Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jarecki napisał:

a ile miał sztuk do tej pory ?       można ubezpieczenie wykupić od ryzyka ale to też dodatkowy wydatek .

Mial tam gdzieś 100-120 podobno. Może się i zabezpieczył w ten sposób w sumie przy tych wydatkach to parę tys w tą czy w tą to chyba nie robi roznicy

Edytowane przez MariuszDe
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie daleko mnie oddali do użytku niedawno obore na 140 koszt 5,5 mln z robotami, a to jeszcze po starych cenach w miarę, mówił że jakby nie mieli pozamawiane na umowach wszystkiego to lekko 600 tyś trzebaby dołożyć 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bugii napisał:

Taka wycene dostal jakis rolnik do ktorego jezdzil moj serwisant. I mu to pokazywak ze to byla najtansza wycena z poczatku pazdziernika .

szukają frajerów, kolega 3 lata temu przy budowie kurnika miał wyceny na wyposażenie po 500-600k jedna firma zaoferowała 290k, nagle pozostałe firmy dawały tańsze oferty xD

znajomy w 2018r wybudował na 160 dojnych +70 młodzieży za 2,5 bańki i jeszcze kasy na mieszkanie się zostało z kredytu.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Rrolniik napisał:

szukają frajerów, kolega 3 lata temu przy budowie kurnika miał wyceny na wyposażenie po 500-600k jedna firma zaoferowała 290k, nagle pozostałe firmy dawały tańsze oferty xD

znajomy w 2018r wybudował na 160 dojnych +70 młodzieży za 2,5 bańki i jeszcze kasy na mieszkanie się zostało z kredytu.

Daj spokój nieporownoj  2018 z 2021pustak stal itd wszystko  200% do gory

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał:

Mleka brakuje i to mocno. Dostawcy odchodzą. Na duże premie się nie nastawiajcie. Biogazownia, magazyn wysokiego składowania i inne inwestycje z czegoś muszą finansować 

Niech nadal odstają z ceną od najlepszych to napewno mleka im przybędzie. Daliby 2 zł to i mleko by się znalazło ale tak jak piszesz widzimisie zarządu trzeba finansować bo liczy się tylko ilość. I tak w nieskończoność. Skupili by się na jakości, dali lepszą cenę to i mleka by było więcej a tak myśleli że w nieskończoność będą zwiększać skup bo rolnicy to idioci. Podobne myślenie ma mlekowita, aby więcej.  Jakby nie te chore umowy z wypowiedzeniem to podejrzewam że te molochy chyliły by się już ku upadkowi 

Opublikowano

Chore umowy? A co w nich chorego? Od złożenia wypowiedzenia musisz jeszcze 5lat doić? Składasz wypowiedzenie do końca września i od nowego roku kończysz produkcję. Chcesz z dnia na dzień to daj mleko z antybiotykiem i żegnaj mleczarnio 🙈To tylko zapisy o obniżonej cenie  są niepotrzebne i zwroty udziału powinny być max 1 rok a nie do 3 lub więcej

Opublikowano
15 minut temu, karol091193 napisał:

Chore umowy? A co w nich chorego? Od złożenia wypowiedzenia musisz jeszcze 5lat doić? Składasz wypowiedzenie do końca września i od nowego roku kończysz produkcję. Chcesz z dnia na dzień to daj mleko z antybiotykiem i żegnaj mleczarnio 🙈To tylko zapisy o obniżonej cenie  są niepotrzebne i zwroty udziału powinny być max 1 rok a nie do 3 lub więcej

Powinno być wypowiedzenie kiedy chcesz i miesiąc , max dwa miesiące wypowiedzenia do tego cena bez zmian. Jak przyjmują nowego dostawcę to nie dają mu kilkadziesiąt groszy więcej za to że się przeniósł.  A nie czekać do września i 4 miesiące cena kilkadziesiąt groszy mniejsza albo w mlekowicie pół roku 

• Like 1
Opublikowano

Z tym udziałem to wgl, powinni na drugi rok oddawać. Jeśli nie doje dla tej mleczarni to niech oddają mi moje pieniądze. Tak jak u mnie np mineło 2 lata od odejścia i jeszcze 3 muszę czekać i dopiero potem "MOŻE" mi wypłacą, nóż się w kieszeni otwiera na takich... Zresztą niedługo z tego udziału to zostanie na paliwo i folie ... 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Marcin441 napisał:

Nie daleko mnie oddali do użytku niedawno obore na 140 koszt 5,5 mln z robotami, a to jeszcze po starych cenach w miarę, mówił że jakby nie mieli pozamawiane na umowach wszystkiego to lekko 600 tyś trzebaby dołożyć 

Może Pan Grzegorz S? Z gminy zawidz?

Opublikowano
3 godziny temu, Kazik12345 napisał:

Podobno ostry kocioł w mlekovicie jakiś zięć prezesa wypowiedzenie złożył. Słyszał ktoś coś??

Ale złożył wypowiedzenie z pracy w mlekovicie bo on zarządzał kto ma wozić mleko niby i czy w ogóle ma wozić .

Opublikowano
Dnia 25.10.2021 o 19:05, jarecki napisał:

U mie 29 listopad ostatni udój .       

Kolo hija mi to lata to forum cen

Dnia 24.10.2021 o 09:00, radekz200 napisał:

Ze 1,2 zł 😛

To prędzej ty padniesz do Polmleku  oddają mleko same nie dobitki ja mam za mleko po 2zl pozdro cienki Bolku z polmleku

Opublikowano
39 minut temu, Pitraszek napisał:

Od nadmiaru pieniędzy jeszcze gorzej odbija. Lepiej po troszku się dorabiać 1,20 później 1,21, 1,22

O czym Ty piszesz, przy dzisiejszych cenach mleko powinno się zaczynać od 1,91!: 1,92.........

Opublikowano
4 minuty temu, subiektywny napisał:

O czym Ty piszesz, przy dzisiejszych cenach mleko powinno się zaczynać od 1,91!: 1,92.........

Mów za siebie nie każdy musi mieć nowy budynek nowego fendta łądowarke i pracowników i koszty na poziomie 1,9 netto. Są ludzie którzy taczką gnój i kiszonki wożą tam są koszty na poziomie 1 zł

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem kto doi krowy dla przyjemnosci, czy relaksu. 

Ja robilem to dla pieniedzy. Bo byla wieksza oplacalnosc niz w innych sektorach rolnictwa tylko wiekszy zapierdol.

Ale jak rentownosc z roku na rok spada to za 20 czy 30gr zysku to ja dziekuje. Trzeba siebie i swoj czas szanowac. A nie dzien w dzien w gownach za miskie ryzu.

6 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Mów za siebie nie każdy musi mieć nowy budynek nowego fendta łądowarke i pracowników i koszty na poziomie 1,9 netto. Są ludzie którzy taczką gnój i kiszonki wożą tam są koszty na poziomie 1 zł

Edytowane przez Bugii
  • Like 3
Opublikowano
13 godzin temu, MariuszDe napisał:

Daj spokój nieporownoj  2018 z 2021pustak stal itd wszystko  200% do gory

nie wszystko poszło 200% ale przyjmując że wszystko to nadal mamy 4 bańki za obore na około 200 sztuk

Lyder musi się postarać z ceną, a Łapy i hajnówka mają pozamiatane, laktopol szuka dostawców w okolicy 

Opublikowano

Zobaczymy co ci ,,liderzy'' pokażą.  W każdej coś znaczącej spółdzielni cena z miesiąca na miesiąc ładnie w górę a u nich bieda. Wstawił ktoś wyżej ile się teraz zarabia na proszku a mlekowita i mlekpol mają największe proszkownie w tej części europy i tej ceny coś nie widać. 

Opublikowano

Tak za wrzesień ładne 1.65 litr brutto od tego odliczyć 1 grosz udział i 5 groszy daniny lojalnościowej i mamy cenę 1.59 litr o parametrach nie będę mówił bo to śmiech na sali co robią.  Płacą tak byś nie zdechł z głodu ale przypadkiem nie kupił kawałka kiełbasy bo tako rolnik ma żreć parówkę z biedronki i pić resztki mleka z basenu . Może są co co.maja koszt jednego litra 70 groszy może są ale u mnie bez pracy mojej i żony lekko licząc wychodzi 1.4  a robię ręcznie nie kręcę paszpwozu paliwo na to nie idzie pracownika nie ma weterynarza wolał w ostateczności i jak kiedyś mówiłem że można spokojnie brać 30 tysięcy za mleko i spalacac kredyty 10 tysięcy co miesiąc cofam te słowa bankrut po roku przy tych cenach 

• Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano

To ja się pochwalę jaka cenę mam w SM SPOMLEK

ilość pow 13tys 

Tłuszcz 4.03

Białko 3.29

Kazeina 2.55

Cena 1,60 brutto 

Minus 1gr na FSiR i 3% wartości netto na udział 

Opublikowano

Może mleczarnie się poddały? Może wiedzą że jest pozamiatane? Że 30% mlecznych gospodarstw zniknie z Polski w przeciągu 3 lat? Może więcej. I nie ma co walczyć ceną? A kredyciarze z 5 czy 10 melonami debetu będą żyły wyrywać póki nie padną żeby bank spłacić? Będą na nich ucztować z 10 lat i zwiną manele.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v