Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Jaką ma szerokość wysiewu?

Nie mierzyłem, ale dosyć sporą, przynajmniej równomiernie wysiewa, szczelinkę ustawisz i idziesz i sobie kręcisz, lucernę podsiewałem to wyszło ok, ręką to w jedną stronę pewnie wszystko bym wysiał.   :P

Opublikowano

A PO PGR -OWSKU gałąż pod zawias by lanca wyżej pryskała, a przy okazji nierowności i miedze nie przeszkadzają . Oj wy młodzi . Po pegerowskim opryskiwaczem ,jak nie poszła dysza ,to krzak wyrwany ,a teraz 🤔,tam robili pod   ,,użytkownika'👍

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, Mecha napisał:

Te średnie to 025?

Za lezy jaki opryskiwacz jaką ma stabilizacje belki bo takim biardzkim to by wszystko się pogięło jak byś szybko jechał więc takie 025 czy żółte 02 a jak lepszy opryskiwacz to mogą być niebieskie i większe.

Opublikowano

Pisałem wyżej że to krukowiak heros 412 ale jeszcze kilka sezonów napewno jak nie więcej pochula na małej pompie, a może się okazać że dokładka na 13.5 albo 15m będzie

Opublikowano

Nie wiem jak wiozłem żółte z tego powodu żeby wolniej jeździć a dlaczego wolniej bo jak wiatr to opuszczam najniżej jak się da i jak bym szybciej jeździł i zahaczyła lanca to by się coś pogięło a mam poziomowanie hydrauliczne i sam sobie steruje poziom belki ale jak koło wpadnie w dołek to jedna strona idzie w duł i nawet jak zachacy ziemię to wolno i zdążę skorygować.

Najpopularniejsze to niebieskie albo te 025 możesz wziąć czyli fioletowe lub żółte,Mi się też wydaje ze tymi żółtymi wydajniej się robi bo można tym samum środkiem na ha zrobić 1,2ha.

Opublikowano

Kolor końcówek dobieramy do wielkości kropli jaką potrzebujemy do danego oprysku a nie do wydajności. Nie wiem też jak eżektory mogą się połamać.Przecież pryskamy pole  anie jakieś krzaczory czy kamieniołomy. Sam mam długie 03 , średnie 03 dwustrumieniowe, 03 zwykłe , 04 zwykłe. W starym opryskiwaczu miałem tylko 03 zwykłe, ok.20ha starczały.

Opublikowano (edytowane)

Wielkość kropli się raczej ciśnieniem reguluje czym mniejsze ciśnienie kropla większa a cym większe to mniejsza a kolorem to szybkość jazdy

No bo przeważnie 200l cieczy jak dysza większa to trzeba szybciej jeździć aby 200l/ha wypryskać.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Nie wiem też jak eżektory mogą się połamać.Przecież pryskamy pole  anie jakieś krzaczory czy kamieniołomy. 

Sam nie raz polamalem dysze albo całe głowice w tandentym opryskiwaczu bez poziomowania, wystarczylo wjechać w bruzdę albo jakiś uskok na polu, głównie pryskając uwroć i już usterka gotowa. 

W swoim opryskiwaczu mam prostą stabilizację na trapezie która super się spisuje, ale pryskając u znajomych ich opryskiwaczami ze sztywną belką to trzeba było caly czas uważać. 

Opublikowano
szymek napisał:

nie potrzebuje ktoś stołu do rzepaku do bizona i kosy bocznej? mam na zbyciu sam stół oraz kosę boczna za 500zl oddam

Jakiej rejon Polski?

Opublikowano (edytowane)

Ja tylko byłem laweta ze znanomym i rzucić okiem, nie kupować, świeżo obmalowany tu gdzie widać, ze skrzyni się leje, wspomaganie tragedia, hydraulika zle poskladana działa odwrotnie tylko podnoszenie reszta dźwigni zblokowana, zaczepy są tylko górny, dolny nie ma od hitcha nawet ciegien, zegary tylko ładowanie, smarowanie, paliwo. Fotel złom. Lusterko na jakieś blaszki pomocowne, osłona na alternator też na szybko dorobiona, linka od gazu ręcznego urwana,Komplet obciążnikow to znaczy 3 Z przodu i po 1 z tyłu, ja wiem że nie nowe ale tak czarowac to już przesada, dokumenty 2 umowy już 

Edytowane przez kamildeutz
Opublikowano
11 godzin temu, KlimekPL napisał:

Sam nie raz polamalem dysze albo całe głowice w tandentym opryskiwaczu bez poziomowania, wystarczylo wjechać w bruzdę albo jakiś uskok na polu, głównie pryskając uwroć i już usterka gotowa. 

W swoim opryskiwaczu mam prostą stabilizację na trapezie która super się spisuje, ale pryskając u znajomych ich opryskiwaczami ze sztywną belką to trzeba było caly czas uważać. 

Bez urazy, ale uskok czy bruzdę to się wyrównuje przy uprawie przedsiewnej lub orce.

12 godzin temu, Strongman napisał:

Wielkość kropli się raczej ciśnieniem reguluje czym mniejsze ciśnienie kropla większa a cym większe to mniejsza a kolorem to szybkość jazdy

No bo przeważnie 200l cieczy jak dysza większa to trzeba szybciej jeździć aby 200l/ha wypryskać.

Ciśnieniem owszem też, tyle że jak zwiększysz ciśnienie a prędkość nie, to zwiększasz wydatek.

Opublikowano

Widać, że zębów nie ma kilku, szukaj najlepiej u handlarzy, często mają maszyny po przeglądzie no i większy wybór, wielkiej filozofii w nich nie ma ale zawsze lepiej kupić coś żeby się trzymało kupy.

https://www.olx.pl/oferta/wycinak-wycinarka-wybierak-bvl-bdb-stol-tnacy-czesci-6-kos-CID757-IDGZKIA.html

https://www.olx.pl/oferta/wycinak-do-kiszonki-wybierak-strautmann-hk-hx-hq-hc-trioliet-zk-tu-bvl-CID757-IDGqApC.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v