Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem... ale coś trza sobie wmawiać 😁😁😁

Ja tam obserwuję sytuację i jakby co to cyk i daje do Rospudy..... Wszystko się zmienia i tyle.... 

Ludki 85 gr przebitki dla średniego dostawcy przy 20 tys mleka to ile będzie w plecy na miesiąc w takiej Piątnicy czy innej.... 

Tłumaczta sobie ze mata więcej.... 🤔😁😁😁

Druga sprawa to u nas Piątnica nie bierze mleka a u was Filipow nie weźmie i tyle.... 

Można tylko dywagować co by było gdyby..... Ale, fakty są jakie są... Sam jestem w szoku.... 🙉

Mam co najmniej 10 tyś zł w plecy w porównaniu do Filipowa na dziś.... 

21 minut temu, krzychu121 napisał:

Większy to jaki? Jest ,,tych większych'' z 20-30 dostawców? Czy mniej ? Czyli jak średnia krajowa to bez szału. Przykładowo jak średnia wychodzi 1,5 to mlekpol czy mlekowita płaci co najmniej 20 groszy więcej. O Piątnicy nie wspomnę czy Sierpcu lub Giżycku. Chwilowy szal z cena a przez tyle lat do tyłu cena słaba 

Mylisz się wieksi mają to samo co u innych..... U nas tylko Piątnica nie bierze a tak to co drugi w wiosce daje gdzie indziej. 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)

Toć dopiero się dowiedział.... W szoku jestem 

Po za tym to ja rezygnuje z mleka bo syn nie idzie w hodowlę..... I za rok pewnie zostawię z 15 krówek.... Wiec co ja tam będę roszady tera robił.... Ale nie mówię jeszcze Nie bo jak takie ceny idą to się zobaczy.... 

Idę w ekosystemy i będę trzepal kaskę za nic nie robienie.... Mam te 51 lat i co se będę kręgi wyrabiał 😁

Opublikowano

Fajnie że aktualnie płacą dużo ale jak będzie w dłuższej perspektywie zobaczymy. Jedyne co jest pewne to to że przyjdzie kryzys i wtedy nawet 1 zł może Rospuda nie płacić czy inny podmiot który w głównej mierze tylko zajmuje się przerzutem. Dobrze pokazał to przyklad z południa Polski i podmiotu ( nie pamiętam nazwy ) który płacił cenę na poziomie Piątnicy jak nie lepiej a jak przyszedł kovid i pozamykali restauracje itd to przestał odbierać mleko od dostawców. Życzę żeby wszyscy dostawali jak najwyższą cenę ale takie podmioty które robią tylko szal w, ,górce,, która trwa kilka miesięcy a w późniejszych czasach płacą średnia krajowa i niżej to dla mnie nic ciekawego. Zwłaszcza że jak przychodzi kryzys to nikt nie chce nowych dostawców i wtedy albo doisz za 1 zł albo wylewaj do szamba.  Jakbym kończyk produkcję to bym przeszedł do takiej Rospudy i doił dopóki by cena była 😄

• Like 1
Opublikowano

Nie pierdziel o 1 zł czleku bo nie ma takiej ceny.... 

Kryzys właśnie jest i duże podmioty przecholowaly z inwestycjami i mają 50 % przerobu.... Brak surowca... Kto będzie latał tera po wioskach i roszady robił jak mają mleko na tacy w jednym miejscu. 

Opublikowano (edytowane)

Toć nie oddaje tam to z kad mam Ci dać faktury ... Ja tego nie neguje ale jest nowa sytuacja i tyle 

Zawsze się rozmawiało z tymi średnimi to nie mieli mniej jak inni i tyle..... Mali wiadomo dymani pewnie po całości jak wszędzie. 

Opublikowano

Jaką cenę te mleczarnie płaciły w przeciągu 2 lat ?, 1,3zł ? :P. Cena tam będzie póki przerzut w cenie, jak przerzut spadnie to i cena poleci...

Mlekovita centrala 1,91 brutto il 10-15tyś, białko 3,1 tł 4.4  

Opublikowano

Ja miałem przy ponad  20 tys caLe lato 1,8 zł.. Z tego co słyszałem to z 1,6 - 1,7 zł bym miał u nich..... Ale cennika nie widziałem więc tylko tyle wiem.... Mali pewnie 1,3 zł jak w każdej SM dymani i tylec.... 

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Toć nie oddaje tam to z kad mam Ci dać faktury ... Ja tego nie neguje ale jet nowa sytuacja i tyle 

Kurła chłopie płacą najlepiej w kraju teraz według Ciebie, ale wstecz nie wiesz jak płacili, faktur nie masz, coś tam słyszałeś. To tak jak poznasz nową dziewczyne na początku same ochy achy a jak trochę się znacie to już jakieś brudy można wyciągnąć 🤭😂. Według mnie to właśnie zauroczenie ale nie martw się niedługo Ci przejdzie 😉🤣

• Haha 1
Opublikowano

Wiem że nie mozesz w to uwierzyć że jetes dymany bo ci firma płaci ochłap a kupuje mleko z przezut po 3 zł ..... Tyz mnie to wk***ia...  będę miał może cennik bo sąsiad ma cyknąć fotkę.... 😁😁😁😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

Dobrze przypomnij a jak ceny innych płodów spadną znacznie i będzie inny przelicznik to ja Ci przypomne

Dobrze, ale tylko jeśli mleko po 2 zeta wtedy będzie

Opublikowano

No i jest prawda cena podstawowa  przy tłuszcz 4 %i białko 3 ,2% powyżej 24 tys cena 2,79 zł litr w Filipowie...gdzie dopłata ilościowa to 0,28 zł i tu max pow 24 tys litrow

Doplata pow 20 tys =0,24 zł litr... 

Proszę bardzo kto bije ten rekord? 😜

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, slawek74 napisał:

oj oj czapką bym cie nakrył z twoimi krowami 🙊😁

No i moimi hektarami.. Toć wiadomo że ty lepiej wiesz jak na czyim robić tylko na swoim nie wiedziałeś że ziemi trza kupić 😁

Gadka jak u dzidziusia w pampersie i tyle..... 😜

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v