Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, jedrus2020 napisał:

A jeszcze taki pomysł żeby zamias kranika zwykła końcówkę na wężyk z dużą średnica. Jaki tam jest gwint w baku ?

Zamiast kranika można zastosować kran kulowy taki mały a poza tym nic ci to nie da bo i tak ci przewód i filterk przy pompce zatka.

Wyjmij i czyść

Opublikowano
8 godzin temu, jedrus2020 napisał:

A jakby wypłukał woda A pozniej powietrzem wydmuchał?

To już lepiej benzyną.

Jak w MF miałem zabrudzony bak to ręcznà pompką to z bak to do baku, rozbełtałem wszystko , wypompowałem i resztę wypuściłem . Pomogło.

Zrób małe mieszadło z kawałka druta szóstki i bełtaj ten koktajl. Płukanka 2-3 razy i do zimy pojeździsz😉

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jedrus2020 napisał:

walka z 60 ciąg dalszy. Zrobiony silnik to teraz cały czas się zapowietrza. Zapycha się kronik. Jakis sposób na czyszczenie baku ? Myślałem żeby wykręcić kranik i wypłukac woda tylko czy nie narobie więcej szkód niż pożytku.?

Zoba co ja miałem w 7011, jak bak polezal dłuższy czas zdjęty 😅

8 godzin temu, 6465 napisał:

Woda to bym radził nie płukać  jeśli już to opałem albo ropą.

Ja tam woda plukalem kiedyś i normalnie wszystko było. Tylko po myciu trochę polezal w różnych pozycjach żeby nic tam nie zostalo tej wody.

10 minut temu, Agrest napisał:

To już lepiej benzyną.

Jak w MF miałem zabrudzony bak to ręcznà pompką to z bak to do baku, rozbełtałem wszystko , wypompowałem i resztę wypuściłem . Pomogło.

Zrób małe mieszadło z kawałka druta szóstki i bełtaj ten koktajl. Płukanka 2-3 razy i do zimy pojeździsz😉

Ja tam poprzednio zabrałem bak na myjnie, mycie z proszkiem, potem płukanie, a w domu jeszcze wrzątkiem przelałem. Teraz już nigdzie nie woziłem - myjka wymylem ile się dało, potem gumowym młotkiem obstukalem cały i znowu myjka. Po weekendzie będę zakładał.

IMG_20210908_152942504_HDR_copy_650x1156_1.jpg

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano

Taki temat - zacząłem sobie orać wczoraj i mam duży problem z dorzucanie pierwszej skiby. Jakoś przedtem ten problem był dużo mniejszy. Ciągnik idzie ok w brudzie, nie ciągnie go mocno, orane na jakieś 22-24cm. Na lżejszej ziemi idzie ~7.5km/h i przejazdy dość dobrze się pokrywają, za to na gline muszę redukować i idzie tam 5-5.5km/h. Pług jest delikatnie do prawej na odciągach (ale są lekko luźne), pierwsza skiba ustawiona mniej więcej równo (próbowałem ja i zwężać i poszerzać i chyba lepiej troszkę było na zwężonej), jest w miarę wypoziomowany wzdłużnie i poprzecznie (próbowałem bardziej na tył i bardziej na przód go kłaść, tylko bardziej na bok go nie kładłem), próbowałem na różnych pozycjach rozdzielacza. Coś tu można próbować zmienić, czy po prostu prędkości niczym nie nadrobię? 

IMG_20210911_161324178~2_copy_1469x1118.jpg

IMG_20210911_161409206~3_copy_1054x898.jpg

8 minut temu, Agrest napisał:

Ale ty czasowy🤭

Nie wiem czy to wczesna pora, czy kac, ale nie załapałem z czego smieszkujesz 🤷

Opublikowano

No masz czas żeby bak tydzień leżał, a tu kolega silnika nie chce gasić

Ramię z kolczatką chyba by załatwiło temat, bo ta uskibiona glina jakby się osunęła to akurat było by luks.

Opublikowano

Daj nowy lemiesz na przód,będzie głębiej szedł ,lub przesuń plug w prawo ,jak opona szeroka to dogniata skibę i braki ziemi trzeba ziemią zastąpić, można jeszcze odkładnicę  ,,nagiąć'' ,a zbiornik myjką ,opłukać przewodem ,póżniej by dosuszyć opalarka lub suszarka do wlosów ,a jak nie to od razu napęd ,odstojnik i filtry ,,nie przegapią''😐😉

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

Obrażać nie miałem zamiaru ale wbić mała szpilkę już tak🤭

To żeś kłodę wbił nie szpilkę

1 minutę temu, kizak napisał:

Daj nowy lemiesz na przód,będzie głębiej szedł ,lub przesuń plug w prawo ,jak opona szeroka to dogniata skibę i braki ziemi trzeba ziemią zastąpić, można jeszcze odkładnicę  ,,nagiąć''😐😉

Lemiesze są wszystkie ok, tak jak dłuta, a pług jest lekko na odciągach w prawo. Opona jest 18.4/34, w zasadzie 460/85/34.  

Opublikowano
10 godzin temu, KlimekPL napisał:

Odsprzedam nowe lemiesze, dłuta, płozy do pługa overum. Zrobiły 2 hektary. Już nie będą mi potrzebne. Może ktoś będzie zainteresowany.

Rama się poddała???

10 godzin temu, jedrus2020 napisał:

A jeszcze taki pomysł żeby zamias kranika zwykła końcówkę na wężyk z dużą średnica. Jaki tam jest gwint w baku ?

Na 99% m18x1,5

1% zostawiam dla m16x1,5

Opublikowano (edytowane)

Jeśli mowa o zbiornikach paliwa to może ktoś doradzi jak wyczyścić zbiornik od rometa. Stał z  30 lat z paliwm a teraz w zbiorniku taki syf jak by kawy zbożowej nasypał. Prubowałem to wypłukać ale  ciągle jest.  A przebieg oryginalny 165 kilometrów. 

Edytowane przez andrzej612b
Opublikowano
3 minuty temu, andrzej612b napisał:

Jeśli mowa o zbiornikach paliwa to może ktoś doradzi jak wyczyścić zbiornik od rometa. Stał z  30 lat z paliwm a teraz w zbiorniku taki syf jak by kawy zbożowej nasypał. Prubowałem to wypłukać ale  ciągle jest.  A przebieg oryginalny 165 kilometrów. 

Nasypać nakrętek , trochę piachu, benzyny, i pół godziny machasz nim żeby wydarło to całą rdzę ze środka. Spuszczasz to, zalewasz świeża benzyną, płukanie, i tyle 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v