Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, stach12 napisał:

Wicherek

szum robisz chłopie z cenami ziarna ,  silosami  i magazynowaniem , a prawda jest taka że magazynować nie będzie co

jak ten poślad na porty się nie załapie , świnie do zimy wybiją , kury do wiosny to będziesz siedział w tych magazynach i beczał !!!!

800 jak leci  spod kombajnu na takie cyrki jakie są w hodowli  to sensu magazynowania nie widze

wicherek dobrze radzi wiec nie gadaj że cena 800 jest taka dobra a zboża globalnie będzie brakować i to jest pewne, oczywiście wszystko zależy też od ilości im więcej zmagazynujesz tym więcej możesz zyskać bo ten co ma 10 czy 20 ton to dla niego wielkiej różnicy nie zrobi

Edytowane przez lukszat
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, rumcio40 napisał:

Nigdy tego nie robiłem ale jeśli mam teraz sprzedać po 800, to raczej jeszcze dokupię po tej cenie. U mnie z urodzajem szału nie będzie, miejsca w magazynie sporo a i przy późniejszej sprzedaży ilość ma wpływ na cenę. Hasła typu, że hodowli nie ma i nikt nie kupi, to słyszę już od 20 lat. Kiedyś hodowla była i ceny też nie porywały. Największym zagrożeniem spadku cen zbóż, to chyba jednak import, na który jednak się nie zapowiada, bo w tym temacie to decydują giełdy światowe a naszym skupującym daleko do nich

Jedyne znaczenie dla cen u nas będzie miał eksport, nie bedzie eksportu nie będzie ceny

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

A ja tam jestem za tym że kto ma i sprzedaje w żniwa niech dalej sprzedaje, bo jak wszyscy by magazynowali to po nowym roku by nie było ceny bo wszyscy by wiezli i cena by i tak spadała, tak jak to jest w żniwa, im więcej ludzi wiezie tym szybciej cena spada, ja zawsze magazynuje i dalej będę I nigdy nie biorę kredyt na śor czy nawóz, i tym bardziej nie wioze na wymianę,  zawsze gotówka i jest pole do negocjacji ceny podczas zakupów. 

Edytowane przez Pronar82a
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Mazowieckie Bugaj. Ceny netto zł/tona nowy zbiór pszenica k 830, p 790, pszenżyto 700, jęczmień 650, żyto 600 (żyto według mnie dobra cena), rzepak 2350.

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, rafal3939 napisał:

Udrycze, Łabunie Grula na obecną chwilę pszenica 700 wymiana, 660 gotówka, jęczmień 520 wymiana, , polifoska 6 2160

To że ktoś daje takie ceny to w pewnym stopniu wina okolicznych rolników, gdyby zmienili odbiorcę , zainwestowali w silosy, sprzedawali np. do Agrii , Cargila ,ProCamu , to i taki  złodziej by musiał  płacić  uczciwie 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Nauczcie się że złodziej to jak nie płaci tego co obiecał czy kroi na wadze i parametrach.

Jeśli płaci umówioną cenę to co najwyżej biznesmen przez małe b.

To prawie takie drugie prawo minimum Liebiega- cena będzie tak długo niska, dopóki znajdą się chętni za nią wozić.🤣😉 

A w temacie to sprzedam jęczmień. Drogo bo nie mam czasu na sprzedaż 🤭

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, rafal3939 napisał:

Udrycze, Łabunie Grula na obecną chwilę pszenica 700 wymiana, 660 gotówka, jęczmień 520 wymiana, , polifoska 6 2160

W tym roku to nie nakupi pszenicy bo za darmo mu nikt nie sprzeda .

• 0
Opublikowano
21 minut temu, Wicherek napisał:

To że ktoś daje takie ceny to w pewnym stopniu wina okolicznych rolników, gdyby zmienili odbiorcę , zainwestowali w silosy, sprzedawali np. do Agrii , Cargila ,ProCamu , to i taki  złodziej by musiał  płacić  uczciwie 

Rolnik to też złodziej i spekulant bo trzyma zboże w silosach zamiast sprzedać tanio, a na świecie ludzie głodują.......

• Thanks 1
  • Haha 3
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, rafal3939 napisał:

Gotówka  660 zł pszenica  a wymiana za syberyjski węgiel z kamieniem po  700  zł   nie mogę się doczekać  kiedy trochę wymłócę i  jak najszybciej przywiozę  na wymianę .    

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

ja dzis wymłóciłem troche pszenicy gleba 4a i 4b kuj pom piasek slabogliniasty taki poslad ze szok chyba na prty tego nikt nie wezmie mluce na slabych wiatrach bo wszystko z tylu wylatuje 4 t bedzie na wiecej nie licze odmian euforia brana z centrali 400kg saletry i 2 razy grzyb interes zycia upały ja spalily

Edytowane przez slawekz1975
błedy
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, rafal3939 napisał:

Ale ma ceny matko... 

1 godzinę temu, Leszy napisał:

Rolnik to też złodziej i spekulant bo trzyma zboże w silosach zamiast sprzedać tanio, a na świecie ludzie głodują.......

Daj kontakt do tego agrii jakoś ostanio o nich cicho czyżby znowu się przekszlcali ?

• 0
Opublikowano

Jeżeli mogę być obiektywny to taki skupiko-złodziej każdy może sobie otworzyc i rżnąć chłopstwo jak leci. Pojeździłem troche po polach nie wiem jak u was ale szału nie ma ziarno drobne lekkie pozapalane - wasza  zazdraszczana  hrubieszowsczyzna lipa max 7 ton bez parametrów może gluten.. Ceny zbóż hmm    kukurydza daje rade i rośnie wiec pszenica dopiero po nowym roku może będzie cena godziwa... abym sie mylił...

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, tomek904 napisał:

pszenica na sierpień 930netto dap Gdynia

PLN+VAT DOSTARCZONE PORT Pszenica 930-940 Pszenzyto 810-820 Zyto 700-710 Jeczmien 710-740 Groch 1010-1030 Rzepak 2370-2400

SMS z Good grain

Ta cena na Rzepak to cena z miejsca czy z dostawą?

• 0
Opublikowano
8 minut temu, slawekz1975 napisał:

ja dzis wymłóciłem troche pszenicy gleba 4a i 4b kuj pom piasek slabogliniasty taki poslad ze szok chyba na prty tego nikt nie wezmie mluce na slabych wiatrach bo wszystko z tylu wylatuje 4 t bedzie na wiecej nie licze odmian euforia brana z centrali 400kg saletry i 2 razy grzyb interes zycia upały ja spalily

jak na port nie wezmą to dawaj do Łabuń albo Udrycz .😀

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Zastanów się trochę co piszesz, bo rolnicy opływają w gotówce i nie potrzebują na paliwo, opłaty , zapłata za kombajn i na uj wie co jeszcze, większość to przyczepa dwie trzy góra, a według ciebie, sprzedają bo nie chce im się zwalać pewnie i do tego całe wagony. Oj ludzie ludzie.

• 0
Opublikowano
59 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

jak na port nie wezmą to dawaj do Łabuń albo Udrycz .😀

Zawsze jak czytam posty z Waszych stron to zazdroszczę, że tak daleko mam do elitarnego skupu w Łabuniach. Handlować z takim januszem biznesu to zaszczyt.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v