Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
41 minut temu, Jurek87 napisał:

Dokladnie postawilem w tym roku kolejny na 40t  kosztowal 3 tys zarobił juz z nawiązką (bin stawiany pod dach)

Jaka lokalizacja?

Powiat Kołobrzeg 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

kuwa i niech ktoś powie że nie opłaca się magazynować ziarna ....

jeden rok na iles lat sie taki trafia , kiedys pamietam byl taki rok ze w zniwa lepsza cena była niz pozniej , a koszty magazynowania tez sa jakies 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, warchest napisał:

jeden rok na iles lat sie taki trafia , kiedys pamietam byl taki rok ze w zniwa lepsza cena była niz pozniej , a koszty magazynowania tez sa jakies 

Oczywiście że racja i przez ostatnie lata na przechowaniu był marny zarobek a co dopiero by się zwróciła jakaś inwestycja . Tak jak i na nawozach kupiło się nie raz w czerwcu azot a na wiosnę ta sama cena. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Panie, coś Pan wymyślił? Jakie 200% ? Zapytanie było o cene  tylko silosu 250 t to tyle kosztuje ( około 30 tyś netto ). Cena jest podana ze źródłem z firmy bin. A nie zasłyszane "od kolegi"... Dochodzi koszt planu, robocizny, opieki nad ekipą monterów ( wyżywienie i spanie ), fundament i koszt maszyn do załadunku i rozładunku... Wtedy owszem koszt całkowity przekroczy 100 tyś. ( zmijki rozładunkowe, przenośnik kubełkowy i jego wieża, kosz przyjęciowy ). Zresztą wszystko w cenniku jest i nawet telefon do konsultacji. Ale jak ktoś myśli nad 250 t to wydaje mi się, ze już jakieś silosy ma więc dojdzie mu plan, fundament i coś tam jeszcze :) 

@mds212 : uzasadniaj swoje myśli bo wystraszysz co niektórych inwestorów na budowę silosów :) BIN to najtańszy magazyn zboża dla kogoś kto już ma "zaplecze" czyli juz przynajmniej jeden silos. Bo maszyny do załadunku/rozładunku czy wentylacji silosu jakieś posiada...

Sama plyta pod taki silos bedzie kosztowac 10 tysi.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
Dnia 13.01.2021 o 12:43, Uziu92 napisał:

a jak to jest teraz chciawszy samemu zawieść zboże na paszarnie, trzeba jakieś zaświadczenie czy tam certyfikat na przewóz ?

Pytałeś bodajże o żmijki Pom augustów żmijka fi 160 bodajże wydajność około 12 ton godzina 6m długości.

• 0
Opublikowano
35 minut temu, NieMadry napisał:

Pytałeś bodajże o żmijki Pom augustów żmijka fi 160 bodajże wydajność około 12 ton godzina 6m długości.

Coś ci się chyba pomieszało z tą wydajnością , mam fi 140 6m i tira sypie max półtorej godz . a w papierach ma wpisane wydajność od 18 do 24 ton /godz , zależy od konta nachylenia . Fi 160 to myślę że minimum 25 ton/godz

• 0
Opublikowano
Opis
PRZENOŚNIKI ŚLIMAKOWE PRZEZNACZONE SĄ DO PRZEMIESZCZENIA WSZELKIEGO RODZAJU ZIARNA I NASION ZBÓŻ NA NIEWIELKIE ODLEGŁOŚCI, DO ZAŁADUNKU SILOSÓW, ROZSIEWACZY I SIEWNIKÓW NA POLU DO NAPEŁNIANIA WORKÓW itp.
PRZENOŚNIK ŚLIMAKOWY T 206/2 Z NAPĘDEM ELEKTRYCZNYM, W ZESTAWIE WÓZEK
PODSTAWOWE DANE TECHNICZNE T206/2
-WYDAJNOŚĆ 16-24 t/h
-DŁUGOŚĆ ROBOCZA PODSTAWOWA 4mb
-DŁUGOŚĆ ROBOCZA MAKSYMALNA 8mb
-MAX. WYSOKOŚĆ PODNOSZENIA 4mb (1,7m) dotyczy przenośnika zainstalowanego na wózku standard lub specjalnym
-MAX. WYSOKOŚĆ PODNOSZENIA PRZENOŚNIKA 8mb (4,4m) dotyczy przenośnika zainstalowanego na wózku dużym
-MAX KĄT PRACY 60stopni
-ŚREDNICA WEWNĘTRZNA 140mm
-MOC SILNIKA/NAPIĘCIE ZNAMIONOWE 2,2kW/400KM
13 minut temu, soltys48 napisał:

Ciekawe czyjej produkcji?

Odolanowska w pszenicy z przyczepy do zapola w stodole do 12t/h

• 0
Opublikowano
mysza103 napisał:

Coś ci się chyba pomieszało z tą wydajnością , mam fi 140 6m i tira sypie max półtorej godz . a w papierach ma wpisane wydajność od 18 do 24 ton /godz , zależy od konta nachylenia . Fi 160 to myślę że minimum 25 ton/godz

mam takie same odczucia co do żmijki z Augustowa pionowa żmijka 10.5m z dolną napychającą ma wydajność 17-18 ton na godzinę (sobmetal) kubełek pk-30 Z Kalisza ładuje 30t na godzinę żmijka pod silosem bin wybiera 30t na godzinę

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

Może fi 140 oceniałem na oko nie mierzyłem. Zmierzę jutro  ciekawości jak nie zapomnę. Kont nachylenia był duży to wydajność wyszła mała.

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, ukaszProcho napisał:

Cena pszenicy mnie zszokowała 🙉 sprzedałem trochę bo myślałem że 850 netto to ładna cena a tu już grubo ponad 930 🙉🙉🙉 no cóż dobrze że jeszcze trochę mi zostało 

Nie tylko Ciebie , sam śmiałem się jak ktoś mówił o 1000zł za pszenicę ,ale teraz już jest coraz bliżej. Rozmawiałem z gościem co latał po pszenicę na Ukrainę to mówił że na razie jest tam drożej jak u nas i nie ma po co jechać.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ukaszProcho napisał:

Cena pszenicy mnie zszokowała 🙉 sprzedałem trochę bo myślałem że 850 netto to ładna cena a tu już grubo ponad 930 🙉🙉🙉 no cóż dobrze że jeszcze trochę mi zostało 

Pociesz się tym, że dużo sprzedało po 630-650. Ostateczna ocena wyjdzie dopiero w lipcu.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v