Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6465 napisał:

13 minut temu, superfarmer02 napisał:

dla naszego rejonu optymalny termin siewu to chyba 2 połowa września choć kiedyś sialiśmy kawałek ostatniego sierpnia i też urósł 😁

W drugiej połowie września to ja psieżyto siewam. A to słyszałem że wcześniej. Ale dzięki za info.

my też pszenżyto tak do 15. rok temu sialiśmy jęczmień dzień wcześniej niż pszenżyto więc niema to zbyt dużego znaczenia. jęczmień poprostu szybciej i więcej rośnie jesienią

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, Partyzant85 napisał:

Na tą kupę złomu to nawet podwójne powinieneś płacić :D

A za głupotę to powinna być opłata z urzędu , taki podatek 😊

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ursus932 napisał:

Czyli dobrze że wykupuję  , a z hederem to wiem ma być z tyłu na drogach publicznych , na kursie też to miałem

Wiesz kiedyś to był każdy kłos na wagę złota, to nikt nie ścigał za jazdę z hederami, a teraz jest udany urlop mieszczucha i musi jechać bez zwalniania żeby się nie zesrał czasem. A i za dużo czubków teraz ma samochody i to drogie i weź takiej mendzie potem rób z własnej kasy bo menda ślepa wpier*oliła Ci się w kombajn.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
MF675ursus napisał:

2 godziny temu, superfarmer02 napisał:

nada się to na nierówne łąki do zgrabiania sianokiszonki? https://www.olx.pl/d/oferta/zgrabiarka-do-siana-CID757-IDJ8WAE.html

Wygląda na ciężkie cholerstwo. I zasada zgrabiania jak w Mesko albo Haybob- zęby prawie że równolegle do podłoża, a one podobno średnio zgrabiają na dziurach. Podobno, bo Mesko gdy ma kompletne i odpowiednie uzębienie grabi dobrze 

2-3 pokos to chyba za dużo nie zgrabi 🙄

danielursus3p napisał:

1 godzinę temu, deSilva napisał:

Bo jeżeli ktoś nie ma uprawnień, to w razie stłuczki nie wiem czy nie miałby problemów, pomijam fakt pracy zarobkowo na czyimś kombajnie jakby się coś stało, właściciel jak kosi u siebie to nic nie potrzebuje poza prawo jazdy, oczywiście jak musi wyjeżdżać na drogę publiczną.

Na pewno? Na kursie nam tłumaczyli że aby poruszać się po drogach prawko minimum kat b, a żeby kosić w polu kurs operatora kombajnu musi być zrobiony. I nie ważne czy to wlasciciel czy pracownik 

owszem ale na kat.b nie możesz ciągnąć wózka

Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Mnie nie dotyczy mam wszystkie kategorie prawka 🤣

Opublikowano
6 minut temu, superfarmer02 napisał:

Kupiłem kombajn ok 160km od domu. Miałem jechać na kołach i dzwoniłem do znajomego policjanta wyższego rangą jak to jest. On mi odpowiedział po rozmowie z komendantem że mogę jechać kombajnem z wózkiem z tyłu na kat b. Nie ważne jaki długi i ciężki heder jedziesz na B. Śmiał się nawet że na codzien jeżdżąc Tico od święta możesz wsiąść na kombajn z 8m hederem na wózku i możesz nim jechać a uprawnienia na kombajn musisz mieć do pracy w polu. Po drogach żadne uprawnienia oprócz kat B nie są wymagane.

Muszę się pochwalić że nareszcie pojawił się klient dla którego opłaciło się wyciągnąć bizona. Czeka na niego i raczej zmieni właściciela.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, migacz napisał:

Kupiłem kombajn ok 160km od domu. Miałem jechać na kołach i dzwoniłem do znajomego policjanta wyższego rangą jak to jest. On mi odpowiedział po rozmowie z komendantem że mogę jechać kombajnem z wózkiem z tyłu na kat b. Nie ważne jaki długi i ciężki heder jedziesz na B. Śmiał się nawet że na codzien jeżdżąc Tico od święta możesz wsiąść na kombajn z 8m hederem na wózku i możesz nim jechać a uprawnienia na kombajn musisz mieć do pracy w polu. Po drogach żadne uprawnienia oprócz kat B nie są wymagane.

Muszę się pochwalić że nareszcie pojawił się klient dla którego opłaciło się wyciągnąć bizona. Czeka na niego i raczej zmieni właściciela.

Nie do końca,  bo w ustawie jest napisane ze na b mozesz jechać ciągnikiem z przyczepa lekka czyli nie  ciezsza niz 750 kg. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

chcesz powiedzieć że wiesz lepiej od komendanta?/🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)

Tak.

3. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej prawo jazdy:
1) kategorii B, C1, C, D1 i D uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym oraz zespołem 
złożonym z tego pojazdu i przyczepy lekkiej

Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał:

Nie do końca,  bo w ustawie jest napisane ze na b mozesz jechać ciągnikiem z przyczepa lekka czyli nie  ciezsza niz 750 kg. 

Słuchaj była to wersja policji powiatowej Słupca. Gdybym mógł ciągnąć tylko 750kg to żaden wózek z hederem się nie łapie. 

Opublikowano
10 minut temu, szymon09875 napisał:

Tak.

1) kategorii B, C1, C, D1 i D uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym oraz zespołem 
złożonym z tego pojazdu i przyczepy

no to gdzie coś nie tak? kombajn to pojazd wolnobieżny i można na B

Opublikowano (edytowane)

No bo tak to interpretują. Trafisz na innego i 300 zł dostaniesz za brak kategorii. 

1 minutę temu, pafnucy napisał:

Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej prawo jazdy:
złożonym z tego pojazdu i przyczepy lekkiej

Wybacz, zle zaznaczylem przy kopiowaniu.

Opublikowano
58 minut temu, Ursus932 napisał:

A za głupotę to powinna być opłata z urzędu , taki podatek 😊

I dobrze, że nie ma bo byś na łursusa nie uzbierał 🤣

Opublikowano
danielursus3p napisał:

1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Mnie nie dotyczy mam wszystkie kategorie prawka 🤣

D też ?

Opublikowano
danielursus3p napisał:

1 minutę temu, superfarmer02 napisał: 2-3 pokos to chyba za dużo nie zgrabi 🙄 owszem ale na kat.b nie możesz ciągnąć wózka Mnie nie dotyczy mam wszystkie kategorie prawka 🤣

na autobus też🤔

migacz napisał:

6 minut temu, superfarmer02 napisał:

możesz jechać pojazdem wolnobieżnych z przyczepką lekką czyli pusty wózek można by pod to podciągnąć ale z hederem to już ciężko

pafnucy napisał:

10 minut temu, szymon09875 napisał:

Tak.

złożonym z tego pojazdu i przyczepy

można ale bez wózka na b możesz jechać nawet największym jd z największym pługiem ale nie możesz ciągnąć nawet zgrabiarki siedmiogwiazdowa bo ma koła 🙆

Opublikowano
Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

na autobus też🤔

możesz jechać pojazdem wolnobieżnych z przyczepką lekką czyli pusty wózek można by pod to podciągnąć ale z hederem to już ciężko

można ale bez wózka na b możesz jechać nawet największym jd z największym pługiem ale nie możesz ciągnąć nawet zgrabiarki siedmiogwiazdowa bo ma koła 🙆

Lzejsza jest niz 750 kg to można 

Opublikowano
7 godzin temu, Ursus932 napisał:

Może i tak , tylko działki małe rozrzucone to już widzę jak chętnie pędzi , a do tego jak mówisz odbiór i tu jest kolejny problem większość mniejszych gospodarstw nie jest przygotowana ,mający jedną czy dwie małe przyczepy i jeszcze kilka gatunków upraw ,to życzę powodzenia 

Dlatego my mniejsi musimy sobie tak uprawy ustawiać żeby to jakoś  ogarnąć, albo kupować własne maszyny i nie stekac że  nie ma komu wynosić. Szczerze to  sam nie chciał  bym kosić  u jednego 20 kawałków po 60 arów i jeździć po kilku wsiach. 

Ja akurat mam pole w 6 kawałkach i niecałe 20 ha i pisałem na swoim przykładzie.

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, superfarmer02 napisał:

na autobus też🤔

Co nie można, wszystko można. Ja ciągałem busem przyczepkę na tandemie 6m długą a ładunek wystawał jeszcze 2m. Na kat.B.😁 trwało to że 3lata.

Opublikowano
szymon09875 napisał:

Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

na autobus też🤔

Lzejsza jest niz 750 kg to można 

no właśnie nie bo jest maszyna rolnicza transportowana na kołach a nie przyczepką i niema dowodu w którym jest zapisane dmc 🙆🤷🏻‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

Co nie można, wszystko można. Ja ciągałem busem przyczepkę na tandemie 6m długą a ładunek wystawał jeszcze 2m. Na kat.B.😁 trwało to że 3lata.

Tak samo jak ja u Zbycha autolawetą z lawetą z tyłu...

Opublikowano
6465 napisał:

na autobus też🤔

zależy na kogo trafisz my tez przyczepką z dmc 350kg woziliśmy różne cuda a ojca kolegi zatrzymali i dali mandat a jechał zwykłą jednoosiowa przyczepka ale w dowodzie miała dmc ponad 750kg

Opublikowano
6465 napisał:

na autobus też🤔

zależy na kogo trafisz my tez przyczepką z dmc 350kg woziliśmy różne cuda a ojca kolegi zatrzymali i dali mandat a jechał zwykłą jednoosiowa przyczepka ale w dowodzie miała dmc ponad 750kg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v