Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Baks00 napisał:

1012 turbo

A były bez? :)

A jak już w temacie ciężkiej serii. Już kiedyś o to pytałem,także wybaczcie, że się powtórzę. W tym sezonie stała się w końcu realna zmiana opon. No i cały czas bije się z myślami - dopłacać do radialek, czy kupić kartoflaki? Różnica na tych tańszych modelach, to koło tysiaka na sztuce. Ciągnik jako główny na 30ha (15ornego), po asfalcie nie jeździ praktycznie w ogóle. Jakbym kupił diagonalne, to zostałoby ma obciążniki na tylnie koła i jeszcze na coś. Generał je sobie czytałem w czym są lepsze itd, ale może ktoś jest, kto jeździł na jednych i drugich i się wypowie, czy warto dopłacać?

Opublikowano (edytowane)

warto, bo różnica wychodzi właśnie w polu - radialne się lepiej układają i nie zostawiają takich kolein (przy tym samym ciśnieniu w oponach), czyli mniejszy jest efekt ugniatania i większa siła uciągu.

generalnie chodzi tez o to, że do różnych prac stosuje się różne ciśnienia w ogumieniu, a że diagonalne źle wyglądają z niskim ciśnieniem, to niektórzy pompują je "na kamień", zresztą radialne często też

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
28 minut temu, bratrolnika napisał:

Przed południem był wystawiony za 33000. Skoro teraz piszę rezerwacja to pewnie już ktoś go zaklepał, skoro i cena zmieniona

Za taką kwotę to pewnie po paru minutach jakiś handlarzyna już zaliczkę wysyłał

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, daron64 napisał:

Nie wiem,ten model raczej nie.

Ale z zadem od 6 tez nie wychodzily..... 😉

Edytowane przez Baks00
Opublikowano (edytowane)

Mam maly problem. W kosiarce dyskowej mam nożyki te wichrowane. Mają długość 104/105mm, szerokosc 49 a otwor nie wiem bo nie mierzyłem. Ale najbardziej mi chodzi o dlugosc. Nigdzie nie moge znalezc balmetów o tych wymiarach,jest jeden ale.otwor ma.19mm a mi sie wydaje ze u mnie ma 21. Najwiecej to 98, 100,107, czy bedzie jakas kolosalna roznica przy koszeniu jakbym zalozyl te 100?czy bedzie jakas niedocinka pomiedzy dyskami? Bo dluzsze to bedą haczyly o dyski. Kosiarka to jarmet jak cos.

Chyba znalazlem

https://allegro.pl/oferta/komplet-nozykow-105-49-12sz-19-kosiarka-rotacyjna-10850257596

Edytowane przez Belaruss820
Dodanie
Opublikowano
26 minut temu, jahooo napisał:

w kosiarce Jarmet jest listwa Comer, a nożyki mają 110mm (ZKG021/022), chyba, że masz coś prototypowego

a ty pewnie masz takie https://www.e-skladnica.pl/pl/p/NOZYK-KOSIARKI-10-19-106484-L-P-SAMASZ-ZKS006/33267

to jedyne co znalazłem w podanym u ciebie rozmiarze

i coś podobnego z Famarolki NOŻYK KOSIARKI 10 21 108*48*3 L FAMAROL [ZKH102]

No wlasnie dlugosc 105 prawie pokazuje. No comer to jest czyli w samaszu samba chyba to samo. 110 chyba juz by haczyly o dyski bo teraz jest tam malo miejsca. Nie zmierzyłem otworu i nie wiem.wlasnie czy 19 czy 21. Gdzies widzialem ze do 2014 w samaszu jest inny rozmiar nozykow a po 2014 inny

Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

A to handlarz nie może kupić od handlarza???

Oczywiście że może, ale obaj muszą zarobić na tym więc finalny nabywca będzie wyru..any. Akurat w tym przypadku zagrywka z rezerwacją mi się nie podoba. Z resztą nie wiem czy ktoś (tym bardziej handlarz) dokonuje jakiejkolwiek rezerwacji na słowo - nie po to wystawia ogłoszenie, żeby odsyłać potencjalnych kupców dla innego nabywcy, który być może się nawet nie pojawi. Dzwonisz, przyjeżdżasz, oglądasz i jak pasuje ustalasz cenę, płacisz zadatek, ogłoszenie znika i finito, a nie jakieś rezerwacje...

Opublikowano
3 minuty temu, wlamaj1 napisał:

finalny nabywca będzie wyru..any

Niestety, tak działa handel, mało kto z normalnych kupujących jest gotów kupić coś w ciemno, tym bardziej że mówimy o ciągniku 

A wiadomo, kto pierwszy ten lepszy

Opublikowano
6 minut temu, wlamaj1 napisał:

Oczywiście że może, ale obaj muszą zarobić na tym więc finalny nabywca będzie wyru..any. Akurat w tym przypadku zagrywka z rezerwacją mi się nie podoba. Z resztą nie wiem czy ktoś (tym bardziej handlarz) dokonuje jakiejkolwiek rezerwacji na słowo - nie po to wystawia ogłoszenie, żeby odsyłać potencjalnych kupców dla innego nabywcy, który być może się nawet nie pojawi. Dzwonisz, przyjeżdżasz, oglądasz i jak pasuje ustalasz cenę, płacisz zadatek, ogłoszenie znika i finito, a nie jakieś rezerwacje...

Ja swój rezerwowalem na cztery dni zanim mogłem przyjechać obejrzeć i sprzedający się zgodził. Także ja się cieszę że jest coś takiego jak rezerwacja :P Ale ja powiedziałem, że jeżeli ciągnik jest faktycznie w tak dobrym stanie jak opisuje to na pewno go wezmę. A nie że się będę jeszcze zastanawial.

I był w dobrym stanie i wziąłem.

Opublikowano
1 minutę temu, KlimekPL napisał:

Ja swój rezerwowalem na cztery dni zanim mogłem przyjechać obejrzeć i sprzedający się zgodził. Także ja się cieszę że jest coś takiego jak rezerwacja :P Ale ja powiedziałem, że jeżeli ciągnik jest faktycznie w tak dobrym stanie jak opisuje to na pewno go wezmę. A nie że się będę jeszcze zastanawial.

I był w dobrym stanie i wziąłem.

Kupowałeś od handlarza czy właściciela? Wyjątki się zdarzają, tym bardziej jak sprzedający wiec co ma i nie chce żeby mu "łowcy okazji" głowę zawracali...

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

A jak już w temacie ciężkiej serii. Już kiedyś o to pytałem,także wybaczcie, że się powtórzę. W tym sezonie stała się w końcu realna zmiana opon. No i cały czas bije się z myślami - dopłacać do radialek, czy kupić kartoflaki? Różnica na tych tańszych modelach, to koło tysiaka na sztuce. Ciągnik jako główny na 30ha (15ornego), po asfalcie nie jeździ praktycznie w ogóle. Jakbym kupił diagonalne, to zostałoby ma obciążniki na tylnie koła i jeszcze na coś. Generał je sobie czytałem w czym są lepsze itd, ale może ktoś jest, kto jeździł na jednych i drugich i się wypowie, czy warto dopłacać?

Jak przyjdzie Ci samemu dętkę łatać ,poznasz zalety radialnej, a tak w sumie jedna jak i druga po  10 latach zacznie pękać [śmiem twierdzić że i wcześniej] Tylko na dłuższą metę choć na ,,ładne'' używki wiekowe nie patrz

Opublikowano
1 godzinę temu, wlamaj1 napisał:

Handlarz to go sprzedaje...

Bardzo często handlarze biorą od siebie sprzęt. 

Tak mi jeden handlarz sprzątnął tandema, był wystawiony za 22000, gdzieś pod Bydgoszczą chyba, chwilę po pojawieniu się ogłoszenia już wklepane słowo rezerwacja. Dzwoniłem jeszcze do gościa od razu, to powiedział, że już ma zaliczkę na nią i do któregoś tam dnia zarezerwowana. Dwa czy trzy tygodnie później pojawiła się już ze 250 km bliżej mnie, za 27000. I już bez papierów, za papiery usłyszałem +1000 zł

Opublikowano (edytowane)

@jahooo zmierzylem nozyk z kolejnego dysku i ma dlugosc 107mm, srednica otworu 21mm. Szerokosc 48/49. Dziwne ze tamten mial 105 bo w sklepie tez mierzył i tyle wyszło. Tak jakby różne dlugosci byly wsadzone,ale jest jeszcze jakies 3mm luzu od dysku zeby nie zahaczal nozyk. Ale nie moge znalezc odpowiedniego rozmiaru teraz zeby otwor sie zgadzał. Ale dziadostwo. A te z famarolki maja grubosc 3mm a u mnie 4mm. Bedzie jakas roznica jak bym ciensze zalozyl?

Edytowane przez Belaruss820
Dodanie
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v