Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, gregor1284 napisał:

Jak poszukiwania paszowozu? 

Ciężko idzie mam nadzieję że nie będę poszukiwał jak nasz forumowy kolega😉

U mnie jest taki problem ze mam wjazd 2.30 a takich mało jest. Ewentualnie jest drugie zbić nadproze nad drzwiami to wtedy by z 15cm drzwi były wyższe. 

Opublikowano
mariuszd93 napisał:

jak ktoś chce za darmo to powodzenia życzę.

Za swoją na powyżej 20 tysięcy nie liczę, ale myślę, że realnie ok 17 wezmę.

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

👍 też tak myślę

bratrolnika napisał:

22 minuty temu, mariuszd93 napisał:

że realnie ok 17 wezmę

Jak wyczekasz kupca to pewnie tak, tak jak pisałem, 15 do wzięcia w ciągu dnia, może dwóch, bez czekania

jak najbardziej jak jest ok to handlarz za 18-20 wystawi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, slawek74 napisał:

to tylko na połowę 😃 dobra d55 to powyżej 20tys

Dobra , a ta ze zdjęcia 🤔

Gdzieś 12 tyś mogę dać 😛

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
17 godzin temu, mariuszd93 napisał:

A propos przyczep... Ile coś takiego może być warte?

D 55 z papierami, siłownik suchy, rama i podłoga ok. Burty chyba jeszcze oryginalne. Nowy zaczep, bo stary pogięty...

IMG_20210904_135539.jpg

na starej ramie nie licz na kokosy, no chyba że ktoś niekumaty
stoi niedaleko mnie ta z hutniczą na sprzedaż i z 15 już zszedł a dalej wisi w ogłoszeniu
https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-d-55-89r-wywrotka-na-3-strony-okazja-CID757-IDLg7k6.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=5

Opublikowano
Ursus932 napisał:

4 godziny temu, slawek74 napisał:

to tylko na połowę 😃 dobra d55 to powyżej 20tys

Dobra , a ta ze zdjęcia 🤔

Gdzieś 12 tyś mogę dać 😛

na raty będziesz kupował 🤔🤪😁

Opublikowano
42 minuty temu, izydor6280 napisał:

na starej ramie nie licz na kokosy, no chyba że ktoś niekumaty
stoi niedaleko mnie ta z hutniczą na sprzedaż i z 15 już zszedł a dalej wisi w ogłoszeniu
https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-d-55-89r-wywrotka-na-3-strony-okazja-CID757-IDLg7k6.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=5

Starej ramie? Nie bardzo rozumiem. 

Zresztą nie zależy mi na sprzedaniu, nawet ogłoszenia nie dałem. Jak nie wezmę 17 to nie sprzedam i tyle 

Opublikowano

Nowsze miały trochę zmian konstrukcyjnych

Taka jak twoja to około 15-16 tys, za 20 to o wiele lepszy stan, burty nowe itp, to dobra baza do modernizacji, ale nie za 16-17 tys, bo i tak trzeba ramę wzmacniać

Opublikowano
45 minut temu, jahooo napisał:

Nowsze miały trochę zmian konstrukcyjnych

Taka jak twoja to około 15-16 tys, za 20 to o wiele lepszy stan, burty nowe itp, to dobra baza do modernizacji, ale nie za 16-17 tys, bo i tak trzeba ramę wzmacniać

Ale ja nie chcę 20 😆

Czyli jakich zmian?

Bo mam też starszą i jedyna zmiana jaką widzę, to w starszej uszy wywrotu w gørnej ramie blaszane, w tej ze zdjęcia odlew

1 minutę temu, Karol445 napisał:

Też tak myślę Przyczepa 4-5 t ładowności to sie dla wiekszych gosp nie nadaje do niczego a małych na taką nie będzie stać ale mimo to ceny jak za złoto

D 55 ma w papierach ładowność 6 ton. Przy zabudowie 1 m wchodzi 9 ton żyta

Opublikowano

Nowszy typ wózka z przodu i obrotnicy, rama na całej długości ma jednakową szerokość, zmiany w tylnej części , inne piasty kół

one były dość długo produkowane, może nawet jeszcze ktoś to klepie

z wad - jest dość wysoka na tych kołach, dlatego na wsi była wcześniej mało popularna

Opublikowano
9 minut temu, mariuszd93 napisał:

Ale ja nie chcę 20 😆

Czyli jakich zmian?

Bo mam też starszą i jedyna zmiana jaką widzę, to w starszej uszy wywrotu w gørnej ramie blaszane, w tej ze zdjęcia odlew

D 55 ma w papierach ładowność 6 ton. Przy zabudowie 1 m wchodzi 9 ton żyta

I co to te 9 ton zboża??? jak się ma blisko pola to spod kombajnu odwozić co najwyżej i to jak słaby kombajn bo spod lexiona nie odbierzesz O wożeniu do skupu nawet nie wspominam bo to by miesiąc woził Do kukurydzy też bez sensu bo nie weźmie w nią nawet z hektara A jak ktoś z 5 ha i jedną C360 ma wydać więcej na przyczepę niż ciągnik warty to całkowicie bez sensu

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

Nowszy typ wózka z przodu i obrotnicy, rama na całej długości ma jednakową szerokość, zmiany w tylnej części , inne piasty kół

one były dość długo produkowane, może nawet jeszcze ktoś to klepie

z wad - jest dość wysoka na tych kołach, dlatego na wsi była wcześniej mało popularna

Jednakową szerokość (a raczej wysokość) to miały może przeróbki. 

Nie chce mi się wchodzić w zbędne dyskusje, jest jaka jest. Ktoś zechce to kupi, nie to też żaden dramat 😁

6 minut temu, Karol445 napisał:

I co to te 9 ton zboża??? jak się ma blisko pola to spod kombajnu odwozić co najwyżej i to jak słaby kombajn bo spod lexiona nie odbierzesz O wożeniu do skupu nawet nie wspominam bo to by miesiąc woził Do kukurydzy też bez sensu bo nie weźmie w nią nawet z hektara A jak ktoś z 5 ha i jedną C360 ma wydać więcej na przyczepę niż ciągnik warty to całkowicie bez sensu

Spoko do c 360 to można czepiać taką ze 12 ton 🤣🤣🤣

A tak szczerze to nie wiem co chcesz powiedzieć 🙆😆

Opublikowano

Ale to nie chodzi o cenę. Piszesz że 9 ton to mało żeby wysypać z leksiona... A za chwilę coś o c 360... Jak to się ma jedno do drugiego...?

Inna sprawa, że objętość tej przyczepy przy zabudowie 1 m, to ponad 10 m³ , więc się zmieści...😀

Opublikowano (edytowane)

Chodziło mi że ktoś kto ma 5 ha i obrabia to jedną 360  nigdy nie kupi przyczepy za 20tyś bo to przewyższa wartość ciągnika a jest potrzebne raptem parę razy w roku Poza tym za 20 tyś można mieć juz coś więcej

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-hl-60-11-3-stronny-wywrot-9-ton-ladownosci-autosan-sanok-CID757-IDHm9SU.html#0c7ca0b347

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-wywrotka-12t-CID757-IDL1jI3.html#57952b2cd8

Edytowane przez Karol445
Opublikowano

D 55 to akurat nie jest zła przyczepa, w sumie to bliźniaczo podobna do d 47, ale zdecydowanie mocniejsza konstrukcja i pół metra dluższa. Produkowana tylko jako ciężarowa, moja w papierach jako rolnicza. 

Kurde żebym wiedział, że taka afera będzie, to bym nie wstawiał foty 🤦‍♂️🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v