Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki bank da ci kredyt na chlewnię na 700 szt na 12-tu ha?, wiesz ile to świń? wiesz ile mają zysku? wszystko ręcznie masz ty pojęcie ile to roboty w ogóle? chyba nie, dlatego denerwuje mnie takie pierdolenie z ust osoby niby wykształconej, głupi by się zastanowił co mówi.

Opublikowano

Uciekaj, uciekaj człowieku ze wsi, w Biedronce pracuj i na tym lepiej wyjdziesz, a jak już tak chcesz na wsi, to przestań marszczyć freda i znajdź sobie pannę z dużym gospodarstwem, i radzę ci żeby na razie teść dalej rządził.   :P

Opublikowano

Tak w biedronce to zapirdol taki że hej a u siebie to pomalutku. Ja taki pierdołowaty jestem to raczej nie chcę iść na czyjąś gospodarkę. Wolę na swojej wujek mi wędzarnie kazał otworzyć. Rodzice każą mi zostać i brać młodego także nie mam wyjścia

każesz mi uciekać żebym za najniższą w mieście robił jak siostra 10 lat po studiach

Opublikowano
1 godzinę temu, deSilva napisał:

Jaki bank da ci kredyt na chlewnię na 700 szt na 12-tu ha?, wiesz ile to świń? wiesz ile mają zysku? wszystko ręcznie masz ty pojęcie ile to roboty w ogóle? chyba nie, dlatego denerwuje mnie takie pierdolenie z ust osoby niby wykształconej, głupi by się zastanowił co mówi.

to troll i jaja sobie ze wszystkich robi?

polskie uczelnie nie mogą być aż takie....

Opublikowano
30 minut temu, Cebulj napisał:

Tak w biedronce to zapirdol taki że hej a u siebie to pomalutku. Ja taki pierdołowaty jestem to raczej nie chcę iść na czyjąś gospodarkę. Wolę na swojej wujek mi wędzarnie kazał otworzyć. Rodzice każą mi zostać i brać młodego także nie mam wyjścia

każesz mi uciekać żebym za najniższą w mieście robił jak siostra 10 lat po studiach

Jak jesteś pierdoła to usiądź i siedź. Czekaj za zapomoga z gminy bo jak pierdoła za gospodarkę się bierze to kończy szybciej niż zaczyna.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, pafnucy napisał:

to troll i jaja sobie ze wszystkich robi?

polskie uczelnie nie mogą być aż takie....

Mogą i są. ;)  Kiedyś znajomy dr inż.  powiedział, że dzisiaj zdobyty tytuł magistra nie ma żadnej wartości, trzeba iść w doktorat. :D 

Ceny świń elegancko w górę, 5 zł netto na luzie do wyciągnięcia. Szynka wielkanocna tania nie będzie...

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
1 godzinę temu, deSilva napisał:

Uciekaj, uciekaj człowieku ze wsi, w Biedronce pracuj i na tym lepiej wyjdziesz, a jak już tak chcesz na wsi, to przestań marszczyć freda i znajdź sobie pannę z dużym gospodarstwem, i radzę ci żeby na razie teść dalej rządził.   :P

Jak chce niech się rozwija...... Jego wybór, jego życie, jego kredyt,, jego sprawa........ Ważne że są chęci bo takich tu na wsi coraz mniej na rozwój.... 😉

Opublikowano
4 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Mogą i są. ;)  Kiedyś znajomy dr inż.  powiedział, że dzisiaj zdobyty tytuł magistra nie ma żadnej wartości, trzeba iść w doktorat. :D 

To już dla prawdziwych koneserów, po 5 latach poniżania Ciebie na 1 i 2 stopniu przez profesorów, dochodzą kolejne minimum 4 lata robienia czarnej roboty dla swojego promotora plus gdzieś między tym trzeba zrobić badania do pracy doktorskiej. A co do cebulja(sabuligi) to tylko współczuć klasy w liceum...

Trzoda na żywą strefa żółta 5,0 netto

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, migacz napisał:

Jak jesteś pierdoła to usiądź i siedź. Czekaj za zapomoga z gminy bo jak pierdoła za gospodarkę się bierze to kończy szybciej niż zaczyna.

No właśnie siedzę i chce rozwijać gospodarke. Pytałem się o kosztorys jedyna nadzieja w @krilan06 ze mi coś odpowie ciekawego

42 minuty temu, misio3p napisał:

To już dla prawdziwych koneserów, po 5 latach poniżania Ciebie na 1 i 2 stopniu przez profesorów, dochodzą kolejne minimum 4 lata robienia czarnej roboty dla swojego promotora plus gdzieś między tym trzeba zrobić badania do pracy doktorskiej. A co do cebulja(sabuligi) to tylko współczuć klasy w liceum...

Trzoda na żywą strefa żółta 5,0 netto

O co ci chodzi z tym liceum

Opublikowano
3 godziny temu, Cebulj napisał:

zaraz wstawie zdjecia stodoła jest z pustaka aby wierzeje drewniane po prawej stronie jest chlew gdzie siedzi 5 macior i małe prosiaki i a po lewej stronie duze 60 sztuk

chlew.png

dodam ze chcialbym zrobic ruszta bo mam posadzke tam

a co do matury z polskiego ledwo zdałem a tamte wyniki to matma dlatego zaluje ze nie poszedłem na politechnikę

Jeżeli Jesteś dobry z matematyki to w jaki sposób ma się zmieścić w ten budynek 700szt[na rzut] tam wchodzi max 480szt przy zachowaniu obecnych norm weterynaryjnych , po drugie nie wiem przypadkiem czy całe gospodarstwo starczy na zastaw a spedzić resztę życia pod mostem z narastającymi długami, to lepiej obecnie skoczyć z tego mostu i oszczędzić kłopotu sobie i rodzinie w przyszłości, idź lepiej do jakiejkolwiek pracy jak Ci radzą w powyższych postach

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No skoro podobno jest na ekonomii to powinien mniej więcej matematykę ogarniać, znajdzie sobie wymiary bloczka betonowego, policzy ile ich wejdzie na m² plus ile m² ścian musi wybudować, potem policz powierzchnie ruszt, dodaj do tego piach, cement do łączenia bloczków, stal, potem oblicz objętość betonu potrzebna do zalania podłogi, następnie koszty wyposażenia chlewni. No i najważniejsze koszty ekipy to robiącej, bo czytając posty sabuligi to wiadomo, że sam nic nie zrobi bo nawet maszyny rolnicze ojciec musi mu podczepiać

Pi razy drzwi bez 300000 nie podchodź do tego, a i to przy stale rosnących cenach materiałów budowlanych oraz stawkach godzinowych pracowników może być mało.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano
32 minuty temu, Cebulj napisał:

No właśnie siedzę i chce rozwijać gospodarke. Pytałem się o kosztorys jedyna nadzieja w @krilan06 ze mi coś odpowie ciekawego

Słuchaj kolego - po pierwsze to musisz przy takich ilościach mieć zmechanizowane to bo inaczej to się zarypiesz. Po drugie podaj więcej szczegółów jak to ma wszystko wyglądać. Ja kilka lat temu przerobiłem starą stodołę na świnie- na ok 60szt, tylko że ona nie jest ocieplona (ma sufit podwieszany) i trzymam tam przeważnie świnie od marca do listopada. 2 kojce są nad piwnicą, jeden na klepisku, większość rzeczy robiłem sam lub z pomocą sąsiada - żwir na posadzki przywiozłem sobie, murki stawialiśmy z połówek pustaków, wejścia spawałem z tego co miałem na złomie, woda rozprowadzona z mauserów, usuwanie obornika niestety widłami na przyczepę (o tyle dobrze że nie trzeba taczkować). Za te wszystkie przeróbki zapłaciłem naprawdę śmieszne pieniądze, mam gdzieś stare zdjęcia jak to wyszło to kiedyś wrzucę 

Opublikowano
6 minut temu, krilan06 napisał:

Słuchaj kolego - po pierwsze to musisz przy takich ilościach mieć zmechanizowane to bo inaczej to się zarypiesz. Po drugie podaj więcej szczegółów jak to ma wszystko wyglądać. Ja kilka lat temu przerobiłem starą stodołę na świnie- na ok 60szt, tylko że ona nie jest ocieplona (ma sufit podwieszany) i trzymam tam przeważnie świnie od marca do listopada. 2 kojce są nad piwnicą, jeden na klepisku, większość rzeczy robiłem sam lub z pomocą sąsiada - żwir na posadzki przywiozłem sobie, murki stawialiśmy z połówek pustaków, wejścia spawałem z tego co miałem na złomie, woda rozprowadzona z mauserów, usuwanie obornika niestety widłami na przyczepę (o tyle dobrze że nie trzeba taczkować). Za te wszystkie przeróbki zapłaciłem naprawdę śmieszne pieniądze, mam gdzieś stare zdjęcia jak to wyszło to kiedyś wrzucę 

A ile masz swinek. Nwm jak to przerobić myślałem ze ty mi powiesz

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, krilan06 napisał:

Nie dokarmiaj go, błagam. :D On już wiśnie sadził, krowy wstawiał, teraz świnie. Chyba pisze doktorat z psychologii, a nie ekonomii, na temat dopuszczalnych przez internautów granic trollingu internetowego. Swoją drogą to ekonomista więc dla lepszego wyniku finansowego, będzie od swoich 700 sztuk wywoził gnój codziennie taczką, żeby było taniej.

@MalyRolnik18, musisz policzyć zyski z hodowli świń za ostatnie kilka lat. Jeżeli wyjdzie słabo, to likwidacja stada bądź wejście w RHD. Stabilizacji cen na wysoikim poziomie nie można się spodziewać. Jak dobrze karmisz i masz mięsne sztuki, to z takiego kabana 140-150 kg będziesz miał masę mięsa i wkręcaj ile się da w kiełbasę. Nie oszukuj na jakości, musisz mieć towar z wysokiej półki i zbyt będziesz miał bezproblemowy.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

że też wam się chce z trollem gadać ,on z nudów wymyśla coraz to nowe pomysły i wstawia na forum a pojęcie o gospodarce ma takie jak ten GRA O PLON ,choć tamtemu to chciało się robić tylko że gówno z tego miał

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, witejus napisał:

że też wam się chce z trollem gadać ,on z nudów wymyśla coraz to nowe pomysły i wstawia na forum a pojęcie o gospodarce ma takie jak ten GRA O PLON ,choć tamtemu to chciało się robić tylko że gówno z tego miał

Racja uderz w stół a nożyce się odezwą i podobno pisze pracę z psychologii lub to My piszemy lub Mu znacznie w tym pomagamy 

Opublikowano
16 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

Piękne ceny macie panowie u mnie na Podkarpaciu tucznik 4.5+vat. A w jednym skupie nawet 4.2+vat. Jak tu żyć ? 

Jakie okolice   ???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v