Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, szymek napisał:

a pany co macie na ścianach i na posadzce w pomieszczeniu gdzie macie dojarke i zbiornik na mleko? płytki czy farba? co lepiej zrobić?

Płytki na podłodze i ścianach od podłogi do sufitu od ponad 20 lat i jest ok.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Marcin441 napisał:

Krowy obdojone i kiszona po shredleg'u, sam shredlage podniósł tłuszcz o 0,4 i białko o 0,3 praktycznie dwa tygodnie od wprowadzenia nowej kiszonki 

Bardziej bym obstawiał lepsze parametry kiszonki niż metodę zbioru. 

Co nie zmienia faktu że sierpc aktualnie zamiata wszystkich pod dywan. No może poza giżyckiem bo tam też cena 2.1 osiągalna przy dobrych parametrach. Reszta puka w dno od dołu 

• Like 1
Opublikowano

Dno to dopiero się zapowiada od stycznia, trzeba brać namiar że większość tych liderów to jedzie już na "premiach" z dwa miesiące.

Styczeń to może być dobry czas żeby na stół rzucić kwity kończące ta wspaniałą przygodę...

Opublikowano
3 godziny temu, szymek napisał:

mam dostęp do farby drogowej tej co się pasy maluje i myslalem tym to zrobić tylko nie wiem jak weterynaria podchodzi do tego przy odbiorze. Bo z tego co piszecie to większość likwiduje a ja mam chora głowę i zaczynam z tym "biznesem" xd

Byki do likwidacji? Od ilu dojnych chcesz zacząć?

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Dno to dopiero się zapowiada od stycznia, trzeba brać namiar że większość tych liderów to jedzie już na "premiach" z dwa miesiące.

Styczeń to może być dobry czas żeby na stół rzucić kwity kończące ta wspaniałą przygodę...

Nie mam nic osobiście do Ciebie ale tego Twojego wiecznego pierdolamento to już żal słuchać 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

Mlekpol rzuci na święta 30gr (15 na udziały🥴) to w wigilię pod stołem będą projekty obór przeglądać, a w Boże Narodzenie przy dojeniu za jałówkami z olyxa bębnić 🤭

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, komizmo napisał:

Chyba nie myślisz że mleczarnie będą zjeżdżać z ceny, przy utrzymującym się  obecnym trendzie na wszystko do góry kierunek na cenę mleka w skupie jest tylko jeden 📈 

Opublikowano
15 minut temu, komizmo napisał:

No spoko. Miejmy nadzieję, że tak będzie. Można rzucić okiem na faktury za grudzień zeszłego i styczeń tego roku żeby się w tym utwierdzić. 

@damianzetor9540 dobrze, że chociaż ty dużej wiary w mlekovite. Ale kto wie Boże Narodzenie się zbliża, czas cudów

Opublikowano
35 minut temu, Krowiarka napisał:

Nie będą zmniejszać wiem z pierwszej ręki, że w jednej sieciówce zabrakło nabiału 😳 powód negocjacje cenowe. 

W takim razie teraz to spółdzielnie powinny zacząć dyktować warunki cenowe skoro wcześniej przy nadmiarze asortymentu było odwrotnie

Opublikowano

Powtórzę się, ale co tam. Obniżka cen mleka przy aktualnych kosztach na 1.5 oznacza zapchanie ubojni krowami. Bo dać nawet 3 metry saletry na hektar trawy to jest 800-900 zł a gdzie reszta? Gdzie nawozy na qq? I te 2 zł szału nie robi. Nie to żebym narzekał, ale trzeźwo patrząc na sytuację.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krowiarka napisał:

Nie będą zmniejszać wiem z pierwszej ręki, że w jednej sieciówce zabrakło nabiału 😳 powód negocjacje cenowe. 

2-3 tygodnie temu , biedronka miała zmiejszone dostawy nabiału z firmy co produkowała pod marką biedronkową , sąsiadki pracują tam  to jestem na bieżąco .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, nemezis napisał:

Koło za pażdziernik 1,66 netto , b.3,8 tł. 4,7 najmniejszy próg do 15tys.l  

Za listopad 10gr w górę , to pewnie parametry polecą ...

10gr podwyzki czy to jest jakby tylko premia jednorazowa na święta? Za pazdziernik tez była u was jskas podwyżka? 

Edytowane przez Piotrass
Opublikowano
27 minut temu, jarecki napisał:

2-3 tygodnie temu , biedronka miała zmiejszone dostawy nabiału z firmy co produkowała pod marką biedronkową , sąsiadki pracują tam  to jestem na bieżąco .

To pewnie firma zapłaci kare , biedronka zapewne w umowie się zabezpieczyła na taką ewentualność 

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

Mlekpol rzuci na święta 30gr (15 na udziały🥴) to w wigilię pod stołem będą projekty obór przeglądać, a w Boże Narodzenie przy dojeniu za jałówkami z olyxa bębnić 🤭

A przypadkiem nie przegłosowali uchwały, że nie będą odtrącane premię na udziały? Niech lepiej utną cenę do 1,2zł to chociaż z czystym sumieniem można likwidować 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Piotrass napisał:

10gr podwyzki czy to jest jakby tylko premia jednorazowa na święta? Za pazdziernik tez była u was jskas podwyżka? 

od 1.10 podnieśli 10gr , za listopad to jest premia 10gr 

Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał:

Teraz w listopadzie instruktor z mlekpolu będzie jeździł w moim rejonie na co roczny spis to nawet do obory się nie zbliży A rejestru pasz to nawet niech nie prosi zobaczyć bo mu go  do gardła wsadze jak tam już od dawna nie ma nowych wpisów przez ta ich extra cenę.  

Opublikowano

Wczoraj był kierowca z nabiałem z Mlekovity to ceny wszystkiego poszły w górę. Masło 6.50zł ser salami 23zł (średniozjadliwy ale nie trujący) ser pleśniowy z 3.5 na 4.3zł i na zakładzie brakuje mleka.Wg mnie jeśli taka biedrona będzie zdzierać kasę od dostawcy że nabiału nie ma to nie wróżę podpisania z taką biedro a przynajmniej nie po dobrej cenie dla biedry. Mało o 1 zł podrożało. Sam zacznę dla siebie robić

Dnia 28.10.2021 o 15:47, ThePerkins napisał:

Opublikowano (edytowane)

No dokladnie to samo mi mowil instruktor z sierpca ze nowe kontrakty od nowego roku beda i cena za mleko 2.5 ma byc. 

Brakuje mleka na swiecie a spozycie rosnie.

Edytowane przez Bugii
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v