Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

Patrząc na dzisiejszy matif , ciekawe jak długo będziesz czekał .

Sprzedałem bo kasa potrzebna.zostało kilka ton na tysiąca hehe. Może ktoś grochu szuka?

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, pawlus224 napisał:

https://www.kaack-terminhandel.de/pl/matif-pszenica.html

Czym się różni ta pierwsza tabelka od drugiej ? 

Na tej drugiej notowanie na plus a pierwszej spory minus.

Ramy czasowe jedna jest podawana z 15min opóźnieniem, druga z ok 8-10 min opóźnieniem i stąd różnice w kursie, może nastąpić spadek cen kuku,dziś wypłynęło że w Chinach nastąpił nawrót ASF-u i już od początku roku 8mln szt macior poszło do piachu

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, dzikiWschód napisał:

Panowie na którą kolumnę patrzeć na tej stronie co podajecie bo w kolumnie aktualna cena pokazuje na zielono 239E

Na co ty patrzysz , że takie ceny widzisz ? Chyba że ci ktoś wykres z przed 2 tygodni zapodał

• 0
Opublikowano
ws71 napisał:

3 godziny temu, pawlus224 napisał:

https://www.kaack-terminhandel.de/pl/matif-pszenica.html

Czym się różni ta pierwsza tabelka od drugiej ? 

Na tej drugiej notowanie na plus a pierwszej spory minus.

Ramy czasowe jedna jest podawana z 15min opóźnieniem, druga z ok 8-10 min opóźnieniem i stąd różnice w kursie, może nastąpić spadek cen kuku,dziś wypłynęło że w Chinach nastąpił nawrót ASF-u i już od początku roku 8mln szt macior poszło do piachu

gdzie znalazłeś te info o Chinach?

• 0
Opublikowano

Może cena już zaczyna powoli dołować w kierunku żniw? Tak mi sie wydaje tylko.

Chyba nie bedzie tak że maju czerwcu cena bedzie na poziomie 1000zł a w lipcu zjedzie nagle na 700. 

Kiedyś sprzedałem 100t po 900 netto, w zeszłym tygodniu też sprzedane 120t po 940 netto. Zostało koło 100t powiedzmy do zagrania, co bedzie to bedzie :)

• 0
Opublikowano

Hey podobno pszenicy już nie ma a do żniw daleko jaka mące cenę u mnie 930 netto świętokrzyskie wiosną zaczyna się marnie jest zimno i sucho będzie pszenica drożeć ja myślę sprzedać do Niemiec bo nasi kupcy jak jest nadmiar w żniwa zaniżają ceny robią to celowo to niech teraz młyny jadą do Niemczech cwaniaki 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy  jest czy niema pszenicy ale wiem jedno że jak jeszcze trzy tygodnie temu do sąsiedniego skupu przyjeżdżało 10 tirów dziennie plus chłopki i nie nadążył wywozić na 5 swoich tirów to teraz jednym nie ma co robić. Ja jeszcze nic nie sprzedałem trudno co będzie to będzie! Jak ten skup już jest 8 lat to nie pamiętam żeby tak było.

Edytowane przez Zdzinio
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Zdzinio napisał:

Nie wiem czy  jest czy niema pszenicy ale wiem jedno że jak jeszcze trzy tygodnie temu do sąsiedniego skupu przyjeżdżało 10 tirów dziennie plus chłopki i nie nadążył wywozić na 5 swoich tirów to teraz jednym nie ma co robić. Ja jeszcze nic nie sprzedałem trudno co będzie to będzie! Jak ten skup już jest 8 lat to nie pamiętam żeby tak było.

Ja małorolny bo tylko około 25ton mam , ale też nie sprzedałem , teraz czekam "z duszą na ramieniu" jak sytuacja się potoczy. 

Szczerze to myślałem , że w tym tygodniu będzie "zielono" na giełdach.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

ostatnia pszenica sprzedana, w maju rok temu sprzedałem po 800zl i mysialem ze to szczyt cenowy a w tym roku poszło po 950 bruttopaszowka, jestem mega zadowolony. Rozmawiałem z właścicielem skupu to mowil ze sam nie wie co będzie ale kupuje. Moja cena była ustalona 2 tygodnie temu, teraz daje max 910brutto

• 0
Opublikowano

Wykrakałem ! 🤣✌️✌️✌️

5 godzin temu, pawlus224 napisał:

Ja małorolny bo tylko około 25ton mam , ale też nie sprzedałem , teraz czekam "z duszą na ramieniu" jak sytuacja się potoczy. 

Szczerze to myślałem , że w tym tygodniu będzie "zielono" na giełdach.

@PAN88 czemu się śmiejesz ? Patrz na notowania 😛

• 0
Opublikowano

No juz prawie 222e. Ciekawe czy garniturki uzmaly juz ze starczy tej korekty i trzeba kupywac. Pod koniec grudniowego kontraktu tez tak bylo. A gdy troche stanialo wyjebalo w kosmos....

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v