Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Wczoraj jak zaczynałem o 11.30 było z 15,5, później jak sprawdziłem było 14, oczywiście kosilem nie patrzyłem, bywały lata że kosilo się koło 15% i jeszcze poleżało.  Z 0,5ha w dolku  po ostatniej zlewie co była to mi tak wymiętolilo zboże że jeszcze czegoś takiego nie widziałem, na koniec jeszcze wczoraj to wykosilem, ciekawe czy reszta co została teraz już nie leży tez...

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Rosną oczekiwania zbiorów zbóż na Ukrainie, ale maleją w Rosji

Analitycy APK-Inform podnieśli o 2% swoje wcześniejsze szacunki produkcji zbóż i roślin strączkowych na Ukrainie. Obecna prognoza opiewa na 75,6 mln ton i oznacza wzrost o 16% w stosunku do słabego 2020 roku.

Zbiory pszenicy brutto na Ukrainie w bieżącym sezonie podniesiono o 4% m/m, do 28,3 mln ton (+14% r/r), jęczmienia do 8 mln ton i kukurydzy do 36,2 mln ton.

Omawiane prognozy są ciągle poniżej lipcowych szacunków USDA dla Ukrainy. Amerykański raport z 11-go lipca pokazywał ukraińską produkcję pszenicy na 30 mln ton, a kukurydzy na 37,5 mln ton.

Maleją prognozy zbiorów rosyjskiej pszenicy

Kolejny już ośrodek analityczny tnie swoje wcześniejsze prognozy tegorocznej produkcji pszenicy w Rosji. Przypominam, że kraj ten jest największym na świecie eksporterem tego zboża i czołowym producentem.

Po IKAR i ProZerno, 3-go sierpnia Rosyjski Związek Zbożowy obniżył prognozę produkcji pszenicy w Rosji do tylko 79-80 mln ton. Poprzednia prognoza opiewała na 82,5-83 mln ton. Podobnie jak w przypadku innych ośrodków analitycznych, głównym czynnikiem obniżającym prognozę jest zmniejszenie areału pod pszenicą (pokazały to oficjalne dane rządowe). Upalna i sucha pogoda w lipcu również przyczyniła się do obniżenia prognozy, ponieważ w niektórych przypadkach wpłynęła na plony pszenicy jarej i ozimej.

Wcześniej agencja ProZerno obniżyła produkcję rosyjskiej pszenicy do 77-78 mln ton, a IKAR do 78,5 mln ton.

Przypominam, że prognoza USDA z 11-go lipca obniżyła zbiory pszenicy w Rosji o tylko 1 mln ton do ciągle dużych 85 mln ton. Najprawdopodobniej Amerykanie dokonają dalszych cięć w raporcie sierpniowym (w tym tygodniu).

Andrzej Bąk - eWGT

Źródło: Interfax, APK-Inform, USDA

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Do mnie dziś znajomy dzwonił o pożyczenie przyczepy bo chce żyto sprzedaż po 650 brutto pszenżyto po 800 brutto. Mazowieckie zachód. Mówię mu skoro już zwalił to po co teraz ładuje i sprzedaje. Mówi że dobra cena a ma akurat wolne.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, ws71 napisał:

Niemcy,Duńczycy,Holendrzy obecnie przenosza sie po skończeniu dzierżaw na Rosję bardziej stabilna sytuacja polityczna, prawdopodobnie Chiny przejeły cały sektor rolny, były największym importerem ukraińskiego zboża, wskazywała by na to sytuacja na wiosnę, cena na ukraińskim rynku ok 1100 zł/t pszenicy, jednocześnie ta sama pszenica pchana na Chiny kosztowała w porcie ok 920-950 zł/t i nic w tym temacie ukraiński rząd nie mógł zrobić

na ukrainie rzad nie rzadzi tylko oligarchowie a prezydent to sobie możę ...........  ,   chiny kupowały bo dały dobrą kase za przenice i nic po za tym a sama ukraina woli handel z arabami  i arabią .a chiny jeszcze raz napisze nic spektakularnego na ukrainie nie mogą bo oligarchowie ich nie dopuszczają i nie tylko chodzi o sektor rolny ale o cało kształt . dodatkowo jest jeszcze  stanowisko USA wobec chin a USA wspiera troszke ukraine .................

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Zdzinio napisał:

Sieje ktoś rzepak bezorkowo, czy lepsza orka bo chciałem w tym roku całość tak zrobić ale jakoś się boję.? Pszenica 860 netto skup

w tym roku miałem bezorkowo , po ścierniskowym zasiane siewnikiem talerzowym , dał koło 3,5 t , znajomy miał część pola oraną część nie , to po oranym badyl dłużej był zielony .

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

na ukrainie rzad nie rzadzi tylko oligarchowie a prezydent to sobie możę ...........  ,   chiny kupowały bo dały dobrą kase za przenice i nic po za tym a sama ukraina woli handel z arabami  i arabią .a chiny jeszcze raz napisze nic spektakularnego na ukrainie nie mogą bo oligarchowie ich nie dopuszczają i nie tylko chodzi o sektor rolny ale o cało kształt . dodatkowo jest jeszcze  stanowisko USA wobec chin a USA wspiera troszke ukraine .................

https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/komentarze-osw/2021-06-02/ponizej-radarow-wielkiej-polityki-wspolpraca-chinsko-ukrainska

• 0
Opublikowano

Spojrzałem na cennik i są podwyżki. Mazowieckie zachód Bugaj cenny netto zł/tona

Pszenica 14 - 900, 12,5 - 860 pasza - 820

Pszenżyto-720

Żyto- 640

Jęczmień - 700

Rzepak - 2380

Chyba kto się trochę wstrzymał to już zyskał. Rzepak jak zawoziłem 2 tyg temu był 2300 i dużo już było w hali i do suszenia.

• 0
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, ws71 napisał:

i ja miej wiecej o tym pisałem , tylko żę  państwa arabskie nie potrzebują az tyle żywnosci to ukraina sprzedaje chinczykom ale piorytetem dla ukrainy jest utrzymanie kontaktów z arabami , w artykule też jest napisane żę zapowiadana dzierżąwa dużych obszarów rolnych ziemi na ukrainie przez chinczyków nie doszła do skutku  .  Możę gdyby w tle nie stały USA ale to raczej nic by znie zmieniło jedynie rozstrzelanie z 10-15 rodzin klanów na ukrainie by coś pomogło ale póki co oligarchom żyje się dobrze .

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Jurek87 napisał:

w tym roku miałem bezorkowo , po ścierniskowym zasiane siewnikiem talerzowym , dał koło 3,5 t , znajomy miał część pola oraną część nie , to po oranym badyl dłużej był zielony .

Czyli oznacza to że bez orki jest większa presja grzybów

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, rob334 napisał:

to u nas mały skup w Chalinie u Witka płaci już pszenica 860-880 netto pszenżyto 760 netto Nie trzeba daleko szukać po Cedrobach

a u nas pszenzyto w rokitnie po 600 zl bruto

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, skywalker89 napisał:

Wczoraj jak zaczynałem o 11.30 było z 15,5, później jak sprawdziłem było 14, oczywiście kosilem nie patrzyłem, bywały lata że kosilo się koło 15% i jeszcze poleżało.  Z 0,5ha w dolku  po ostatniej zlewie co była to mi tak wymiętolilo zboże że jeszcze czegoś takiego nie widziałem, na koniec jeszcze wczoraj to wykosilem, ciekawe czy reszta co została teraz już nie leży tez...

I taka sypiesz do silosu czy sprzedajesz, bo ja bym suszył

• 0
Opublikowano

Na magazyn, ale jak będę sprzedawał w najbliższym czasie to w pierwszej kolejności. Kilka lat temu też wszyscy takie kosili i też wsypałem do magazyn i leżało do grudnia nie ruszane bez żadnego problemu 

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, grys napisał:

Czyli oznacza to że bez orki jest większa presja grzybów

dokładnie , no ja tak zrobiłem bo mam za lekki pług sucho było i upartoliłbym tylko tą orkę , 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v