Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

Co to jest westfalka ?

kuchnia blaszana na węgiel/drewno

3 godziny temu, sebe1033 napisał:

2080032676_7.jpg2080032676_0.jpg

O coś takiego nowoczesna kuchnia weglowa lub na drewno , palniki , piekarnik , stała taka kiedyś w kuchni oj dawno dawno temu tylko że brązowa 

dokładnie, u nas w okolicach mówi się angielka

Opublikowano

do sadu to i 30 wystarczy plus jakiś stary widlak i masz komplet

Opublikowano
18 minut temu, akooo napisał:

po co komu taki drogi traktor do sadu ludzie

Bo to jest sprzęt specjalistyczny. Jak masz 10-20ha sadu to będziesz starą C-330 pyrkał, dokładał pieniędzy na remonty i tracił zdrowie bez kabiny albo w kabinie rurkowej? Bo ja bym od razu pognał do handlu a kupił coś normalnego. C-330 to był dobry ciągnik jak wychodził z fabryki a teraz jest dobry jak masz parę arów "ogródka" i nic poza tym. Czasy się zmieniły i trzeba to sobie w końcu zakodować.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
26 minut temu, akooo napisał:

Jaki komplet ?? Dwoma maszynami chcesz ogarnąć wszystkie prace w sadzie ?? 

Opublikowano
7 godzin temu, igor10246 napisał:

U nas to czasem się to nazywało Balbinka

Opublikowano
7 godzin temu, igor10246 napisał:

A u nas mówią szamotówka 

Opublikowano
Shaun napisał:

26 minut temu, akooo napisał:

Jaki komplet ?? Dwoma maszynami chcesz ogarnąć wszystkie prace w sadzie ?? 

No i busa do tego żeby skrzynki wozić. Jakiś sekator kosiarka sadownicza i dobrze. Kabinę w ciapku można uszczelnić żeby chemikaliów nie wdychac 😆😆

Opublikowano
4 minuty temu, akooo napisał:

No i busa do tego żeby skrzynki wozić. Jakiś sekator kosiarka sadownicza i dobrze. Kabinę w ciapku można uszczelnić żeby chemikaliów nie wdychac 😆😆

Zamiast "uszczelniać" to lepiej pogonić i kupić coś porządnego, z porządnym wałkiem WOM, przednim tuzem itp. Pora zrozumieć, że to co było już nie wróci.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

4 minuty temu, akooo napisał:

Zamiast "uszczelniać" to lepiej pogonić i kupić coś porządnego, z porządnym wałkiem WOM, przednim tuzem itp. Pora zrozumieć, że to co było już nie wróci.

Wróci wróci niech tylko od prądu nas odłącza to zobaczysz swoje tuzy.

Opublikowano
7 minut temu, akooo napisał:

Pojęcia o sadownictwie zero a takie mądrości prawisz.

Teraz ciapek to tylko przywieź wywieź pozamiataj w sadzie.

• Like 5
Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

Wróci wróci niech tylko od prądu nas odłącza to zobaczysz swoje tuzy.

Idź już i nie pleć tych głupot. Nie wróci. Pora w końcu zrozumieć, że nie da się tyrać 40 letnim traktorem na hektarach- chyba, że nie szkoda zdrowia, czasu, który możesz poświęcić rodzinie, pieniędzy na naprawy. C-330 to jest odpowiedni sprzęt jak masz 10a ogródka albo do hektara- dwóch ziemi. Koniec kropka.

• Like 1
Opublikowano

@chloporobotnik ale gdzie mam iść, w pracy jestem to co mam robić? @stempos1980 Na wiosnę będę sadek sobie zakładał to będziemy jak równy z równym 😆😆 A tak poważnie to mam ze dwie stare Jabłonie chciałbym z nich jakieś sczepki mieć żeby te stare odmiany mieć. Da się jakoś to zrobić?

Opublikowano

Na wiosnę będę sadek sobie zakładał to będziemy jak równy z równym

Nie będziesz. Nawet ja mu do pięt nie dorastam. To jest obeznany i typowy warzywnik. 

1 minutę temu, akooo napisał:

ale gdzie mam iść, w pracy jestem to co mam robić?

Pora w końcu zatwierdzić sobie prawdę. Że to co było 30 lat temu nie wróci. I nikt nie będzie tyrał w ziemi jak 20-30 lat temu.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Na wiosnę będę sadek sobie zakładał to będziemy jak równy z równym

Nie będziesz. Nawet ja mu do pięt nie dorastam. To jest obeznany i typowy warzywnik. 

1 minutę temu, akooo napisał:

ale gdzie mam iść, w pracy jestem to co mam robić?

Pora w końcu zatwierdzić sobie prawdę. Że to co było 30 lat temu nie wróci. I nikt nie będzie tyrał w ziemi jak 20-30 lat temu.

HO ho a skąd ty wiesz co będzie za rok? Tak się czasy mogą zmienić ze kawałek ziemi pod ziemniaka to będzie wybawienie. W Berlinie podczas blokady po wojnie wszystkie parki wycieli na opał a na zielencach warzywa uprawiali. A co się działo podczas oblężenia Leningradu a to były przecież miasta tam nikt na roli nie pracował a potem musieli jakoś sobie dawać rade to co mówić o wsi. Dzisiaj jedziesz do biedronki masz kesz to kupujesz wszystko jutro może sytuacja się zmienić i będzie bida a jeść każdy chce.

Opublikowano

HO ho a skąd ty wiesz co będzie za rok? Tak się czasy mogą zmienić ze kawałek ziemi pod ziemniaka to będzie wybawienie. W Berlinie podczas blokady po wojnie wszystkie parki wycieli na opał a na zielencach warzywa uprawiali. A co się działo podczas oblężenia Leningradu a to były przecież miasta tam nikt na roli nie pracował a potem musieli jakoś sobie dawać rade to co mówić o wsi. Dzisiaj jedziesz do biedronki masz kesz to kupujesz wszystko jutro może sytuacja się zmienić i będzie bida a jeść każdy chce.

Nie zmieni się. Potrzebni są niewolnicy, którzy mają za miskę ryżu tyrać. Teraz nie potrzeba ludzi eksterminować ani brać głodem. Będą mieli pracować za parę kalorii na dzień i miejsce do spania.

Opublikowano
16 minut temu, akooo napisał:

Żeby było co busem wozić to najpierw trzeba zadbać i zrobić kilkadziesiąt oprysków. Zapnij ciapkowi opryskiwacz 1500 litrów, załóżmy drzewka 3,5 metra wysokości, pagórkowaty teren i silnik będzie ugotowany zanim zdążysz zrobić rundkę w około pola. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v