Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Yacenty, jak się nie będą ciebie bać to się będą z ciebie śmiać - i teraz za każdym razem trzeba będzie flaszeczkę, bo jak raz nie dasz, to ci będa robić schody.

Ja nie uznaje żadnej formy gratyfikacji - albo robisz to, za co ci płacą, albo co tu robisz? Kiedyś wytłumaczyłem jednemu kierownikowi w skupie, że "jeden zadowolony klient , to tylko jeden zadowolony klient, a jeden niezadowolony klient, to niezadowolona jego rodzina, dalsza rodzina, wszyscy znajomi i sąsiedzi"

dało mu to do myślenia, od tej pory problemów mi nie robi, jak zapowiedziałem, że kilka wsi może do niego nie przyjeżdżać, jak ktoś nieprzyjazny info rozpuści

• Like 6
  • 0
Opublikowano

Niestety część ludzi żyje komuną że "mus jest dać" a potem takie hieny na magazynie wyglądają aby dać w łapę . Jeden tak cwaniakował , jak nechta szukał dziury w całym ,ewidentnie nastawiał grabę i .... już nie pracuje i to nie z mojej przyczyny ale z tego co słyszałem to wyleciał z hukiem ,prawdopodobnie ktoś go nagrał "jego żądania" . Dziś wszędzie kamery ,telefony w kieszeni ,dziwne  że takie procedery jeszcze istnieją .

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

I dokładnie tak powinno być, z jakiej racji ma się komuś za coś płacić dodatkowo. On tam pracuje i ma za to płacone i tyle, a jak mam mało to niech do szefa łazi. Tak samo jak z kierowcami ciężarówek. Ile razy przywieźli coś do gospodarstwa i tylko z łapą do mnie że 50 dyszek za fatygę się należy bo jaśnie pan cofnął 10 metrów. 

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Przywożą nawozy cofają gdzie powiem i nic nie wołają bo za co ,na skupie sam kipruje nikt z obsługi nie potrzebny jest ,tylko się pytam czy można rozładować się

• 0
Opublikowano

ja też tak uważam.Jeden znajomy ode mnie też brał parę ton zboża ,pomagał przy ustawianiu ślimaka do zboża,rozgarniał i pilnował na ciężarówce a potem nawet złotówki nie chciał wziąć. A inny nic nie pomoże a łapę wyciąga.

30 minut temu, lukaszgg napisał:

I dokładnie tak powinno być, z jakiej racji ma się komuś za coś płacić dodatkowo. On tam pracuje i ma za to płacone i tyle, a jak mam mało to niech do szefa łazi. Tak samo jak z kierowcami ciężarówek. Ile razy przywieźli coś do gospodarstwa i tylko z łapą do mnie że 50 dyszek za fatygę się należy bo jaśnie pan cofnął 10 metrów. 

• 0
Opublikowano

Yacenty pisał jak mu przyczepa wyskoczyła z ramy to pomogli. PrzyjedzieDo mnie kierowca na załadunek na noc to też wygonić z podwórka na drogę? We wszystkim trzeba mieć umiar. Kierowca musi się bać. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jak Kuba Bogu tak Bug Kubie, prosta i stara zasada,wojojac jeszcze nikt nie wygral i ten cwaniak na magazynie i ten marudny kierowca i ten rolnik co wszyscy mu przeszkadzają. Ciekawe co byście zrobili na miejscu Jacka gdy wam paka spadła cwaniaki? Krzyczeli byście na pracowników ze ich obowiązekiem jest pomoc czy banan na gebie i prosicie ?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Przede wszystkim jakim cudem paka spadła ,jeden sworzeń był tylko

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Też spadła mi raz paka . Wypiął się 1 bolec czego zupełnie się nie spodziewałem. 

• 0
Opublikowano
20 minut temu, dzikiWschód napisał:

Jak Kuba Bogu tak Bug Kubie, prosta i stara zasada,wojojac jeszcze nikt nie wygral i ten cwaniak na magazynie i ten marudny kierowca i ten rolnik co wszyscy mu przeszkadzają. Ciekawe co byście zrobili na miejscu Jacka gdy wam paka spadła cwaniaki? Krzyczeli byście na pracowników ze ich obowiązekiem jest pomoc czy banan na gebie i prosicie ?

Tylko jedna strona pomóc a druga wymuszanie kasy za coś za co ma się zapłacone. Też parę razy ciężarówka się zakopała to się jechało i wyciągało ją i ani razu nawet nikt nie pomyślał żeby się domagać czegoś za tą pomoc. 

• 0
Opublikowano
42 minuty temu, strzechu napisał:

Właśnie ogłoszono że dzisiaj Chiny zakupiły 2,108mln ton amerykanskiej kukurydzy , wczoraj 1,7mln t , przedwczoraj 0,68mln t , we wtorek 1,36mln ton - Sie dzieje

ładnie albo kina w Chinach otworzyli i będzie popcorn

Tymczasem rosyjscy eksporterzy robią wszystko, aby jak najwięcej pszenicy załadować na statki przed wejściem w życie pierwszych ceł (połowa lutego). Kolejki do magazynów portowych sięgają wiele kilometrów, a na załadunek czeka ok. 70 statków 

• 0
Opublikowano
Agrest napisał:

Też spadła mi raz paka . Wypiął się 1 bolec czego zupełnie się nie spodziewałem. 

i właśnie dlatego ja mam śruby m20 z nakrętka zamiast bolcow i tyle co na drugie brudu i w rękach zakręcone i nic się nie odkreca

srubie*

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

Na skupie w 7 latach było 7 kierowników - magazynier jeden :P

To co to za skup?

Jak tak czytam, to się zastanawiam, gdzie ja żyję.

Gratyfikacja czy łapówka? To nie komuna. Jak wołają to jadę gdzie indziej.

Prawidłowe rozmieszczenie ładunku(np. poprzez rozgarniecie zboża na samochodzie) to obowiązek kierowcy.

Dopłata za fatygę dla kierowcy? Tylko pod warunkiem, że rozładunek jest pod innym adresem niż w zamówieniu.

A teraz w drugą stronę: niedawno zdejmowałem u siebie nawóz o północy. Kierowca dzwonił późnym popołudniem z prośbą aby mimo późnej pory go rozładować. Podobnie, gdy trzeba pomóc i wyciągnąć. Trzeba być człowiekiem, ale to działa w obie strony.

• Like 4
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

Bo z magazynierem trzeba dobrze żyć!!! Pierwszy przyjazd w sezonie - flaszeczka i później nawet z ciągnika nie wysiadasz.
Mi w tym roku, przy kiprowaniu paka spadła z przyczepy. Chłopaki we 3 chodzili, do tego stopnia że przyjechali swoją ładowarką pomóc i postawili pakę tak, że nawet siłowniki się nie porysowały. Gdybym z nimi dobrze nie żył to pewnie by kazał zjechać na bok i martw się sam, bo kolejka na 20 zestawów. Gdybym tam sam został z tą paką to mógłbym tylko usiąść i płakać.

Tak , akurat magazynierzy tam są spoko i bez flachy , pomogą burtę zamknąć itp bez proszenia ,no ale i Ja jak pojadę to się nie czaje tylko biorę szczotkę i zamiatam wywrotnicę żeby szybciej zboże zeszło do kosza.

A ten pan "smutny" nie do ruszenia bo jest szwagrem właściciela , on przyjmuje towar , decyduje o potrąceniach itp. Ja tam zawsze grzecznie ale jak mi zaczął wciskać że nasionko rzepaku (pozostałość w pszenicy po kombajnie) to przytulia , to twardo postawiłem na swoim i się nie dałem ;)

Co dobrego mogę o nim powiedzieć to to że nie wtrącał się gdy jeden idiota miał do Mnie problem że stałem z jedną przyczepą a drugą mi tata przyprowadził w trakcie stania w kolejce (duża góra po drodze zecz dwoma strach jechać).

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

Sorry ze nie na temat ale muszę Pisanie Bóg przez,, u,, to trochę,, siara,, a jeśli chodzi o zboże to dzisiaj pszenica na Matif bardziej na czerwono

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

rolnik ma jeszcze umyć naczepę na skup? No co Ty, przecież to zniewaga. Skupujący na odjazd jeszcze w d*pę powinien pocałować 🤣🤣

Okoliczna mieszalnia pasz wymagała oświadczenia,ze przyczepa nie po oborniku , po wysypaniu miła pani laborantka sprawdza czystość przyczepy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v