Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem że nie na temat ale może coś doradzicie

hoduje świnie cykl zamknięty prosięta dostają wszystkie szczepionki i jest wszystko dobrze, do momentu gdy osiągają wagę 15-20kg wtedy zaczyna się problem.

Świnie zaczynają kaszleć i mieć problemy z płucami podaje im Floron i Dexafast pomaga im to na jakieś 2 tyg i następne sztuki zaczynają chorować weterynarz twierdzi ze to grypa ale mi się wydaje że to coś innego jakiś wirus w chlewni czy co bo za każdym razem tak jest

Opublikowano

Podejrzewam że to mykoplazma. Ale to już trzeba zbadać płuca. Jeżeli mykoplazma to szczepienie macior przed oproszeniem i prosiąt najpierw 3 dzień po urodzeniu potem druga dawka. Z tym jest taki problem że łatwo to się roznosi po chlewni. Podejrzewam że małe prosięta kasłają? A ten weterynarz to chyba mało rozeznany

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mam ten sam problem... A wystarczyło kupić jedną partię która niby była szczepiona.  I teraz cały czas siedzi w chlewni.  Ile U was kosztują szczepionki na myko? Te ,które ostatnio miałem po 3 tygodnie życia coś słabo działają bo świnki i tak kaszlą

Edytowane przez TheRolnik1992
Opublikowano
20 godzin temu, Y635 napisał:

Wiem że nie na temat ale może coś doradzicie

hoduje świnie cykl zamknięty prosięta dostają wszystkie szczepionki i jest wszystko dobrze, do momentu gdy osiągają wagę 15-20kg wtedy zaczyna się problem.

Świnie zaczynają kaszleć i mieć problemy z płucami podaje im Floron i Dexafast pomaga im to na jakieś 2 tyg i następne sztuki zaczynają chorować weterynarz twierdzi ze to grypa ale mi się wydaje że to coś innego jakiś wirus w chlewni czy co bo za każdym razem tak jest

Tak jak @krilan06 napisał, to zapewne mykoplazmowe zapalenie płuc.  2 lata temu z tym walczyłem, stosowałem jedno dawkowy ingelvac i dwu dawkowy porcilis. Oba sie sprawdziły, jednak porcilis jakby lepiej. Dodatkowo ogranicz pylenie pasz. 

Opublikowano
8 godzin temu, Y635 napisał:

Te po 3 tygodniu życia Myko-Flex i Cirko-Flex kosztują około 6zł sztuka do tego jeszcze odrobaczenie Paramectin 100ml około 70zł

Przerabiałem to u siebie .Szczepienia drogie a i tak g... dało .Teraz niczym nie szczepie i prawie nie kaszlą .Podstawą jest dobra wentylacja .Do paszy trzeba dodać oleju i też pomaga .Ja daję jeszcze Pulmomax jak mocno świniaki kasłają .Tylko ,że to jest drogi interes .

Najlepiej jedną sztukę puknąć taką która nie była leczona i zrobić badania na co choruje i antybiogram .Też mam zamiar tak zrobić .

Opublikowano

Slaby zawodnik jak rolnicy go wykonczyli zazwyczaj to odwrotnie bywa 

A to nie przpadkiem tak ze coraz mniej gospodarstw malych i coraz mniej jeleni i sie nie oplaca? 

Cena lodzkie 4 +vat na jutro od 1szt

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, damianos95 napisał:

Slaby zawodnik jak rolnicy go wykonczyli zazwyczaj to odwrotnie bywa 

A to nie przpadkiem tak ze coraz mniej gospodarstw malych i coraz mniej jeleni i sie nie oplaca? 

Cena lodzkie 4 +vat na jutro od 1szt

Obecnie nadeszła era pośredników którzy są wstanie zorganizować co najmniej te 10 tys szt w miesiącu , reszta pójdzie w niebyt,zresztą same zakłady doprowadziły do tego że przez pośrednika idzie więcej wyciągnąć niż odstawiając bezpośrednio na zakład, na moim przykładzie, cena na zakładzie 5,25 E, cena przez pośrednika 5,45 E netto

Opublikowano
27 minut temu, ws71 napisał:

Obecnie nadeszła era pośredników którzy są wstanie zorganizować co najmniej te 10 tys szt w miesiącu , reszta pójdzie w niebyt,zresztą same zakłady doprowadziły do tego że przez pośrednika idzie więcej wyciągnąć niż odstawiając bezpośrednio na zakład, na moim przykładzie, cena na zakładzie 5,25 E, cena przez pośrednika 5,45 E netto

Jeszcze lepiej: 

Zawieziesz 10 świń do ubojni: 4 złote

Wrzucisz 3 świnie na samochód ubojniowy (jak gdzieś będzie w okolicy) - cena 4,10

Opublikowano

to oczywiste,ale  pomyśl też ile waży świnia prosto na samochód  wsadzona  a ta która jechała na karadyjce 10 -15 km i 2 razy się wysrała i wysikała ;-))

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v