Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

udało mi się ogarnąć lepszego kupca

Co to znaczy "lepszy kupiec"? Dziś ładny byk 10zł a krowa 8zł 

7 minut temu, Ursus932 napisał:

W takiej nie rolniczej części łódzkiego , tu praktycznie sami dopłatowcy to gdzie pojedzie z tym zbożem , starą 30

Chłopie masz złoty start, kupuj fendta 200koni na krechę , zbieraj ziemię po okolicy a za 20 lat będą reportaże o Tobie kręcić jak o Romanowskich , a Ty się zastanawiasz czy 80-tka nie będzie za duża 

• Haha 3
  • 0
Opublikowano
26 minut temu, pawel885 napisał:
34 minuty temu, Ursus932 napisał:

udało mi się ogarnąć lepszego kupca

No już nie wk***iaj Ursusa

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

U niego zboże tanie a zetory drogie , jak żyć ???? Nie rozumiem , co to za koszt pognać auto 50-100km dalej przy różnicy w cenie 200zł na tonie 

No jaki to koszt ?

1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Chłopie masz złoty start, kupuj fendta 200koni na krechę , zbieraj ziemię po okolicy a za 20 lat będą reportaże o Tobie kręcić jak o Romanowskich , a Ty się zastanawiasz czy 80-tka nie będzie za duża 

47 minut temu, zbitom793 napisał:

No już nie wk***iaj Ursusa

No za ładne byki coś koło tej 10  na dziś bez problemu , krowa raczej u nas taniej ,chyba że jakaś LM ale ja takich nie mam , ale można @AdamRo regionalnego specjalisty zapytać 🙂

• 0
Opublikowano (edytowane)

Co się w porcie u nas dzieje? Są jakieś statki? 

W Gdyni coś stoi i się ładuje. Ktoś kiedyś wrzucał stronkę gdzie była lista co jest w porcie i co stoi i czeka na załadunek + info co to za statek. Podzieli się ktoś linkiem? 

Edytowane przez melon10641
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Ursus932 napisał:

W takiej nie rolniczej części łódzkiego , tu praktycznie sami dopłatowcy to gdzie pojedzie z tym zbożem , starą 30 ,60 albo jakim MTZ i jeszcze rozrzutnik albo przyczepa drewnianka w wielu przypadkach bez rejestracji , i nawet wozy się trafiają , ceny nie ma bo i tak przywiozą 

Chociaż ostatnio jestem zadowolony ze sprzedaży bydła , udało mi się ogarnąć lepszego kupca

Pszenicy w tym roku miałem 4 ha i 0,5 jarki , plon około w zależności od działki od 5 do 6,5 tony 

Tak siej żeby mieć minimum 20 ton. Każda mieszalnia z pocałowanie ręki po to przyjedzie do Ciebie. 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

@Ulman Czemu się śmiejesz  jesteś przeciwnikiem większych cen pszenicy wolałbyś cenę po 600 zł .

Bo pierdzielisz jak potłuczony. Czemu małe skupy miałyby się umawiać cenowo a duże nie? Prawda jest taka żę jak pszenica spadnie na 800  to będziesz pisał że jest zmowa cenowa. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Przecież dużym łatwiej się dogadać bo jest ich mniej i wiedzą jak robić biznes. A z resztą - nikt nikomu nie kazał wozić do tanich skupów 

Za rok napiszesz ze duzi są źli bo jest ich w okolicy trzech i nie ma konkurencji więc chłopa okradają 

Edytowane przez Ulman
  • 0
Opublikowano

O to to, duży nadrobi ilością. Małe skupy dawały mało bo wiedziały, że ktoś z kto przywiezie w żniwa 4,5tonówkę i później w zimie zrobi ze 2-3 kursy to jest na nich skazany. 
Poza tym tak samo jak i rolnik tak i skupy jadą na tym samym wózku. Inna negocjacja cen jak sprzedajesz 10t inna jak 100 czy 200. Ze skupami tak samo, jak sprzedają kilka tyś ton to inna cena niż 500t. Tak samo inne koszty transportu itd. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Małe skupy zazwyczaj goliły rolnika dwa albo trzy razy - raz skupując zboże i płacac często po 30 czy 60 dniach, dwa - sprzedając nawozy czy wegiel po zawyżonej cenie (mały nie weźmie całego auta BB, bo nie potrzebuje tyle), a często trzeci raz w systemie "na wymianę", gdzie zboże liczono netto, a nawozy brutto. Długa historia, która w ramach chytrości niektórych handlujących doprowadziła do ich upadku

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

dokładnie , z tym żę jak zostaną tylko duzi to zaczną cene dyktowac inaczej bo nie bedzie alternatywy , dla dużych może rolników to pewno bez znaczenia ale nie dokońca tak jest bo konkurencja jest dobra , polikwidowano ubojnie trzody chlewnej zostały tylko te dużę i lepiej jest , a płaciły lepiej od tych lokalnych ubojni ? jakoś najwieksze mleczarnie nie dają ceny najwyższych ,Agrolok jest spory i też rekordowo nie płaci .       

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Korporacje żądzą światem i dyktują ceny nic tego mechanizmu nie zatrzyma już .

Pogoda jaka jest to każdy widzi pożary , susze , potopienia , klęski różne nawiedzają kraje wiec jak będzie brakować pszenicy w świecie to te duże skupy będą się bili o towar .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano (edytowane)

To będzie nadmiar za to będzie droga mąka .

Ale nie będzie już nigdy nadmiaru pszenicy chyba że wybiją ze 3 miliardy ludzi .

To co Unia zaplanowała w ochronę środowiska to plony spadną .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Co roku na świecie przybywa ok. 80 milionów ludzi. Kamieniami tych ludzi Ulman nie wyżywisz 😂 do tego takie kraje jak np. Chny bogacą się a ludność konsumuje coraz więcej mięsa (głównie wieprzowina, drób) co powoduje jeszcze większe zapotrzebowanie na zboże. Ostatni rok pokazał ile Chiny inportuja zboza i jak zamieszało to w cenach. 

Edytowane przez piotreku1
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, galan99 napisał:

głupoty prawisz jak zawsze czym więcej dużych skupów tym lepiej małe gnioty zawsze zaniżali ceny ale jest ich coraz mniej .

W przyszłym roku ruszy nowy skup Kapki w Krasnystawie ( lubelskie ) 70 tys ton pojemności , dzisiaj w Jarosławiu pracownicy mówili że już się buduje a za dwa lata będzie tam największy młyn w Polsce  , to będzie ssanie na towar i lepsze ceny !

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v