Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

zachodnia WLkP jak płacą za pszenicę jakościową i paszową ? bo słyszałem że 900 netto konsumpcja i 850 netto pasza. widzę że są w całym kraju bardzo duże rozbieżności co do ceny.

• 0
Opublikowano

Dziś rozmawiałem z jednym kupującym bo znajomy trochę żyta będzie chciał sprzedać jak skosi co może nie nastąpić w sierpniu to mówił że było 770 a teraz 750 pszenica p była 950 teraz 900 k 1000 pszenżyto 850. Coś mi się wydaje że do żniw kuku pszenżyto pod 950-1000 br złapie. 

Lok Mazowieckie zachód. 

Natomiast Bugaj słabo ceny netto zł/t pszenica k 940-960 p  870 pszenżyto 750 jęczmień 720 żyto 650 rzepak 2400 kuku sucha 1000

Żyto po 770 to aż kusi sprzedać.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Co raz to wyżej zaraz będzie po 1100 zł .

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „ZZZ ZAMOŚĆ CENNIK SKUPU czynne 7 dni w tygodniu ważny od 2021-08-19 ZAMOŚĆ SKIERBIESZÓW TUCZAPY PSZENICA 1 070,00z brutto ZAMOŚĆ RZEPAK SKIERBIESZÓW 2 462,00zł brutto SKIERBIESZÓW JĘCZMIEŃ 728,00z brutto”

Tak się chłopa rżnie !   Kapka Tarnogród daje 1040 netto a oni żyją w innym świecie i dają 1070  brutto , niby nawet są lepsi  ! ot banda !

• 0
Opublikowano

gdy pszenica była tania to sprzedawaliście a teraz gdy jest mega droga to trzymacie, dziwne zachowanie, ale taka jest psychika ludzka

pszenica już droższa nie będzie, właśnie osiągnęła swój maksymalny poziom; teraz cena powinna spaść o około 50%

kto nie sprzedał ten gapa :) 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał:

gdy pszenica była tania to sprzedawaliście a teraz gdy jest mega droga to trzymacie, dziwne zachowanie, ale taka jest psychika ludzka

pszenica już droższa nie będzie, właśnie osiągnęła swój maksymalny poziom; teraz cena powinna spaść o około 50%

Sprzedałeś w żniwa to teraz musisz wymyślać głupoty żeby sobie poprawić samopoczucie !!! 😂😂😂

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Stachu wrocil.

Wystarczy popatrzec co dzieje sie z surowcami na gieldach dodajac tragiczne zbiory u wszystkich najwiekszych producentow 1500 bedzie osiagalne.

Ps. 1000 zl przy obecnych kosztach nie jest cena aby mozna bylo mowic ze zboze jest drogie....

Edytowane przez Bugii
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, nie napisał:

Rolnik zawsze znajdzie powód by narzekać

• 0
Opublikowano

Fajne te ceny macie, a na bliskim skupie 800 brutto 🤦‍♂️

• 0
Opublikowano (edytowane)

W moich stronach zawsze pszenica  była tania ale jak się ludzie wkurwili i nie sprzedają od razu bo poszli po rozum do głowy i maja przynajmniej 2 uprawy rzepak i pszenica pierw zasilenie budżetu rzepakiem a pszenica czeka .

To cena podskoczyła od razy bo nie ma co kupić a Płacz  na  skupach czemu nie sprzedają .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, nie napisał:

gdy pszenica była tania to sprzedawaliście a teraz gdy jest mega droga to trzymacie,

Z tym się zgodzę, nic tak nie mobilizuje chłopów do sprzedaży jak obniżki 

14 minut temu, zbitom793 napisał:

Ursus gdzie Ty mieszkasz ze u Ciebie wszystko zawsze takie tanie? 

U niego zboże tanie a zetory drogie , jak żyć ???? Nie rozumiem , co to za koszt pognać auto 50-100km dalej przy różnicy w cenie 200zł na tonie 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano

Nic nie zrobią teraz że spadnie cena na jednym skupie ale reszta nie obniży bo chce kupić i jeszcze podniesie kilka groszy jak byli tylko małe skupy tak robili zaniżali cenę ale to się skończyło .

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, zbitom793 napisał:

Ursus gdzie Ty mieszkasz ze u Ciebie wszystko zawsze takie tanie? 

W takiej nie rolniczej części łódzkiego , tu praktycznie sami dopłatowcy to gdzie pojedzie z tym zbożem , starą 30 ,60 albo jakim MTZ i jeszcze rozrzutnik albo przyczepa drewnianka w wielu przypadkach bez rejestracji , i nawet wozy się trafiają , ceny nie ma bo i tak przywiozą 

Chociaż ostatnio jestem zadowolony ze sprzedaży bydła , udało mi się ogarnąć lepszego kupca

21 minut temu, PAN88 napisał:

A ile ton masz?

Pszenicy w tym roku miałem 4 ha i 0,5 jarki , plon około w zależności od działki od 5 do 6,5 tony 

Edytowane przez Ursus932
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v