Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dwie sprawy mam. Jak założyłem dłuższe cięgła do zetorka, to okazało się, że śrubą centralna jest na styk, a wałek odbioru mocy za krótki. Wałek kupiłem w lokalnym sklepie, bo mi na jutro potrzebny, ale przydałoby się śrubę. 

Mam taka

https://allegro.pl/oferta/lacznik-centralny-cieglo-ursus-c-385-902-912-914-4998002600?reco_id=fdc16b0c-8012-11eb-b03d-000af7f5ffd0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

No i z obu stron jest tak, że całego gwintu nie łapie, po jakieś 4cm na stronę. Z dłuższych na szybko nie znalazłem nic kat. 2-2. Taka byłaby spoko, bo i grubsza i dłuższą, ale to jest 3-3.

https://allegro.pl/oferta/lacznik-centralny-cieglo-665-960mm-ursus-c-385-9196396365

Widział ktoś jakąś masywniejsza i dłuższą śrubę?

Drugą sprawa - w starych walkach chciałem pozmieniać końcówki z tych na zawleczkę na takie

WIDLAK-KONCOWKA-WALKA-PRZEKAZNIKA-MOCY-2

Tylko powiedzcie - to rozmiary są jakoś znormalizowane, czy trzeba mierzyć i dopasowywać?

Opublikowano
4 minuty temu, daron64 napisał:

Dwie sprawy mam. Jak założyłem dłuższe cięgła do zetorka, to okazało się, że śrubą centralna jest na styk, a wałek odbioru mocy za krótki. Wałek kupiłem w lokalnym sklepie, bo mi na jutro potrzebny, ale przydałoby się śrubę. 

Mam taka

https://allegro.pl/oferta/lacznik-centralny-cieglo-ursus-c-385-902-912-914-4998002600?reco_id=fdc16b0c-8012-11eb-b03d-000af7f5ffd0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

No i z obu stron jest tak, że całego gwintu nie łapie, po jakieś 4cm na stronę. Z dłuższych na szybko nie znalazłem nic kat. 2-2. Taka byłaby spoko, bo i grubsza i dłuższą, ale to jest 3-3.

https://allegro.pl/oferta/lacznik-centralny-cieglo-665-960mm-ursus-c-385-9196396365

Widział ktoś jakąś masywniejsza i dłuższą śrubę?

Drugą sprawa - w starych walkach chciałem pozmieniać końcówki z tych na zawleczkę na takie

WIDLAK-KONCOWKA-WALKA-PRZEKAZNIKA-MOCY-2

Tylko powiedzcie - to rozmiary są jakoś znormalizowane, czy trzeba mierzyć i dopasowywać?

Sprzedał byś mi te zderzaki od wałka na przetyczki? Odkupił bym jak by cena była przystępna. 

Opublikowano
15 minut temu, daron64 napisał:

Krzyżaki mają różne rozmiary - trzeba mierzyć, kiedyś polskie były znormalizowane dwa wymiary, a teraz każdy jak mu pasuje

z tych z uszami można zdjąć kołnierz z uszami, naciąć z boku, dospawać tulejkę z przetyczką i działa

trochę roboty, jak ktoś ma pojęcie, ale da radę

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, stempos1980 napisał:

Zmierz suwmiarka stary wałek i wtedy zamówisz o takim rozmiarze 

38 minut temu, pafnucy napisał:

trzeba zmierzyć.

Dzięki. W sumie z dzisiejszym walki, to chyba dwa w życiu kupowałem, także niespecjalnie ogarniam. 

35 minut temu, 6465 napisał:

Sprzedał byś mi te zderzaki od wałka na przetyczki? Odkupił bym jak by cena była przystępna. 

Nie ma problemu, tylko część ma pourywane uszy no i nie jestem w stanie określić, kiedy się za to zabiore.

28 minut temu, ZetorMisio napisał:

@daron64z 3 kat nie założysz w uchwyt przy ciągniku. Ja mam w 6garowym cięgno kat 2-3, to 2jest przy ciągniku a 3 przy maszynach. Są w sprzedaży takie kolejki redukujące z 3 kat na 2.

Tak myślałem, że nie podejdzie. No i średnica kuli większą, to byłby luz. Chodziło mi bardziej o to żeby śruba była mozniejsza i dłuższa. Jakby się coś Wam napatoczylo w internetowych, to dajcie znać.

24 minuty temu, jahooo napisał:

Krzyżaki mają różne rozmiary - trzeba mierzyć, kiedyś polskie były znormalizowane dwa wymiary, a teraz każdy jak mu pasuje

z tych z uszami można zdjąć kołnierz z uszami, naciąć z boku, dospawać tulejkę z przetyczką i działa

trochę roboty, jak ktoś ma pojęcie, ale da radę

Dzięki. Myślałem, że może jest jeden standard. No ale będę mierzył w takim razie. Nie sądzę żeby chciało mi się w to bawić. A będę i tak część rozbierał bo krzyżaki w niektórych ledwo chodzą, to od razu podmienie sobie.

Edytowane przez daron64
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

@6465 to ile jest to wart ?

20210306_090245.jpg

Wyorałeś to to na polu 🤔

@bratrolnika i Zetór od handlarza poszedł 🤷‍♂️ 

Opublikowano
53 minuty temu, ZetorMisio napisał:

A i @daron64  śruba w 6 gwarowym jest krótsza jak w 4.

A na aukcjach różnie widziałem, ale chyba większość podawało tu i tu ~88cm

Opublikowano
27 minut temu, Ursus932 napisał:

Wyorałeś to to na polu 🤔

Nieeee 😩 wykopałem spod sterty złomu w pier🤬ku zwanym garażem. 😁

Opublikowano
4 godziny temu, pafnucy napisał:

czemu tylko tych firm?

Nie koniecznie tylko tych. Może być i S-208, jak się trafi blisko zwykła kubełkowa w rozsądnej cenie to się podjedzie, myślę, że do sadzenia coś się trafi.

Opublikowano
30 minut temu, stempos1980 napisał:

Brak slów

Widzisz to jest ciągnik , ludzie się pchają drzwiami i oknami 😉

26 minut temu, soltys48 napisał:

a za mojego farmsztota Ci drogo😵

No nie , za tego Zetora też mi za drogo B|

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Widzisz to jest ciągnik , ludzie się pchają drzwiami i oknami 😉

No nie , za tego Zetora też mi za drogo B|

Marcin ty jak byś tak naprawdę chciał kupić to już byś dawno kupił tylko ty się bierzesz za to jak 🐌😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v