Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja miałem jeszcze ten pierwszy nabór, nie miałem ryczałtu na bramę itp. Na końcu po robocie dostosowałem kosztorys do wybudowanego ogrodzenia i na kontroli liczyli długości ogrodzeń, robili zdjęcia czy są lochy, tuczniki

Opublikowano

no i jak? dowiedziałeś się o tym że to rolnicy są winni ASF?

Opublikowano
6 godzin temu, bizon1 napisał:

Wg nowych przepisów słoma musi być w pomieszczeniach zamkniętych  podobnie jak pasza ale nie dopytałem się czy dotyczy wszystkich stref 

dasz linka do tego?

Opublikowano

o ku... to obowiązuje w całym kraju czy tylko w strefach? bo jak w całym kraju to u mnie nie do spełnienia 

Opublikowano

Umówmy się - to jest chore! Ktoś kto to stworzył zna rolnictwo z okna pociągu. Nasi dziadkowie walczyli o wolność tego kraju a teraz rządzący wszystko rozpieprzają - górnictwo, rolnictwo, energetykę itp, itd

• Like 3
Opublikowano

Unia ach dali parę groszy a zabrali dobrą cenę za płody i tak pomału jak już wiele razy wspominałem pozamykają wszystkie działy rolne w Polsce .

Tylko pomału by nie było buntu społecznego .

Opublikowano
krilan06 napisał:

Umówmy się - to jest chore! Ktoś kto to stworzył zna rolnictwo z okna pociągu. Nasi dziadkowie walczyli o wolność tego kraju a teraz rządzący wszystko rozpieprzają - górnictwo, rolnictwo, energetykę itp, itd

większość ,,rodaków,, Polski nie ma nawet w głowie, poddali się biernie globalizacji, u mnie w miasteczku to się cieszą że jest Lidl biedra netto Pepco i kik, handel detaliczny skonał, nas czeka to samo 😢

Opublikowano (edytowane)

, poddali się biernie globalizacji .

Co to znaczy w ten sposób zostaliśmy podbici przez Globalne koncerny i upadek jest wielki . Adolf Hitler nie dokonał ale teraz podbili bez jedne wystrzału .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy, mówi Ci to coś?

2 godziny temu, bizon1 napisał:

Czym się tak przejmujesz? z diabłem podpisałeś cyrograf że musisz trzymać świnie i do tego dokładać? jeszcze będą dotacje żeby ktokolwiek chciał to hodować, ale to musi być taki upadek, że polskiego schabowego już nie będzie, może wtedy ktoś otrzeźwieje.

Opublikowano
34 minuty temu, galan99 napisał:

, poddali się biernie globalizacji .

Co to znaczy w ten sposób zostaliśmy podbici przez Globalne koncerny i upadek jest wielki . Adolf Hitler nie dokonał ale teraz podbili bez jedne wystrzału .

Starzy Niemcy podobno na odchodne mówili do Polaków - następnym razem weźmiemy was bez użycia siły 

• Like 1
Opublikowano

@krilan06@ ojciec mojego wuja robil we wojnę u Niemca jako parobek i jak sie wojna skończyła mógł wrócić, na odchodne mu powiedział ze Polskę i tak zniszczą ale nie wojną tylko gospodarczo. I to sie właśnie dzieję. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dontcry napisał:

@krilan06@ ojciec mojego wuja robil we wojnę u Niemca jako parobek i jak sie wojna skończyła mógł wrócić, na odchodne mu powiedział ze Polskę i tak zniszczą ale nie wojną tylko gospodarczo. I to sie właśnie dzieję. 

Gospodarczo to nas niszczą korporację i spekulanci.

Co wy macie do tych Niemców. Są naszym największym eksporterem. Fakt, że nas dymają, ale też napędzają naszą gospodarkę i to mocno.

Dodam, że z naszym największym sojusznikiem, USA żyjemy gospodarczo na zasadzie, że importujemy od nich co się da, a w zamian dostajemy w hu... drogie uzbrojenie, gaz i ropę.

Taki deal.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v