Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rogas71 napisał:

To wtedy dopłata była by do zlikwidowanych loch a tu chodzi by nie kasować tych co zostało

Dla dużych 500 tyś to ładny zastrzyk

Nakładczy znów gurą

Całkowitą likwidację miałam tydzień temu 😢 może/mam nadzieję, że kiedyś ta farsa minie.

Będzie mi brakowało tych zwierzaków.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano

Trochę tej pomocy nie rozumiem czy agencja będzie brała ilość prosieta do ilości Loszek z dobrostan.jesli nie to do marca urodzi mi się 1000 prosiat a potem przez 3 lata nic 

Opublikowano
zycietoniejebajka1 napisał:

A co nakładczy ma do tej "pomocy"?

Przecież oni mają swoje firmy loch i też dostaną do tych prosiąt dofinansowanie nawet jak loch jest 10000

cobra napisał:

Trochę tej pomocy nie rozumiem czy agencja będzie brała ilość prosieta do ilości Loszek z dobrostan.jesli nie to do marca urodzi mi się 1000 prosiat a potem przez 3 lata nic 

Nic Ci się nie urodzi bo musisz je do zgłosić i w razie kontroli jak się rozliczysz?

Opublikowano

Ja tego nie rozumiem może mi to ktoś jaśniej wytłumaczyć?

Mam 5 loch oprosiły się w listopadzie zgłoszone prosiaki zostały od 15 listopada do 1grudnia i to niby daty mi pasują, ale co jeśli maciola ma 5 prosiąt zamiast 10? To co wtedy nie dostane? 

No i drugie to że do kwietnia zdążą oprosic się  jeszcze raz to dostanę 2x pomoc do lochy czy tylko raz ?

Opublikowano

Ta pomoc to farsa, coś powiedzieli, obiecali że będą dawać. Żadnych aktów wykonawczych na jakiej to podstawie i zasadach. Nie wiadomo co będą sprawdzali, czy ARiMR będzie sprawdzała stany średnioroczne, co jeśli ktoś ma np. Danbredy gdzie 22 to norma i trzeba korzystać z mamek, co z upadkami (czy żywo urodzone prosie będzie się liczyło a jak padnie to co...). 

Rolników którzy maja lochy to bardzo łatwo sprawdzić w historii IRZ jakie miał wyproszenia w historii, przecież grupy technologiczne są podobne +- 2,3 lochy i wiedzą co w trawie piszczy. Można przecież zgłosić więcej ale to będą anomalie w historii. pożyjemy zobaczymy, kto wytrzyma do tego czasu.

A tak z innej strony sprzedając teraz lochę za ok 500 zł, sprzedając zboże które zjadła by maciora i jej prosiaki to będzie więcej niż te 1000 zł. Proszę o opinie czy warto czekać i nadal iść w długi czy  kontrole weterynaryjne i w końcu ASF.  

Opublikowano

moim zdaniem kto ma i nie zamierzał  czy też nie mógł rezygnować   to te parę groszy wezmie ,ale likwidacji stad tych którzy mają już dośc tego syfu to nie zatrzyma

• Like 1
Opublikowano

No właśnie zobowiązania z ARiMR troche trzymają, ale mam zamiar napisać pismo jako siła wyższa i zobaczymy co odpowiedzą, ASF nadchodzi od Kieleckiego, prosiaki jeszcze się jakoś sprzedaje ale cena straszna, zboża coraz mniej a kupić nie bardzo jest za co...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v