Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ziemi swojej nie miałem nic. Wszystko co mam kupiłem. Mf cały sprzet pod niego, budynki od sąsiada wynajmuje, niebawem powstanie "farma" w innym miejscu. 3p Jest ojca i bizon też. Ojciec sam obrabia swoje ha, ja się nie wtrącam do tego  

Opublikowano
5 minut temu, danielursus3p napisał:

A ja głupi praktycznie od zera się porwał gospodarzyć

Bo ty masz miłość do ziemi wpojoną od dzieciństwa tak samo jak ja. 

Patrzę jak żyją moje siostry w mieście to ja swoie dzieci będę próbował ukierunkować żeby miały lżej niż ja.  Jak będzie któreś chciało gospodarzy to będę mu pomagał do ostatnich swoich dni tak jak mi rodzice pomagali. 

Opublikowano

szacun. na ogół rodzice przekazują coś tam.

3 minuty temu, danielursus3p napisał:

Ziemi swojej nie miałem nic. Wszystko co mam kupiłem. Mf cały sprzet pod niego, budynki od sąsiada wynajmuje, niebawem powstanie "farma" w innym miejscu. 3p Jest ojca i bizon też. Ojciec sam obrabia swoje ha, ja się nie wtrącam do tego  

Opublikowano

no skoro takie wnioski.... to sprzedaj. ślubu z rolnictwem nie brałeś.

Opublikowano
4 minuty temu, danielursus3p napisał:

Jest nas dwoch... totalnie od zera.... jedynie czego nie mam to swoich budynkow.  Powoli a do przodu.

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Bo ty masz miłość do ziemi wpojoną od dzieciństwa tak samo jak ja. 

Patrzę jak żyją moje siostry w mieście to ja swoie dzieci będę próbował ukierunkować żeby miały lżej niż ja.  Jak będzie któreś chciało gospodarzy to będę mu pomagał do ostatnich swoich dni tak jak mi rodzice pomagali. 

Święta prawda 

Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

no skoro takie wnioski.... to sprzedaj. ślubu z rolnictwem nie brałeś.

To jest moje hobby tylko za dużo na raz chciałem A teraz są efekty

1 minutę temu, Narko napisał:

Jest nas dwoch... totalnie od zera.... jedynie czego nie mam to swoich budynkow.  Powoli a do przodu.

Dokładnie aby swoich sił nie przeliczyć 

Opublikowano

no nie wiem co Ty tam chcesz, ale rolnictwo jakoś tak coraz bardziej nie przyszłościowe.

jedynie banki często maja zysk z rozwoju rolników. no jeszcze na unijnej kasie trochę niektórzy jadą. ale to tylko moje zdanie i obserwacje.

Opublikowano

Ja nie narzekam. Wole rolnictwo jak co inne. Chociaż spokojnie względnie jest 

Opublikowano (edytowane)

Szukam jakiejś fajnej szlifierki małej,najlepiej na akumulator. Może w Castoramie coś fajnego jest,u mnie głównie na druciaku szlifierka chodzi. Kupiłem rok temu szlifierkę Verto i nie nadaje się to do roboty,wibracje ma duże,głośna że trzeba w słuchawkach robić no i przycisk bardzo ciężko chodzi. Miałem taką starą bazarową i to była dużo lepsza w porównaniu do tej Verto. Opłaca się kupować taką do 200zł?W ostateczności przewodowa może byc.

@bratrolnika ty może coś polecisz :D

Edytowane przez akooo
Opublikowano
8 minut temu, danielursus3p napisał:

To jest moje hobby tylko za dużo na raz chciałem A teraz są efekty

Dokładnie aby swoich sił nie przeliczyć 

Najwazniejsze by ulatwiac sobie prace a zarazem pracowac wydajniej...  wtedy jest czas na racjonalne decyzje.

Opublikowano

Ja ziemię i budynki dostałem od rodziców,  jedynie maszyny to moja zasługa. Szkoda mi było tego zostawić i gospodarze,  w życiu bym nie zaczynał od 0.

Opublikowano

Jak bylem "szczylem" to na mysl zbierania truskawek czy "palowania" porzeczki drgawek dostawalem... awers jak diabli. Teraz bym kupil kazdy kawalek ziemi jaki pojawi sie we wsi.  Zyc sie z tego nie da bo za malo ale odskocznia od prawdziwej roboty idealna.

Opublikowano
10 godzin temu, jacek3773 napisał:

Tarcze do cięcia 125 jakie polecacie.

Takie jak brat poniżej podrzucił. Ostatnimi czasy różne kupowałem od najtańszych po zecie do jakichś Milwaukee, DeWalt itd i kompletnie nie ma sensu kupować coś droższego. Jedna tarcza markowa napewno nie potnę tyle co 4 falontechami. Z tych tańszych też te są moim zdaniem najlepsze. Z tych, które testowałem zdecydowanie najdłużej wytrzymują.

10 godzin temu, bratrolnika napisał:

Ostatnio chyba 3paczki kupiłem :) jedyne do czego mogę się przyczepić, to stosunkowo łatwo urywały się od pierścienia przy skliniwaniu lekkim tarczy. 

7 godzin temu, bratrolnika napisał:

ja bym brał, niewiele droższy od zetorów, a 15 lat młodszy

Znajomy ma podobny rocznik, to w tamtym roku krzyżaki na przodzie robił. A tak to bezawaryjnie. Do tego stopnia był zadowolony, że kupił sobie nowego. No i tu już niestety bida - cały czas coś tam mu się pier**li. Obecnie chyba z hydraulika jakiś problem.

6 minut temu, 6465 napisał:

Ja ziemię i budynki dostałem od rodziców,  jedynie maszyny to moja zasługa. Szkoda mi było tego zostawić i gospodarze,  w życiu bym nie zaczynał od 0.

Skąd ja to znam. Niby człowiek wie, że w sumie lepiej bym na tym wyszedł jakbym dał to w dzierżawę. Byłaby kasa bez roboty + etat i spokojne życie. Ale człowiek za głupi na to, bo trzeba samemu jebać po nocach, żeby robota rodziców na marne nie poszła. Ehh

@Narko

Bije, zabij - znowu o Tobie zapomniałem. Wałków nie sprzedaje jednak, mechanik mnie opierdolil, żeby zostawić sobie. W sumie ma rację, bo co ja tam za to mógłbym wołać, a kiedyś może się przyda, miejsca też nie zajmuje. Jeszcze raz sorry.

• Like 2
Opublikowano
danielursus3p napisał:

szacun kolego💪💪💪👍👍👍 takich ludzi trzeba szanowac i podziwiac

Opublikowano
Narko napisał:

4 minuty temu, danielursus3p napisał:

to jest nas trzech ja tez od zera na poczatku posilkowalem sie tylko maszynami ojca. teraz juz mam swoje. tylko ze nie zyje z samego rolnictwa

Opublikowano
45 minut temu, 6465 napisał:

będę mu pomagał do ostatnich swoich dni tak jak mi rodzice pomagali. 

Jak mój ojciec, aktualnie 78 lat, I prędzej go spotkasz w oborze albo na polu, niż w domu

31 minut temu, akooo napisał:

Szukam jakiejś fajnej szlifierki małej,najlepiej na akumulator. Może w Castoramie coś fajnego jest,u mnie głównie na druciaku szlifierka chodzi. Kupiłem rok temu szlifierkę Verto i nie nadaje się to do roboty,wibracje ma duże,głośna że trzeba w słuchawkach robić no i przycisk bardzo ciężko chodzi. Miałem taką starą bazarową i to była dużo lepsza w porównaniu do tej Verto. Opłaca się kupować taką do 200zł?W ostateczności przewodowa może byc.

@bratrolnika ty może coś polecisz :D

Na akumulator nie pomogę, nie mam, nie używam, nie czuję potrzeby mieć

Małą mam taką, na aukcji napisali ze bardziej wytrzymała niż poprzedniczka G13SS-którą miałem przez 9 lat, I popsułem ze swojej winy

https://allegro.pl/oferta/hitachi-g13sta-szlifierka-katowa-600w-125mm-tarcze-8800052659?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=wybrane&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_narzedzia&ev_adgr=Narzędzia&gclid=Cj0KCQjws-OEBhCkARIsAPhOkIZwUWJR08nseQqO99cetsUnstm51V6qtrfQP-4j2c-6laxQkes-Qt4aAr1vEALw_wcB

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Jak mój ojciec, aktualnie 78 lat, I prędzej go spotkasz w oborze albo na polu, niż w domu

Na akumulator nie pomogę, nie mam, nie używam, nie czuję potrzeby mieć

Małą mam taką, na aukcji napisali ze bardziej wytrzymała niż poprzedniczka G13SS-którą miałem przez 9 lat, I popsułem ze swojej winy

https://allegro.pl/oferta/hitachi-g13sta-szlifierka-katowa-600w-125mm-tarcze-8800052659?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=wybrane&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_narzedzia&ev_adgr=Narzędzia&gclid=Cj0KCQjws-OEBhCkARIsAPhOkIZwUWJR08nseQqO99cetsUnstm51V6qtrfQP-4j2c-6laxQkes-Qt4aAr1vEALw_wcB

A przycisk dobrze chodzi? Głośna?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v