z banku to trza było robić jak azoty były po 1000 - 1500 zł , to byś na tym wyszedł , a teraz to kto ci zagwarantuje że ta pszenica podskoczy jeszcze do góry o te 100 zł ?

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Kierownik napisał:

czyli co? @galan99 już nic nie siejesz skoro się nie opłaca?

Mam posiane  a czy się opłaci to pogadamy za rok jak będzie przy tych szalonych kosztach .

• 0
Opublikowano (edytowane)

W tym roku u nas to parametry rekordowe poza gęstością ,moja miała gluten 37,7  białko 17,2   liczba opadania 404, gęstość 74,3, jest to najdrobniejsza moja pszenica siana po burakach

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v