Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, donweter1989 napisał:

Cyrk to się zacznie jak wejdzie to, że będzie można być na emeryturze i prowadzić dalej gospodarstwo. Nie jeden młody będzie stary zanim stery chwyci.

Czy ja wiem. Przedsiębiorca nie musi sprzedawać firmy jak zechce pójść na emeryturę.

Opublikowano
6 minut temu, donweter1989 napisał:

Cyrk to się zacznie jak wejdzie to, że będzie można być na emeryturze i prowadzić dalej gospodarstwo. Nie jeden młody będzie stary zanim stery chwyci.

Już tak jest,przecież 64 letniego gospodarza wnuk może na młodego rolnika startować a co z synem? :)

Opublikowano
7 minut temu, KlimekPL napisał:

Czy ja wiem. Przedsiębiorca nie musi sprzedawać firmy jak zechce pójść na emeryturę.

Już jakie problemy są u wielu z przekazaniem, a po tym co nie jeden poczeka aż senior zejdzie z tego świata. Jeszcze ojciec synowi to pół biedy ale zięcie to przerąbane będą mieli.

4 minuty temu, pawel885 napisał:

Już tak jest,przecież 64 letniego gospodarza wnuk może na młodego rolnika startować a co z synem? :)

A po tym to prawnuk, bo nie jeden do 80 będzie męczyć.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Ursus932

3 Ciągniki, 2 opryskiwacze, rozsiewacz nawozu, wapna, agregat uprawowo siewny, pług, kombajn. To tyle co widziałem.

Mieli polskie, ale systematycznie zmieniali i teraz wszystko zachodnie.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
10 minut temu, pawel885 napisał:

Zależy kiedy 64 latek spłodzili następcę a ten znów swojego 🙃

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

No właśnie, przedwczoraj żona z córką były na 2 piętrze gdzie mieszkamy i mała płakała,on zszedł od siebie na dół do kuchni i do mnie z tekstem że ona sama z małym dzieckiem i płacze a ja na dole ze słuchawkami i jak tak mogę. Wkurzył mnie bo co go to obchodzi,jak to żona powiedziała i teściowa że on już swoje dzieci wychował,to niech się nie interesuje moimi dziećmi. Powiedziałem żonie że ma iść do niego i go zj***ć, i wiecie co?posłuchała się mnie.

Uu to musiałes później kryć? 

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, donweter1989 napisał:

A po tym to prawnuk, bo nie jeden do 80 będzie męczyć.

W mojej wsi jest taki gospodarz tyle że nie mają następcy bo syn zginął w wypadku. Dobija do 90 ale nadal sam prowadzi niewielkie gospodarstwo chyba jakieś 5 hektarów łąk i ornych a do tego kilka krów mlecznych. Do najdalszego pola jeszcze do niedawna dojeżdżał trzydziestką jakieś 10km ale ten kawałek oddał już w dzierżawę. 

Siano grabi i zbiera luzem. Jak kupował ode mnie zboże to worki 50kg przerzucał jak młodzieniaszek. Gnój widłami kładzie i sam wozi. I jeszcze rowerem potrafił przywieźć akumulator z miasta oddalonego 5km. Umysł również ma bardzo sprawny i pamięć nadal bardzo dobrą. Sam chciałbym być w takiej formie w jego wieku.

Ale dla następców jest to dość problematyczne :P

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, lamboEVO100 napisał:

By się przydało 😂 

Sam nie raz strzelam byki ale jest autokorekta, żeby to zawsze ignorować to przesada.

Do 15 ha jeździmy 10 km w różne strony i lepiej dalej jechać i lepszą ziemię obrabiać

U mnie autokorekta takie bzdury pisze, że jak się spieszę to sam nie mogę później rozczytać a tak to kilka razy muszę poprawiać tekst. 

2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Mam chęć nazwać ten ciągnik po swojemu 😉 ale się powstrzymam kulturalnie 9_9

Ale ten tur to pokraka 

Pokraka ale była ze 40 lat wcześniej niż u nas. W Austrii tych ogórków z takimi turami nie oszczędzają a spawać nie trzeba. Sam mam rozrzutnik z tamtąd z lat 60 i już miał napęd. Jak go ojciec przywiózł to sporo ludzi go pożyczało bo mimo, że ten rozrzutnik miał już wtedy ze 40lat to u nas ludzie wozili na platformie i roztrząsali. Rozrzutnik nadal służy ale już nie ma komu pożyczać.

1 godzinę temu, daron64 napisał:

Mam znajomego. Chłop ma chyba 42 lata, jego ojciec koło 70tki i z tego co widzę i co słyszałem, to się "młody" nie prędko doczeka przekazania gospodarki. A gospodarka niezła - ze 100ha, sprzęty używane, ale wszystko zachodnie, budynki ok itd. 

Chyba nie ci z programu? 

P.S. Tzw. najsłynniejsi rolnicy w Polsce mają tu swoje konta? 

Opublikowano

Są tak zwani "nizniszczalni" dwóch mam takich we wsi. Mimo iż jeden dobija do 70 a drugi do 80 lat to sądzę że mnie by zajechali przy robocie. Ale też jest dwóch, którzy na szczęście mają następców co jeszcze rok temu zapierdzielali a teraz jeden w pampersie siedzi a drugi chodzik pcha a są młodsi od tych co wcześniej wspominałem.

9 minut temu, KlimekPL napisał:

W mojej wsi jest taki gospodarz tyle że nie mają następcy bo syn zginął w wypadku. Dobija do 90 ale nadal sam prowadzi niewielkie gospodarstwo chyba jakieś 5 hektarów łąk i ornych a do tego kilka krów mlecznych. Do najdalszego pola jeszcze do niedawna dojeżdżał trzydziestką jakieś 10km ale ten kawałek oddał już w dzierżawę. 

Siano grabi i zbiera luzem. Jak kupował ode mnie zboże to worki 50kg przerzucał jak młodzieniaszek. Gnój widłami kładzie i sam wozi. I jeszcze rowerem potrafił przywieźć akumulator z miasta oddalonego 5km. Umysł również ma bardzo sprawny i pamięć nadal bardzo dobrą. Sam chciałbym być w takiej formie w jego wieku.

Opublikowano
12 godzin temu, damianbor napisał:

Ten to ma bałagan na strychu... może podsunąć mu pomysł o hodowli ślimaków? Przynajmniej spier.alały mu nie będą.

A co to jest ta zachowawcza? Bo mam jedną bialogrzbietą i jak był weterynarz i czyta w papierach ZR i mówi, że to zachowawcza i że ludzie je biorą na dotacje ale nie chwalą. Dwa razy się mi tylko ocieliła ale ją staramy się wyleczyć bo jest największa i miała spore cielaki a na uboj to mi dadzą z 500 a coś kupić 5000

Opublikowano
5 godzin temu, KlimekPL napisał:

No a tu piszą że musi być fynd bo inaczej jeśli sprzęt jest gorszej jakości panowie czują się zmęczeni po pracy na gospodarstwie :/ 

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

https://www.olx.pl/oferta/opona-18-4-r34-mitas-CID757-IDI5IXp.html

Przeglądałem sobie ogłoszenia i napatoczył i mi się. Nie zamierzam kupować, ale z ciekawości napisałem do sprzedajacego, czy znalazłby chwilę i napisał mi, kotry to mniej więcej rok. No i odpisał, że to 2010. Jak oceniacie stan gumy jak na 10lat?

Według mnie to strasznie spekane jak na 10 lat, mam cultory z 2014 a to też grupa mitas i  wyglądają jak nowe, guma nawet bez  najmniejszych pęknięć 

Opublikowano
9 godzin temu, daron64 napisał:

My tak jakoś na wiosnę, czy na jesieni tamtego roku z wujkiem po drugiego wujka na Podlasie jechaliśmy. Chyba 7km lasem i nagle jebbbbb wiocha, nowe domy, nowe obory. Wujek mówił, że przez las chyba 2km na pastwisko krowy gonią

Nawet i miasta są u nas tak usytuowane Hajnówka, Białowieża 

Opublikowano
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Przecież jak przechodzisz na pełną emeryturę to nie musisz przekazywać gospodarstwa, wymóg jest tylko dla tych, co na wcześniejszą

Opublikowano
9 godzin temu, stempos1980 napisał:

@6465 co tam?

A to żeś się panie nie odzywał,  myślałem że cię te radomiaki gdzieś w bramę wciągli. A tak poważnie to zmierz wysokość tej puszki na filtr. 

Opublikowano
8 godzin temu, pawel885 napisał:

u żony na wiosce była taka sytuacja, dziadek przepisał wnuczkowi, a ojciec całe życie na tej gospodarce robił, teraz na starość jako cieć dorabia bo okazało się że na gospodarce robił a nigdzie nie był ubezpieczony

Opublikowano

Cwaniakował. Wystarczyło jako domownik być ubezpieczonym. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v