Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, komizmo napisał:

Może zawierać śladowe ilości pszenicy, jęczmienia, orzechów arachidowych i białek jaj kurzych

Wipasz s głowny składnik pszenica czyli jakieś 40 % finezja 22 też ma dużo 

Opublikowano (edytowane)

Ależ panowie unia nie po to jest by coś nam dawać za darmo a ich obecne chore przepisy nie po to by nam ułatwić  życie przyjeliscie złe założenia. A swoją drogą ciekawe czy któryś chciałby się  cofnąć do gospodarki z przed 20 lat 

Ja tam od nich nic nie chce i na nic nie liczę  tylko niech mi pozwolą jeszcze jakiś czas spokojnie krowy doic a potem to pies ich jeb...ł 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
34 minuty temu, Łolek napisał:

Ależ panowie unia nie po to jest by coś nam dawać za darmo a ich obecne chore przepisy nie po to by nam ułatwić  życie przyjeliscie złe założenia. A swoją drogą ciekawe czy któryś chciałby się  cofnąć do gospodarki z przed 20 lat 

Ja tam od nich nic nie chce i na nic nie liczę  tylko niech mi pozwolą jeszcze jakiś czas spokojnie krowy doic a potem to pies ich jeb...ł 

Dokładnie tak jak piszesz wszyscy płaczą i marudzą ale tak naprawdę nikt by normalny do tego co było 20 lat temu nie chciał wrócić-Ja taki duży dzieciak wtedy byłem ale pamiętam i wiem jak bylo a i też od Unii oprócz dopłat bezpośrednich nic więcej nie dostałem

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łolek napisał:

A swoją drogą ciekawe czy któryś chciałby się  cofnąć do gospodarki z przed 20 lat 

Wiesz ja bym chętnie wrócił. Mieliśmy już tą oborę co teraz. Mleko było ok 1.2 zł koszty połowa tego co teraz, czyli mniej więcej z litra na czysto było 0.6zl. obore na 100 szt za 500 tys można było ogarnąć. Czyli 440 tys litrów mleka dzisiaj za 1.5mln litrów się nie da. Maszyny podobnie. Dzierżawa za podatek dzisiaj 1000 zł już malo. Więc czemu nie

Edytowane przez kr9292
  • Like 4
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Łolek napisał:

To uważasz że bez tej unii by nie było żadnego postępu to w błędzie jesteś  . W krajach co w unii nie są też jest rozwój .

Też bym się chciał wrócić bo człowiek robił według własnego widzimisię ,a nie według pomysłu jakiegoś pajaca zza biurka.

Edytowane przez robert1226
  • Like 4
Opublikowano
10 godzin temu, robert1226 napisał:

To uważasz że bez tej unii by nie było żadnego postępu to w błędzie jesteś  . W krajach co w unii nie są też jest rozwój .

Też bym się chciał wrócić bo człowiek robił według własnego widzimisię ,a nie według pomysłu jakiegoś pajaca zza biurka.

Wręcz odwrotnie uważam że  bez tych wszystkich prowów srowow też  pewnie byśmy sobie poradzili a droga część wypowiedzi twojej 100% zgody

10 godzin temu, Marcin133 napisał:

Ja tez chciałbym się cofnąć..wykupilbym łąki na natura 2000 za grosze a teraz tam wiadukt może najdłuższy w Polsce 😀

Mówisz o mlogoszynie

Opublikowano

Bez dofinansowań wszelkiej maści pewnie wszelkie środki produkcji byłyby tańsze. Co zaś do ograniczeń, to nie zwalajcie wszystkiego na Unię bo to nasz rząd dostosowuje prawo krajowe do unijnego i w większości przypadków to jest ich radosna twórczość. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Zgadza się 

A pisząc o cofnięciu sieo20 lat miałem na mysli technike dostęp do pewnych rzeczy,  możliwości i tego typu sprawy 

Pewnie najbardziej narzekają Ci  co mają unijne zobowiązania bo jeśli  chodzi o mnie to produkcję mleka mogę zakończyć kiedy chcę bo nie jestem uzależniony  no może od roboty😉

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
35 minut temu, Leszy napisał:

Bez dofinansowań wszelkiej maści pewnie wszelkie środki produkcji byłyby tańsze. Co zaś do ograniczeń, to nie zwalajcie wszystkiego na Unię bo to nasz rząd dostosowuje prawo krajowe do unijnego i w większości przypadków to jest ich radosna twórczość. 

Właśnie byłyby tańsze. A czemu? Bo nasz rząd aby dostosować system podatkowy do UE wprowadził vat na maszyny i środki do produkcji rolnej. Gdyby nie Ujna Juropejska bardzo możliwe, że nadal mielibyśmy maszyny i środki do produkcji tańsze o Vat, bez żadnej palierologii. Przy takim rozwiązaniu żadne prowy nie potrzebne. 

Opublikowano (edytowane)

Dyzio  dla mnie nie ma problemu jestem za i nie narzekam bo każdy z nas by pewnie chciał cenę z Piątnicy ale realia sa innne i trzeba się z tym pogodzić 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Parę maszyn kupiło się nowych za swoje,ale tak trafiło się że potrzebne  w czasie naborów. Wiecie co ? kurwica człowieka bierze jak musisz placić drożej ,bo w tym czasie kupują z prow'u i jest okazja wyj.... cenę. Ku... ,ja nic nie wziąłem a muszę płacić haracz, ZA CO.  Głupi wał rurowy do talerzówki,jak kupowałem tę maszynę kosztował chyba 1600 zł,ale co tam trochę, kasy kupię za chwilę,bo od razu nie trzeba..  MIja kilka miesięcy,może 4 ,potrzebny wał,ja kupić   ,jest   ,a tu działa   PROW.  2600   nooooo , 2400 zł, taniej😐 ,nic nie mogę zrobić,takie aktualne ceny producenta .  😐.  Cena mleka jest niezależna od plonów,suszy....... ,ale niech tylko to mleko bryknie ciut w górę ,już każde łapsko wyciąga się po twoją kasę, podziel się bo masz, ale czy to idzie w drugą stronę?💪

Opublikowano

Maszyny były by tańsze nie tylko o VAT ,ale i o dofinansowanie bo te całe prowy i tak producenci i dilerzy zrzeraja .

Łolek ; ja nie mam żadnych zobowiązań wobec unii , ani żadnej krechy ,a i tak na ten cały pierdoling będę narzekał , bo nie mogę wytrzymać jak mi ktoś głupszy odemnie mówi mi co i jak mam robić.

Opublikowano (edytowane)

Coś mi się obiło o uszy że w nowej perspektywie ma nie być MGR tylko eko będą mogli brać. Czyli czeka nas inwazja 1-2 hektarowych gospodarstw ekologicznych wydzielonych z wielkoobszarowych bamberstw na pociotków i dalszych kuzynów po 10 kisielu

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Coś ty do puki chłopi nie patrzą i biorą traktory za pół bańki i np do tego pług za 100neetto to gdzie znajdą więcej takich debili podniosą i to za każdym razem i A każdym razem przyjdzie Heniek i Janusz i będą brać nie za 500to za 550i diler powie Heniek nie mów nic Januszowi bo to tylko cena dla Ciebie po cichu nikomu ani słowa pamiętaj zapłaciłeś 600 .Janusz pamiętaj to tylko dla Ciebie cena od Heńka wzięłam za to samo 600a od Ciebie tylko 550ale niekomu nic nie mów bo takich rabatów nikomu się nie daje a tylko ty dostałeś może nawet z pracy mnie wywala bo tak mało takich debili mi się trafia. Tak to dokładnie wygląda

Opublikowano
24 minuty temu, zkordalski napisał:

Coś ty do puki chłopi nie patrzą i biorą traktory za pół bańki i np do tego pług za 100neetto to gdzie znajdą więcej takich debili podniosą i to za każdym razem i A każdym razem przyjdzie Heniek i Janusz i będą brać nie za 500to za 550i diler powie Heniek nie mów nic Januszowi bo to tylko cena dla Ciebie po cichu nikomu ani słowa pamiętaj zapłaciłeś 600 .Janusz pamiętaj to tylko dla Ciebie cena od Heńka wzięłam za to samo 600a od Ciebie tylko 550ale niekomu nic nie mów bo takich rabatów nikomu się nie daje a tylko ty dostałeś może nawet z pracy mnie wywala bo tak mało takich debili mi się trafia. Tak to dokładnie wygląda

Sama prawda. Jeszcze jak zobaczą jak ktoś się napalil na daną maszynę to tekst ,, bierze pan szybko bo po starej cenie są tylko z placu  ciągniki a zostało kilka sztuk.. Jak chce pan nowy to 10% cenę fabryka już podniosła. Także decyduje się pan szybko ''

Opublikowano
4 godziny temu, Leszy napisał:

Nadgorliwość! Chcą być te kilka kroków do przodu, a z jakim skutkiem to wszyscy wiemy... 

Dobra Pany nie smródźmy tu polityka 

Opublikowano
59 minut temu, zkordalski napisał:

Dokładnie jak napisałeś, przychodzą i się nawet nie targują. U niektórych to jak w sklepie cena nie do ruszenia. A jeden rodzynek mi powiedział że to tylko parę zł więcej za ratę kredytu co miesiąc to co ja tu negocjuję cenę, to myślałem że u jebnę ale zakończyłem rozmowę, bo wiedziałem że taki sam sprzęt był u innego dilera taniej 10 tyś ale rejonizacja...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v