Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak jak mówisz, ja dokupowałem dla świń, to ostatnie lata na wiosnę 800 i ponad za pszenżyto bo inaczej żadna menda nie sprzeda.

Opublikowano
43 minuty temu, turtojs napisał:

po 500 zł nie pamiętam kiedy było, zawsze chociaż te 600 brutto, pszenica z reguły conajmniej 700 brutto. nie liczę tutaj okresu żniw, bo nigdy tak nie sprzedaje się, tylko później a wtedy ceny już lepsze

Ja jak trzymał za tuska jeszcze to pszenżyto po 500 kupował 

Opublikowano
14 minut temu, deSilva napisał:

Tak jak mówisz, ja dokupowałem dla świń, to ostatnie lata na wiosnę 800 i ponad za pszenżyto bo inaczej żadna menda nie sprzeda.

a co za darmo mieli ci dac

Opublikowano

Czemu za darmo?ale czemu drożej niż w skupach by dostali?   urwie się cwaniaczkom jak dołączymy do produkcji zbóż, jak pójdziemy na dno, to wszyscy i solidarnie.   :P

Opublikowano
1 godzinę temu, turtojs napisał:

po 500 zł nie pamiętam kiedy było, zawsze chociaż te 600 brutto, pszenica z reguły conajmniej 700 brutto. nie liczę tutaj okresu żniw, bo nigdy tak nie sprzedaje się, tylko później a wtedy ceny już lepsze

Poprzednie żniwa, żyto, pszenżyto 440-460 netto, jęczmień 490, przed  żniwami  w 2020 brałem pszenicę po 550 byle tylko zabrać, jeczmień , pszenżyto po 500, cenę w Polsce uratował tylko eksport

Opublikowano

Mi się w żniwa na przełomie lipca i sierpnia w tym roku prosili żeby odebrać pszenżyto po 600 a żyto 550. Co mogłem dałem na magazyn. Resztę odmówiłem i żałuję bo trzeba w stodole było sypać po dach i tyle.

Opublikowano
1 godzinę temu, deSilva napisał:

Czemu za darmo?ale czemu drożej niż w skupach by dostali?   urwie się cwaniaczkom jak dołączymy do produkcji zbóż, jak pójdziemy na dno, to wszyscy i solidarnie.   :P

Skoro dziwią Cię plony pszenicy rzędu 8 ton, to i w branży roślinnej nie wróżę sukcesu.

Opublikowano

U mnie posrednik skupujacy tuczniki jak bral mowil ze za rok zboze za grosze bedzie jego znajomy chandluje zbozem i gdyby nie szlo na eksport to ruch maly duzo chodowli malych sie wykruszylo a duzi mają gotowa pasze i sraja na zboze 

Sam mial likwidowac bydlo ale zostawi bo moze nyc niecoekawoe jak zostanie przy samym zbożu tym bardziej ze na chandlu tucznikami juz mniej zostaje bo i transportów mniej robi

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo, że będzie namawiał do dalszej hodowli, bo chce dalej trzepać na Tobie hajs. Przy obecnym ekoterroryzmie zboża będą potrzebne, chociażby do produkcji bioetanolu, pelletu czy biogazu. Nie twierdzę, że nie będzie przejściowego okresu, w którym zboża nikt nie będzie chciał, ale w przyszłości pola nie będą ugorowane, bo świnie za 3,5 zł/kg nie zjedzą zboża. Handlarze trzodą przedstawiają się jako super obrotni ludzie, ale boją się odejścia z branży ostatnich żywicieli. Typowe pasożyty, które boją się uczciwej pracy. Weź  Damian kalkulator, kartkę i długopis, i sobie przelicz opłacalność trzody przez ostatnie 5 lat. Generalnie większość rolników z małymi stadami do 100 sztuk, którzy zaprzestali hodowli twierdzą, że mają w domu więcej pieniędzy. Obrobią pole, jak nie wystarczy, to idą do pracy dorobić i nie dorabiają oszustów ze skupów trzody.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Wiadomo, że będzie namawiał do dalszej hodowli, bo chce dalej trzepać na Tobie hajs. Przy obecnym ekoterroryzmie zboża będą potrzebne, chociażby do produkcji bioetanolu, pelletu czy biogazu. Nie twierdzę, że nie będzie przejściowego okresu, w którym zboża nikt nie będzie chciał, ale w przyszłości pola nie będą ugorowane, bo świnie za 3,5 zł/kg nie zjedzą zboża. Handlarze trzodą przedstawiają się jako super obrotni ludzie, ale boją się odejścia z branży ostatnich żywicieli. Typowe pasożyty, które boją się uczciwej pracy. Weź  Damian kalkulator, kartkę i długopis, i sobie przelicz opłacalność trzody przez ostatnie 5 lat. Generalnie większość rolników z małymi stadami do 100 sztuk, którzy zaprzestali hodowli twierdzą, że mają w domu więcej pieniędzy. Obrobią pole, jak nie wystarczy, to idą do pracy dorobić i nie dorabiają oszustów ze skupów trzody.

On nie namawia tylko mowi ze teraz chowaja ci co musza bo mają kredyty wystawione chlewnie i albo zobowiazania w ARIMR 

Do 100szt zostalo moze z 3 osoby ja tez juz mam ponizej 100

Wiadomo ze ma kase z tego ze chandluje ale dawniej dzwonilem w poniedziałek i w piatek sobote odbior nawet 5 sztuk teraz 2 tyg bo nie ma jak auta uzbierac 

A po 2 gdzie Ci starczy jak wiekszosc co ma 10 ha i zbiera po 4 tony to nie maja szans by im zostalo na godne zycie bez chodowli

Opublikowano (edytowane)

U nas tacy chodzą do pracy i żyją na dużo wyższym poziomie niż wtedy, gdy hodowali świnie. Są często lepiej ubrani i jeżdżą nowszymi autami niż ci, którzy każdy grosz ładują w gospodarstwo.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Wszytko jest zgłoszone, z weterynarzami zbytnio problemów nie ma, handluje zwykle z ludźmi na ubój własny

Opublikowano

Czy ktoś  z was ,w waszych wywodach  ,liczy na  polexit lub wypierpol zRWPG ? Za rok świńina lub mięso może  być luksusem dla miastowych.  .Kto w 2018 wiedział ,że będzie chodził  w kagańcu ?

Jaka cena w czerwonej strefie asf w Łodzi, bo mam do oddania, a nie chce się Wku....ć przez telefon? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Skoro dziwią Cię plony pszenicy rzędu 8 ton, to i w branży roślinnej nie wróżę sukcesu.

Czemu mają dziwić? dziwią tylko, że na większości gleb jest to nieosiągalne. Mnie chłopie już odnoszenie sukcesów jest niepotrzebne, martw się raczej o samego siebie, bo cienko to widzę w dalszej perspektywie.   :)

35 minut temu, rollo29 napisał:

Czy ktoś  z was ,w waszych wywodach  ,liczy na  polexit lub wypierpol zRWPG ? Za rok świńina lub mięso może  być luksusem dla miastowych.  .Kto w 2018 wiedział ,że będzie chodził  w kagańcu ?

Wszystko kiedyś się skończy, tak zawżdy bywało.   :PxD

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Można zrobić plon na cienkiej ziemi od 4a do 5 klasy 8 t ,ale z ekonomicznego punku widzenia to bezsens przy poprzednich cenach środków do produkcji, u nas przy 6t/ha każdy zadowolony a klasa gleb jak powyżej

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v